Stim ca in anul 2017 Huawei P20 Pro si Huawei Mate 20 Pro au avut cel mai bun hardware al camerei foto dintre smartphone-urile existente pe piata, fara exceptie. Google Pixel 3 a avut o procesare mai buna a imaginii, cu toate acestea Huawei a reusit sa combine solidul si versatilul software cu un senzor mare al camerei si trei lentile, ramanand lider in DxOMark pana la aparitia lui P30 si P30 Pro.

Huawei ar fi putut sa-si indrepte atentia catre imbunatatirea software-ului pentru a prelucra poze de o calitate mai inalta, asa cum au facut Samsung si Google, insa chinezii sunt mai vizionari, ridicand nivelul de performante mai sus – si ce deliciu! – cu cea mai buna camera existenta pe un smartphone pana acum.

Sunt doua schimbari majore pe care le vom vedea in ansamblul telefonului: prima este lentila telephoto periscopica, care permite un zoom optic 5x, astfel ca avem foarte putina degradare in detalii asupra imaginii. Chiar daca nu sunt primii care au propus ideea aceasta, sunt primii care au implementat-o. Comparativ, lentilele telephoto de pe iPhone Xs si Galaxy S10 permit doar un zoom optic 2x, avand un echivalent focal de aproximativ 52mm, incadrandu-se in limite normale, pe cand la P30 Pro intalnim lentilele de 125mm, fiind primele lentile de pe un smartphone care sunt in stare de fotografiere atat de profesionala.

Cum “vede” lumina majoritatea camerelor de smartphone prin filtrul Bayer

 

Topul DxOMark al performantei camerei pentru smartphone-uri

A doua schimbare majora se afla la camera principala de 40MP. Huawei foloseste un nou tip de senzor numit SuperSpectrum sensor, care e capabil sa captureze mai multa lumina. In esenta, senzorii camerei unui smartphone sunt fundamental monochromi, iar filtrele limiteaza lumina care patrunde in senzorul camerei. Solutia folosita de Huawei este de a folosi filtre mai luminoase, iar noul senzor captureaza cu pana la 40% mai multa lumina. Rezultatul este ca noua camera poate vedea mai bine in intuneric, astfel ca o camera obisnuita de smartphone lucreaza cu ISO pana la 6.400, P20 Pro foloseste 102.400, iar P30 Pro atinge un ISO de 409.600, situandu-se categoric in teritoriul aparatelor DSLR full-frame. ISO rating-ul decat cel al unui Canon 5D Mark IV si similar cu A7s II de la Sony.

Mai mult de atat, gasim acum un stabilizator de imagine (e.g. OIS) pe senzorul principal, apertura s-a marti de la F16 la F18, modul macro te lasa sa focalizezi de la minim 2.5cm distanta si, ambele telefoane, P30 si P30 Pro, folosesc AI pentru performanta crescuta HDR.

Daca te gandesti sa achizitionezi seamanul mai low-end, adica P30, alegerea este foarte buna, caci intre cele telefoane sunt diferente subtile; P30 foloseste o camera telephoto 3x, un senzor principal cu apertura F18, fara stabilizator de imagine. Huawei afirma ca standardul P30 ar trebui sa depaseasca semnificativ in performante P20 Pro si Mate 20 Pro. Rezultatul final dintre cele doua telefoane conteaza prea putin in decizia de alegere.

Sursa: techradar.com, dxomark.com

 

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook