Ăsta ar trebui să fie un subiect interesant. E de ajuns să cauți pe internet fraza asta și ai să dai peste nenumărate articole care tratează subiectul ca să-ți dai seama că ceva nu e în regulă cu lumea în care trăim. Am găsit un articol scris prin 2011 care găsește nu mai puțin de 12 lucruri care ne-au schimbat viața: iphone vs telefon cu manievelă, televiziune digitală vs. cea normală, stocare digitală vs cea pe hârtie și alte câteva „cuceriri” tehnologice fără de care autorul nu ar mai putea trăi – Facebook, Twitter și online dating.

Cam toate articolele care tratează subiectul fac referire la aceleași deja celebre site-uri de socializare, la internet, și la telefoane mobile sau computere. Cât de bine ne-a fost inoculat acest consumerism și cât de mare ne este vina dacă reușim să vedem viața până la lungul nasului, și eventual al degetelor?

Chiar atât de mult ne-a schimbat viața Facebook-ul? Poate. Poate tehnologie înseamnă și rezonanță magnetică nucleară sau tomografie computerizată sau intervenții chirurgicale robotizate. Știu, ăsta nu e genul de tehnologie care să îți schimbe viața, până când ai ghinion.  Tehnologie mai înseamnă o chestie albă și destul de elastică pe care o găsești pe pizza congelată sub numele de „brânză”, sau nenumăratele chestii care fac ca un automobil să nu mai polueze atât. Desigur nu este cazul nemților dar restul lumii chiar crede că e o tehnologie bună.

Până la urmă impactul tehnologiei pare să fie doar o iluzie. Iată de ce: e de ajuns să afli opinia unui om despre cum tehnologia i-a schimbat viața ca să ghicești imediat cam ce vârstă are. Pentru tatăl meu, care are 85 de ani, tehnologia este din ce în ce mai puțin relevantă. Îi este greu să se obișnuiască cu telefonul mobil iar computerul, în afară de o foarte chinuită experiență de căutare pe internet îî este absolut nefolositor. Pentru el tehnologia a însemnat radioul cu tranzistori și televizorul TeleColor din anii 80. Cam acolo s-a și oprit. Tehnologia nu-l interesează câtuși de puțin și probabil îl afectează în aceeași măsură.

Nepoata mea, care are 19 ani, a crescut odată cu calculatorul și telefonul mobil. Pentru ea tehnologia nu are niciun impact. A crescut odată cu ea și nu a trebuit să se adapteze la vreo schimbare. De când se știe postează pe Instagram și bârfește pe Facebook. Când împlinise 10 ani practic tot ce folosim azi era deja inventat. Cred că tot ce s-a întâmplat înaintea venirii ei pe lume, de la descoperirea pâinii feliate încoace sau chiar a focului, o lasă absolut indiferentă. Și bine face. Trecutul este al tatălui meu care are întodeauna o povestioară drăguță de spus iar viitorul al nepoatei mele care are doar planuri despre ce va face ca să își găsească marea și singura iubire a vieții în următoarele șase luni.

De fapt impactul tehnologiei nu ține de vârstă ci de percepția de relevanță pe care ți-o oferă. Pentru cineva ca mine aflat între cele două vârste tehnologia a avut cu siguranță impactul cel mai mare. Îmi place să cred că am avut norocul să trăiesc o perioada de tranziție.Am trecut de la fâșâitul unei casete BASF de 90 de minute cu concertul lui Deep Purple re,  -re, recopiat de pe un vinil de contrabandă la cei 9.90 euro pe care ar trebui să-i plătesc lui Apple Music pentru melodii în porcăria aia de format MP3 (semn că tehnologia schimbă de multe ori lucrurile dar nu întotdeauna le îmbunătățește). Am un cont „de” Facebook, unul de Twitter, LinkedIn, Instagram, dar nu le mai folosesc pe niciunul aproape deloc. M-am aliniat cu tehnologia, dar e una care pentru mine nu are neapărat relevanță. Întâlnirile cu colegii de liceu le stabilesc prin telefon iar mesajele de protestat în stradă le aflu direct de la prietenii mai tineri care știu tot ce mișcă (datorită rețelelor sociale).

Sunt un mare fan al fibrei de carbon și kevlar-ului dar urăsc electronica sau dispozitivele care fac motocicletele mai „sigure”. Sunt lucruri pe care le folosesc deși sunt depășite tehnologic pentru că îmi plac și altele, destul de sofisticate, pentru că sunt nevoit. Sunt bucuros că am, încă, privilegiul de a alege cum îmi influențează tehnologia viața de zi cu zi.

Amuzant este că pe măsură ce trece timpul nu numai tehnologia își pierde din relevanță. Semn că încet încet trebuie să le lași loc celor care se entuziasmează necondiționat din cauza ei.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook