Stiri de ultima ora. Twitter atinge numarul de 35 de milioane de utilizatori la nivelul Romaniei. Acest lucru a fost posibil datorita unei civilizatii extraterestre, care, fiind fascinata de reteaua de socializare, a renuntat la planurile de invazie si mai apoi s-a stabilit la noi in tara. Eforturile de a gasi o rezolvare la aceasta problema sunt aparent carnatii de Plescoi, un alergen natural pentru humanoizii din alta galaxie. Viitorul pare sumbru, insa un lucru este sigur, #twitterrocks.

Ok, lasand la o parte povestile SF din universurile paralele, vreau sa impartasesc cu voi una dintre nedumeririle mele. De ce reteaua de socializare Twitter nu este populara in Romania? Sunt ferm convins ca o sa incercati sa ma lamuriti, insa, in continuare, o sa va prezint cateva concluzii pe care le-am putut trage in urma sapaturilor din zona crepusculara a internetului. Sunteti pregatiti?

  1. In Romania, personalitatile nu prea folosesc Twitter

Va spun sincer, o voce din capul meu imi sopteste plictisita “Ia zi, geniule, ce treaba au personalitatile cu Twitterul?”. Dupa cum spuneam si mai devreme, am imprumutat cyber-lopata de la un cyber-gropar si m-am decis sa dezgrop cateva statistici ale retelei de socializare. In aventurile mele, am ajuns pe un site numit www.socialbakers.com, unde cumva am reusit sa filtrez statisticile pentru Romania. Am ramas uimit pentru ca pe primul loc era Inna, urmata de Smiley si, mai apoi, de Andi Moisescu. Numarul de urmaritori e oricum destul de mic in comparatie cu profilele lor de Facebook. Bineinteles ca m-am gandit si la voi, de aceea mai jos aveti cateva poze cu date “socante”.

  1. Trust-urile Media sunt invizibile

Daca mai devreme va spuneam ca personalitatile nu prea folosesc Twitter, am observat ca nu exista aproape niciun interes pentru media de a se dezvolta pe Twitter. De ce spun asta? Pentru ca RealitateaTV este primul canal Media din statistica anterioara cu aproximativ 100.000 de utilizatori. Nu prea are rost sa vorbim despre ce exista mai jos, pentru ca numerele scad dramatic. Ah da, si argumentele. Treaba e simpla, trebuie sa intelegeti doar mecanismele care au permis expansiunea retelei in alte tari. Asta am incercat sa fac si eu in acest demers. Va mai tin in suspans cu primul, insa al doilea este cel mai important. Eu cred ca este vorba despre stiri si de publicul lor. Stirile au un rol esential in dezvoltarea retelei, iar, cum la noi nu avem un public numeros pe retea aceasta, intelegeti cercul vicios in care am intrat. Urmatorul argument este unul forte.

  1. Limita de caractere

Postarile kilometrice de pe Facebook – sau cum sa-ti pierzi 5 minute din viata. Nu ca as avea neaparat o problema cu acestea, doar ca pentru un ritm de viata alert sunt total irelevante. De obicei, fac alergie la postari lungi, insa de cand cu Twitter, am reusit sa scap de aceasta fobie. Stiu, a sunat a reclama ieftina. Nu, nu s-a rezolvat prin intermediul vreunui medicament minune, limita de 140 de caractere insa, e un tratament bun. Sincer, a fost un exercitiu destul de interesant, pentru ca acea limita iti pune la incercare simtul umorului, dar si capacitatea de a comprima informatia fara a o face irelevanta. Pe de alta parte, nu cred ca romanii sunt pregatiti pentru un asemenea exercitiu (vezi iubitorii de epopeei Facebook-ciene), pentru ca sa fim seriosi, nu am fost invatati niciodata sa facem lucruri mici si de calitate, mai degraba, mult si prost.

  1. Transparenta comunicationala

Twitter inseamna transparenta, iar asta se vede peste tot, pentru ca toata lumea stie ce face toata lumea. Bineinteles se pot trimite mesaje private, insa orice share este vizibil pentru toata lumea. Totusi, trecand la lucruri mai serioase, transparenta asta nu trebuie vazuta ca un dezavantaj, chiar daca teoriile conspiratiei ne spun altceva. Pana la urma, daca nu ai nimic de ascuns, de ce sa iti fie frica?

  1. Vedetele raspund greu

Am lasat lucrul asta pentru final, pentru ca a fost un experiment personal care a durat aproximativ 10 zile. Prin intermediul unor tweet-uri, am cerut parerea unor vedete de la noi in legatura cu subiectul pe care inca il dezbatem. Din nefericire, doar Andi Moisescu mi-a dat un raspuns. Pe aceasta cale, tin sa-i multumesc ca-si dedica timpul urmaritorilo. Mai jos. am pus si cateva screenshot-uri ca sa nu ziceti ca va mint.

Pe final, va marturisesc ca eu nu am avut un cont Twitter pana in momentul in care m-am documentat pe tema asta. Chestia e ca m-a prins, urmaresc cativa creatori de content si va spun sincer, mi-e mai simplu sa tin pasul cu actualitatea. De aceea, va recomand sa incercati si sa impartasiti cu mine experientele voastre pe Twitter.

Pana atunci, spor la #hashtaguri si la #twittuit !

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook