După ce ai analizat aproape o săptămână liniile noii tale mașini ți-ai dat seama că mașina arată superb, designerii au făcut o treabă minunată cu o mică excepție la nivelul stopurilor spate. Dar nu-i nimic. Pentru că știi un meșter talentat la chituit care nu lucrează foarte scump iar în câteva zile s-ar putea să ai cu adevărat mașina visurilor tale. Ei bine asta ai fi făcut în anii 90 dar pentru că trăiești la începutul unei noi revoluții industriale e mai ușor să desparți fără regrete de tinichigiu și să apelezi la o imprimantă în 3D. Nu numai că o astfel de imprimantă poate să imprime în relief părți de caroserie dar poate imprima și încuietoarea poșetei prietenei tale care plânge de trei zile că nu mai are cum să-și asorteze rochița. Și vai ce bine se potrivea poșeta cu pantofii ăia pe care i-a văzut ieri în vitrină!

Cu o imprimantă 3D ai putea să devii meșterul perfect care repară și ajustează lucruri în decurs de câteva ore. Mai mult chiar, cu planurile potrivite ai putea să-ți iei adio pentru totdeauna de la lucrurile făcute în serie și să folosești doar produse personalizate special pentru tine. Desigur prețul acestor ar fi destul de piperat dar până la urmă de asta unicatele sunt așa scumpe –  că sunt unice. Desigur ai putea să produci câteva chestii în serie limitată ca să mai reduci din costuri dar uite cât de ușor cazi în capcana  fostei revoluții industriale care promitea tuturor lucruri accesibile ca preț. Asta ca să nu uităm de prietenii noștri chinezii, care pot face orice mai ieftin și mai rapid decât oricine. Chinezii nu iartă când vine vorba de preț. Poate și de aceea industria produselor de lux este singura care a rezistat asaltului asiatic iar piața neagră a produselor de marcă copiate valorează mai mult decât întreaga piață de stupefiante cu afgani și columbieni la un loc.

Și pentru că produsele de lux nu merită să fie copiate la imprimante 3D până la urmă la ce poate folosi efectiv o astfel de imprimantă? De la lucrurile cele mai simple și inofensive cum sunt restaurarea unor lucrări de artă sau a mașinilor de epocă până la cele mai puțin inofensive cum sunt de exemplu modificarea sistemului de blocare a percutorului unui pistol automat. Treaba asta despre cum poți să îți printezi o armă de foc acasă a generat o adevărată isterie în America. Dar ca probabil orice altă tehnologie, imprimarea în 3D are și părți bune și părți rele și depinde doar de natura umană la ce vor fi folosite.

Înainte de toate primează însă latura comercială și nu a trecut mult până când firme de renume și-au dat seama că pot include beneficiile unei abordări personalizate în producția de masă. Adidas și-a exprimat intenția de a oferi clienților posibilitatea de a le scana forma piciorului pentru a le oferi, prin intermediul 3D, pantofi de sport personalizați. Americanii de la Nike au sărit și ei în schemă cu o ofertă și mai futuristă, și mai greu credibilă, care propune printarea propriilor pantofi de sport acasă. Același site dedicat imprimării în 3D menționează o companie care îți oferă posibilitatea de a-ți personaliza bijuteriile inclusiv inelele de logodnă. Elements Lab îți pune la dispoziție chiar și o aplicație gratuită pentru Android și dacă nu îți plac modelele deja existente poți să le trimiți propriile desene. Gigantul jucăriilor, Mattel, le oferă copiilor posibilitatea de a-și imprima propriile jucării. Pentru 300 de dolari Mattel ne oferă ThingMaker Design, o  imprimantă 3D, care poate realiza componente sau jucării întregi în funcție de preferințe și de înclinația spre meșterit a preșcolarilor. În proiect s-a implicat și Autodesk semn că imprimarea în 3D are un potențial cu adevărat impresionant.

Medicii de diferite specializări speculează asupra posibilității creării de părți anatomice de la proteze la vase de sânge. piele artificială, oase sau cartilaje. Pe măsură ce trece timpul vom vedea probabil tot mai multe aplicații ale imprimării în 3D în domeniul medical. Sperăm doar ca viitorul să nu ne transforme în niște „borg”, plini de plastic și circuite cu luminițe, deși tare aș vrea să vad un concurs de Miss World sau Mr. Olympia din 2050.

Până atunci imprimarea în 3D pare soluția cea mai eficientă pentru realizarea de obiecte în locații greu accesibile fie că este vorba de stații meteo sau platforme marine, oriunde aprovizionarea se face odată la câteva luni iar oamenii sunt complet dependenți de aprovizionarea din exterior.  Ar fi soluția cea mai eficientă și mai rapidă pentru a răspunde rapid oricăror situații de urgență sau pentru eliminarea unor inventare stufoase și costisitoare pentru lucrări de mentenanță. Mi-ar plăcea să cred că datorită acestei tehnologii fabricanții de automobile, și nu numai, ar putea să printeze orice fel de piesă oriunde în lume în decurs de câteva ore eliminând practic nevoia existenței unor depozite cu zecii de mii de coduri diferite, și a transportului acestor stocuri la mii de kilometrii distanță.

Eu unul m-am gândit foarte serios și dacă pun mâna vreodată pe o imprimantă 3D știu exact ce am să imprim: o altă imprimantă 3D – așa, ca să fie.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook