Odata cu lansarea spatiilor de socializare virtuala in urma cu aproape 20 de ani, multi dintre noi si-au imaginat o lume interconectata, in care persoane aflate la capete diferite ale lumii pot tine usor legatura. Lucrurile s-au complicat in momentul in care marile companii detinatoare de medii de socializare au inceput sa introduca advertising-ul in aceste platforme.
Unul dintre noile fenomene din ultimii ani este Snapchat – o companie cu o dezvoltare rapida, bazata pe crearea si consumarea de continut. Aplicatia dezvoltata permite advertising-ul direct catre utilizator folosind o metoda similara cu televiziunea, prin Stories – un feature prin care utilizatorii pot distribui continut, el fiind valabil 24 de ore.
Se pare ca aceasta caracteristica a starnit interesul celor de la Facebook, ei implementand o versiune de Stories in Instagram, care se comporta si arata la fel. Chiar daca am putea considera aceasta miscare un soi de compliment la adresa Snapchat, consecintele ar putea fi grave pentru aceasta noua companie. In plus, unele optiuni si caracteristici prezente in varianta Stories a Instagram sunt mult mai reusite decat la Snapchat.
Un atu important al Instagram-ului este testul timpului, pe care l-a trecut cu brio: exista aproximativ 300 de milioane de utilizatori activi, in comparatie cu Snapchat care are doar 150 de milioane. Instagram ofera si posibilitatea de a cauta si filtra rezultatele folosind hashtag-uri sau chiar nume de utilizatori.
Chiar daca advertising-ul prin Stories nu este inca permis de Instagram, brand-urile de renume au inceput deja sa creeze continut organic pentru a-si atrage urmaritori. De exemplu, Nike raporteaza 800.000 de vizualizari pe Instagram si doar 66.000 pe Snapchat. Diferenta este uriasa, iar potentialul Instagram-ului este amplificat si de versatilitate, utilizatorii avand posibilitatea sa creeze atat continut dinamic, cat si continut static, in mod traditional.
In ceea ce priveste acest “furt”, directorul executiv al Instagram, Kevin Systrom, atribuie toate meritele celor de la Snapchat. Se pare ca echipa de developeri, responsabila de dezvoltarea si implementarea Stories in Instagram, a copiat in proportie de aproximativ 90% feature-ul de la Snapchat. Ceea ce este si mai ciudat este ca toata lumea recunoaste – un lucru nemaivazut in Sillicon Valley. Systrom chiar declara urmatoarele “Nu se poate reinventa sau reproiecta un produs. Dar ne putem intreba <<Ce e cu adevarat grozav la acest format? Putem implementa acest format in produsele noastre?>>”.
Partea buna a lucrurilor, in ceea ce ii priveste pe utilizatori, este ca acestia pot in sfarsit sa deosebeasca postarile in momentul tranzitiei. Cei de la Instagram au adaugat un progress bar in partea de sus a continutului, in timp ce la Snapchat gasim doar un cerculet care marcheaza trecerea, insuficient din punctul nostru de vedere. Pe langa toate acestea, Instagram prezinta o stabilitate mai mare si o experienta mai placuta in utilizare, lista atuurilor putand continua.
Cei de la Snapchat sunt rezervati, ei nefiind tentati sa se pronunte pe acest subiect, insa o certitudine este ca Snapchat nu va fi ingropata de Instagram. Progresul va fi ingreunat, intr-adevar, insa Snapchat va continua sa existe. Totusi, compania va fi fortata de Instagram spre inovatie, insa lucrurile sunt momentan incerte. Ramane de vazut pe viitor cum va evolua totul.