Inteligenta artificiala isi castiga treptat rolul in societate si putem observa cum in era moderna se vorbeste tot mai mult despre acest termen. Fie ca ne referim la domenii precum gadgeturi, medicina, industria de masini, domeniul financiar sau jocurile video, un lucru ramane cert, ca tot mai multi producatori isi indreapta atentia catre acest segment.

O data cu cresterea in importanta a acestei descoperiri, se doreste utilizarea ei pentru a ne usura viata si observam cum se incearca o integrare a inteligentei artificiale pe cat mai multe gadgeturi folosite de oameni in fiecare zi.

Asistentii inteligenti au devenit o parte importanta a experientei oferite de utilizarea PC-urilor si a terminalelor smart in ultimii ani, iar concurenta din ce in ce mai mare din acest spatiu a dus la o multitudine de imbunatatiri. Avem deja pe piata asistenti inteligenti ai liderilor din industria telefoniei mobile, insa acest lucru pare sa nu mai fie de ajuns. Acum se doreste o incorporare a mai multor functii in aplicatii, de care ultilizatorul terminalelor smart sa poata profita. Pentru a putea prezenta aceasta evolutie, capitolul dedicat aplicatiilor va fi detaliat in a doua parte a acestui articol.

Mai intai ne concentram atentia asupra pietei unde avem parte de o lupta acerba intre cei mai cunoscuti asistenti dotati cu inteligenta artificiala – Google Assistant (Google), Siri (Apple), Bixby (Samsung), Alexa (Amazon) si Cortana (Microsoft).

Toti cei cinci asistenti au multe in comun si beneficiaza de nenumarate functionalitati si capabilitati. De obicei, pot fi accesate prin apasarea unui buton sau prin comenzi vocale, pot efectua si accesa cautari pe web si toate au aplicatii de baza sau sectiuni de ecran dedicate pentru afisarea informatiilor suplimentare precum vremea , stirile, notificarile si multe altele.  

Partea si mai interesanta apare atunci cand observam cum fiecare asistent functioneaza cel mai bine in propriul ecosistem. Spre exemplu, varianta celor de la Google obtine cele mai bune performante doar in combinatie cu aplicatiile Google si dispozitivele Chromecast sau Google Home. La randul ei, Alexa functioneaza la capacitate maxima pe Amazon Fire, Fire Sticks si dispozitivele Echo iar acelasi lucru poate fi spus si despre Siri, Bixby si Cortana. Un lucru este cert, pentru utilizator devine din ce in ce mai dificil sa aleaga un asistent inteligent deoarece suntem obligati sa folosim aplicatiile si dispozitivul pe care il suporta fiecare asistent.

Aici pot aparea si unele probleme, deoarece putem realiza la un moment dat ca Siri nu functioneaza bine cu Gmail, Cortana nu se joaca bine cu Youtube iar Google Assistant obtine cele mai bune rezultate cu aplicatii create de Google precum Google Play Music si Google Keep.

O noua tendinta in acest segment este ca o parte dintre producatori incep sa ofere posibilitatea integrarii mai multor asistenti pe acelasi terminal. Avem exemple concrete in acest sen, din partea celor de la Samsung, care ofera Google Assistant alaturi de Bixby, sau HTC care include si Alexa pe unele terminale.

Daca aceste functii nu erau de ajuns, Amazon a decis sa ia fata competitiei in 2017 cand a lansat Echo, primul dispozitiv inteligent capabil sa fie conectat cu aparatura electrocasnica, precum aspiratorul inteligent si pe care utilizatorul il poate controla prin comenzi vocale. Nici Google nu s-a lasat mai prejos si la cateva luni distanta, a lansat dispozitivul denumit Google Home, care are functionalitati asemanatoare celor de pe Echo, insa ii ajuta pe cei doi producatori sa se distanteze de rivalii lor.

Abia la inceputul lui 2018, cei de la Apple au prezentat HomePod, care va fi disponibil din prima parte a lunii Februarie. Iar Samsung a anuntat cu ocazia CES ca va urma acelasi drum si ca-i va oferi lui Bixby inca o sansa, facand-o disponibila pentru controlul inteligent al casei.  

Daca ce cei doi producatori abia s-au aliniat tendintelor de pe piata, Amazon simte ca deja a venit momentul schimbarii si nu a stat pe ganduri, a lansat un clip de promovare in cadrul Super Bowl unde  indica faptul ca Alexa va avea o noua voce incepand cu data de 4 Februarie. Suntem nerabdatori sa aflam cu ce noutati ne va incanta gigantul american care a devenit intre timp, cea mai valoroasa companie din lume.

Lupta se dovedeste a fi una stransa, insa este interesant ce vor oferi aceste dispozitive in viitorul apropiat. Dezvoltarea capabilitatilor inteligentei artificiale pare sa fie un avantaj pentru utilizatorul de rand, deoarece are acces mult mai rapid la informatii, iar viata se simplifica doar printr-o „chemare” a asistentului inteligent.

Asa cum am putut vedea pana acum, anul 2017 a marcat un moment important din istoria asistentilor inteligenti, insa este esential sa ne orientam atentia si catre o noua componenta a acestui trend, aplicatiile mobile care se bazeaza pe inteligenta artificiala.

Astfel, interactiunea dintre utilizator si terminal este imbunatatita prin intermediul textului, a vocii, a imaginii, a filmarii si a senzorilor. In acest mod, telefoanele pe care le folosim zilnic vor deveni mai inteligente si capabile sa ne ofere mai multe solutii pentru problemele noastre.

Din dorinta de a simplifica lucrurile, marii producatori au dezolvat functii precum: recunoastere faciala, recunoasterea obiectelor din imagini, crearea de animatii personalizate folosind fata utilizatorului sau alegerea automata a celor mai bune moduri foto ale camerei in functie de obiectul pozat si traducerea in timp real a textelor din poze. Despre ultimele doua functii am vorbit mai pe larg si in review-ul Huaweii Mate 10 testat la finele anului trecut.

Ceea ce face posibila aparitia uimitoarelor functii mentionate mai sus, sta in evolutia procesoarelor de pe terminalele mobile care devin compatibile cu inteligenta artificiala. Procesoarele se diferentiaza fata de predecesori prin aplicarea unei arhitecturi noi care face posibila procesarea datelor de catre chipset si nu pe cloud, cum se facea pana acum.  Acest lucru permite incarcarea instanta a pozelor din galeria foto, deblocarea instanta a telefonului folosind senzorul de amprenta si recunoasterea faciala sau rularea aplicatiilor fara intarzieri, de unde rezulta si un consum minim de energie.

Un alt avantaj oferit de aceasta noua tehnologie este asigurarea unei mai bune securitati pentru datele cu caracter confidential, deoarece in loc sa fie incarcate in cloud, ele sunt pastrate local si ferite de atacurile hackerilor.

Momentan asistam doar la inceputul competitiei, iar lupta se desfasoara doar intre giganti precum: Huawei (Kirin 970), Apple (A11 Bionic) sau Qualcomm (Snapdragon 845), care si-au propus sa investeasca masiv in noile generatii de chipset-uri si ca toate terminalele de pe piata, vor dispune la un moment dat de functii la care doar puteam visa acum cativa ani. Pe de alta parte, nici unul dintre cei trei giganti nu a lansat pana acum produse care sa aduca beneficii reale societatii, ci a fost lansata doar ideea ca procesul se afla in stadii incipiente si ca mai este cale lunga pana cand developerii vor reusi sa profite cu adevarat de pe urma noii tehnologii.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook