In ultimii ani, tehnica utilizata in camerele foto prezente in terminalele mobile a evoluat foarte mult, dar in acelasi timp, probleme exista. In cazul acesta, o calitate inalta inseamna pixeli mai mici, deci senzori de imagine cu o dimensiune redusa. Problema este una destul de mare pentru smartphone-uri, terminale VR sau orice dispozitiv foloseste senzori de imagine.
QuantumFilm promite sa rezolve aceasta problema prin inlocuirea senzorilor de tip CMOS. Desi tehnologiile sunt total diferite, conceptul este acelasi. Lumina din jurul nostru trebuie transformata in impulsuri electrice – electroni – .
Compania numita Invisage se ocupa de dezvoltarea acestei tehnologii, ei promitand performante imbunatatite fata de senzorii clasici, fara a face compromisuri in ceea ce priveste calitatea fotografiilor.
Dupa cum spuneam mai sus, inginerii imbunatatesc calitatea oferita de senzorii traditional prin implementarea unor pixeli de dimensiuni reduse. Acest lucru inseamna ca fiecare pixel este mai putin sensibil la lumina, deci calitatea imaginii scade. Cei de la InVisage folosesc un strat de cristale specializate in captarea tuturor frecventelor al spectrului luminos. Aceste cristale degajeaza in urma impactului cu fotonii, electroni cu o anumita energie, ei fiind captati de un electrod situat la baza acestui strat. Exista o gama intreaga de dispozitive care ar putea beneficia de aceasta tehnologie. De la telefoane mobile si headset-uri VR, pana la camere de supraveghere sau de tipul sisteme Internet of Things.
Momentan, nu exista suficiente informatii ca sa stim cand sau daca vom vedea implementata aceasta idee. Ceea ce putem face noi, pasionatii de fotografii este sa asteptam si sa vedem daca si cum se va schimba domeniul fotografiilor prin aceasta tehnologie.