Tableta Apple de 7 inch, cu o diagonală de 7.9 inch și pentru care plătești cât pentru una de 10 inch! Râdem-glumim… iPad Mini. Deși au existat zvonuri despre existența sa încă de la lansarea primului iPad, fratele mai mic și-a făcut apariția abia in 2012, asta după ce însuși Jobs a negat în mai multe rânduri fezabilitatea unei tablete cu un format mai mic decât standardul de 10 inch al iPad-ului. Totuși, după încercările celor de la Samsung, succesul Amazon cu Kindle Fire, și hitul Google-ului(?) cu  Nexus 7,  Apple a scos pe piață propria tabletă de (aproximativ) 7 inch. De altfel pe toata durata în care am testat mini-ul, am făcut mereu comparația cu Nexus 7, care mi se pare principalul concurent… în afara de iPad al III-lea sau al IV-lea.[divider]

[wptab name=’Design’]

Apple a scos din nou un produs excelent construit. iPad mini e pur și simplu în alta clasă față de majoritatea competiției. Mai subțire, mai ușor, desenat simplu, mini-ul aduce aminte mai degrabă de un iPod supradimensionat, decât de un iPad micșorat. Lateralele tabletei sunt mai rotunjite decât în cazul variantei de 10 inch iar muchiile de la îmbinarea dintre sticla ecranului si carcasa sunt teșite la fel ca și la iPhone 5.

Înălțimea și lățimea tabletei (200 mm X 134.7 mm) sunt apropiate de cele ale lui Nexus 7 (198 mm X 120 mm), dar grosimea e mai mică la mini (7.2 mm vs. 10.45 mm), la fel ca și greutatea (308 g vs 320g pentru varianta WiFi).

În termeni practici, ceea ce se observă în utilizarea zilnică este că iPad mini e mai subțire, mai ușor și mai lat decât Nexus 7. Lățimea mai mare poate să-l facă mai greu de mânuit pentru o parte dintre voi. Pentru mine și ale mele mâini mai mari însă, problematică este combinația dintre subțirimea tabletei și finisajul alunecos al părții din spate – mereu eram nesigur pe priza asupra obiectului și prefer, din acest punct de vedere, modul în care se simte în mână Nexus 7. Dacă îl comparăm cu iPad 3 & 4, mini-ul câștigă detașat la capitolul ergonomie – greutatea mai redusă, dimensiunile mai mici îl fac mult, mult mai comod de folosit într-o varietate foarte mare de scenarii. Singurul minus este felul în care e amplasat difuzorul (muchia de jos, stânga și dreapta conectorului “lighting”) – dacă ținem tableta în mod landscape cel mai probabil vom acoperi grila difuzorului cu mâna, iar sunetul se va auzi foarte slab până când prindem tableta altfel.

Butoanele și conectorii nu oferă surprize, sunt aceia cu care ne-am obișnuit la iPad și se regăsesc în exact aceleași poziții.

[/wptab]

[wptab name=’Display’]

Ecranul de pe iPad mini a fost foarte discutat din două motive – densitatea pixelilor (mică) și formatul (4:3). De o bucată bună de vreme, una dintre tehnologiile pe care Apple le scoate de fiecare dată în evidență la orice prezentare, cu care se mândrește tare mult, e Retina Display, ecranul cu o densitate a pixelilor atât de mare încât nu mai pot fi identificați cu ochiul liber. Și cu toate astea, iPad mini vine cu un ecran de rezoluție relativ mică, doar 1024 x 768, a cărui densitate -163ppi- nu-i nici măcar aproape de standardul Retina, sau de concurență (216 ppi ai Nexus 7). Iar diferența se vede, atât față de Nexus 7 cât și, mai ales, față de iPad 3 sau 4. În termeni practici asta înseamnă că cititul (ebooks, pagini web, știri), mai ales lizibilitatea textului mărunt, sunt serios afectate. În exemplele de mai jos, vedeți același text, capturat în aceeași aplicație, mai întâi pe ecranului unui iPad 3 iar mai apoi (dedesubt) pe ecranului lui iPad Mini.

E păcat fiindcă formatul de 4:3 (mai lat) și diagonala mai mare l-ar face mai plăcut de folosit tocmai pentru aceste activități. Ar fi fost ideal pentru citit cărți – iPad 3-4 sunt prea grele iar Nexus 7 e puțin prea îngust pentru consumul tihnit de literatură (rândurile sunt prea scurte iar paginile relativ mici modifică subtil dar hotărâtor experiența cititului, însă asta-i o discuție poate pentru alt articol…). Din alte puncte de vedere însă – al luminozității, contrastului, cel al reproducerii culorilor – ecranul mini-ului stă foarte bine.

E foarte probabil că încorporarea unui ecran cu o rezoluție mai mare ar fi avut ca rezultat o tableta mai groasă, mai grea și cu o viață mult mai scurtă a bateriei. Poate că Apple ar fi putut să construiască mini-ul în jurul unui ecran cu formatul 16:10 sau 16:9 (similar cu tabletele non-Apple din această clasă) însă pot să pun pariu că n-au făcut-o pentru a nu strica compatibilitatea cu cele peste 275000 de aplicații optimizate pentru iPad-ul mare și al său format de 4:3.

[/wptab]

[wptab name=’Performante’]

iPad mini este practic un iPad 2, cu camere foto/video mai bune, într-o carcasă mai micuță. Procesor  A5 de acum două generații, 512MB RAM, variante de 16GB, 32GB și 64GB. Conectivitatea e asigurată de Wi-Fi (802.11a/b/g/n, 2.4GHz și 5GHz), Bluetooth 4.0. Există acum și variante GSM dar cea testată de mine avea doar Wi-Fi. Senzor pentru lumină ambientală, accelerometru, giroscop, busolă digitală. Varianta cu conectivitate prin rețelele de date mobile se bucură și de GPS și GLONASS. Cum ziceam – iPad 2.  Camerele foto cu care este dotat mini-ul sunt însă mult mai bune decât cele de pe iPad 2. Camera frontala (botezată FaceTime Camera) e capabilă de captură HD 720p și e folositoare pentru video-chat, dar cam atât. Camera din spate, de 5MP, obține imagini decente, uneori mai bune decât ale unor telefoane lansate recent și poate înregistra video HD 1080p. Cu toate că mulți strâmbă din nas când îi văd pe alții făcând fotografii sau înregistrând video cu tableta cred că încet-încet ne vom obișnui toți cu asta, în măsura în care tabletele vor deveni o tehnologie ubicuă.

[/wptab]

[wptab name=’Software’]

iOS pe iPad Mini este exact la fel ca iOS pe iPad, doar că butoanele sunt ceva mai mici. Datorită ecranului mai mic, unele aplicații, care au multe butoane sau alte elemente de navigare, pot fi mai greu de folosit – cel puțin la început. Tastatura e mai greu de folosit în mod portret, tastele fiind mai mici și parcă mai înghesuite. În mod landscape însă, tastatura e mult mai ușor de folosit fiindcă degetele mari acoperă cu ușurință toate tastele. În rest, după cum spuneam, exact același sistem de operare și aceeași bogăție de aplicații.

Acesta s-ar putea să fie unul dintre cele mai puternice argumente al lui iPad Mini în fața concurenței. Android se bucură de un număr mult mai redus de aplicații optimizate pentru tablete; sunt acoperite majoritatea celor importante, însă Apple e încă mult în față. În plus, o mulțime de aplicații noi și inovatoare se lansează prima dată pe iOS și sunt eventual, abia după un timp, portate pe Android. E drept că serviciile Google sunt extraordinar integrate în Android (gmail, google+, youtube, google grive, google maps, google docs…) dar există o suită de aplicații foarte robuste și bine făcute, tocmai de Google și dedicate iOS. Așa că din punctul de vedere al aplicațiilor iPad mini câștigă un mare plus față de competiție.

Totul se mișcă foarte bine pe iPad Mini. N-am observat în nici un moment ezitări sau sughițuri, toate operațiile se desfășoară cu fluiditatea obișnuită a iOS. Timpul de încărcare al anumitor aplicații e în mod clar mai lung decât pe un iPad 3, dar odată încărcate, aplicațiile se comportă foarte bine. Tableta se descurcă excelent…deocamdată. Cu toate astea, având în vedere dotările sale învechite, s-ar putea ca acest produs să aibă o viață destul de scurtă și să fie destul de rapid înlocuit de către Apple.

Viața bateriei a fost foarte bună – 9-10 ore de folosire destul de intensă, exact cât promite Apple.

[/wptab]

[wptab name=’Concluzii’]

Dacă facem comparația cu alte tablete de 7 inch, iPad Mini pierde din punctul de vedere al prețului. Iar diferența e destul de mare în favoarea competiției. Dacă facem comparația cu iPad 3 sau 4, pierde datorită ecranului cu o rezoluție mult mai mică.

Să ne gândim la faptul că dotarea hardware, chiar dacă deocamdată face față, e totuși învechită și la faptul că e probabil să vedem destul de curând (Q4?) un iPad mini cu ecran Retina. Merită investit acum într-un iPad Mini, luând toate acestea în considerare?

Dacă ați investit deja în ecosistemul Apple, aveți multe aplicații cumpărate pe iPhone sau iPad 1  și vă atrage o tabletă de 7 inch, atunci iPad Mini este tableta perfecta. Extraordinar construită, extrem de ergonomica, cu cameră foto bună este ușor de folosit și are o selecție impresionantă de aplicații.

Dacă nu, merită să aruncați o privire înspre competiție sau să așteptați, la fel ca mine, „iPad Mini with Retina Display”.

 

Plusuri

Cea mai frumoasă, bine construită tabletă în clasa 7 inch
iOS-ul merge strună
Cea mai bogată și rafinată selecție de aplicații pentru tablete
Viața bateriei e foarte bună

Minusuri

Preț. E scump.
Ecran cu rezoluție mică. Prea mică dacă deja te-ai obișnuit cu iPad 3&4 sau cu Nexus 7
Uneori e greu de ținut în mână, datorită spatelui alunecos







[/wptab]

[end_wptabset]

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook