După cum ne-a obișnuit deja, compania sud-coreeana se ține din ce în ce mai bine de treabă și lansează terminale tot mai performante. Odată cu tehnologii precum carcasa self-healing, primul smartphone cu ecran curbat, knock-knock si altele, au luat naștere modele competitive care au reușit să se afirme categoric.

LG K10 este vârful de gama din seria K și promite sa fie un telefon performant, dar și accesibil. Modelele K fac parte dintr-o serie pe care producătorul a introdus-o la începutul acestui an. Aceste modele se caracterizeaza în principal printr-un număr extrem de variat de produse (K4, K5, K7, K8, K10), a căror performanțe sunt direct proporționale cu terminația numerică din denumire.

K10 este un telefon cu aspiratii la nota 10, care reușește să se facă plăcut atât din punct de vedere vizual, cât și în ceea ce privește interacțiunea acestuia cu utilizatorul. Smartphone-ul marca LG se adresează unui segment de clienți experimentați, cu așteptări mai ridicate de la telefonul mobil, comparativ cu restul terminalelor din seria K.

[wptab name=’Design’]

Fiind un model lansat la începutul acestui an, liniile de design sunt cu totul altele comparativ cu modelele precedente. Totuși, producătorul a decis sa păstreze elemente exterioare generale cât mai apropiate pentru toate modelele seriei K, principalul criteriu de diferențiere dintre acestea fiind dimensiunea.

Telefonul este confecționat integral din plastic de calitate foarte buna, care oferă un sentiment plăcut la atingere și care permite o utilizare eficienta a terminalului. Capacul exterior este detașabil și se remarcă în special prin culoarea mată ce nu permite imprimarea amprentelor.

Partea frontală a telefonului cuprinde elemente precum camera secundară, senzor de proximitate, difuzor principal, ecran de 5,3 inch ușor rotunjit pe toate părțile si butoane tactile încorporate în display. Logoul producătorului este amplasat central, sub display-ul terminalului.

Marginile telefonului sunt acoperite de o ramă cromata. Această ramă are un rol excelent de design și oferă terminalului un aspect mai elegant și mai impunător.

Extremitățile vin dotate cu un număr redus de elemente, astfel că pe partea superioară avem amplasat doar microfonul destinat camerei video, iar pe partea inferioară găsim portul jack de 3,5mm, microfonul pentru apeluri vocale și portul microUSB pentru încărcare/transfer.

Partea din spate a telefonului este cea mai bogată în ceea ce privește elementele exterioare. Aici regasim camera principală, senzorul LED al acesteia, butoanele de volum +/- și power/reset, logoul companiei și difuzorul destinat redării audio. Sub capacul detașabil se mai găsesc slotul nano SIM, slotul destinat memoriei externe de tip microSD și bateria detașabilă.

1

buton TPG

[/wptab]

[wptab name=’Display’]

Ecranul telefonului este IPS LCD cu touchscreen capacitiv, capabil să redea până la 16 milioane de culori. Este un display destul de generos în ceea ce privește dimensiunile, diagonala acestuia fiind de 134,6 mm (aproximativ 5,3 inch). Acesta este și foarte bine integrat în carcasa telefonului având o proporție de aproximativ 71% din suprafața frontală a telefonului, marginile ecranului fiind destul de apropiate de marginile telefonului.

Culorile sunt redate bine de acest display, imaginile sunt viu colorate și au culori deschise, fiind o încantare pentru utilizatorii acestui terminal. Vizibilitatea este și ea foarte bună, fiind identică indiferent de unghiul din care ne uităm la telefon. Display-ul se descurcă excelent atât în condiții de luminozitate scăzută, cât și în bătaia puternică a soarelui.

Rezoluția display-ului este de 720×1280 pixeli, HD Ready, iar densitatea pixelilor atinge valoarea de ~277ppi. Acesta este compatibil multitouch, fiind capabil să rețină și 10 comenzi simultane. Sticla protectoare este și ea una extrem de dura, telefonul fiind echipat cu un strat protector Corning Gorilla Glass 3.

2 3 4 5 6 7 8

buton TPG

[/wptab]

[wptab name=’Software’]

Telefonul vine cu sistemul de operare Android v5.1.1 Lollipop, dar producătorul oferă suport software și pentru versiunea 6.0 Marshmallow. Interfața telefonului este una specifică producătorului, terminalul fiind echipat cu elemente vizuale și grafice pe care le întâlnim la majoritatea terminalelor LG.

Este de apreciat faptul că producătorul a renunțat la supraîncărcarea terminalelor proprii cu aplicații preinstalate. Acestea le sunt, practic, impuse utilizatorilor si afecteaza vizibil modul de functionare a telefonului. Modelul K10 este un telefon care oferă libertate de exprimare, fiind comercializat exclusiv cu aplicații esențiale, precum Google, QuickMemo+, Evernote, File Manager, Battery Saver, LG Backup si altele.
Meniul telefonului este foarte aerisit în momentul primei utilizări, fiind disponibilă o singură pagină de aplicații. Afisarea lor pe 5 coloane le face foarte ușor de accesat și identificat.

Avem 3 butoane tactile – back, home și options – însă telefonul dispune de un număr maxim de 5 butoane tactile. Celelalte 2 (cel pentru notificări și capture+) sunt opționale, rămâne la decizia utilizatorului dacă sunt afisate sau nu.

Sistemul de blocare/deblocare a telefonului a rămas knock-knock. Acesta este deja celebru și extrem de utilizat de către fanii LG în special datorită poziționării mai speciale a butoanelor de volum și a celui de deblocare, pe carcasa din spate a terminalului.

Pe lângă personalizarea butoanelor tactile, producătorul mai oferă posibilitatea personalizării panoului de notificări. Aici utilizatorii au la dispozitie un număr mare de aplicații pe care le pot afișa în meniul de notificări, astfel încât acestea să fie mai rapid de accesat.

Funcția de Power Saving nu restricționează accesul la telefon, aceasta având ca scop principal închiderea aplicațiilor care rulează în fundal și care nu mai sunt folosite de utilizator.

9 10 11 12 13 14 18

buton TPG

[/wptab]

[wptab name=’Performante’]

LG K10 vine echipat cu 2 variante de chipset. Primul dintre acestea este un Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 – K420N, iar cel de al doilea este Mediatek MT6753 – K430DS, K430DSF sau K430DSY. Cel din urma diferă în funcție de țara de comercializare. Pe aceste chipset-uri sunt asamblate 2 variante de procesoare: un Quad-core 1.2 GHz Cortex-A53 – K420N pentru chipset-ul produs de cei de la Qualcomm și un Octa-core 1.14 GHz Cortex-A53 – K430DS, K430DSF, K430DSY pentru chipset-ul Mediatek. Procesorul grafic poate fi și el de 2 feluri: Adreno 306 – K420N pentru varianta Qualcomm sau Mali-T720MP3 – K430DS, K430DSF, K430DSY pentru varianta Mediatek.

Memoria internă a telefonului este de 16 GB, din care 9 sunt disponibili ca spatiu de stocare, iar 5 dintre aceștia sunt ocupați de sistemul de operare al telefonului. Această memorie poate fi extinsă cu ajutorul unui card microSD cu o capacitate maximă de 32 GB. Memoria de lucru a telefonului diferă în funcție de versiune: 1 GB RAM pentru seria K430DSF, 1,5 GB RAM pentru seriile K420N și K430DS si 2 GB RAM pentru seria K430DSY.

Bateria Li-Ion de 2300 mAh este capabilă să susțină telefonul 2 zile în condiții de utilizare moderată și o zi în condiții de utilizare normală, cu conexiunea 4G pornita.

Telefonul avut în teste de echipa noastră, care se comercializează la noi în țară, este varianta K420N cu chipset Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410, procesor Quad-core 1.2 GHz Cortex-A53 – K420N, Adreno 306 – K420N și 1,5GB memorie RAM. Pe parcursul testului, telefonul s-a comportat excelent și a răspuns rapid și prompt la comenzi.

În testele de performanță efectuate cu programele AnTuTu Benchmark și Geekbench 3, telefonul s-a clasat pe locuri intermediare, fiind catalogat drept un telefon de clasa medie.

21 22 23 24

buton TPG

[/wptab]

[wptab name=’Multimedia’]

La capitolul multimedia, telefonul se mandreste cu o serie de dotări de top. Una dintre ele este camera frontală de 13MP cu senzori precum geo-tagging, touch focus, detectarea feței și modul panorama. Aceasta se descurcă excelent în condiții de luminozitate scăzută, dar mai ales în condiții de lumină naturală. Fotografiile realizate cu LG K10 sunt clare, mult peste camerele tradiționale. Pe partea video, camera reușește să înregistreze la o rezoluție maximă FullHD cu 1080p și 30 fps. Declanșarea camerei foto/video este aproape instantanee atunci când este acționat butonul de comandă.

Camera secundară a modelului testat de noi este de 5 MP, oferind o calitate satisfăcătoare a fotografiilor de tip selfie și o calitate excelentă pentru apeluri vocale și videoconferințe. Exista pe piata si variante a caror camera frontala este de 8 MP. Ambele variante sunt capabile să rețină fișiere video la rezoluția maximă de 1080p.

Interfața dedicată camerei foto/video are un design simplist și intuitiv. În meniul acesteia nu dispunem de foarte multe setări și configurări, însă le regăsim pe cele de baza: bliț, temporizator, comenzi vocale (cheese, smile, whisky, kimchi, LG) și setări pentru rezoluția fotografiilor și a fișierelor video. Camera frontală este acționată printr-o pictogramă specifică, precum și comenzile de captură foto/video.

25 26 27 28

buton TPG

[/wptab]

[wptab name=’Concluzii’]

LG K10 este telefonul de top, de gama medie, ideal pentru toate categoriile de utilizatori. Prețul de achiziție al acestui terminal este unul just și pune foarte bine în balanță raportul calitate-preț al acestuia. Conexiunea 4G, spațiul de stocare generos sau camera de 13 MP sunt doar câteva dintre dotările acestui terminal care fac din el un must buy.

Recomandăm acest telefon în special fanilor LG datorită elementelor specifice producătorului, dar și celor care doresc un upgrade și nu dispun de un buget generos. În momentul de față, acest telefon se comercializează doar la liber, prețul acestuia fiind situat în jurul pragului de 800 de lei.

Pro

  • Camera de 13 MP
  • Memorie interna de 16 GB
  • Dispune de slot pentru card de memorie
  • Conexiune 4G
  • Ecran de 5 inch

Contra

  • Carcasă din plastic
  • In Romania este disponibila pe piata doar varianta K420N
  • Bateria de autonomie medie

buton TPG

[/wptab]

[end_wptabset]

[end_wptabset]
[end_wptabset]

[end_wptabset]
[end_wptabset]

[end_wptabset]

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook