Prezentat inca din septembrie anul trecut, LG Urbane 2nd Edition s-a anuntat a fi primul smartwatch Android Wear cu functie de telefon. Ceasul a fost pus in vanzare o luna mai tarziu, in Statele Unite, insa doar pentru o scurta perioada de timp. Din cauza unor disfunctionalitati de natura hardware, LG a decis retragerea acestuia de pe piata, pana la remedierea problemei.  Ei bine, aceste probleme au fost remediate complet, noua versiune a LG Urbane fiind din nou disponibila spre vanzare incepand cu aceasta luna. Noi am avut in teste noul smartwatch, varianta LTE, si in cele ce urmeaza va vom impartasi experienta noastra dupa o saptamana de utilizare.

[wptab name=’Design’]

Chiar daca nu beneficiaza de o cutie foarte spectaculoasa si luxoasa, cum a fost cazul lui Huawei Watch, noul LG Urbane compenseaza acest lucru prin design-ul sau extrem de reusit. Nu spunem ca Huawei Watch sau Moto 360 2nd Gen nu ar fi ceasuri frumoase, insa LG are ceva special care ne-a impresionat inca de la prima vedere.

2 3 4

In cutie, pe langa ceas, am gasit dock-ul magnetic de incarcare, care are atasat un cablu USB, adaptorul de priza si un dispozitiv prin care se deschide capacul spate, pentru acces la cartela SIM. Cablul este atasat direct placii de incarcare, utilizatorul neavand astfel posibilitatea de a utiliza un alt cablu. In aceste conditii va trebui sa ai intotdeauna la tine acel dock legat de cablu, fiind destul de incomod mai ales cand te deplasezi foarte des. Exista de asemenea si posibilitatea ca acel cablu se se rupa daca este infasurat prea des, lucru destul de neplacut avand in vedere ca un astfel de dock se gaseste foarte greu. Asezarea ceasului pe placa de incarcare se face destul de simplu, tot ce trebuie sa faci este sa atingi dock-ul magnetic de pinii aflati in partea din spate a ceasului. Cu toate acestea, consideram ca era mult mai inspirata folosirea unui stand de incarcare in locul placii, la fel ca si in cazul lui Samsung Gear S2, unde incarcarea se face mult mai simplu.

7 8

Ceasul, din otel inoxidabil, masoara 44,5 mm in diametreu si are o grosime de 14.2 mm, fiind mai gros decat prima generatie LG Urbane, care masoara cu 3 mm mai putin. Acest lucru este explicabil prin faptul ca bateria a primit un upgrade de la 410 mAh la 570 mAh.

5 6

Diametrul lui Urbane 2 este situat undeva la mijlos intre Moto 360 2nd Gen (46 mm) si Huawei Watch (42 mm), fiind din punctul nostru de vedere marimea perfecta pentru un smartwatch.

Butoanele fizice sunt asezate evident in partea dreapta a cadranului, din acest punct de vedere Urbane 2 fiind un pic diferit fara de restul ceasurilor cu Android Wear. Este primul ceas care are trei butoane functionale, cu ajutorul carora se pot accesa direct anumite functii. Pana acum, toate ceasurile cu Android Wear foloseau un singur buton, accesul la functii facandu-se exclusiv din meniu.

Cureaua ceasului este extrem de comoda, fiind confectionata dintr-un material caucuicat hipoalergenic. Noi am avut varianta cu curea neagra, insa exista si alte culori disponibile: albastru, alb si maro.

Ecranul este protejat printr-un strat de sticla Corning Gorilla Glass 3. Cei de la LG au ales sticla de la Corning in detrimentul safirului,  material extrem de raspandit in industria ceasurilor traditionale datorita rezistentei sale la lovituri si zgarieturi. Singurul inconvenient al safirului il reprezinta faptul ca reflecta lumina foarte tare, lucru care reduce putin din vizibilitatea in lumina soarelui. Daca acest lucru nu reprezinta o problema in cazul ceasurilor clasice, pentru un smartwatch, care foloseste un display luminat, este un dezavantaj. Astfel, compania coreana decis sa scarifice duritatea ecranului, pentru un plus de vizibilitate.

buton TPG

[/wptab]

[wptab name=’Display’]

In acest moment LG Urbane 2 beneficiaza de cel mai bun display dintre toate smartwatch-urile, un display P-OLED cu o rezolutie impresionanta de 480 x 480 pixeli. Densitatea pixelilor este de asemenea foarte buna, de 348 ppi.

In mod categoric, este cel mai sharp display pe care l-am vazut pana acum pe un smartwatch, fiind mult inaintea competitorilor sai directi. Daca pana acum Huawei Watch era considerat ceasul cu cel mai bun display, cu siguranta ca LG Urbane 2 merita cu prisosinta aceasta titulatura. Culorile sunt foarte vii, textele se vad extrem de clar iar vizibilitatea in lumina puternica este foarte buna.

9 10

Ecranul este perfect rotund, de altfel primul ceas inteligent care a folosit un display rotund fiind chiar predecesorul sau, LG Urbane, lansat in urma cu doi ani.

La fel ca si in cazul lui Huawei Watch, ne-a surprins lipsa senzorului de lumina, astfel ca luminozitatea nu poate fi reglata automat in functie de conditiile ambientale. Astfel, utilizatorul va fi nevoit sa regleze luminozitatea de fiecare data, in functie de perioada zilei si de locul in care se afla.

Display-ul lui LG Urbane 2 este unul always-on, avand mai multe modele de ceas din care am putut alege, asta fara sa mai numeram sutele de alte modele disponibile in Google Play. Functia always-on este una optionala, utilizatorul avand posibilitatea de a o activa din meniul ceasului. Un mod nou, pe care l-am intalnit doar la acest ceas, este modul Ambient, care ajuta la cresterea autonomiei de functionare. Practic, acest mod transforma fata ceasului intr-una mai simplificata cand acesta este in modul idle. Acest mod este disponibil insa doar daca functia always-on este activata.

buton TPG

[/wptab]

[wptab name=’Software’]Analizarea ceasurilor cu Android Wear din punct de vedere al software-ului a devenit din ce in ce mai dificila, asta pentru ca in general toate arata si se comporta la fel. Daca in cazul smartphone-urilor cu Android fiecare producator isi pune amprenta printr-o interfata personalizata, device-urile cu Android Wear au extrem de putine lucruri distincte. Astfel, este foarte clar ca acest sistem de operare este in plina dezvoltare si ca depinde foarte mult de update-urile lansate de Google. Totusi, LG Urbane 2 vine cu cea mai noua variante de Wear, bazata pe Android Marsmallow, varianta care va fi disponibila pe restul ceasurilor abia in cateva luni.

Meniul si interfata ceasului se pastreaza aproape identice cu a celorlalte ceasuri cu  Android Wear. Ecranul de start este de fapt fata ceasului (care poate fi personalizata) iar lista de aplicatii poate fi accesata prin swipe spre stanga. Aplicatiile sunt aranjate intr-o singura lista, primele trei fiind aplicatiile utilizate recent, restul fiind aranjate in ordine alfabetica.

11 12 13

Un al doilea swipe spre stanga va accesa contactele din telefon, iar la inca un swipe spre stang utilizatorul are acces la alarma, pedometru, monitorizare ritm cardiac sau cronomeru.

14

In schimb, daca facem un swipe de sus in jos se vor deschide cateva setari rapide, cum ar fi setarile de notificare, de sunet sau de luminozitate.

15

Notificarile primite pe ceas sunt afisate in partea de jos, ocupand cam o treime din ecran. Acestea se pot extinde pe intreg ecranul printr-un swipe in sus. Odata deschise, notificarile pot fi derulate doar prin rotirea usoara a incheieturii, in functie de directia in care dorit sa le derulati. De altfel, navigarea in orice meniu se poate face doar cu ajutorul gesturilor, iar rotirea energica a incheieturii va activa intotdeauna ecranul de start.

16

Cele trei butoane fizice ale ceasului ofera acces la cateva functii din meniu. Butonul de sus acceseaza direct contactele din agenda telefonica, in timp ce butonul de jos ofera acces la aplicatia LG Health. Butonul din mijloc are dubla functie, astfel ca la o apasare scurta ceasul intra in modul Ambient, iar la o apasare lunga se va accesa lista de aplicatii.

La fel ca si la orice ceas cu AW, aplicatia proprie Google Fit se afla deja instalata pe dispozitiv, aceasta fiind o aplicatie de monitorizare a activitatii zilnice. Pe langa Google Fit, gasim instalata si aplicatia proprie LG Health, o aplicatie care ofera aproximativ aceleasi functii insa cu un design mult mai atractiv.

17 18 19 20

buton TPG

[/wptab]

[wptab name=’Hardware’]

Daca ar fi sa comparam dotarile harware ale lui Urbane 2 cu cele ale unui smartphone, diferentele nu ar fi mari. Ceasul are specificatii tehnice comparabile cu multe smartphone-uri din clasa mid-range. Chipset-ul folosit este Qualcomm Snapdragon 400 cu procesor quad-core Cortex A7 tactat la 1.2 GHz si procesor grafic Adreno 305. Pana aici, specificatiile lui urbane 2 sunt identice cu celel ale competitorilor sai directi, Moto 360 2nd Gen si Huawei Watch. Diferenta, in favoarea acestui ceas, o reprezinta memoria RAM care este de 758 MB in comparatie u doar 512 MB. Este un aspect destul de important si este de asteptat ca diferenta de memorie RAM sa ii ofere un “boost” de viteza smartwatch-ului LG.

Memoria interna nu aduce nicio surpriza, fiind identica cea a altor ceasuri, adica 4GB.

Pe partea de conexiune ceasul beneficiaza, in mod evident, de Bluetooth, dar si de Wi-Fi, pentru un plus de autonomie.

Dar ce ofera in plus cu adevarat acest device, in comparatie cu altele similare? Ei bine, LG Urbane 2 este primul smartwatch cu Android Wear care are implementat un modul GSM cu conectivititate 4G. Ceasul poate functiona independent fata de un smartphone si acesta este cel mai mare beneficiu pe care acest ceas il ofera in raport cu alte smartwatch-uri. Imaginati-va cum ar fi sa lasati telefonul acasa atunci cand mergeti la sala, la o tura cu bicicleta sau la piscina, fara insa sa pierdeti contactul cu cei din jurul vostru. Sa puteti suna pe oricine, fara telefon, direct de pe ceas. Da, LG Urbane 2 poate fi folosit si pentru apeluri de voce, avand incorporat un microfon si, bineinteles, un difuzor. Apelurile de voce pot fi efectuate fie ca telefonul este conectat la smartphone prin Bluetooth, fie ca este folosit independent.

22

 

In momentul in care utilizatorul doreste sa efectueze un apel de voce, poate sa aleaga de pe ce dispozitiv doreste sa vorbeasca, ceas sau telefon.

Pentru a folosi telefonul independent este nevoie de o cartela nanoSIM, care se introduce in slot-ul dedicat, pozitionat, extrem de inteligent, pe spatele telefonului. Spunem ca e pozitionat inteligent pentru ca in acest fel nu modifica in niciun fel designul ceasului si nici nu incomodeaza utilizatorul in vreun fel.

Dar care este calitatea convorbirilor purtate pe ceas? Putem spune ca LG Urbane 2 s-a descurcat surprinzator de bine la acest capitol, sunetul in difuzor auzindu-se foarte clar, comparabil cu un carkit. Noi am folsit acest ceas in masina, in plin trafic, si putem spune ca inlocuieste cu succes un carkit clasic. De asemenea si la celalalt capat al convorbirii, sunetul a fost foarte bun, interlocutorul auzind clar convorbirea.

Pe langa faptul ca ceasul poate fi ca si telefon, acesta poate fi folosit si pe post de centru de notificari. Astfel, am reusit sa vedem direct pe ceas e-mail-urile si mesajele primite, apelurile sau notificarile de pe retelele de socializare. In acest fel, am avut acces la toate notificarile pe care in mod normal le urmream pe telefon, direct pe ceas. Este foarte util mai ales atunci cand va aflati intr-o intalnire si puteti astfel sa filtrati notificarile importante, fara sa scoateti telefonul din buzunar sau geanta.

In privinta a autonomiei de functionare, LG Urbane 2 s-a descurcat foarte bine, rezistand aproape doua zile cu o singura incarcare. Acest lucru era oarecum de asteptat, avand in vedere capacitate bateriei care este de 570 mAh, cea mai mare capacitate disponibila la un astfel de device.

buton TPG

[/wptab]

[wptab name=’Concluzii’]

LG Urbane 2 este un smartwatch care ne-a lasat o impresie extrem de buna, fiind in acest moment cel mai complex si complet ceas cu Android Wear disponibil pe piata. Este un dispozitiv care preia functii multiple, cum ar fi cea de antrenor personal, centru de notificari sau telefon. Beneficiaza de dotari hardware de top dar si de un display foarte bun, oferind utilizatorului tot ce este mai bun in acest moment in lumea ceasurilor inteligente.

 

 

Plusuri:

+  rezolutia ecranului mare

+ memoria RAM de 758MB

+ bateria de 570 mAh

+ modul GSM cu conectivitate LTE

 

 

Minusuri:

  • lipseste senzorul de lumina
  • este mai gros decat majoritatea ceasurilor de acest fel

buton TPG

[/wptab]

[end_wptabset]

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook