Dupa ce anul trecut Motorola a trecut de sub tutela Google sub cea a gigantului chinez Lenovo, ne asteptam ca la un moment dat celebrul brand american sa dispara. De atunci au mai aparut cateva modele, insa incepand cu acest an, Lenovo a renuntat complet la denumirea de Motorola. Seria Moto G este una exponentiala in industria smartphone-urilor cu Android, astfel ca, asa cum era de asteptat, a fost continuata si de catre compania din China. Asadar, a aparut sub-brand-ul Moto, alaturi de Vibe, in cadrul brand-ului Lenovo. Astfel, Moto 4G a fost primul device lansat cu acest nou brand. Este cam acelasi lucru pe care Huawei l-a facut cu Honor.
Noile Moto G au fost lansate in mai multe versiuni, fiecare cu specificatii diferite: Moto G4, Moto G4 Play si Moto G4 Plus. Noi am testat modelul Moto G4 Plus, cel mai performant dintre cele trei. Mai jos te invitam sa citesti care a fost impresia pe care ne-a lasat-o acest device.
[wptab name=’Design’]
Noul Moto G masoara 153 x 76.6 x 9.8 mm si cantareste 155 g, avand exact aceeasi greutate ca si predecesorul sau, Moto G3. Acest lucru este destul de surprinzator, avand in vedere ca modelul de anul trecut are un ecran de doar 5 inch, in comparatie cu 5.5 inch, cat are modelul actual.
Diferenta de marime este insa sesizabila mai ales in ceea ce priveste latimea, G4 fiind mai lat cu mai bine de 4 mm. Totusi, Moto G4 Plus este un dispozitiv surprinzator de usor de folosit cu o singura mana, chiar daca nu se numara printre cele mai inguste si mici telefoane de 5.5 inch. Daca ne raportam la cele mai importante modele de 5.5 inch, ca si dimensiuni, Moto G4 Plus este mai mare decat Galaxy S7 Edge, insa mai mic decat iPhone 6 Plus si, mai nou, iPhone 7 Plus.
De la primul contact a fost cat se poate de clar ca avem in fata un model Motorola, design-ul fiind mostenit aproape in totalitate de la modelele lansate in trecut de catre compania americana. Este extrem de asemanator cu prima generatie de Moto G, aparuta in 2013, dar si cu modelul de anul trecut. Daca mai adaugam deja legendarul logo rotund M de pe spate, recunoastem un veritabil Moto. Acest M isi aduce aportul la farmecul unui Moto in aceeasi maniera in care marul Apple ofera o personalitate aparte modelelor  iPhone.
Toate modelele Moto au fost extrem de ergonomice, chiar daca au fost mai groase decat media. Au avut mereu o prindere buna si au oferit o siguranta de utilizare mai rar intalnita la alte modele. Lucrurile stau la fel si cu Moto G4 si G4 Plus (cele doua modele sunt identice fizic), telefonul fiind extrem de bine construit din acest punct de vedere.
Chiar daca nu este la fel de frumos ca telefoanele din metal sau sticla, este mult mai usor si sigur de tinut in mana. Intr-adevar, ne dorim ca telefoanele noastre sa fie cat mai aspectuoase, insa la fel de mult ne dorim ca acestea sa fie si foarte comode la utilizare, avand in vedere ca petrecem destul de mult timp folosindu-le.
Mototola Moto G4 Plus este construit dintr-un sasiu metalic, partea din spate fiind din plastic, insa de o calitate foarte buna. Textura spatelui este una speciala, antialunecare, contribuind de asemenea la posibilitatea foarte buna de prindere pe care o ofera acest device. Sub capac, care este detasabil, gasim slot-urile pentru sim si pentru memoria externa microSD. Din pacate, desi capacul se poate demonta, utilizatorul nu are acces la bateria telefonului.
Butoanele de volum si butonul On/Off sunt pozitionate pe partea dreapta a telefonului, in lateral, fiind destul de apropiate. Nu de putine ori, in intuneric, am incurcat butoanele intre ele, apasand in mod frecvent butonul de pornire in loc de butonul de volum. Dupa o perioada de utilizare mai lunga, ne-am obisnuit cu pozitia butoanelor, mai ales ca butonul On/Off are o textura diferita, cu striatii, pe care o simti imediat.
Mufa jack pentru casti si port-ul microUSB pentru incarcator sunt pozitionate intr-un mod clasic, in partea de sus, respectiv in partea de jos a telefonului, central.
Partea laterala stanga a fost lasata complet libera, fara absolut niciun element.
In partea din fata a telefonului gasim cititorul de amprente, chiar sub ecran, iar in partea de sus difuzorul si camera frontala.
Despre pachetul retail al lui Moto G4 Plus nu sunt multe de spus, accesoriile care se gasesc in cutie fiind cele clasice: incarcatorul de retea, cablul de incarcare si o pereche de casti stereo.
[/wptab]
[wptab name=’Display’]
Moto G4 Plus, alaturi de Moto G4, sunt primele modele ale seriei care fac pasul la ecranele 1080p. Pasul este facut destul de tarziu as zice, in conditiile in care restul producatorilor au facut acest pas la modelele mid-range inca de acum 2 ani. Trebuie spus ca cel de-al treilea model din gama Moto G4, varianta Play, a ramas la un ecran 720p, identic cu al modelului de anul trecut.
Moto G4 Plus foloseste asadar un ecran cu rezolutia de 1080 x 1920, cu diagonala de 5.5 inch. Densitatea pixelilor este de 403 ppi, iar display-ul este de tip IPS LCD.
Display-ul acestui telefon nu poate fi catalogat drept un display extraordinar, insa calitatea acestuia este data de culorile vibrante si naturale in acelasi timp. Este un display cat se poate de decent, ideal pentru cei care prefera ecranele mari si foarte util in aplicatiile multimedia, filme, jocuri etc.
Vizibilitatea foarte buna in lumina soarelui este o caracteristica generala a display-urilor IPS, iar ecranul lui Moto G4 Plus nu face exceptie.
[/wptab]
[wptab name=’Performante’]
Moto G4 Plus foloseste un chipset Qualcomm Snapdragon 617, cu doua grupuri de cate 4 nuclee Cortex A53, tactate la 1.5 GHz, respectiv 1.2 GHZ. Chipset-ul este de generatie mai veche, la fel si procesorul grafic, Adreno 405. Intre timp a aparut Snapdragon 625, cu procesoare tactate la frecvente superioare, alaturi de Adreno 506.
Memoria RAM a modelului pe care noi l-am testat este de 3GB in timp ce memoria interna este de 32GB. Mai exista o varianta a telefonului, cu doar 2GB RAM si 16GB memorie interna.
Chiar daca nu putem vorbi de specificatii de top, nici macar de ultima ora, Moto G4 Plus ne-a lasat impresia unui device extrem de rapid si, mai ales, foarte stabil. Bineinteles ca un rol important la acest aspect il are si partea de software, foarte bine optimizata si fara modificari fata de Android-ul de baza.
In testele sintetice, rezultatele nu au surprins cu nimic, Moto G4 Plus clasandu-se mult sub telefoanele de varf. Mai jos sunt scorurile obtinute in Antutu Benchmark si Geekbench 4.
La capitolul conectivitate, telefonul beneficiaza de conexiune de date LTE, Bluetooth 4.1 LE cu A2DP, WiFi cu posibilitate de WiFi Direct sau Hotspot. Serviciile de localizare sunt acoperite de suportul GPSÂ cu A-GPS, GLONASS si Beidou (BDS). Lipsesc portul infrarosu dar si, in mod surpinzator, NFC.
Bateria folosita de G4 Plus are o capacitate de 3000 mAh, cu o autonomie de functionare peste medie.
Telefonul beneficiaza de tehnologia TurboPower, versiunea celor de la Moto a Quick Charge, care promite 6 ore de utilizare cu o incarcare de doar 15 minute.
[/wptab]
[wptab name=’Software’]
Moto G4 Plus vine cu Android 6.0.1 Marshmallow gata instalat si o intrefata de utilizare aproape nemodificata fata de Android-ul clasic. Daca excludem modelele Nexus, cu siguranta ca Moto G Plus foloseste cel mai curat Android posibil. Acest aspect a devenit din ce in ce mai intalnit la telefoanele lansate in acest an, producatori consacrati precum HTC sau Alcatel, renuntand la a mai modifica foarte mult sistemul celor de la Google.
De asemenea, Moto 4 Plus nu dubleaza aplicatiile Google, astfel ca Photos si Play Music tin locul galeriei si a player-ului muzical.
In sertarul de aplicatii gasim o singura aplicatie proprie, numita Moto, care este insa o simpla aplicatie de configurare in care se pot seta gesturi sau meniul de Active Display.
Acesta din urma se poate activa sau dezactiva, se poate seta un orar in care sa fie activ sau ce aplicatii sa afiseze informatii pe ecran.
Active Display nu este activ permanent, cum este cazul display-ului Always On de la Samsung sau LG, insa este la fel de functional. Active Display intra in actiune doar atunci cand pe ecran apar notificari noi sau atunci cand telefonul este ridicat de pe masa, sau scos din buzunar. De asemenea, se poate activa si prin atingerea de doua ori a ecranului, metoda foarte utila atunci cand suntem la birou sau la masa – nu mai este nevoie sa luam efectiv telefonul in mana pentru a vedea informatiile de pe ecran.
Sertarul de aplicatii se deschide pe un fundal alb, indiferent de imaginea din background, iar aplicatiile sunt aranjate in mod automat in oridine alfabetica, mai putin primul rand, care va afisa cele mai utilizate aplicatii. Din pacate nu exista nicio modalitate de a afisa aplicatiile dupa alte criterii. Daca doriti o selectie de aplicatii utilizate mai des, va trebui sa le trageti pe unul dintre panourile principale ale telefonului.
Din start, telefonul vine cu anumite aplicatii grupate in foldere in functie de specificul acestora, insa evident ca puteti sa personalizati afisarea acestora oricum doriti.
Deblocarea ecranului se poate face foarte simplu, doar atingand senzorul de amprenta aflat sub ecranul telefonului. Bineinteles ca se poate opta si pentru deblocarea clasica, prin swipe, cod sau desen.
[/wptab]
[wptab name=’Camera’]
Moto G4 Plus vine dotat cu o camera principala de 16 MP, cu deschiderea de f/2.0, si cu una secundara (frontala) de 5 MP f/2.2. Acestea sunt specificatii destul de bune, telefonul oferind imagini de o calitate excelenta pentru clasa sa.
Interfata camerei este una proprie Moto, fiind singurul aspect modificat fata de interfata celor de la Google. Din punctul nostru de vedere, nu a fost cea mai inspirata idee, meniul camerei fiind destul de simplu, fara prea multe optiuni.
Cele mai comune setari se afla deja pe ecranul principal al camerei, in timp ce un swipe spre dreapta deschide meniul de setari.
Daca ai nevoie de setari avansate, poti accesa modul Pro, unde poti controla focus-ul, viteza declansatorului, ISO sau balansul de alb.
Camera de pe Moto G4 Plus beneficiaza de Burst Mode, o functie care iti permite sa realizezi mai multe fotografii, la final telefonul alegand-o pe cea mai reusita. Tot ce trebuie sa faci este sa tii apasat butonul declansator, iar in stanga ecranului vei vedea numarul de poze care se realizeaza. Camera va realiza fotografii incontinuu, pana cand vei ridica degetul de pe buton.
Calitatea fotografiilor realizate cu acest telefon a fost surprinzator de buna, imaginile captate fiind foarte bogate in detalii. Desi la o examinare foarte atenta, de aproape, se poate observa putin zgomot, acest lucru nu este sesizabil daca privim imaginile in ansamblu. Per total, camera de pe Moto G4 Plus se situeaza peste medie in categoria din care telefonul face parte – mid-range.
Pe partea de video, camera este capabila de filmari FullHD la 30 fps, calitatea video-urilor fiind una buna, insa nu excelenta.
[/wptab]
[wptab name=’Concluzii’]
Cu siguranta ca Moto G4 Plus poate fi o alternativa excelenta pentru acei utilizatori care isi doresc un smartphone cu Android stock. Avand in vedere ca modelele Nexus sunt lansate destul de rar, o data sau de doua ori pe an, alegerea celor de la Moto a fost una extrem de inspirata, oferind o alternativa viabila la modelele Nexus.
La fel ca si modelele anterioare ale seriei, Moto G4 Plus este un smartphone accesibil ca pret, insa, in acelasi timp, ofera si un sistem de operare de ultima generatie. Terminalele Moto G au beneficiat intotdeauna de update-uri prompte, iar Moto G4 Plus nu ar trebui sa faca exceptie, din acest punct de vedere fiind o alegere perfecta.
Plusuri:
- ecranul IPS de 5.5 inch si rezolutie 1080p
- senzorul pentru amprente
- memoria RAM de 3GB
- slot pentru microSD
Minusuri:
- chipset de generatie veche
- lipsa NFC
- lipsa accesului la baterie, desi capacul este detasabil.
[/wptab]
[end_wptabset]
[end_wptabset]
[end_wptabset]
[end_wptabset]
[end_wptabset]
[end_wptabset]