Una dintre cele mai mari probleme intampinate de utilizatorii terminalelor mobile este durata de viata relative redusa a acumulatorilor. Tehnologia existenta in acest moment, confera bateriilor autonomie de maxim 2 zile. O alta problema ar fi cu durata lor efectiva de viata, fiind cunoscut faptul ca ele se degradeaza in timp.
Aceste probleme ar putea sa se sfarseasca intr-o buna zi. Aceasta afirmatie este intarita de cercetatorii de la UCF (University of Central Florida) care au reusist sa prototipizeze o baterie supercapacitoare, capabila sa acumuleze mai multa energie, intr-un timp mult mai scurt.
Potrivit lui Nitin Choudhary, un asociat al UFC, aceasta noua tehnologie va permite incarcarea bateriilor la capacitate maxima in doar cateva secunde. Vestile bune nu se termina aici, noile baterii vor avea o autonomie de cel putin o saptamana! In plus, acumulatorii vor rezista la peste 30.000 de cicluri de incarcari, fara a se degrada.
Bineinteles, vorbim despre o tehnologie noua, aflata intr-un stadiu “embrional” din punct de vedere al dezvoltarii. Momentan nu exista o variant comerciala si probabil ca nu va intra pe piata prea curand. Cu toate acestea, ne ofera speranta ca intr-o zi nu vom mai fi obligati sa ne incarcam telefoanele zilnic.
Implementarile tehnologiei sunt extrem de variate si pot fi folosite in multiple industrii diferite. Smartphone-uri, tablete, smartwatch-uri si multe multe alte device-uri, insa cel mai mare impact ar putea fi in domeniul industriei constructoare de vehicule electrive. Ele vor permite vehiculelor electrice o autonomie mult imbunatatita si o incarcare complete in doar cateva minute.
Voi ce credeti? Va schimba aceasta tehnologie piata acumulatorilor, sau va disparea la fel ca multe altele din trecut?