Prima oara cand vezi pretul telefonului, ai putea sa te gandesti ca 1 euro nu e suficient pentru a cumpara un telefon de calitate lansat de un brand furnizor de servicii telecom. Dupa aceea citesti specificatiile, si te impresioneaza. Ulterior, ajungi sa il si testezi si ajungi la concluzia ca e cel mai performant telefon din gama lui, mai ales luand in considerare si raportul calitate-pret. Lansat la Mobile World Congress in 2013, Orange Nivo e genul de telefon care intr-o prima faza te tine reticent fata de performantele sale, insa ajunge sa se dovedeasca a fi exact ceea ce ai nevoie de la primul smartphone.[divider]
[wptab name=’Design’]
Partea de hardware din spatele ecranului de 4 inch e incadrata intr-un plastic fin si mat in partea din spate, iar in fata regasim trei taste senzitive: meniu, acasa si inapoi. In partea superioara se afla una din cele doua camere si un difuzor, iar pe spate logo-ul Orange si numele telefonului sunt estetic integrate alaturi de banda cromata care inconjoara camera principala pentru un plus de design. In partea inferioara a telefonului gasim aliniat central un difuzor secundar de mici dimensiuni.
Pe laterale, in partea dreapta e butonul de Power iar partea superioara gasim portul microUSB si jack-ul de 3.5 mm, iar in stanga sunt tastele de volum.
Mi se pare ca raportul dintre greutate si dimensiune e optim, ceea ce face experienta cu acest telefon una intr-adevar placuta. Degetul opozabil ajunge cu usurinta in coltul opus al ecranului, si nu apare frustrarea pe care am resimtit-o cu unele telefoane cu diagonala mai mare, cand trebuia sa depun un efort suplimentar pentru a deschide bara de notificari.
[/wptab]
[wptab name=’Display’]
Telefonul Orange Nivo are un display TFT de 4 inch, o rezolutie de 480×800 pixeli si 16 milioane de culori, dar nu are protectie Gorilla Glass.
Calitativ vorbind, ecranul are un contrast bun si reda culorile natural. Are trei nivele de intensitate a luminozitatii, automat, partial si full brightness, iar pe full brightness, albul este imaculat.
Totusi, in lumina soarelui, isi pierde din vizibilitate si se distinge cu greu ce este pe ecran.
[/wptab]
[wptab name=’Performante’]
Orange Nivo e construit in jurul unui CPU ARMv7 dual-core si are GPU Qualcomm MSM8625 la 1 GHz. Spatiul intern de stocare este de 4 GB, dintre care 2 GB sunt disponibili, iar pe partea de conectivitate, vine cu A-GPS, Bluetooth, WiFi si viteze 3G.
Desi in testul de benchmark se pozitioneaza cu o treapta mai sus decat HTC Desire HD, nu are nici pe departe fluenta si integrarea software a telefoanelor produse de HTC. In ciuda performantelor hardware, Orange Nivo are lag-ul e la ordinea zilei, inclusiv pentru task-uri simple cum ar fi deschiderea agendei sau introducerea unui numar de telefon cand vreau sa scriu un mesaj.
Mai trebuie mentionati aici si senzorii de lumina si proximitate, care sunt atat de elegant ascunsi incat uneori nu functioneaza si prezinta un lag in momentul in care iei telefonul de la ureche si vrei sa inchei conversatia.
Un aspect interesant, in ciudat valorilor pe care le prezinta, e bateria de 1430 mAh, care performeaza mai bine decat m-am asteptat. Cu internetul pornit si discutii interminabile cu rudele, bateria a tinut aproximativ doua zile, si te anunta cu suficient timp inainte ca urmeaza sa ti se descarce.
[/wptab]
[wptab name=’Software’]
Orange Nivo vine cu Android Jelly Bean versiunea 4.1.2, si e curios faptul ca nu are posibilitea de pinch pentru a-ti personaliza meniurile de Home. Are presetate cinci “homescreens”, cel din mijloc fiind cel principal, si nu poate fi modificat numarul acestora. In rest, utilizarea acestor ecrane e standard, apasarea indelungata intr-o zona libera deschide “homescreen options” care iti permite sa adaugi scurtaturi, widget-uri sau sa schimbi wallpaper-ul.
Pentru a debloca ecranul, optiunea din fabrica e dublu click, o modalitate brevetata de Orange Labs sub copywright France Telecom in 2012. De asemenea pe lockscreen, in afara de deblocarea telefonului poti desena un simbol prin intermediul Orange Gestures, care are functia unei scurtaturi pe care o poti seta chiar tu. Astfel daca desenezi un patrat spre exemplu, iti deschide automat camera foto. In general personalizarea telefonului e testul de simplista, nu are teme sau profiluri audio, dar prin Orange Gesturi poti salva suficiente simboluri pentru a ajunge rapid unde doresti.
Telefonul vine cu multe jocuri si aplicatii Orange preinstalate, ceea ce e bine pentru ca au intr-adevar o gama variata de servicii pe care le pun la dispozitia clientilor.
Spre exemplu, Orange TV iti ofera posibilitatea de a vedea o serie de posturi TV gratuit daca te conectezi la internet prin reteaua 3G. Este suficinet sa ai o conexiune de aprox. 400 kb/s si oricare din posturile disponibile va merge fara probleme. De asemenea, iti pune la dispozitie un catalog impartit pe categorii, pentru a vedea mai structurat ce te intereseaza. Orange TV iti arata si ghidul TV si ofera posturi radio pe care sa le asculti gratuit, insa nu exista o aplicatie media dedicata pentru a le deschide, iar radio-ul porneste prin intermediul galeriei de imagini.
Orange Film, binecunoscutul program prin intermediul caruia in zilele selectionate pot intra doua persoane la film la pretul unui singur bilet, este o aplicatie preinstalata pe Orange Nivo, si iti arata ultimele aparitii in materie de filme, programul cinematografelor din Romania si localizarea acestora precum si posibilitatea de a obtine codul pentru programul mentionat pentru a beneficia de o intrare la film la pret redus. Mai mult, in sectiunea “stiri” vei gasi informatiile pe care le cauti despre un subiect anume legat de aceasta industrie. Orange film e o aplicatie utila cinefililor care vor sa aiba mereu la indemana informatii nationale din cinematografia internationala.
O alta aplicatie preinstalata e DailyMotion, o sursa online pentru cei pasionati de videoclipuri. Ai un panou care iti arata un flux constant de videouri incarcate de utilizatorii tai preferati, si ai posibilitatea de a le sorta in functie de preferinte. Vorbind la modul general, DailyMotion e foarte similar cu Youtube, diferenta consta in faptul ca videourile sunt structurate in canale tematice, in functie de interesele tale.
Nu in ultimul rand, ZapitNow e similar cu functia de BlinkFeed de pe HTC One, insa are o alta interfata. Prin ZapitNow poti avea acces la aplicatiile tale preferate si site-uri impartite pe diferite categorii, totul intr-o interfata cursiva.
Cu toate acestea, cateva dintre ele le-am gasit nefolositoare pentru rutina mea de utilizare a telefonului, iar dezavantajul e ca nu pot fi dezinstalate. Exista insa posibilitatea de dezactivare a acestora, din meniul de aplicatii, si nu vor mai aparea in meniu pana la reactivare.
Un inconvenient legat de agenda telefonului este ca tastatura ocupa 2/3 din ecran, ceea ce face vizibil doar un nume si jumatate dintre cele pe care le cauti. Mai mult, functia de cautare a unei persoane prin introducerea unor cifre e foarte rudimentara, si gaseste doar numerele de telefon care contin combinatia de cifre, si nu ia in considerare si numele care ar putea fi compuse din literele respective. Spre exemplu, cunoscutul “666” (m-n-o) cand vrei sa o suni pe “mom” nu il gaseste, si atunci trebuie sa iei ruta mai lunga prin apasarea lupei existente in coltul stanga jos care directioneaza catre “find contacts”.
[/wptab]
[wptab name=’Multimedia’]
Camera principala este de 5 MP, iar cea secundara este VGA, are 8x zoom digital si focus integrat si este capabila sa captureze video la o rezoutie de 720×480 la 30fps.
Mi-au placut pozele realizate in conditii de outdoor, camera s-a comportat bine, lumina ajustandu-se in functie de zona selectata pentru focus.
In conditii de indoor in schimb, nu s-a comportat la fel de bine, iar ce nu realizam pana in acel moment este importanta blitz-ului pe un smartphone. Orange Nivo nu are blitz incorporat, ceea ce in conditii de luminozitate scazuta inseamna niste poze nu foarte stralucite. Totusi, spre deosebire de camera secundara, aceasta reuseste sa surprinda unele detalii, in timp ce prima are nevoie de multa lumina pentru a putea captura ceea ce dorim.
Ce mi-a placut la camera este ca are posibilitatea de a realiza o imagine panoramica la o calitate decenta, atat indoor cat si outdoor.
In materie de setari ale camerei, e destul de slab echipata, utilizatorul avand posibilitatea de a selecta doar “scene mode”, expunerea, balansul de alb, marimea pozei si memorarea locatiei.
Si player-ul audio e destul de minimalist, in meniu se regaseste sub numele “muzica”, si e divizat in patru categorii: artisti, albume, piese si playlist, cu optiuni precum “play all”, “party shuffle” sau “shuffle all”. In cazul unui transfer Bluetooth, piesa se deschide intr-un player on screen, de baza, nu in player.
Cum spuneam si mai sus, integrarea multimedia in redarea filmarilor sau a inregistrarilor audio e foarte simplista, majoritatea redarilor avand loc prin intermediul galeriei de imagini.
[/wptab]
[wptab name=’Concluzii’]
Orange Nivo e un telefon care respira Orange. De la design-ul iconitelor pana la functiile speciale concepute de catre Orange, totul este integrat conform imaginii pe care brandul producator o promoveaza.
Totusi, in timp ce partea de hardware are performante mai bune chiar decat un HTC, integrarea cu software-ul nu este inca suficient de optimizata pentru a oferi o experienta de care sa te indragostesti. Unele detalii de utilizare sunt neglijate, iar in mainile unei personae care s-a obisnuit deja cu o anumita rutina, va fi greu sa isi schimbe obiceiurile deprinse.
Orange Nivo nu e perfect, dar e suficient de aproape pentru ca experienta cu primul telefon smart sa fie una completa, care sa ofere toate functiile de baza de care ai nevoie.
Plusuri |
|
---|---|
Orange Gestures | |
Pozele panoramice | |
Integrarea cu serviciile Orange | |
Raportul greutate-dimensiune |
Minusuri |
|
---|---|
Nu are blitz | |
Tastatura ocupa prea mult spatiu din ecranul agendei | |
No home screens si teme | |
Te lasa sa trimiti mesaje blank | |
Prezinta un lag in accesarea unor aplicatii |
[/wptab]
[end_wptabset]
[…] identificat mai multe terminale care beneficiaza de functia „gesturi”, printre care si Orange Nivo sau Smailo Web energy 9.7, insa spre deosebire de acestea, optiunea este 100% […]
Excelent review ! Va multumesc ca ati reusit sa ma convingeti sa nu achizitionez “pocnitoarea” asta de telefon !
Comments are closed.