Dupa ce am testat aceasta minidrona, produsa de Parrot – specialistii in dispozitive Bluetooth, ne-am convins ca este una dintre cele mai distractive si simplu de pilotat drone de pe piata. Este atat de usor de manevrat, incat ne-am gandit ca ar putea fi cadoul perfect pentru orice copil.
Totusi, cat de potrivit este un astfel de dispozitiv pentru copii si, mai ales, cat de usor le-ar fi sa il foloseasca? Ei bine, saptamana aceasta am incercat sa aflam acest lucru intr-un mod foarte simplu: am lasat drona pe mana unor copii (intre 7 si 12 ani), pentru a vedea reactiile si impresiile lor despre Rolling Spider.
Bineinteles, am inceput cu o scurta prezentare a dronei. Le-am explicat cum functioneaza si le-am aratat cateva videouri oficiale cu Rolling Spider.
Am inceput testarea dronei in casa, cu manevre foarte simple. Toti copiii au reusit sa ridice drona in aer, pentru ca acest lucru se face extrem de simplu. In aplicatia instalata pe smartphone exista un buton pentru decolare (Take-off), care odata apasat va ridica si va mentine drona in aer, la punct fix. Acest lucru i-a ajutat foarte mult sa nu izbeasca drona de pereti inca de la prima incercare.
Odata ridicata, manevrarea propriu-zisa se face destul de logic, existand un pad pentru directia pe orizontala si unul pentru reglarea altitudinii si pentru rotire. Chiar daca modalitatea de pilotare este logica, este aproape imposibil sa nu o lovesti de pereti la primele incercari. Asa s-a intamplat si in cazul copiilor, care au lovit drona de perete sau de tavan de fiecare data la primele incercari.
In ceea ce priveste drona, aceasta a rezistat cu brio loviturilor si cazaturilor repetate, fiecare impact soldandu-se doar cu cate o elice desprinsa. Este foarte important ca drona sa fie rezistenta, sa nu cedeze dupa cateva cazaturi.
Dupa ce copiii au invatat cum se ridica in aer si care sunt miscarile de baza pentru a o controla, am decis sa scoatem minidrona in camp deschis pentru a avea mai mult spatiu de manevra. De la inceput va sfatuim sa evitati zonele cu vegetatie inalta pentru ca exista riscul sa pierdeti elicele sau chiar drona, la aterizare.
La fel s-a intamplat si in cazul nostru cand prima decolare a insemnat si izbirea de zidul casei, intr-o zona cu iarba destul de inalta. O elice s-a desprins si a trebuit sa o cautam aproximativ 10 minute in iarba. Dupa ce am recuperat elicea, copiii au inceput sa se obisnuiasca cu controlerele, au reusit sa manevreze drona si sa o faca sa aterizeze in siguranta aproape de fiecare data.
Aterizarea se face la fel de simplu ca si decolarea, printr-un buton dedicat de Landing, care face ca drona sa reduca treptat si constant viteza motoarelor, pentru o aterizare lina si la punct fix.
Entuziasmul copiilor era din ce in ce mai mare pe masura ce s-au obisnuit cu drona, insa de scurta durata pentru ca bateria s-a epuizat dupa aproximativ 5 minute de utilizare. Acest aspect este cu siguranta cel mai mare minus al acestei drone, iar timpul de incarcare de aproximativ o ora i-a facut pe copii sa isi piarda interesul destul de repede.
Camera foto a fost destul de apreciata de catre copii, fiind extrem de entuziasmati de ideea ca drona poate realiza fotografii din aer, oferindu-le astfel o perspectiva noua si interesanta asupra locurilor atat de cunoscute lor. Calitatea pozelor insa nu este foarte buna.
Revenind la intreaga experienta si la timpul efectiv in care copiii s-au jucat cu drona, putem spune ca le-a fost relativ usor sa-i invete miscarile si manevrele, insa din pacate autonomia relativ mica a facut ca entuziasmul sa dispara incet, incet.
In concluzie, Parrot Rolling Spider poate fi o optiune de cadou pentru copiii peste 7 ani, in primul rand pentru usurinta cu care se piloteaza, dar si pentru faptul ca este rezistenta si extrem de bine construita – aspecte foarte importante in conditiile in care utilizatorul este un copil.