Android si iOS nu sunt singurele sisteme de operare pentru smartphone viabile in zilele noastre. Librem 5 produs de compania Purism din Coreea de Sud, cea care produce microprocesoare cu arhitectura ARM inca din 2014.

Asadar, Librem 5 ruleaza PureOS, un sistem de operare bazat pe Linux, care este open-source si nu ruleaza Android, dar chiar daca nu ruleaza Android in mod nativ, totusi, asta nu inseamna ca nu exista beneficii de pe urma ecosistemului celor de la Google.

Intr-o postare pe blogul companiei, Purism a anuntat astazi lansarea lui Anbox – un emulator compatibil cu Librem 5. La fel cum se intampla cu majoritatea masinilor virtuale, Anbox ruleaza Android intr-o masina virtuala. Lucrul acesta inseamna ca aplicatiile speciale create pentru Android pot fi accesate si in acelasi timp utilizatorul isi poate pastra in siguranta datele private in PureOS. Intentia ultima a celor de la Prism este sa seteze procesul de emulatie pentru Android la fel de simplu precum ai muta un fisier dintr-un folder in altul.

Device-urile ca Librem 5 si altele de genul care ii dau utilizatorului acces total asupra hardware-ului si software-ului sunt extrem de incitante si binevenite pentru publicul care isi lipeste o banda adeziva pe webcam-ul de la laptop sau microfon, iar aceste tipuri de smartphone-uri ofera o alternativa pentru aceia care ezita sa-si dea datele personale gigantilor tech.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook