X16 este un nou modem de la Qualcomm care abia ce a fost anuntat si este deja disputat. Intr-o perioada cand nevoile de viteza sunt in continua crestere si smart-gadgeturile solicita tot mai mult latimea de banda, Qualcomm X16 promite o viteza maxima de 1Gbps.

Am intrat deja in era 4k tinand cont de rezolutiile prezente pe ecranele ultimelor phablet-uri si captura video pe camerele incluse a atins deja acest nivel. Urmatorul pas logic este folosirea acestei rezolutii de 2160p si la apeluri video prin internet si atunci va fi mai mult decat necesar folosirea noului X16 pentru doua stream-uri bidirectionale de video si audio la ultra inalta rezolutie.

Problema cu acest cip este ca, pentru a obtine latimea de banda necesara, foloseste si spectrul alocat pentru WiFi. Pentru a functiona in mod optim X16 trebuie sa coexiste cu WiFi si sa o faca foarte eficient pentru a nu interfera intr-o zona si asa incarcata riscand incetinirea ambelor transmisiuni. Unii sceptici deja au inceput sa solicite din decemrie anul trecut investigatii suplimentare despre noua tehnologie numita LTE-U. Printre acestia s-au numarat Google si Microsoft. S-a solicitat analiza modului de interferenta la FCC (Federal Communications Commission) care este forum-ul din State responsabil cu certificarea tehnologiilor de comunicatii. Qualcomm a declarat ca este putin probabil sa fie interferenta pentru ca a proiectat noul cip special pentru a evita astfel de probleme. Folosind tehnologia “asculta inainte sa vorbesti” LTE-U este proiectata sa coexiste cu WiFi si practic sa nu influenteze negativ celelalte transmisii. Google pe de alta parte sustine ca noua tehnologie nu coexista bine cu WiFi si ca in testele sale s-a ajuns pana la o incetinire cu 80% a WiFi in anumite configuratii LTE-U.

Qualcomm promoveaza noua tehnologie LTE-U in modemul X16 dar si in cipsetul Snapdragon 820 care va fi implementat in smartphone-uri la inceputul acestui an. Doar dupa ce va deveni populara noua tehnologie va fi o amenintare pentru WiFi. In acest caz, daca se dovedeste ca interferentele sunt inevitabile, va fi posibil dezactivarea functiilor de LTE-U din chipset printr-un update de firmware, pastrand insa celelalte inovatii ce fac rapida noua platforma.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook