Ce este realitatea augmentata? Aceasta este o vizualizare directa sau indirecta, in timp real, a mediului fizic, ale carui elemente sunt amplificate sau augmentate de informatia perceptuala generata de calculator. In mod ideal, aceasta se face prin multiple modalitati senzoriale, inclusiv vizuale, auditive, haptice, somato-senzoriale si olfactive. Definitia de mai sus este una foarte tehnica, insa pentru a intelege mai bine acest concept, voi prezenta in continuare modul in care aceasta functioneaza.
Realitatea augmentata dateaza inca din anul 1968 cand Ivan Sutherland a dezvoltat primul sistem de afisare, montat pe cap, denumit “Sabia lui Damocles”. Realitatea virtuala si cea augmentata nu trebuie confundate. Prima creeaza un mediu complet nou si diferit, menit sa simuleze realitatea, pe cand a doua se foloseste de mediul inconjurator si transpune informatii generate de calculator peste acesta.
Fanii filmelor SF pot recunoaste elementele acesteia in “Terminatorul”. Modul in care acesta ,,vede” informatii despre locuri sau persoane este un exemplu de realitate augmentata constructiva. Jocul Pokemon Go foloseste tot realitatea augmentata pentru a transpune personajele in mediul inconjurator real. Din pacate, inca nu s-a ajuns la nivelul pe care il vedem in filme precum “Iron Man” sau “Minority Report”, desi acestea au fost imaginate cu zeci de ani in urma.
In continuare veti afla in ce stadiu se afla aceasta tehnologie momentan, aplicata in diverse domenii.
“THE CLAW”
In traducere, gheara, este un controler manual multifunctional, haptic, folosit pentru a prinde, a atinge, sau a declansa in realitatea virtuala. Cu ajutorul acesteia poti sa prinzi obiecte in mediul virtual, sa le simti forma, textura si puterea de opozitie. Poti chiar experimenta reculul unei arme atunci cand tragi cu ea.
Dispozitivul foloseste un senzor de proximitate pentru a determina pozitia degetelor, un senzor de forta in varful degetului aratator si un servo-motor pentru a determina daca atingi sau apuci, permitandu-ti sa simti diferite texturi. Un element de actionare din varful degetului produce o vibratie ce iti permite sa simti texturi, iar cand tragi cu o arma, servo-motorul simuleaza reculul. Este clar ca accentul este pus pe simtul tactil!
“HAPTIC-LINKS”
Pentru o experienta variata, haptic-links a inventat un controler bi-manual. Conexiuni electro-mecanice atasate la un controler standard pentru realitatea virtuala ofera raspuns, intarind sau slabind elementele de actionare. Controlerele se pot misca liber sau pot fi fixate intr-o anumita pozitie pentru a simula, de exemplu, o pusca.
Au fost concepute 3 legaturi diferite pentru a incorpora o gama cat mai variata de experiente: poti sa conduci o masina sau o motocicleta, sa ridici obiecte de la sol, sau poti simula modul in care se canta la trombon.
“CANETROLLER”
Atat realitatea virtuala, cat si cea augmentata sunt extrem de axate pe partea vizuala, motiv pentru care lumea virtuala este inaccesibila persoanelor nevazatoare.
In acest scop sunt folosite raspunsuri haptice si auditive pentru a-i ajuta pe nevazatori sa experimenteze lumea virtuala. Noul controler haptic simuleaza utilizarea unui baston pentru nevazatori cu scopul de a-i ajuta sa inteleaga si sa navigheze intr-un spatiu virtual.
Controlerul este format din cinci parti: o frana ancorata de talia utilizatorului, un baston pe care utilizatorul il tine in mana, o glisiera ce conecteaza frana si bastonul, o bobina vocala ce genereaza vibratii, si un dispozitiv HTC Vive care urmareste miscarea bastonului.
Cand bastonul virtual loveste un obiect in spatiul virtual se actioneaza frana ce opreste bastonul si creaza iluzia lovirii unui obiect real. In acelasi timp, se genereaza o vibratie in baston si un sunet pentru a crea o experienta cat mai apropiata de realitate. De asemenea, rapunsurile primite in mediul auditiv si cel haptic simuleaza diferite suprafete pe care se plimba varful bastonului.
“MODIFACE”
Industria make-up inghite anual miliarde de dolari, iar filtrele folosite de catre Instagram si Snapchat nu fac altceva decat sa incurajeze goana dupa perfectiune. L’Oreal stie sa profite de pe urma ultimelor tehnologii, motiv pentru care a cumparat compania ModiFace. Aplicatia cu acelasi nume le permite iubitorilor de make-up sa “utilizeze” produsele in mediul virtual.
ModiFace nu dezvolta doar aplicatii prin care poti sa iti schimbi culoarea parului sau sa incerci noul ruj la moda, ci au creat si oglinzi inteligente, care iti permit sa testezi virtual fardurile in magazin, inainte sa le cumperi.
“ARCORE”
Google a dezvoltat o platforma destinata creatorilor de aplicatii pentru realitatea augmentata. Aceste aplicatii folosesc senzorii si functiile telefonului, fara a fi necesare alte controlere sau dispozitive exterioare. ARCore foloseste trei tehnologii cheie pentru a integra continut virtual (captat de camera telefonului) cu mediul inconjurator.
Aplicatia urmareste miscarea telefonului pentru a-i determina locatia in spatiu prin crearea unei harti a mediului incanjurator. In acelasi timp, recunoaste si determina diferite suprafete, planuri si obiecte din mediul fizic. Estimarea luminozitatii permite calibrarea contrastului si a intensitatii culorilor pentru a oferi o experienta cat mai apropiata de realitate.
DOMENIUL MEDICAL
Iti este frica de ace si ai vene greu de gasit? Noul aparat de gasit vene foloseste lumina infrarosie care este absorbita de catre hemoglobina din sange. Imaginea captata este apoi proiectata pe piele, peste pozitia venelor.
Concluzie
Realitatea augmentata inca nu este foarte utilizata in Romania, dar asistam la o continua evolutie. Ce se va folosi mai mult, realitatea virtuala sau augmentata? Ceea ce stim acum este ca realitatea augmentata are un mare plus, se foloseste de mediul inconjurator si este mai aproape de om.