Iată ce se întâmplă când ai o minte strălucită, prea mult timp la dispoziție și te-ai certat cu șefii. Îți faci frumos bagajele, le spui celor de la Google pa …pa, îți faci propria firmă „Jide Technology” și te apuci să îmbunătățești sistemul de operare Android cu propriile tale idei. De exemplu, cum să faci cea mai populară platformă mobilă disponibilă pe computerele personale.

Așa s-a născut Remix OS, o variantă Android portată pe PC. Aflată în versiune alfa – adică mai sunt multe de pus la punct înainte de varianta beta care precede varianta de prelansare care precede pe cea de lansare oficială – Remix OS este concurentul direct al sistemului de operare Google Chrome distribuit pe platformele ChromeBook și Chrome Pixel. Gurile rele bârfesc că este posibilă o combinare ale celor două sisteme cândva în viitorul apropiat însă noi nu credem bârfele până nu auzim și despre câți bani este vorba la mijloc.

Jide promite varianta beta începând cu 1 martie 2016, disponibilă pe site. Varianta mai șlefuită ar trebui să adreseze mai bine problemele de compatibilitate cu procesoarele pe arhitectură x86  care nu au modul legacy disponibil. Remix OS se bazează pe proiectul Android-x86 dar a „împrumutat” cu multă lejeritate și din alte proiecte, Unetbootin sau Apache. În rest, Remix OS se comportă ca un adevărat sistem de operare PC, poți folosi mouse-ul și tastatura, are o interfață apropiată de cea Windows cu un buton de pornire, bară cu aplicații recente și deschise, multitasking, manager de fișiere, comandă dreapta pentru meniuri auxiliare și un set de aplicații destul de vast. Lipsește însă magazinul Google Play ceea ce înseamnă că orice aplicație trebuie instalată manual. Alternativ se poate instala magazinul Amazon Store care conține majoritatea aplicațiilor Android de care are nevoie un utilizator obișnuit.

2015-12-11-23.52.12

Avantajul major al Remix OS este faptul că poate fi instalat și rulat de pe o cheie USB 3.0 oferindu-ți posibilitatea de a te plimba în buzunar cu propriul tău computer în care ți-ai salvat aplicațiile, setările și toate documentele de care ai nevoie. Din păcate foarte multe dintre aplicații se deschid în format mobil, ceea ce înseamnă că vei avea ecranul plin de dreptunghuri specifice ecranelor mobile.

Partea cea mai puțin plăcută și care aparține întregului univers Android o reprezintă lipsa de securitate a conținutului personal. Foarte multe aplicați Android au prostul obicei să acceseze mult mai multe informații decât ar avea nevoie pentru a rula și a-și îndeplini scopul – în esență se ocupă cu furtul de informații personale în scop comercial –  așa încât trebuie să treci prin fiecare aplicație și să setezi drepturile de acces dacă vrei să-ți păstrezi un minimum de intimitate.

Remix OS poate reprezenta o alternativă pentru tablete însă cu siguranță nu poate înlocui un sistem de operare gândit pentru desktop-uri. Desktop-urile îți oferă accesul la productivitate maximăă, cu aplicații complexe, dedicate și care integrează alte aplicații la rândul lor. E de ajuns să încerci să introduci niște citări într-un document ca să îți dai seama imediat cât de limitate sunt sistemele de operare mobile în comparație cu Windows, Mac sau Linux iar Remix OS nu face excepție din acest punct de vedere. Asta explică și succesul unor sisteme cum este Microsoft Surface care îți oferă acces la un sistem de operare complet într-un format modulabil desktop/tabletă.

Remix OS rămâne fructul imaginției unor soft-iști de excepție care va trebui să găsească o nișă comercială pentru a putea deveni un proiect viabil pe termen lung. Remix OS este modul celor de la Jide de a da peste nas unui gigant cum este Google, și dovada că în domeniul IT nu ai nevoie decât de un computer pentru a deveni milionar peste noapte.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook