Ultimii ani au insemnat o perioada de asediu constant din partea gigantilor tehnologiei, atat pentru consumatorii pasionati de tehnologie, cat si pentru cei amatori. Nu ne intelegeti gresit, acesta nu este un lucru rau, doar ca uneori poate fi greu sa tinem pasul cu ultimele tendinte.

Despre aceste tendinte, am putea sa vorbim ore in sir, pentru ca utilizatorii au la dispozitie o multitudine de tehnologii si device-uri noi. Bineinteles, in prim plan stau smartphone-urile, pe langa care am mai putea vorbi despre VR (Virtual Reality), AR (Augmented Reality), dar de data aceasta o sa ne indreptam atentia catre asistentii personali.

Probabil ca multi isi aduc aminte de lansarea Siri. Acela a fost oarecum primul si cel mai important pas catre un asistent personal care sa beneficieze de o oarecare inteligenta artificiala. Din anul 2011 (anul lansarii Siri) si pana acum s-au schimbat destul de multe, lansandu-se multiple variante sub diferite nume ale acestor asistenti.

In ziua de astazi, ii gasim in aproape orice device. De curand, chiar si in anumite modele de frigidere, iar scopul final este interconectarea multiplelor device-uri din casa pentru a functiona ca un tot unitar. Bazandu-se pe acest concept, cei de la Allview au intrat in joc si, la prima, vedere le-a iesit destul de bine.

Va facem cunostinta cu boxa portabila V-bass. Un produs 100% romanesc care vine echipat cu asistentul personal Alexa, dezvoltat de Amazon. Acest concept nu este unul nou, fiindca Amazon ofera la randul lor o boxa portabila numita Echo, care bineinteles dispune si de Alexa. Diferentele sunt destul de mari intre V-bass si Echo, desi primul vine la un pret semnificativ mai mic si promite aproximativ aceleasi performante cu Echo.

            V-bass ne-a lasat o impresie placuta. De aceea, va invitam si pe voi sa vedeti care sunt impresiile noastre.

    Design

Am putea caracteriza design-ul lui V-Bass printr-un singur cuvant – subtilitate. Spunem acest lucru pentru ca V-bass este de forma cilindrica, cu dimensiuni destul de reduse. Mai mult, schema de culori, dar si amplasarea butoanelor contribuie la o amprenta vizuala destul de redusa, iar o amprenta vizuala redusa inseamna ca V-bass poate fi amplasata cam oriunde.

Constructia este placuta, mai ales ca avem combinate materiale textile, plastic de buna calitate si cauciuc. Materialul textil este folosit pentru a infasura boxa, dar si in cazul butonului de volum, permitand sunetului sa iasa la exterior. Bineinteles, sasiul este din plastic, iar cauciucul asigura o aderenta suficient de buna pe orice suprafata am aseza-o.

Cei de la Allview au fost destul de atenti la detalii si au optat pentru niste artificii destul de ingenioase in cazul butoanelor de control. Cel mai reusit, spunem noi, este felul in care a fost conceput controlul volumului. In partea superioara a device-ului este amplasat un capac cilindric care prin rotire modifica nivelul volumului. Acest concept ne aduce aminte de potentiometrele de forma cilindrica folosite pe radiourile sau amplificatoarele mai vechi. Aceasta nostalgie ne-a introdus intr-un fel de transa si ne-am abtinut cu greu sa nu ne mai jucam cu volumul.

O treaba buna a fost facuta si in cazul butonului ON/OFF, amplasat la baza boxei, langa butonul de switch intre Bluetooth si Wi-Fi. Singurul buton care este la vedere este cel de actionare a microfonului, buton care trebuie apasat pentru a interactiona cu Alexa.

       Specificatii tehnice

V-bass este o boxa inteligenta care vine la pachet cu Alexa si din acest motiv are nevoie de conexiune la internet. Pentru a realiza acest lucru, a fost introdus un modul Wi-Fi pe langa clasicul modul Bluetooth. Acumulatorul cu care este echipata V-bass permite o autonomie de pana la 4 ore de redare continua, ceea ce este destul de bine.

Sunetul redat este destul de bun, insa la volum ridicat exista o oarecare vibratie intre butonul de volum si restul corpului, care poate deveni deranjanta. Spectrul frecventelor este acoperit in mare parte, exceptand sunetele de joasa frecventa care lipsesc intr-o mare masura.

  Caracteristici

Dupa cum spuneam si mai devreme, V-bass este compatibila cu Alexa, asistentul personal oferit de Amazon. Din nefericire, aplicatia Amazon Alexa nu este inca disponibila pentru Romania, dar nu va faceti griji: prin intermediul Aplicatiei Siebomultiroom, se poate accesa si Alexa.

Un mare minus este modul in care se comunica cu Alexa, pentru ca de fiecare data trebuie apasat un buton. Suntem constienti de faptul ca recunoasterea vocala inseamna un efort suplimentar pentru cei de la Allview, insa ne-am resemnat si speram ca pe viitor sa existe o versiune cu recunoastere vocala.

Trecem peste acest impediment, de aceea ne vom indrepta atentia catre sarcinile pe care le poate indeplini acest asistent personal. Practic, Alexa raspunde la aproximativ orice intrebare de cultura generala, insa in anumite cazuri nu reuseste sa inteleaga pe deplin si… surpriza: nu face nimic. Acesta este marele dezavantaj, insa Alexa nu a fost creata neaparat in acest scop.

Prin intermediul Alexa, utilizatorii pot controla un sistem de tip SmartHome prin intermediul controlului vocal. Mai mult, datorita capacitatii lui V-bass de a se conecta in serie cu alte dispozitive de acelasi tip, postul de radio preferat va suna in fiecare device. Ne-a placut sa gasim si posturi de radio locale, precum Kiss FM, Rock FM si altele, insa problema e navigarea intre aceste posturi de radio. Alexa e oarecum “neascultatoare”, iar navigarea intre posturile de radio sau muzica din telefon poate fi uneori cam dificila.

Per total, V-bass impreuna cu Amazon Alexa ofera o experienta destul de buna, tinand cont de raportul calitate-pret. Totusi, celor care isi doresc o performanta mai mare, le sugeram sa isi indrepte atentia si catre alte device-uri de acest tip. In cazul in care doriti sa aveti un device capabil sa redea muzica, din cand in cand cate un post radio, dar care beneficiaza si de control vocal, atunci V-bass este alegerea potrivita.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook