Compania taiwaneza Asus renumita in special pentru laptop-urile sale, in ultima perioada castiga tot mai mult teren in pe piata de smartphone-uri. Asus a ajuns la cea de-a patra generatie din gama Zenfone. Asus Zenfone 4 Pro (ZS551KL) este varful de gama a familiei Zenfone, care putem spune ca nu este una tocmai mica. Intreaga gama este compusa din sase terminale si anume: Zenfone 4, Zenfone 4 Pro, Zenfone 4 Max, Zenfone 4 Max Pro, Zenfone 4 Selfie si Zenfone 4 Selfie Pro.
Modelul de referinta al noii game este Asus Zenfone 4, fapt datorat cel mai probabil raportului pret-performanta echilibrat. Noul varf de gama confirma zvonurile si asteptarile avute de la acest model. Zenfone 4 Pro este un device cu un aspect atragator, dotari hardware pe masura si o constructie de o calitate care pare sa se imbunatateasca de la an la an.
Desing & Display
Asus Zenfone 4 Pro, la fel ca Asus Zenfone 4 si alte modele din familia sa, are o constructie bazata pe sticla si metal. Putem spune ca in acesta privinta nu vine cu nimic nou in joc. Este vorba despre un design de tip unibody, cu rama din aluminiu si un panou de sticla pe partea din spate. Partea din fata si partea din spate sunt protejate de Gorilla Glass 5. Are o carcasa slim de 7.6 milimetri si cantareste 175 de grame. In ceea ce priveste display-ul, este vorba despre un AMOLED de 5.5 inch si o rezolutie 1920 x 1080 Full HD, care este imbracat in sticla curbata 2.5D. Probabil ar fi fost mai interesant si atractiv sa vedem un panou edge to edge 18:9, pentru a putea fi in trend cu restul terminalelor si pentru a tine pasul cu competitorii. Ecranul se bucura de o densitate a pixelilor de 401 ppi si un raportul ecran – corp de 70.3%, care as putea spune ca este unul destul de limitat dupa noile standarde ridicate de noua generatie de flagship-uri.
Sub display, amplasat central, este prezent butonul de Home, care incorporeaza si senzorul de amprenta. In mod clasic pe partea stanga regasim butoanele de volum si cel de On/Off. Pe spatele telefonului, in partea stanga sus, este prezenta camera principala duala de 12MP + 16MP cu un zoom optic de 2x. Pe scurt avem un device cu design de tip glass sandwich cu o constructie eleganta, putin mai rotunjita fata de modelele precedente, lasand o senzatie ferma la utilizare. Asus Zenfone 4 Pro este disponibil in doua culori si anume Moonlight White, respectiv, Pure Black. Indiferent de culoarea aleasa, este evident ca il putem numi cu usurinta un magnet de amprente.
Software si interfata
La capitolul software, Zenfone 4 Pro beneficiaza de Android 7.1.1 Nougat, peste care este implementata renumita interfata a celor de la Asus numita ZenUI. Aceasta interfata este recunoscuta ca fiind una destul de putin intuitiva si plina de aplicatii inutile. Versiunea ZenUI 4.0 prezenta pe Zenfone 4 Pro, despre care Asus sustine ca este in plina dezvoltare, pare a fi imbunatatita fata de versiunile precedente care erau coplesitoare si greu de navigat. Am observat cateva functii interesante precum: OptiFlex, Safeguard, Game Genie etc. OptiFlex, explicat in cateva cuvinte, ar fi optiunea care ii ofera posibilitatea utilizatorului de a alege care dintre aplicatii sa fie deschise mai rapid. Sau, dupa caz, Asus Zenfone 4 Pro poate determina in functie de utilizare care din aplicatii sa fie deschise mai rapid. Safeguard este un serviciu de SOS care trimite o alerta de urgenta catre contactele prestabilite. Game Genie este o aplicatie de streaming pentru pasionati de gaming. De asemenea, sa nu uitam de Twin Apps care suporta concomitent mai multe conturi a retelelor sociale preferate precum: Instagram, Facebook, WhatsApp etc. Caracteristica care este bine venita, avand in vedere ca multi dintre noi avem un cont personal si un altul pentru job sau altceva.
Hardware si performante
Platforma hardware este una de top, care este formata dintr-un chipset SnapDragon 835, unul dintre cele mai performante din portofoliul celor de la Qualcomm. Chipsetul este format din doua procesoare quad-core Kyro tactate la 2.45GHz respectiv 1.9 GHz. Partea grafica este asigurata de un chip Andreno 540 pentru a avea o experienta cat mai buna. Toate aceste componente sunt ajutate de 6GB RAM LPDDR4. Aceste caracteristici le putem vedea si la alte flagship-uri precum OnePlus 5 si altele. Zenfone 4 Pro este disponibil in varianta de 64GB sau 128GB in ce priveste spatiu de stocare. Suporta de asemenea si un card microSD, care poate extinde spatiul de stocare cu inca 256GB, in caz de nevoie.
Bateria device-ului este una nedetasabila datorita constructiei unibody si are o capacitate de 3600 miliamperi. Asa cum era de asteptat, are tehnologia Quick Charge 3.0., astfel o incarcare de 5 minute poate oferi pana la 2 ore de convorbiri, iar in numai 35 de minute pana la 80% din capacitatea acumulatorului.
Conectivitatea este asigurata de o mufa Jack de 3.5mm, un port USB-Type C si se bucura de Bluetooth 5.0. Pe langa asta mai avem 4G LTE cu VoLTE, slot Dual SIM, NFC si WiFi dual-band.
Partea de sunet este asigurata de difuzoarele duale conduse de un puternic amplificator NXP Smart AMP, precizat si mai devreme. Are certificare High Res Audio care garanteaza suportul pentru redarea audio 24bit/192kHz – 4x calitatea CD. DTS Headphone X ofera calitate cinematografica pe 7.1 canale prin intermediul castilor. Fata de alte modele am observat ca senzorul de amprenta este unul foarte rapid si cu o acuratete ridicata, ceea ce este de apreciat.
Rezultatele testelor sintetice se pot observa in screenshot-urile de mai jos.
Camera
Avand in vedere faptul ca principalul atuu al telefonului este camera foto, ne asteptam ca Asus Zenfone sa aiba dotari foarte bune. De-a lungul anilor, taiwanezii de la Asus au scos mai multe terminale cu focus pe camera foto ca principala caracteristica. Totusi, in ciuda incercarilor de a se afirma pe aceasta nisa, nu au reusit sa aiba un impact foarte mare pana acum. Cu toate ca intreaga serie este lansata sub motto-ul “We love photo”.
Zenfone 4 Pro este echipat cu o camera principala Dual 12MP + 16MP si o camera frontala de 8MP. Producatorul a optat pentru senzorii de top de la Sony, atat pe partea frontala cat si pentru cea din spate. Camera de tip duala incorporeaza senzorii Sony IMX362 12MP si Sony IMX351 16MP. Aceasta are o diafragma de f/1.7 si o dimensiune a pixelilor de 1.4µm. Impreuna cu tehnologia Asus SuperPixel Engine reuseste sa creasca practic cantitatea de lumina capturata de pana la 8 ori. Camera duala beneficiaza de tehnologia OIS (sistem de stabilizare optica) cu patru stop-uri, care misca obiectivul pe opt directii pentru a compresa efectele miscarilor bruste sau a mainilor nesigure. Asa cum este inscriptionat si pe camera din spate, are un zoom optic de 2x si un zoom total de 10x.Este prezent un sistem de focalizare PDAF, Laser Auto focus si un flash LED dual tone. De mentionat este ca filmarile video sunt inregistrate la o rezolutie 4K cu 30 de cadre pe secunda. Pentru selfie-uri de calitate superioara Zenfone are in dotare o camera secundara de 8MP cu diafragma f/1.9, cu senzorul IMX319 care are un unghi larg de vizualizare de 87.4⁰.
Modul Pro al camerei ofera functii de control la nivelul profesionist asemanator cu cel al camerelelor DSLR. Spre deosebire de alte modele sau alti producatori Zenfone 4 Pro nu exagereaza de data aceasta cu modurile disponibile. Sunt prezente moduri precum: Super-Resolution, GIF animation, panorama, slow motion, time-lapse.
Concluzii
Pro:
- O constructie eleganta si solida
- Camera duala cu caracteristici de top
- O autonomie buna a bateriei
- Imbunatatirea interfetei ZenUI
- Bluetooth 5.0 (posibilitatea de a conecta 2 boxe separate sau boxa si casti in acelasi timp)
- Hi-Res Audio, calitatea buna a sunetului atat la difuzoare cat si la casti
Contra:
- Pretul care nu este tocmai accesibil
- Nu are ecran de tip 18:9
- Pe partea de camera culorile, in unele situatii, nu sunt cele mai precise si performantele in lumina slaba ar putea fi imbunatatite
- Constructia bazata pe sticla, personal o vad ca o caracteristica contra din doua simple motive si anume: este un magnet de amprente in adevaratul sens al cuvantului si sensiblitatea la cazaturi
- Nu certificare IP pentru rezistenta la apa sau praf