A venit momentul și pentru canadienii de la BlackBerry să intre pe piața smartphoneurilor cu un aparat proaspăt, care putem spune că lasă în urmă orice moștenire rămasă de la frații mai mari și alege să păstreze doar brandul și câteva funcții specifice. Spun proaspăt deoarece totul este diferit de ceea ce am fost obișnuiți din partea RIM, de la aspectul exterior, până la sistemul de operare [BlackBerry OS 10] și chiar denumire [un simplu Z10 în loc de seriile cu nume pretențioase: Torch, Curve, Storm, Bold, Pearl etc].[divider]

[wptab name=’Generalități’]

Chiar dacă au mai avut tentative în trecut, din seriile “Storm”, ”Torch” și ”Curve” care să folosească doar touchscreen fără obișnuita tastatură QWERTY, niciodată până acum nu au uitat să introducă butoanele :). E un exercițiu interesant să urmărești prima reacție a oamenilor care, după ce îl iau în mână și accesează o aplicație caută butonul “back” și observă că butoanele din partea de jos a ecranului lipsesc cu desăvârșire – interfața bazată pe gesturi fiind cea mai mare inovație în cazul lui Z10. Un alt lucru care se observă de la prima întâlnire este asemănarea izbitoare cu iPhone 5, atât la exterior cât și pe parcursul sistemului de operare la icoane, gestionarea acestora și nu numai.

Pachetul de care vine însoțit Z10 nu prezintă nimic nou față de ceea ce ne-au obișnuit până acum și restul producătorilor: baterie, căști handsfree, cablu de date, încărcător și broșurile de instrucțiuni și garanție. Încărcătorul terminalului testat de noi avea doar 750mAh ceea ce e destul de puțin pentru o baterie de 1800 mAh, iar acest lucru se traduce într-un timp mai mare de încărcare – un lucru care poate fi deranjant în “secolul vitezei”.

 

[/wptab]

[wptab name=’Design’]

 

Deoarece primul lucru pe care îl observi la un telefon este aspectul său exterior, terminalele celor de la RIM și-au creionat de-a lungul timpului imaginea business a telefonului cu multe butoane, ajungându-se ca și terminalele cu tastatură QWERTY ale altor producători să fie numite BlackBerry de către necunoscători. Ei bine, pentrucă s-a observat o schimbare de tendință în ultimii ani și la tot mai mare căutare sunt telefoanele care au cât mai puține butoane și ecranul cât mai mare, Z10 nu doar că renunță la tastatura care a consacrat brandul BlackBerry dar face un pas mai departe și renunță complet la butoane de pe fața terminalului, toate comenzile realizându-se prin gesturi. Această inovație ar putea foarte ușor fi preluată și de concurență, pentru a putea ajunge la mult așteptatele telefoane cu ecran edge-to-edge.

Așa cum spuneam și mai devreme, designul exterior aduce foarte mult cu forma lui iPhone 5. Că este o coincidență sau nu, nu vom afla niciodată, dar dacă Samsung ar fi îndrăznit să creeze un terminal care să semene în atât de mare măsură cu vârful de lance al celor de la Apple, era cu siguranță motivul unui lung de șir de procese, cum deja ne-am obișnuit. Cu puțin mai mare și cu peste 20 de grame mai greu decât iPhone 5 are totuși un design distinctiv, cu ecranul poziționat perfect central, părțile de deasupra și de sub ecran fiind ușor teșite către capăt.

În mână stă perfect confortabil, iar gesturile necesare navigării se pot face cu ușurință folosind degetul mare, atâta timp cât terminalul stă relaxat pe degetul mic, astfel aducând un nou sens expresiei “ai totul la degetul mic” :).

Să trecem la o inspecție exterioară a aparatului. Partea frontală este dominată de ecranul de 4.2 inci, având deasupra grila difuzorului, iar sub ecran (mai exact sub litera “c” din BlackBerry) microfonul. Pe sticla care acoperă ecranul putem observa partea de jos dominată de sigla și numele BlackBerry, iar în partea de sus: central senzorul de proximitate, și camera frontală cu senzorul de lumină în partea dreaptă.

Trecem la partea de jos unde vedem doar o fantă pentru scoaterea capacului spate, de dimensiune ceva cam mare pentru a deservi acest scop, o să vedem mai târziu de ce. Pe partea stângă avem dispuse central porturile microUSB și microHDMI.

Portul dedicat pentru ieșirea HDMI îl salutăm aducând un plus de utilitate gadgetului dar, după părerea mea, era necesară amplasarea lui pe altă parte a telefonului, deoarece este confundat frecvent cu portul microUSB, chiar și când se dorește o simplă încărcare. Amplasarea portului microUSB putea fi și ea gândită puțin mai bine pentru cazurile în care se dorește montarea într-un suport auto, care majoritatea au clemele de prindere exact pe părțile laterale ale aparatului.

În partea de sus avem de la stânga spre dreapta: mufa jack de 3.5mm folosită pentru căști/handsfree, butonul POWER și microfonul dedicat anulării zgomotului de fond. Butonul POWERservește și la aprinderea ecranului în vederea deblocării și este realizat impecabil; integrat perfect, dar foarte accesibil și sensibil. Pe partea dreaptă găsim în partea de sus trei butoane care ies în evidență atât ca design cât și ca funcționalitate.

Butoanele de sus și jos sunt folosite pentru volum, și captură în camera foto, iar butonul central este dedicat comenzilor vocale. Pentru accesarea acestora este nevoie să apăsăm respectivul buton cca 2-3 secunde, atât în timp ce telefonul funcționează, cât și în stand-by cu ecranul stins.

A mai rămas doar partea din spate pentru inspecția vizuală, unde tronează central sigla BlackBerry cromat, iar în colțul din stânga sus avem sitută camera de 8 Mp și blitzul LED.

Iată că am ajuns la final cu inspecția exterioară și nici urmă de un difuzor general, folosit pentru multimedia, sonerie etc. Butoane înțelegem că au uitat să îi pună, dar și difuzor?.. Ei bine nu, nu l-au uitat ci doar l-au ascuns foarte bine. Spuneam mai devreme de fanta supradimensionată pentru scoaterea capacului spate, care odată scos lămurește și misterul difuzorului.

Acesta este situat în partea spate-jos, iar sunetul este direcționat către ieșire de o garnitură din cauciuc amplasată pe capac, care împiedică sunetul să se scurgăfără sens către baterie, și îl direcționează spre exterior, semănând cu o tentativă de tub de bas :). Sunetul emis este unul peste mediu, ca volum și claritate, singura problemă apărând atunci când telefonul este ținut în mod portret, pentru jocuri, filme etc. sunetul putând foarte ușor fi estompat de palmă.

Dacă tot am ajuns să scoatem capacul putem observa antena pentru NFC situată central, sigla BlackBerry de la exterior fiind parcă o prevestire a faptului că acolo se află ceva important. Bateria de 1800 mAh are dimensiuni oarecum normale, chiar daca mai lungă decât lată, așa cum suntem în general obișnuiți. Tot aici găsim locul pentru microSIM, accesul la cartelă fiind condiționat de scoaterea bateriei, și portul microSD, hot-swappable; acesta și bateria înlocuibilă fiind doar câteva din plusurile pe care Z10 le are asupra concurenței cu care am îndrăznit să îl comparăm mai sus. Dacă era un produs românesc puteam crede că numele i-a fost inspirat din sistemul de învățământ, unde o notă de 10 este întotdeauna de preferat uneia de 5..

Odată capacul pus la loc, apreciem și faptul că acesta se fixează cu foarte mare ușurință, nefiind importantă direcția din care acesta se montează ca și la alte telefoane, iar textura ușor cauciucată îi oferă o aderență sporită atât în mână cât și pe suprafețe ușor alunecoase.

La capitolul formă și design trebuie să recunoaștem că inginerii BlackBerry au profitat de tot ce a fost mai de succes la momentul conceperii acestui terminal, oferind un maxim ergonomie într-un look foarte modern care până acum nu pare să fi fost punctul lor forte, sau unul urmărit în mod deosebit.

 

[/wptab]

[wptab name=’Display’]

 

Cu diagonala de 4.2 inch și rezoluția HD de 1280×768, BlackBerry Z10 se înscrie perfect în trendul actual, chiar dacă la început de drum în această formulă. Chiar dacă anul 2013 este declarat anul de 5 inci cred că varianta aleasă de BlackBerry este foarte potrivită, fiind încă mulți scepticii care se tem de telefoanele cu gabarit depășit, și de faptul că nu le-ar putea găsi un loc în buzunar – ceea ce este total fals, frumusețea fiind în ochii privitorului 😉 , această problemă fiind condiționată în totalitate de obișnuință.

Cu dimensiuni normale, putem zice, displayul lui Z10 rămâne să impresioneze doar prin densitatea deosebită a pixelilor, 356 PPI, și culorile extrem de vii, cu o adâncime a culorii de 24 de biți. Experiența este asemănătoare ecranelor AMOLED dar cu o fidelitate mai mare a culorilor, fără tonuri exagerate, rămânând perfect vizibil chiar în condiții de lumozitate mare.

Despre ecran primele zvonuri spuneau că va avea protecție Corning Gorilla Glass cu care ne-am obișnuit deja de la ceilalți producători. Ei bine, după lansare cei de la BlackBerry au combătut acest zvon, spre dezamăgirea multora, dar vestea nu este deloc rea. În loc să folosească două panouri în compoziția ecranului, ca și celelalte terminale prezente pe piața în momentul de față, unul pentru touch și unul de protecție, BlackBerry Z10 folosește o nouă tehnologie numită Touch on Lens care presupune prezența unui singur strat de sticlă pe spatele căreia se atașează direct pelicula ITO (Indium Tin Oxide) obținând astfel “cel mai subțire smartphone BlackBerry de până acum” așa cum au declarat reprezentanții BlackBerry. Ceea ce rezultă este un ecran rezistent la zgârieturi dar și foarte precis datorită acestei noi tehnologii.

 

[/wptab]

[wptab name=’Performanțe’]

 

Să aruncăm o privire rapidă asupra specificațiilor tehnice de care dispune vârful de gamă al BlackBerry:

  • Quad-band GSM/GPRS/EDGE, tri/quad-band UMTS/HSPA, opțional 100 Mbps LTE
  • 4.2″ 16M-culori WXGA (768 x 1280 pixeli) touchscreen TFT capacitiv
  • Dual-core 1.5 GHz Krait, 2GB RAM, Adreno 225
  • BlackBerry 10 OS; editor documente Office
  • BlackBerry Hub cu integrarea rețelelor de socializare
  • BBM cu funcție de apel video și împărtășirea ecranului
  • Cameră de 8 megapixeli cu auto-focus, detectarea feței și Time Shift; bliț LED, cameră frontală de 2MP
  • Înregistrare video Full HD (1080p) la 30fps; înregistrare 720p cu camera frontală
  • 16GB memorie internă, slot microSD; integrare Dropbox și Box
  • Wi-Fi a/b/g/n, Wi-Fi hotspot; Wi-Fi sync
  • Bluetooth 4.0 cu consum redus de energie
  • NFC
  • Port standard microUSB și microHDMI
  • Jack audio de 3.5mm
  • Receptor GPS cu A-GPS și suport GLONASS

 

Dacă am spus că la exterior și interfață totul e nou, chiar dacă aduce mult cu concurența celor de la Apple, BlackBerry Z10 folosește un CPU Dual-Core Krait de 1.5 GHz, cu chipset Qualcomm MSM8960 Snapdragon și procesor grafic Adreno 225. Pentru utilizatorii de Android pot părea specificații de 2012 dar BlackBerry OS 10 a fost optimizat să ruleze impecabil ajutat de cei 2GB RAM, oferind o experiență extrem de fluidă comparativ cu toate vârfurile de gamă ale terminalelor care rulează Android. Aceasta este observată în mod deosebit la intrarea și minimizarea jocurilor pretențioase, care se realizează instant, fără niciun lag. Dacă laudele sunt binemeritate la capitolul fluiditatea IUului [interfeței de utilizare], partea de apelare este puțin afectată, și asta nu din cauza specificațiilor tehnice ci din cauza efectelor grafice care aduc o întârziere de 4-5 secunde până la accesarea meniului de apelare, ceea ce eu găsesc greu de acceptat atâta timp cât acesta rămâne motivul principal pentru care folosim un telefon. Tot la partea de apelare, cei obișnuiți cu Smart Dialing pot avea o surpriză foarte neplăcută, acesta fiind înțeles diferit față de terminalele care rulează Android.

Smart Dialing’ul la Z10 presupune doar setarea unor informații locale, pentru aplicarea corectă a prefixelor internaționale și zonale la numerele apelate. Pentru căutarea persoanelor rămâne varianta clasică prin folosirea funcției Căutare în agenda telefonică, iar vestea bună este că rezultatul este găsit indiferent dacă introducem numele sau prenumele dorit.

Un alt plus pe partea de performanță îl prezintă și modul inedit de deblocare, unde butonul Power nu mai are un rol important. Apăsând acest buton, ecranul se aprinde și ne oferă informații generale despre sistem, începând cu ora/data, semnal, baterie, însemnări din caledar, dar și detali despre numărul apelurilor nepreluate, mesajelor, email-urilor, tweet-urilor sau postărilor facebook necitite.

După prezentarea acestor informații se poate face o glisare pe ecran din partea de jos exterior (din dreptul siglei BlackBerry) dezvăluind ecranul principal. Dacă glisarea se oprește înainte de jumătatea ecranului, acesta rămâne blocat, dar se deblochează automat dacă ajungem cu degetul în jumătatea superioară. Așa cum spuneam mai devreme, rolul butonului Power este mult diminuat, deblocarea putându-se realiza și prin glisarea directă, cu ecranul stins. Tot secretul constă în locul de unde se începe glisarea. Astfel că, având de a face cu o interfață bazată pe gesturi, unde butoanele nu își mai găsesc locul, are mare importanță dacă gestul începe din interiorul ecranului sau din exteriorul acestuia. Astfel că, spre exemplu, întotdeauna glisarea de jos în sus începută din afara ecranului va avea ca efect revenirea în pagina principală, asemeni butonului HOME al altor sisteme de operare.

În ecranul de blocare mai există şi posibilitatea activării unui ceas de genul Screen Saver prin glisarea de sus în jos pe ecran, invers faţă de deblocare. La conectarea încărcătorului este vizibilă şi o iconiţă dedicată în acest sens.

Pentru accesarea rapidă a camerei foto, din ecranul de deblocare, se poate accesa direct icoana dedicată aflată în partea dreaptă-jos a ecranului prin menținerea ei apăsată timp de cca 4 secunde.

 

[/wptab]

[wptab name=’Software’]

 

Dacă lansarea BlackBerry OS 7 a însemnat o mare schimbare pentru utilizatorii familiarizați cu versiunile mai vechi, cu siguranță BBOS 10 este o experiență cu totul nouă. Trecerea de la multe butoane la niciunul a putut fi realizată cu ajutorul Interfeței bazate pe gesturi, care necesită un timp foarte scurt de acomodare – mai puțin de o oră; eu am avut surpriza de a încerca sa îmi deblochez Galaxy Note 2 prin glisarea degetului pe ecran în a doua zi de testare :).

Pe lângă utilizarea gesturilor mai găsim și noul BlackBerry Hub care integrează toate notificările, de la BBM, mesaje text, email, Facebook, Twitter și chiar apeluri. Un mare minus aici este lipsa posibilității de a selecta toate notificările dintr-o zi pentru a le putea marca citite, ceea ce în BlackBerry OS 7 se realiza prin simpla selectare a câmpului de dată. Accesarea Hub-ului se realizează foarte ușor prin glisarea de la dreapta spre stânga pe ecran, din pagina de start.

În lipsa unui buton dedicat meniului contextual, atât în Hub cât și în restul interfeței, prin menținerea apăsată a unui mesaj/obiect, în partea dreaptă apare o listă cu acțiunile disponibile. Fiind un telefon dedicat mesajelor, un lucru oarecum dezamăgitor este lipsa funcției Marcare ca SPAM, atât de necesară în utilizarea de zi cu zi a email-ului, dar și lipsa funcției Marcare în totalitate pentru o mai bună gestionare a mesajelor.

Tot aici putem aminti și modul în care se face mutarea pictogramelor de pe un ecran pe altul: după menținerea apăsată a uneia, toate încep să pâlpâie, putându-se repoziționa sau grupa în directoare, unele având și un mic coș de gunoi în colțul drept-sus, pentru dezinstalare. Dacă vi se pare că seamănă cu ceva, este adevărat.. din nou.

Z10 a trebuit să se despartă de tastatura fizică QWERTY lăsând loc tastaturii virtuale care unii o numesc avansată. Ei bine, fără urmă de răutate, eu sunt de părere că se putea mult mai bine.

Lipsa unor comenzi rapide (gen cifre sau semne) accesibile prin menținerea apăsată a tastelor, sau faptul că întotdeauna caracterele de pe tastatură sunt majuscule sunt două mari minusuri care le-am văzut eu în utilizarea de zi cu zi. De exemplu, caracterele de pe tastatură fiind majuscule, știi dacă scrii cu litere mari sau mici doar daca ridici privirea spre textul scris, sacrificând astfel timp prețios, în cazul textelor ceva mai lungi. Prin menținerea apăsată a tastei SHIFT se obține efectul Caps Lock, pentru scrierea cu majuscule – o mică bilă albă la capitolul tastatură, alături de clip-art’urile sub forma de smiley face și nu numai, foarte plăcute și utile.

Din ciclul “seamănă cu ceva, dar e altceva” avem și un sertar destinat comenzilor rapide în partea de sus, care odată deschis oferă acces rapid la: setări, blocarea rotirii, activare/dezactivare bluetooth, Wi-Fi, Alarm și Notificări, fără posibilitatea de a le configura sau fără informații suplimentare.

Un minus comparativ cu Androidul dar un mare plus în comparație cu Windows Mobile. Obișnuit cu sistemul Android, spre exeplu, putem simți și lipsa barei de stare (din partea de sus, care conține informații despre semnal, baterie ș.a.) în aplicații care devin full-screen (browser, Facebook etc). În acest caz, dacă vrei spre exemplu să vezi ce conectivitate ai (HSDPA+ sau Edge) trebuie să glisezi cu degetul de jos în sus, ca și în cazul minimizării, dar nu duci la capăt operațiunea, ridicând degetul odată ce ai aruncat o privire la detaliile din bara de stare (sus) sau mesaje noi din Hub (dreapta).

Cum orice sistem de operare oferă posibilitatea de multi-tasking acesta este prezent și în noul BlackBerry OS 10. După deschiderea unei aplicații aceasta poate fi minimizată într-un ecran nou deschis, între BlackBerry Hub și primul ecran cu aplicații.

Acest ecran nou deschis suportă până la opt aplicații deschise simultan, navigarea realizându-se pe verticală pentru a evita trecerea către stânga sau dreapta. Fiecare aplicație are în colțul stâng-jos un “X” pentru închidere. La atingerea limitei de opt aplicații cele mai vechi sunt închise pe măsură ce se deschid altele noi.

Pe partea de aplicații preinstalate Z10 aduce tot ce poți avea nevoie deja din pachet: un browser avansat față de tot ce ne-au obișnuit până acum. Noul browser oferă, pe lângă funcţionalităţile uzuale şi un Reader Mode în care pagina poate fi trecută, textul redirecţionat şi întreaga pagină formatată special pentru citit.

Mai avem bineînţeles calendar, editor de documente Office, player audio/video/foto – dotate cu toate funcționalitățile standard, BlackBerry Maps – nici pe departe asemănătoare cu Google Maps ci mai degrabă cu Apple Maps, oferind o experiență deloc satisfăcătoare, atât la căutare cât și la necesitatea utilizării unei conexiuni de date pentru ghidaj vocal. Tot din suita de aplicații preinstalate fac parte și rețelele de socializare (Facebook, Twitter, LinkedIn), o aplicație AccuWeather pentru vreme, manager de fișiere, Adobe Reader, Connect to Dropbox și Box, dar și Story Maker – o aplicație pentru realizarea de colaje video.

Nu am uitat din lista de aplicații preinstalate nici de BlackBerry World, un magazin de aplicații cu totul nou, care are parte de o lansare spectaculoasă, cuprinzând peste 70.000 de aplicații.

Puține ce-i drept, comparativ cele disponibile pe Android, iOS și chiar Windows Mobile, dar multe din aplicațiile consacrate sunt disponibile, un mare plus ținând cont de perioada scurtă de la lansare. Trebuie aici să recunoaștem aici implicarea celor de la BlackBerry în contactarea marilor dezvoltatori cu mult înainte ca BBOS 10 să fie disponibil. BB World seamănă în mare cu Play Store-ul celor de la Google, având atât aplicații recomandate cât și posibilitatea selectării lor după criterii ca gratuite/contra-cost,  sau tipuri de aplicații. După selectarea unei aplicații ai acces la câteva detalii, eventuale capturi de ecran și recenzii dar permisiunile de care are nevoie o aplicație le vezi doar după descărcarea ei și totuși înainte de instalare.

Un must-have este o aplicație pentru navigație. Eu am ales Wisepilot care îți oferă cinci zile de probă în care poți alege daca este sau nu softul potrivit pentru tine.

Primele impresii au fost unele deosebit de bune, pe lângă fix-ul rapid asupra locației, și a unor funcții complete, oferă de la informații despre trafic și radare până la posibilitatea descărcării hărților pentru folosirea off-line. La doar €30/aparat pe viață (licență valabilă doar pe terminalul pe care este achiziționată) oferă tot suportul necesar pentru călătorii în toată Europa, un raport foarte bun calitate-preț.

Nu puteam să nu testez și câteva jocuri, printre care şi Sector Strike, cu câteva ecrane exemplificate mai jos.

Aici merită menționat faptul că atât jocurile 2D cât și cele 3D rulează impecabil, iar minimizarea lor se face instant, prin deja cunoscuta glisare a degetului de jos în sus.

Aplicația Yahoo Messenger oferă la rândul său o interfață proaspătă și foarte plăcută unde prietenii sunt organizați în icoane rectangulare în care primează poza, și nu numele, cum eram obișnuiți, restul utilității făcând parte din clasic.

Tot aici mai merită menționat și BlackBerry Link, programul utilizat în conectarea la PC pentru sincronizare, transferul de date de pe un device BlackBerry mai vechi și accesarea memoriei asemeni unui stick USB. Condiționarea utilizării lui poate fi puțin deranjantă pentru cei utilizatorii de Android, obișnuiți cu libertatea deplină, dar nimic nou pentru un utilizator Apple care este la rândul lui obligat să folosească iTunes pentru accesul complet la device. Acesta pare să fie un trend urmat de toți marii producători (ex. Samsung cu Kies) sau dezvoltatori de sisteme de operare (ex. Microsoft cu Zune). Vestea bună în ceea ce privește BlackBerry Link este că este disponibil spre instalare prin simpla conectare a telefonului la calculator, la fel ca în cazul unui modem USB spre exemplu.

Dacă utilizăm tastele dedicate pentru volum în timpul redării de muzică, pictograma de pe ecran va oferi pe lângă starea volumului și informații despre piesa care rulează, și acces la butoanele înapoi, play/pauză, înainte sau revenirea direct în player.

 

[/wptab]

[wptab name=’Multimedia’]

 

Dacă până aici nu v-ați convins că BlackBerry Z10 nu mai este un device destinat oamenilor de afaceri, cu nevoi strict business, și deloc interesați în activități multimedia, acum e momentul să o faceți. Dacă piața cere, Z10 oferă. Oferă o camera foto de 8MP cu rezoluție de 3264 x 2448 pixeli, autofocalizare și bliț LED (cu posibilitatea de înregistrare video 1080p la 30fps și stabilizare) și o cameră frontală de 2MP care filmează 720p tot la 30fps. La calitatea camerei nu putem avea obiecții, păstrându-se în trendul momentului, chiar daca era binevenit un senzor de peste 10MP, oferind atât poze cât și clipuri video clare, luminoase și performanțe peste medie în condiții de luminozitate redusă, folosind lumina blițului. Accesul la opțiuni se face foarte simplu dar din păcate lipsa unor setări avansate limitează creativitatea utlilizatorului, mai ales că pozele facute de Z10 tind să aibă niște culori puțin suprasaturate. Așteptările nu erau atât de ridicate în ceea ce privește camera, dar rezultatele pot fi comparate fară nicio problemă cu principalii rivali: iPhone 5 și Galaxy SIII.

Faptul că folosind funcția Time Shift avem acces la 11 poze luate în mare viteză, cu recunoașterea fețelor, nu este nicio noutate, fiind prezentă sub diferite nume și la competiție. O bilă albă la partea foto/video este faptul că tastele de volum pot fi folosite pentru capturarea de instantanee sau pentru pornirea/oprirea înregistrării unui clip video, fără a fi neapărat nevoie să acționăm ecranul.

Tot din ciclul Oferă avem și playerele standard video/muzică, unde comentariile sunt de prisos, oferind funcții standard cu o interfață curată și intuitivă (dar fără equalizer). Aici merită menționat și faptul că sunetul emis de difuzorul ascuns menționat la început este unul foarte clar, iar player-ul muzică/video și galeria pot fi partajate prin DLNA cu dispozitivele compatibile. Și portul microHDMI ne spune că Z10 se vrea folosit la mai mult decât birou mobil, și oferă posibilitatea rulării pe orice televizor compatibil atât a clipurilor filmate cât și a celor descărcate în aparat. Avantajul pe care îl aduce este faptul că prin prin conectarea la tv nu este sacrificată conectivitatea USB, sau posibilitatea conectării la încărcător.

 

[/wptab]

[wptab name=’Funcții Speciale’]

 

În momentul de față, după discuții cu tehnicienii Orange România, am concluzionat că accesul la internet pe noul sistem de operare al terminalelor BlackBerry se va face diferit de până acum. Dacă până în prezent pentru a-ți folosi la maxim smartphone-ul BlackBerry trebuia să alegi o opțiune dedicată, care oferea acces la apn blackberry, noul sistem de operare, prin lipsa “Host Routing Table” nu doar că nu mai necesită activarea unei opțiuni dedicate, ci nu mai funcționează cu acestea. Așa numita problemă este generală în întreaga lume, astfel că pentru utilizarea serviciului BBM este necesară renunțarea la opțiunea bb și folosirea unei opțiuni standard de date. Conectat la rețeaua wireless apare logo-ul BB inaintea semnalului, ceea ce anunță că beneficiezi de toate serviciile BlackBerry, dar odată făcută trecerea pe rețeaua de date, cu opțiune bb activată dispare logo-ul și nu poți folosi nici măcar browserul, în timp ce cu o simplă opțiune de date pe mobil ai tot internetul la degetul mic alături de mult doritul logo lângă semnal.

Pentru unii veste bună, pentru alții mai puțin. Odată cu noua schimbare de apn, cei care beneficiau de opțiuni BlackBerry cu trafic nelimitat (cum oferă și Orange România – trafic nelimitat la internet pe mobil, push mail, BBM, rețele sociale, primii X MB la viteză mare, după care limitare la 128Kbps, ceea ce râmăne foarte acceptabil în condițiile de comprimare a datelor folosite de BlackBerry) vor trebui să aleagă opțiuni ceva mai costisitoare care să le ofere în continuare trafic nelimitat, sau să stea cu ochii pe traficul rămas în cazul opțiunilor cu trafic limitat. Din ceea ce am observat eu, ideea de comprimare a datelor a cam dispărut din ecuație, din moment ce într-o săptămână am consumat peste 200MB cu două conturi de mail (personal și office), facebook conectat și aproape deloc browsing, asta în condițiile în care nu l-am folosit ca device principal pentru niciuna din activitățile mai sus menționate. Urmează să revenim cu detalii pe măsură ce rețelele românești îi vor face loc în ofertă.

 

[/wptab]

[wptab name=’Concluzii’]

Deoarece producătorul a realizat că sunt anumite deficiențe pe partea de autonomie a bateriei și performața camerei în condiții de lumină scăzută, la doar o lună de la lansare a apărut o nouă versiune de software, de aprox 150MB care se poate descărca direct pe telefon și aduce modificări la mai mult de 60 de programe pentru îmbunătățirea eficienței energetice a sistemului de operare, și camerei principale.

Impresia generală este una deosebit de bună, chiar dacă personal văd Z10 mai degrabă un terminal destinat tinerilor, un gadget multimedia care să intre în rândul marilor jucători (Galaxy SIII, iPhone 5 ș.a.) și să își ia felia din această piață încă neexploatată de canadienii de la BlackBerry.

Majoritatea utilizatorilor business cred că vor aștepta cu mai multă nerăbdare să vadă ce are de oferit Q10, care promite mult pe această direcție: baterie mai mare cu ecran mai mic, tastatura fizică consacrată full QWERTY, toate rulând cu un procesor similar și tot 2 GB de RAM.

BlackBerry Z10 pare să fie concurentul potrivit pentru locul 3 din clasamentul actual al sistemelor de operare mobile, în directă rivalitate cu Windows Mobile, utilizatorii de Android și iOS fiind puțin probabil să facă trecerea la BlackBerry OS 10.

Plusuri

Experiența total nouă prin utilizarea gesturilor
Dotările de top pe partea hardware. CPU, RAM, memorie internă și posibilitatea de extindere cu ajutorul cardului microSD – toate rezultând într-o experiență deosebit de fluidă.
Cameră principală și frontală cu specificații și rezultate peste medie
Complet pe partea de conectivitate
Accesul la baterie
BlackBerry HUB-ul care integrează toate activitățile într-un singur loc
Construit din materiale de calitate – fără plastic ieftin
Libertate la alegerea opțiunilor de date

Minusuri

Autonomia scăzută a bateriei
Limitarea aplicațiilor disponibile în BlackBerry World
Blocări ocazionale și căderi ale sistemului
Camera oferă control foarte limitat asupra calității imaginilor
Poziționarea porturilor microUSB și microHDMI – prea aproape, putându-se confunda, și nepotrivit pentru unele suporturi auto universale
Lipsurile enumerate la tastatură
Limitările IU (Interfeței de utilizare) în ceea ce privește personalizarea. La fel ca și la iPhone, aplicațiile aruncate pe ecranele de pornire, fără posibilitatea de folosire a widgeturilor sau a unui ecran curat cu wallpaperul dorit.

[/wptab]

[end_wptabset]

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook