Desi Blackberry a fost si este in continuare unul din cei mai importanti producatori, desi compania a pierdut mult teren odata cu dezvoltarea platformelor Android si iOs. In aceasta perioada de criza Blackberry lanseaza un nou model si anume Z30 care spera sa ajute la redresarea companiei si la aducerea acesteia pe linia de plutire. Desi Blackberry Z10 a fost considerat revenirea in forta a companiei, nu a reusit sa se ridice la nivelul asteptarilor. Acum este randul lui Z30 sa faca diferenta.[divider]

[wptab name=’Design’]

Blackberry Z30 masoara 140 x 72 x 9.4 mm ceea ce inseamna ca este mai inalt cu un centimetru si mai lat cu 6 mm decat Z10. Diferenta intre cele doua nu este mare cand vine vorba de dimensiuni.

Telefonul cantareste 170 grame si comparativ cu celelalte modele din aceeasi categorie pare masiv.

La capitolul design Blckberry a incetat sa ne mai surprinda acum foarte mult timp. Capacul din fibra de carbon are acelasi model folosit la bold 9900 si la Z10 .Este de apreciat insa ca Blackberry incearca sa se diferentieze de Samsung si iPhone prin aceasta continuitate.

Vizual telefonul  este un mix intre Z10 si Q10 usor de manevrat  cu o aderenta excelnta in mana.

In partea de sus regasim difuzorul , binecunoscutul led pentru notificari, camera frontala de 2 Mpx,senzorul pentru lumina ambientala si senzorul de proximitate, care sunt foarte bine mascate.

Cum ne-am obisnuit de la Blackberry Os 10 incoace , butoanele de meniu sau back au disparut fiind inlocuite de “gesturi” prin care controlezi telefonul. In partea de sus a telefonului gasim mufa jack 3.5mm si butonul de blocare/oprire. Butonul de oprire/blocare este foarte sensibil si poate cauza inchiderea telefonului din neatentie.

In partea dreapta gasim obisnuitele butoane de volum precum si un set de microfoane care  inregistreaza sunetul la o calitate mai buna.

Partea din stanga este ocupata de portul microUSB si potul microHDMI (adaptorul nu este inclus in pachet).

Partea din spate a telefonul este compusa in intregime din fibra de carbon (unul din cele mai usoare si rezistente materiale) si adaposteste camera foto de 8 Mpx precum si doua difuzoare stereo. Desi capacul din spate se poate inlatura, nu putem spune acelasi lucru despre baterie care este ascunsa in carcasa telefonului. 

[/wptab]

[wptab name=’Display’]

Z30 are cel mai mare display intalnit la un telefon Blackberry. SuperAMOLED-ul de 5 inchi si rezolutia de 720 x 1280 pixeli reusesc sa reproduca o densitate de 294 pixeli/inch. Este cel mai performant ecran Blackberry de pana acum, insa este slab comparativ cu display-urile de top care reusesc sa reproduca pana la 440 ppi.

Lasand la o parte numarul de pixeli, Z30 ofera o experienta placuta la vizualizarea filmelor sau pozelor si ofera unghiuri de vizibilitate foarte bune.

[/wptab]

[wptab name=’Performante’]

La capitolul procesor se vede clar ca Blackberry Z30 are o misiune destul de grea in a depasi unul din rivalii sai, cu un procesor Dual-Core 1.7 GHz Krait si 2 Gb RAM. Chiar daca este unul din cele mai bine cotate procesoare, concurenta prezinta pentru gamele de top procesoare Quad-Core la frecvente de 2.3 Ghz.

Procesorul grafic Adreno 320 este de ultima generatie si suporta cele mai noi jocuri si ruleaza aplicatii complexe fara nici o problema.

Z30 este printre putinele Blackberry-uri construite pentru multimedia si beneficiaza de un pachet consistent la capitolul conectivitate. Suporta 2G si 3G pentru toate frecventele si LTE pentru 5 zone de frecvente. Beneficiaza si de Wi-Fi dual band, bluetooth 4.0, NFC, port microUSB pentru transfer catre PC si microHDMI pentru TV-out.

Chiar daca procesorul nu este cel mai performant de pe piata, modul in care telefonul a fost optimizat il face sa fie unul din cele mai  rapide. 

[/wptab]

[wptab name=’Software’]

Daca lansarea lui Z10 a insemnat si lansarea noului sistem de operate Blackberry OS 10 , odata cu lansarea lui Z30 se lanseaza si versiunea 10.2 a aceluias sistem de operare.

Pe langa sumedenia de optimizari aduse odata cu aceasta varianta, canadienii au mai adaugat si o multime de funcii noi cum ar fi : previzualizari ale notificarilor pe ecranul de blocare, un nou Priority Hub, vizualizarea atasamentului si o tastatura on screen mult imbunatatita.

Practic sistemul de operare a cules tot ce este mai bun din Android, iOs si Megoo si le-a incorporat in noua veriune.

Sa nu uitam nici de sistemul de gesturi care a fost mult imbunatatit, desi pentru unele persoane acest sistem pare inca incomod la folosire.

Cel mai mare plus este introducerea barei de notificari de unde poti activa wireless-ul, bluetooth-ul si multe alte functii care la randul lor pot fi personalizate, insa aceasta poate fi accesata doar in momentul in care te afli pe homescreen. Notificarile pot fi personalizate pentru fiecare aplicatie in parte.

Un alt mare plus este sistemul de multitasking care permite afisarea ultimelor 4 aplicatii rulate si comutarea intre acestea.

Unul dintre serviciile speciale pentru business promovat de Blackberry este Blackberry Balance pentru corporatii care imparte aplicatiile folosite in doua categorii: aplicatii pentru uz personal si aplicatii pentru job. Aplicatiile destinate job-ului au posibilitatea de a fi securizate cu parola si sunt instalate exclusive pe profilul business al telefonului.

Totusi aceasta separare a aplicatiilor poate duce la descarcarea unor aplicatii de doua ori pentru a e putea folosi pe ambele profile (personal si business)

Desi pana acum era considerat un brand business, Blackberry incerca sa ajunga din spate ceilalti producatori si integreaza serviciile de socializare in sistemul de operare. Astfel vom gasi integrate aplicatii precum Facebook, Twitter si Forsquare.

Blackberry Maps – un serviciu de navigatie gratuit oferit de Blackberry in colaborare cu TomTom. Aplicatia nu contine decat hartile normale (fara satelit, fara street view, fara informatii despre trafic) in vreme ce competitorii sai directi ofera toate aceste informatii.

Totusi fata de versiunile anterioare aplicatia este mult imbunatatita. Nu doar ca arata mult mai bine dar acum ofera harti pentru aproape toata Europa.

Blackberry World – am fost placuti surprinsi sa vedem ascensiunea clara a acestui Market care a ajuns sa ofere peste 130.000 aplicatii, majoritatea aplicatiilor celebre fiind disponibile si aici.

Interfata a fost mult imbunatatita iar developerii au portat chiar si cele mai solicitante jocuri pentru Android sau iOs datorita subventiei oferite de blackbery si anume 100$ pentru fiecare aplicatie proprie portata.

[/wptab]

[wptab name=’Multimedia’]

Z30 este primul model fabricat de Blackberry care tinde mai mult spre un telefon multimedia decat spre un telefon business.

Playerul pentru muzica este simplificatutilizarea lui fiind asemenea galleria galeriei foto/video. Piesele sunt impartite in 3 categorii : recent redate, dupa artist sau dupa genul muzical. Cei de la Balckberry au inclus si un egalizator cu setari automate dar si cu pozibilitatea de a le face manual.

Galeria foto/video a fost mult imbunatatita si seamana cu cea de pe Android. Este impartita in 3 tab-uri : poze recente, poze realizare cu BB Z30 si albume.

Se pot selecta mai multe imagini odata si trimite prin DLNA, Bluetooth sau NFC.

Pozele au si optinea de editare sau transformare : imaginile pot fi rotite, decupate sau inoarse. De asemenea se pot ajusta luminozitatea, constrastul, zgomotul si claritatea imaginii.

Blackberry Z30 este inzestract cu o camera foto de 8 Mpx care captureaza imagini cu rezolutii de pana la 3264 x 2448 si o camera secundara de 2 Mpx. Ambele camere filmeaza HD, cea principala 1080p iar cea secundara 720p.

Z30 ofera 3 moduri in care camera poate fi folosita : Fotografie, Video si Time Shift care pot fi schimbate din coltul dreapta sus.

Modul de fotografiere are disponibile mai multe scene : Auto, Action, Whiteboard, Night, Beach si Snow. Camera foto este capabila sa faca si fotografii in rafala datorita stabilizatorului digital de imagine, acestea fiind realizate la o rezolutie de 6 Mpx.

Modul Time Shift este cel mai nou mod de fotografiere introdus odata cu noua versiune a sistemului de operare si permite realizarea a 11 fotografii printr-o singura declansare cu recomandarea celei mai bune fotografii surprinse.

Comparabil cu ceilalti producatori care au incorporat camere de 8 Mpx , aceasta camera se afla in top-ul cu o singura exceptie : culorile reproduse sunt suprasaturate.

Telefonul este capabil sa filmeze 1080p (fullHD) cu camera principala si 720p cu camera frontala.

Calitatea videourilor este superioara si poate fi comparata chiar cu telefoenele de top.

[/wptab]

[wptab name=’Concluzii’]

Nu este un telefon pe care sa il trecem cu vederea. Z30 se bate cu granzii smartphone-urilor si lasa o impresie buna chiar daca nu se bate de la egel la egal cu competitorii Samsung sau Apple

Modul in care este optimizat si pretul mult redus fata de concurenta fac din Z30 un smartphone cel putin egal cu modelele de top ale concurentei.

Plusuri

Beneficiaza de toate conexiunile de top : HDMI, NFC, Bluetooth 4.0, DLNA
Varietate foarte mare de codec-uri audio si video astfel incat poti reda orice melodie sau video
Inregistreaza video 1080p la 30 cadre/secunda
Display SuperAMOLED
Poate rula aplicatiile pentru Android

Minusuri

Rezolutie mediocra a ecranului in conparatie cu competitorii sai
Design invechit
Aplicatia camerei foto ofera foarte putine posibilitati
Blackberry Maps este mult sub competitie







[/wptab]

[end_wptabset]

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook