Pentru smartphone-uri, segmentul midrange este de departe cel mai important si care aduce cele mai multe vanzari pentru producatori. Nu este de mirare ca oferta este foarte larga, unii producatori precum Samsung oferind chiar mai multe modele pe acest segment.

Va prezentam doua modele de la Samsung: Galaxy A51 si Galaxy M51, speciale pentru cei care nu au nevoie de specificatii la nivel de flagship, dar care au alte atuuri dorite de clienti.

Samsung Galaxy A51

Samsung Galaxy M51

Ecran 6.5” AMOLED Ecran 6.7” AMOLED Plus
Senzor de amprenta in ecran Senzor de amprenta pe lateral
Design atractiv si elegant, intr-o carcasa mai subtire Design simplu, intr-o carcasa mai groasa
Procesor Exyson 9611 Procesor Qualcomm Snapdrgon 730G
Camera principala 48 + 12+ 5 + 5 MP Camera principala 64 + 12 + 5 + 5 MP
Baterie 4000 mAh Baterie 7000 mAh
Viteza de incarcare 15W Viteza de incarcare 25W

Design & display

Incepand cu unboxing-ul telefoanelor, putem observa ca exista o mica diferenta la ceea ce ofera Samsung in pachetele celor doua device-uri. Ambele modele au in cutie un incarcator, un cablu USB C, o pereche de casti cu fir, cheita pentru tavita cartelelor SIM si microSD si evident manualul de utilizare. Diferenta este facuta de incarcatorul de 25 W la M51 vs 15 W la A51 si castile mai calitative din pachetul lui Galaxy M51. Pentru test am avut un Galaxy A51 Prism Crush Blue de 128GB cu 6GB memorie RAM si Galaxy M51 White tot de 128GB, dar cu 8GB memorie RAM.

Chiar daca pe hartie design-ul folosit de Samsung pentru ambele modele este identic, in practica Galaxy A51 va atrage toate privirile. Ca sa detaliez design-ul, avem un ecran care acopera aproape toata partea frontala la ambele modele, cu o camera frontala asezata central si un difuzor pentru convorbiri pozitionat deasupra camerei. Sub display-ul lui Galaxy A51 avem si un cititor de amprenta care pentru Galaxy M51 este si butonul de pornire, fiind pozitionat pe lateralul drept sub butoanele de volum. La baza, pe langa difuzor si microfon mai avem mufa de incarcare si mufa jack audio.

Spatele ambelor modele este din plastic si este un pic curbat ca sa fie mai usor de tinut in mana. Pozitia camerei quad de pe spate este identica la ambele modele, dar la A51 fiind mult mai subtire, este un pic iesita in afara, la M51 fiind aproape la nivelul spatelui.

Atat Galaxy A51 cat si M51 folosesc display-uri AMOLED cu rezolutia de 1080 x 2400 pixeli, primul avand diagonala de 6.5 inch, iar M51 de 6.7 inch. Calitatea imaginii redate de ambele modele este excelenta, ecranele au culori vii cu contrast puternic si luminozitate suficienta si pentru cele mai insorite zile. Pentru protejarea ecranului Samsung a decis sa foloseasca sticla Corning Gorilla Glass 3, iar in cazul lui Galaxy A51 a venit si cu o folie preaplicata pentru o protectie sporita.

Software & Performante

Si la capitolul software ambele modele sunt identice si folosesc Android 10 cu skin-ul Samsung One UI 2, dar diferenta incepe sa apara la capitolul hardware. Daca Samsung a dotat Galaxy A51 cu propriul chip Exynos 9611, pe Galaxy M51 vedem chip-ul Qualcomm Snapdragon 730G si din nou pe hartie ambele par sa fie aproximativ identice. Adica ambele modele au la baza procesoare Octa Core la 2.3Ghz pentru A51, respectiv 2.2Ghz pentru M51. In realitate vedem performante cu peste 20% mai bune pentru Galaxy M51 cand vine vorba de putere de procesare, iar diferenta este mai mare si la jocuri. Cu toate acestea, am putut testa jocuri mari precum Asphalt 9 pe A51 fara sacadari sau alte probleme. Rezultatul testelor sintetice se pot vedea in pozele de mai jos.

La inceputul articolului mentionam ca fiecare dintre cele doua modele are cate un atuu, si prin aceasta ma refeream la design-ul foarte atragator a lui A51 si bateria extrem mare a lui M51.

Daca in prezent o baterie de 3500-4000mAh este „normala” si suficient de mare pentru majoritatea utilizatorilor incat sa tina cel putin o zi, Samsung a decis sa vina in ajutorul acelor utilizatori care au nevoie de mai mult…mult mai mult. Astfel au inclus in Galaxy M51 o baterie de 7000 mAh, fiind astfel suficient de mare pentru 2-3 zile in utilizare medie, sau chiar si o saptamana daca nu utilizam foarte mult telefonul.

La capitolul conectivitate wireless ambele modele stau la fel de bine, avand Wi-Fi la standardul ac pentru viteze rapide de transfer. Au incorporata tehnologia Bluetooth 5.0, ideala pentru muzica atunci cand conectam o casca care suporta Bluetooth 5.0, precum cele de la Jabra, sau NFC cu suport pentru plati contactless. Trebuie sa mentionez ca modelul Galaxy A51 este disponibil si in varianta cu conectivitate 5G, pentru cei care au nevoie de viteze foarte rapide si sunt in miscare.

Camera

Camera frontala este de 32MP si aproape identica pe ambele modele, Galaxy M51 avand apertura de 2.0 comparativ cu 2.2 pe A51, capturand astfel mai multa lumina, fiind un avantaj vizibil mai ales la pozele facute pe timp de noapte.

Diferenta la acest capitol o fac camerele de pe spate, si nu la nivel estetic pentru ca arata din nou identic, inclusiv numarul lor, dimensiunea, pozitia sau puterea blitz-ului sunt la fel. Avem astfel pe Galaxy A51 un sistem quad camera cu 48MP f 2.0 pentru unghi larg, 12MP pentru camera cu unghi foarte larg, 5MP pentru fotografii macro si tot 5MP pentru cea folosita pe post de senzor de adancime.

In practica, daca luam ambele telefoane intr-o zi insorita vom vedea ca pozele obtinute sunt surprinzator de asemanatoare.

Atat timp cat avem lumina suficienta si nu fotografiem sursa de lumina (in cazul de fata soarele) pozele rezultate sunt foarte bune, cu detalii si culori bine capturate. Ce am observat in cazul fotografiilor tip macro, este ca ambele modele nu pot captura bine toate detaliile, iar M51 focalizeaza mai greu pe obiectul dorit.

Concluzie

​In concluzie Samsung Galaxy A51 si Galaxy M51 sunt dovada ca producatorul sud-coreean stie sa ofere clientilor telefoane care arata foarte bine, cu performante bune si un pret mult mai mic decat al flagship-urilor.​

Pros Galaxy A51:

  • Design atragator
  • Ecran AMOLED excelent
  • Suport pentru card microSD
Pros Galaxy M51:

  • Bateria foarte mare
  • Ecranul AMOLED Plus
  • Senzor de amprenta pe margine foarte rapid
Cons Galaxy A51:

  • Incarcare lenta la doar 15W
  • Cititorul de amprenta nu este precis de fiecare data

 

Cons Galaxy M51:

  • Dimeniune si greutate destul de mari, fiind mai dificil de manevrat cu o sigura mana
  • Calitatea fotografierii macro

 

 

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook