Dacă sunteți în căutarea unei drone nu foarte scumpe, cu care copiii să se distreze atât în interior cât și în exteriorul casei și care să aibă un risc mai mic de stricare, aceasta este Parrot Rolling Spider.

Drona este multifuncțională și atât de bine gândită încât aș vrea și eu una, că am observat că pisicile se sperie de ea și le pot alerga prin casă. Avantajele ei sunt că plutește la punct fix, adică e ușor să înveți să o pilotezi și nu o dai de pereți din prima; are o protecție bună cu care nu o poți lovi de tavan sau pereți, face acrobații în aer, ba chiar poate merge și pe podea cu ajutorul a două roți mari. Singurul dezavantaj este autonomia, dar măcar se încarcă prin microUSB și poți lua baterii suplimentare pentru ea.

Preț: verificați pe EuroGSM.

Specificații Parrot Rolling Spider:

  • Dronă de mici dimensiuni controlată prin Bluetooth 4.0 de pe telefon, cu aplicație disponibilă pentru iOS, Android sau Windows Phone.
  • Viteză maximă 18 km/h
  • Rază de control 20 de metri
  • Zboară, merge ca o mașinută cu ajutorul unor roți, se „cațără” pe pereți, face acrobații în aer cu o simplă apăsare de buton, face și fotografii în jos cu ajutorul camerei de poziționare, poate fi lansată prin aruncare din mână, decolează și aterizează la comandă.
  • Senzor cu ultrasunete pentru control precis aproape de sol, giroscop, accelerometru, senzor de presiune și cameră verticală pentru orientare în spațiu și fotografiere.
  • Autonomia bateriei: 8 minute, 6 minute cu roțile atașate.
  • Greutate 55 grame fără roți
  • Diametru total dronă 140 mm

CONSTRUCȚIE

Drona este de plastic, dar cu o carcasă ușor flexibilă pentru a rezista șocurilor. Am dat-o de câteva ori de piatră cubică și carcasa n-a pățit nimic, doar i-au sărit elicele, așa cum e și normal.

parrot_rolling_spider_01 parrot_rolling_spider_02

Elicele, patru la număr, se înfig în motoare cu un mic efort de apăsare. Elicele sunt de două tipuri diferite (motoarele se rotesc în direcții diferite), așa că atenție cum le montați, poziția corectă este în X (adică 12 în față și 21 în spate), citiți cu atenție instrucțiunile.

parrot_rolling_spider_03

parrot_rolling_spider_04

parrot_rolling_spider_05

Roțile dronei se montează pe o bară transversală pe dronă, pe care o agăți simplu acolo, și sunt suficient de mari pentru a avea un dublu rol: protejează drona la atingere cu pereți, tavan sau podea și îi asigură deplasarea pe podea, ca o mașinuță supradimensionată.

parrot_rolling_spider_06

În modul mașinuță, software-ul de control știe singur să controleze turația astfel încât drona să nu decoleze de pe sol, că la o adică poate face și asta.

Cel mai mare avantaj al roților este în casă, unde o poți zbura fără a o lovi rapid de pereți și tavan. Cu un astfel de avantaj este foarte simplu să înveți să o pilotezi.

Apoi, dacă o vei lovi, măcar este un model Parrot, care-i o companie franțuzească respectabilă și piese de schimb se pot găsi în multe locuri. Există pe net suficiente tutoriale oficiale despre cum poți schimba orice ar fi nevoie la dronă.

Bateria poate fi scoasă din dronă, astfel încât poți cumpăra mai multe pentru a le înlocui rapid. Încărcarea se poate face direct în dronă, iar utilizarea unui port microUSB pentru aceasta este un avantaj: o poți încărca și în automobil, de exemplu la un picnic, astfel încât copilul să se poată juca mai des cu ea. Opțional se poate cumpăra un încărcător stand-alone, zice site-ul oficial Parrot.

Cifrele nu vă vor plăcea: 8 minute autonomie, 90 de minute timp de încărcare, dar așa e la drone.

CE POATE FACE DRONA ROLLING SPIDER

Zboară, desigur. Dacă o duci în aer liber îi poți scoate roțile, mai ales după ce înveți să o pilotezi, pentru a o face mai ușoară, mai manevrabilă și pentru a-i mări cu câteva minute autonomia bateriei.

Mie mi s-a părut ușor de pilotat, mai ales că există trei moduri diferite. Pilotarea nu se mai face înclinând telefonul în diverse direcții, ceea ce deseori producea erori, ci ai pe ecran butoane pentru cele patru direcții orizontale, creșterea și scăderea altitudinii și rotirea în jurul axei.

Cu suficient exercițiu, o vei pilota ca pe un elicopter, adică în același timp îi poți schimba direcția de deplasare și altitudinea, iar apoi poți trece spre modurile avansate.

Drona decolează singură prin apăsarea butonului Take-Off și rămâne pe loc la un punct fix. Asta te ajută foarte mult să înveți să o pilotezi pentru că poți apăsa ușurel butoanele ca să vezi ce reacție are drona, fără să riști să o dai de sol sau de pereți.

Pentru aterizare trebuie să apeși butonul de Landing, ca să reducă singură forța motoarelor în acest scop. La a doua încercare eu am făcut-o să aterizeze în palmă.

O poți și lansa din mână prin aruncare, dacă alegi opțiunea asta în meniu. Rolling Spider va sesiza singură că a fost aruncată și va porni motoarele, urmând ca într-o secundă să se oprească singură la punct fix în aer. E un truc foarte mișto și probabil că așa o vei lansa de fiecare dată.

Drona face și acrobații, mai exact se dă peste cap în ce direcție vrei tu. Direcția o selectezi din software și, la o dublă apăsare pe ecran, execută singură manevra. Are nevoie de un pic de spațiu în jurul ei, desigur, dar un metru mi s-a părut suficient.

Senzorii de la bord fac tot posibilul pentru a asigura un control cât mai stabil al dronei. Cel de ultrasunete detectează când este prea jos, ca să nu izbească solul cu putere. Cel de presiune detectează altitudinea la care a ajuns și asta permite setarea din meniu a unei altitudini maxime (de exemplu 5 metri).

Camera foto este folosită pentru a detecta mișcarea, împreună cu accelerometrul. Drona fotografiază constant în jos și analizează diferențele de imagine astfel încât, dacă vântul o duce spre stânga, teoretic detectează asta și compensează pentru a rămâne la punct fix. Practic, depinde și de tăria vântului, dar o mai manevrezi și tu sau o aterizezi în caz că devine prea puternic.

Drona are două LED-uri deghizate în „farurile” carcasei, dar acestea semnalizează mai degrabă starea bateriei în procesul de încărcare (în timpul pilotării apare pe ecran). Mi-ar fi plăcut un indicator mai bun pentru cum este orientată drona în spațiu, deoarece are un design relativ simetric, iar uneori este greu să-ți dai seama dacă este cu fața sau cu spatele spre tine. Asta nu-i totuși o problemă, că îi poți face rapid un tuning cu două bucăți de autocolant colorat, că pachetul include câteva.

Pe total, mie mi s-a părut ușor de pilotat. E prima dronă pe care, după ce o decolez, nu o dau de pereți sau tavan și nu pică invers pe sol. Am găsit modul cel mai potrivit de control în software (ai trei la alegere), apoi am învățat ușor manevrele în toate direcțiile posibile și, după puțin timp, deja le combinam.

În casă, după 10 minute deja făceam drona să iasă pe ușa unei camere și o duceam în alta. Se poate, trebuie doar exercițiu și îndemânare și răbdare să încarci bateria.

Merge și ca o mașină. Cu roțile montate, dacă alegi o direcție de plasare fără să apeși butonul de decolare, motoarele sunt ușor turate și drona o ia în acea direcție. Se deplasează astfel față-spate și poate și coti, dar mai larg, că roțile nu sunt directoare și schimbarea de direcție se face tot din acționarea elicelor.

Software-ul de control este suficient de inteligent pentru a face drona multifuncțională. O deplasezi pe podea ca o mașină și apoi, când ajungi la perete, îi crești turația motoarelor astfel încât drona se „cațără” pe perete, de parcă ar rula pe acesta în sus. La o adică, stă lipită și de tavan și se deplasează pe acesta, de unde și numele Rolling Spider, probabil.

Posibilitățile acestea sunt bine gândite și fac drona distractivă și în casă, unde o poți zbura și manevra în astfel de moduri. Asta înseamnă că te poți juca și când condițiile meteo sau împrejurările nu-ți permit să ieși în exterior.

parrot_rolling_spider_06 parrot_rolling_spider_07 parrot_rolling_spider_08 parrot_rolling_spider_09 parrot_rolling_spider_10

Adunând toate acestea, rezultă că poate fi un cadou bun chiar și pentru Crăciun. Eu sunt de acord că dronele nu sunt un cadou bun pentru copii deoarece trebuie răbdare să le înveți și ceva dexteritate, iar dacă o dai de pământ de două ori deja îți trece cheful și entuziasmul unui cadou primit, dar Rolling Spider pare să fi fost gândită tocmai pentru a asigura o experiență plăcută din prima clipă.

Ca un sfat, totuși, când mergeți afară cu ea căutați întâi o zonă cu iarbă, dar nu una foarte înaltă. La o cădere elicele pot sări de pe motor, cum e și normal pentru a preveni ruperea lor, dar nu vreți să le căutați precum acul în carul cu fân. Nu o duceți din prima nici pe asfalt, totuși.

După cum vedeți, drona e destul de bine gândită. Credeam că m-am entuziasmat eu prea tare că am o jucărie nouă, dar apoi am văzut că Rolling Spider a câștigat de-a lungul timpului premii precum Innovation Award la CES 2014, Best Tech Award de la Mashable, Best Drone de la The Verge și altele.

 

SOFTWARE-UL DE CONTROL

Programul pentru Android se numește FreeFlight Mini și este chiar bine făcut față de cum arătau programele Parrot acum niște ani, când am testat eu ultima oară o dronă de-a lor.

Odată ce activezi bluetooth-ul pe telefon, programul găsește singur drona și se conectează la ea, moment în care o poți controla. Programul este în general intuitiv, dar unele aspecte sunt explicate doar în manual, că altfel nu te prinzi că pentru a porni o acrobație este necesară o dublă apăsare oriunde pe ecran.

După cum intuiți, cu cât ecranul telefonului este mai mare, cu atât mai bine, că aveți mai multă precizie în mișcarea butoanelor virtuale.

parrot_rolling_spider_freeflight_03 parrot_rolling_spider_freeflight_02 parrot_rolling_spider_freeflight_01

parrot_rolling_spider_freeflight_07 parrot_rolling_spider_freeflight_08 parrot_rolling_spider_freeflight_09

 

Există mai multe moduri de a controla drona. Recomandarea mea pentru început este Joypad, cu butoane separate pentru sus, jos, stânga, dreapta, înainte, înapoi și rotație stânga și dreapta, astfel încât puteți învăța treptat elementele de bază ale zborului și cum influențează ele mișcarea dronei.

parrot_rolling_spider_freeflight_04parrot_rolling_spider_freeflight_06parrot_rolling_spider_freeflight_05

Acrobațiile se aleg din meniu și se execută cu un dublu tap pe ecran.

Vrei să filmezi drona în timp ce zboară, dar nu poți pentru că deja folosești telefonul ca telecomandă? Cei de la Parrot s-au gândit la asta, iar aplicația lor poate prelua controlul camerei foto/video a telefonului, îți arată imaginea ca fundal și, în timp ce comanzi drona, poți filma sau fotografia cu telefonul. Funcția asta a fost foarte bine gândită.

parrot_rolling_spider_freeflight_10

Drona are și ea o cameră foto (cea folosită în orientare, poziționată pe burtă), dar una de slabă calitate, doar 0,3 megapixeli. Totuși, dacă vrei să fotografiezi cu ea, poți face asta din aplicație. Drona are o memorie proprie și apoi fotografiile pot fi transferate în telefonul tău.

Indicatorul de baterie este clar afișat pe ecran, iar telefonul începe să bipăie când aceasta ajunge la o valoare periculos de mică. La un moment dat drona aterizează singură și nu mai decolează până nu o încarci. Recharge, repeat.

 

CE E BINE CE E RĂU
·         Bine gândită pentru utilizare în interior și exterior, merge pe sol, urcă pereți.

·         Destul de ușor de învățat să o pilotezi.

·         Software simplu de folosit și bine gândit.

·         Necesită Bluetooth 4.0, deci asigurați-vă că aveți așa ceva.

·         Timp lung de încărcare. Autonomia e normală pentru o dronă, dar 90 de minute de încărcare pare foarte mult.

Concluzie: Rolling Spider este o dronă cu care te distrezi, ușor de învățat de pilotat și mai bine protejată la accidente decât altele. În domeniul dronelor pentru copii, aceasta este printre cele bine gândite.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook