Dacă ești fan Android și preferi ecranele cu aspect ¾, ca iPad-ul, ești un norocos pentru că Samsung are în ofertă două tablete, una de 8 inch și una de 9.7 inch, amândouă cu ecran sAMOLED. Galaxy Tab S2 este varianta modernizată a tabletei Tab S de anul trecut și promite să ne încânte cu o experiență media de excepție.

Noi am testat modelul cu diagonala de 8 inch (203.1 mm), în versiune WiFi, cu un spațiu de memorie de 32 Gb pe negru dar poți opta pentru alte două culori: alb sau auriu. Iată ce ne-a plăcut, și ce nu ne-a plăcut, după aproximativ două săptamâni de test.

[wptab name=’Design’]

Primul lucru care te frapează este aspectul ecranului. Samsung ne-a obișnuit cu ecranele în format cinematic 16:9 iar tranziția spre formatul mai pătrățos pare să favorizeze folosirea tabletei la navigarea pe internet sau citirea și editarea de documente. În acest format tableta este mai comod de folosit mai ales că producătorul a reușit să înghesuie atâta tehnologie într-o tabletă cu grosimea de numai 198.6×134.8×5.4 mm și greutatea de 265 de grame. Este incredibil de subțire și de ușoară. Noroc că Samsung a renunțat la plasticul lucios cu care ne-a obișnuit în ultima vreme. Toate variantele de culoare au capacul din spate realizat dintr-un plastic mat cu o aderență foarte bună dar rama metalică îți oferă din când în când senzația că „taie”. Butoanele de pornire/oprire și de volum situate pe partea dreaptă oferă aceași senzație dar le poți identifica ușor la pipăit chiar dacă nu au texturi diferite. Pe aceași margine se află și sertarul care stochează cardul de memorie microSD. Tableta este bine pusă cap la cap și, din punct de vedere al design-ului, singurul lucru pe care am putea să-l reproșăm ca design celor de la Samsung este poziționarea butoanelor capacitive „înapoi” și „aplicații recente” pe care le-am fi dorit la mijlocul distanței dintre butonul acasă și margine așa cum sunt poziționate în cazul telefoanelor. Nu e un capăt de lume și după o vreme te obișnuiești dar dacă ți-ai folosit telefonul Galaxy S6, în oricare din variante sale, pentru câteva minute garantat vei rata prima dată aceste butoane cînd revii la lucrul pe tabletă. În rest Samsung nu face exces de imaginație: difuzoarele sunt poziționate pe rama de jos unde se află și portul USB și portul de tip Jack 3.5 mm. Senzorii și camera frontală se află în dreapta logo-ului deasupra ecranului. Spatele tabletei are obișnuita cameră foto și două cerculețe mici dispuse în mod peisaj, doi conectori care permit ancorarea unei coperte cu tastatură pusă la dispoziție de Samsung pentru cei care preferă o experiență mai aproape de cea a unui notebook. Cititorul de amprentă integrat în butonul „acasă” funcționează la fel ca cele de la noua serie S6 și este extrem de facil de configurat și utilizat. Funcționează impecabil de prima dată și de fiecare dată. Mai putem să îi reproșăm ceva. Deși Samsung a menținut capacul spate din plastic, pe care îl preferăm celor metalice, s-a zgârcit și tableta nu oferă încarcare prin inducție electromagnetică, o funcție pe care ne așteptam să o regăsim la o tabletă premium din 2015. Păcat.

banner-geeks-cumpara-01

[/wptab]

[wptab name=’Display’]Punctul forte al tabletei, pe lângă dimensiuni și greutate, este fără îndoială ecranul sAMOLED care își merită toți banii. Ecranul de 8 inch, care acoperă aproximativ 75% din suprafața frontală a tabletei, este construit pe tehnologia sAMOLED și este o adevărată plăcere să îl privești. Rezoluția QXGA (2048×1536 pixeli) asigură o densitate de aproximativ 320 de pixeli/inch – comparabilă cu cea a lui iPad Mini 4 – și rămâne în zona de confort vizual pentru perioade lungi de timp. Culorile sunt vibrante, iar temperatura culorilor poate fi modificată în funcție de preferințe.

1

Testele de culoare pe care le-am făcut ne arată și un raport bun al degrade-ului fără zone de bandă pregnante (pe românește tranziția culorilor și a contrastului alb/nuanțe de gri/negru este lină).

2 3

Negrul este absolut negru și dă o senzație de profunzime atât fotografiilor cât și filmelor. Luminozitatea foarte bună, permite utilizarea tabletei în soare puternic dar, peste un anumit nivel, pare să afecteze un pic claritatea imaginilor și textului. Ecranul reflectă lumina ambientală destul de puțin iar unghiul de vizualizare în condiții bune depășește cu mult o utilizare normală, situându-se undeva între 150 și 160 de grade. Cum era de așteptat peste un anumit unghi albul începe să bată în nuanțe de albastrui și verde care însă sunt mult mai puțin perceptibile față de primele modele de ecrane AMOLED de acum câțiva ani. În general albul este reprezentat corect dar nu se apropie de culoarea „lăptoasă” a ecranelor IPS LCD.

În plus, cum pe cutie scria că tableta este capabilă să ruleze filme în UHD (adică în 4k) ne-am pus pe treabă și am trecut la teste serioase. Tableta a trecut fără probleme testul pe care l-am făcut rulând cu succes un video în 4k pus la dispoziție chiar de Samsung și pe care îl găsiți aici  – dacă vreți să vă testați propria tabletă.

Tab S2 reușește să redea sunetul cu claritate până aproape de volumul maxim – mai multe despre performanța audio în capitolul dedicat. Aici găsești testul pe care l-am făcut cu aplicația video inclusă de Samsung.

Ecranul este unul din argumentele cele mai puternice de vânzare ale tabletei și dacă asta contează cel mai mult pentru tine nu citi mai departe du-te repede si achiziționeaz-o pentru că nu ai să gasești ceva mai bin pe piață la ora actuală.

banner-geeks-cumpara-01

[/wptab]

[wptab name=’Hardware și software’]Samsung Galaxy Tab S2 este înzestrat cu un procesor de ultimă generație Exynos 5433 Octacore – un procesor cu patru nuclee care rulează la o frecvență de 1.9 GHz și încă un procesor cu patru nuclee care rulează la o frecvență de 1.3 Ghz – acestea activându-se în funcție de nivelul de complexitate și resurse pe care le cere o aplicație sau alta. Are un adaptor grafic Arm Mali-T760 MP6 și o memorie activă de 3 Gb LPDD3 RAM și una de stocare de 32 Gb. Dacă n-ai înțeles nici tu ce înseamnă toate literele și cifrele acestea atunci să trecem mai departe la ceea ce contează cu adevărat – experiența de utilizare. Tableta rulează Android 5.0.2 și are o interfață personalizată de Samsung care poartă numele de TouchWiz. Dacă până anul trecut TouchWiz reprezenta „garanția”  lag-ului, adică o latență evidentă în efectuarea comenzilor, lucrurile s-au schimbat fundamental. Tableta se mișcă fluid fără nici un fel de întreruperi sau sacadări indiferent de numărul de aplicații deschise. Am numărat la un moment dat 22 de aplicații deschise simultan – plus nu știu încă câte procese în fundal – fără să simțim în vreun fel o deteriorare a performanțelor.Dacă ai un terminal Samsung Galaxy S6/S6 Edge sau S6 Edge + atunci interfața îți va fi foarte familiară pentru că în esență e aceeași. Singurele diferențe sunt deteminate de mărimea ecranului care a impus câteva modificări minore la nivelul meniurilor.

banner-geeks-cumpara-01

[/wptab]

[wptab name=’Aplicatii Incluse’]

Samsung Galaxy Tab S2 are preinstalate cele mai bune aplicații de productivitate pe care le poți găsi azi indiferent de sistemul de operare al platformei mobile. Nivelul de detaliu la care a dus Samsung aplicații precum Lista de Contacte, clientul de Email sau Agenda/Calendar fac din Tab S2 un instrument de excepție în gestionarea timpului și a sarcinilor. Dacă ești mitraliat constant de emailuri, sarcini și în permanentă legătură cu partenerii de afaceri asta e tableta pe care o vrei.

Spre exemplu clientul de email are o mulțime de facilități care îți fac viața mai usoară. Ai primit un email și nu ai timp să răspunzi? Nu-i nimic, ai opțiunea de memento (amintitor sună mai bine cred eu) prin care poți să îți stabilești un moment la care aplicația să-ți aducă aminte că ai rămas dator cu un răspuns.

7

Compui un email și ai uitat sau vrei să consulți o informație dintr-un al treilea sau al patrulea email? Foarte ușor, glisezi pagina cu răspunsul în jos și ai acces liber să cauți informația de care ai nevoie. Glisezi în sus și pagina ta de răspuns revine în prim plan. În plus prin clipboard ai acces la toate informațiile pe care le-ai copiat și care rămân acolo până le ștergi.

8

Vrei să transmiți informații confidențiale? Nicio problemă, cu opțiunea de criptare  niciun băgăcios nu va afla planurile tale de viitor. La toate astea se adaugă opțiunea de marcare a mesajelor, editarea textului în HTML, și posibilitatea de a atașa în email informații în diferite formate, de la fotografii și notițe la hărți sau fișiere.

109

Planificatorul S este o aplicație de tip agendă/calendar extrem de flexibilă care îți permite să vezi într-o clipă activitățile în diferite formate – zi, săptămână, lună an. Nimic nou până aici. Însă dacă apeși pe butonul adaugă ți se deschid o multitudine de opțiuni care mai de care mai utile  și odată ce te-ai obișnuit cu acestea îți va fi foarte greu să te întorci la alte aplicații de acest fel. Preinstalate mai sunt și alte aplicații utile dar care nu întrec competiția la niciun capitol. Ceea ce merită cu adevărat menționat este S Finder o aplicație prin care poți găsi cam tot ce se află în ea, de la contacte, la emailuri la fotografii . este extrem de utilă și îți salvează o groază de timp. Îți recomandăm să-ți instalezi din Magazinul Play o scurtătură spre S Finder (15). Te scutește de gimnastica degetelor mai ales dacă o plasezi la îndemână.

12 13 14 15

În plus, tableta are preinstalată întreaga suită de aplicații Microsoft: Word, Excel, PowerPoint, OneNote și OneDrive cu care poți să te menții productiv pe întreg parcursul zilei. Desigur ai acces și la întreaga pleiadă de aplicații disponibile în Magazinul Play. Din păcate marea lor majoritate nu sunt optimizate pentru ecrane de dimensiuni mai mari așă că s-ar putea să te pomenești cu niște căsuțe și litere gigant care ocupă jumătate din ecran. avantajul este că prin intermediul aplicației Galaxy Apps și Galaxy Essentials ai acces la câteva aplicații de calitate în exclusivitate Samsung.  Tot la categoria nemulțumiri nu putem să nu menționăm o problemă care se perpetuează de la prima versiune de Android și anume prezența barei de meniu în partea superioară a ecranului. În încercarea de a nu copia iOS care avea bara de meniuri jos Google a plasat-o sus și acolo a rămas până în ziua de azi. Consecința? De fiecare dată când vrei să activezi ceva în meniu ești obligat să lași tableta dintr-o mână să o miști 15 cm mai sus ca să apeși ceva. Și după ce ai făcut chestia de 25.000 de ori în ultimii șapte ani începi să te întrebi ce e în capul celor de la Google.

24 30

banner-geeks-cumpara-01

[/wptab]

[wptab name=’Performante’]

Pentru că avem cu toți standarde diferite când vine vorba de cât de repede se „mișcă” un telefon sau o tabletă apelăm ca de obicei la un numitor comun – Benchmarking-ul, adică aplicații care testează performanțele hardware față de anumite protocoale și rutine standard.

În mod obișnuit în laboratorul de testare PhoneGeeks  folosim AnTuTu Benchmark, 3DMark și Geekbench3. Iată cum arată cifrele pentru Galaxy Tab S2. Dacă vrei să afli mai multe despre acest tip de testare și ce semnifică cifrele din imagine îți recomandăm  să accesezi linkurile de mai sus.

16 17 18

La capitolul performanță merită luată în seamă și autonomia bateriei care este surprinzător de bună. Cu o capacitate de 4000mAh Tab S2 rezistă fără probleme de dimineața până seara în regim de utilizare normală adică undeva între 13 și 14 ore. Mai mult decât atât, lăsată în stand-by tableta pare să aibă pierderi minime de ordinul a maximum 1-2% la 12 ore. În cazul unei folosiri lejere de maximum 2-3 ore pe zi autonomia ajunge și chiar depășește trei zile. Există și două moduri de salvare a bateriei. Primul limitează capacitatea de procesare în timp ce al doilea merge până la limitarea extremă a funcționalității, ecranul afișând doar în alb/negru și cu un access limitat la doar la 9 funcţii foarte simple de genul Planificator, Calculator, Hărți sau YouTube. Pentru a conserva bateria Samsung se folosește și de funcţii mai puțin vizibile cum ar fi menținerea conexiunii WiFi în repaus  opțiune activată implicit sau prin optimizarea modului în care aplicațiile utilizează energia.

19 20

banner-geeks-cumpara-01

[/wptab]

[wptab name=’Multimedia’]

Funcțiile multimedia preinstalate contribuie esențial la succesul unei tablete. Samsung știe foarte bine acest lucru așa că pe parcursul anilor și-a dezvoltat propriul set de aplicații menit să creeze o experiență personalizată și plăcită în același timp. Briefing este una dintre aceste aplicații – un widget gigant care poate fi integrat aplicației Flipboard și care îți aduce știri și informații din cele mai variate domenii . Abordarea nu este exclusivă celor de la Samsung, HTC oferind o aplicație asemănătoare dar mai puțin rafinată.

Tableta are preinstalate două navigatoare pentru internet. Din păcate nici unul dintre ele nu rulează Adobe Flash, ambelor lipsindu-le de asemea capacitatea de a reformata textul după mărire – singurul producător care oferă această opțiune pare să fie HTC. Cei care apreciază această funcție trebuie să își instaleze un alt navigator, Opera, lăsându-te astfel cu nu mai puțin de trei navigatoare, un record al redundanței pe care cei de la Samsung și Google ar trebui să-l evite cât mai curând.

Aplicația Muzică este foarte bine concepută și oferă opțiuni de filtrare a preferințelor muzicale complete . La acestea se adaugă opțiunea de oprire automată a muzicii după un anumit interval, opțiunea de volum inteligent și SoundAlive care permite ajustarea redării sunetului prin intermediul unui egalizator și a efectelor de tip surround . Sunetul este plin, volumul însă moderat dar clar până aproape de volumul maxim unde difuzoarele sunt depășite de puterea amplificatorul incorporat.

Aplicația Video este pe cât de simplă pe atât de eficientă fiind completată de o aplicație de editare video destul de bună. Nimic în plus nimic în minus. Rulează .mp4, .flv, .avi sau mkv fără probleme astfel încât am renunțat să mai instalez alte aplicații la care țineam cu sfințenie – VLC era printre primele pe care le instalam pe vremuri.

Dacă se întâmplă să vezi un crocodil care zboară la joasă altitudine și singurul aparat foto la îndemână este Tab S2, ei bine ai noroc pentru că tableta nu face poze rele chiar deloc – pentru o tabletă. Are un senzor de 8 Mpx cu AutoFocus și dacă ai destulă lumină s-ar putea să fii chiar mulțumit de captură. În orice alte condiții de luminozitate apelează la alte dispozitive dacă vrei să imortalizezi evenimentele din viața ta.

Și, în final, marea dezamăgire. Cu reproducerea imaginilor și detaliilor fixate pe high Tab S2 nu poate să ruleze jocul preferat World of Tanks Blitz fără să sacadeze îngrozitor, lucru care nu se întâmplă în cazul lui iPad Air, pierde nenumărate cadre și în final ești ciuruit de amatori. Inadmisibil. Samsung fă te rog ceva.  Pe de altă parte, am încercat și Asphalt 8 cu aceleași reglaje și tableta s-a comportat impecabil. Depinde de tine dacă ești pasionat de curse de mașini alături de prieteni sau de pac pac într-un univers plin de tancuri.

21 22 23

banner-geeks-cumpara-01

[/wptab]

[wptab name=’Conectivitate’]Tableta dispune de WiFi 802.11 a/b/g/n/ac MIMO la 2.4GHz/5Ghz, WiFI Direct, Bluetooth 4.1 BLE, modul GPS și GLONASS și un port microUSB 2.0, slot MicroSD până la 128 Gb. Ne-a luat valul și am încercat să atașăm și un HDD de 500 de Gb pe care la citit vreo 2 secunde, bateria tabletei nefiind capabilă să învârtă mai departe discul  însă orice cheie USB  poate fi atașată fără probleme probabil până la 2 Tb.

Nu am întâmpinat nicio problemă la împerecherea prin Bluetooth a tuturor accesoriilor pe care le aveam la îndemână: tastatură bluetooth, căști bluetooth, Motorola 360 Smart Watch.  Samsung pune la dispoziție și câteva accesorii pentru tabletă incluzând coperte, modul de andocare, dar există și accesorii compatibile oferite de alte companii.  [/wptab]

[wptab name=’Concluzii’]După cum cred că ți-ai dat seama Galaxy Tab S2 ne-a lăsat o impresie foarte bună și, lăsând la o parte micile imperfecțiuni sau neajunsuri pe care de altfel le are orice tabletă, o clasăm în topul primelor cinci tablete de 8 inch ale anului 2015. Calitatea fabricației, dimensiunile reduse, ecranul excepțional, aplicațiile preinstalate foarte bine alese și de foarte bună calitate, experința media foarte bună și autonomia bateriei fac din Galaxy Tab S2 o alegere pe care o recomandăm fără reținere. Din păcate prețul un pic piperat pentru o tabletă cu asemena dimensiuni o condamnă să fie mult mai puțin răspândită decât ar merita.

banner-geeks-cumpara-01

[/wptab]

[end_wptabset]

 

 

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook