Lansat initial in vara lui 2013 ca si un gadget de la care nu au avut mari asteptari, Chromecast a prins foarte bine la public intr-un timp foarte scurt fiind vandut in peste 30 de milioane de exemplare la nivel global.

Fiind un gadget extrem de indragit a fost evident ca va avea si succesori, astfel Chromecast 2 isi face aparitia la sfarsitul lui 2015 cu doua imbunatatiri: prima e la nivel de design, care impiedica folosirea gadget-ului daca TV-ul era lipit de perete si mufa HDMI disponibila era doar in spate, iar a doua a fost la viteza de conectare la reteaua wireless, primind suport pentru Wi-Fi ac dual-channel, rezolutia de redare a continutului ramanand 1080p la 30 de cadre pe secunda.

In noiembrie 2016 isi face aparitia pe piata cel mai puternic dispozitiv Chromecast pe nume Ultra, care poate reda continutul la rezolutia 4K si suporta HDR10 si o viteza de conectare Wi-Fi ac un pic marita pentru a putea reda continutul 4K.

Dupa inca 2 ani isi face aparitia si cea mai noua generatie de Google Chromecast. Cu ce vine nou Chromecast 3 fata de Chromecast 2? In primul rand diferenta principala e la design, unde nu mai are un aspect lucios, ci unul mat si mai putin predispus la zgarieturi. O alta modificare este disparitia suportului magnetic, asa ca noua generatie va atarna undeva intre mufa HDMI si cea USB prin care vom alimenta dispozitivul.

La nivel tehnic, principala imbunatatire este suportul pentru rezolutia 1080p la 60 de cadre pe secunda si viteza de conectare Wi-Fi ac dual band mai buna. Nu uitati sa verificati ca aveti un router wireless compatibil cu aceste standarde de viteza pentru a beneficia de viteza imbunatatita. Ce mai avem nou este si suport Bluetooth prin care se pot conecta restul dispozitivelor inteligente din casa.

In pachet, pe langa gadget, mai avem inclus un cablu USB, incarcatorul de priza daca nu avem disponibila o mufa USB la TV prin care sa alimentam dispozitivul si manualul de utilizare.

Recomand in cazul in care aveti un televizor cu o mufa HDMI ARC sa il conectati prin ea si la o sursa de curent continua. Asa veti putea porni TV-ul direct de pe smartphone in momentul in care redati continut prin Chromecast.

De ce e mai bun un Chromecast 3 decat un Smart TV? In primul rand e vorba de compatibilitatea cu aplicatiile – niciodata nu va exista un Smart TV non Android care sa suporte numarul de aplicatii cu functia cast disponibila pe un smartphone Android. Am incercat si functioneaza chiar bine functia cast pe foarte multe aplicatii: Youtube, Netflix, HBO, Amazon, Plex, Google Music, Photos, Spotify sau chiar si pe aplicatia Radio Guerrilla. Mai multe aplicatii gasiti aici: https://store.google.com/us/product/chromecast_apps?hl=en-US

Un alt motiv este viteza de conectare si de redare a continutului la rezolutia 1080p. Daca pe un Smart TV Sony din generatia 2015 dureaza peste 30 de secunde, dupa ce apasam pe play ca imaginea redata sa fie la rezolutia 1080p, prin Chromecast este in aproximativ 3 secunde.

O alta functie foarte utila din punctul meu de vedere este cea de mirroring, prin care redam continul pe care il vedem pe ecranul telefonului direct pe TV. Aici sunt multi care spun ca au functia deja pe smart TV, da… dar sigur nu functioneaza la fel de bine ca si prin Chromecast. In general e un decalaj de cateva secunde intre telefon si TV si cel mai des este un decalaj intre imaginea afisata si sunet. In cazul in care aveti decalaj prin Chromecast se poate repara direct din Aplicatia Home de la Google in care setam decalajul si totul este perfect sincronizat.

Practic Chromecast 3 este o actualizare bine venita a gadgetului lansat in 2015 care vine in completarea dispozitivelor inteligente gen Home mini, Home Hub, termostat inteligent si multe altele pe care Google ne propune sa le avem prin casa conectate intre ele.

Nu recomand totusi sa achizitioneze Google Chromecast 3 cei care au deja modelul Ultra din 2016 sau cei care au un Smart TV cu sistem de operare Android.

Google Chromecast 3 HDMI Streaming Media Player, black

 

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook