Alaturi de gama Samsung Galaxy S si iPhone, Nexus reprezinta un punct de reper destul de important in industria teleoanelor smartphone. Astfel, lansarea noului Nexus a fost un moment asteptat cu maxim interes de catre comunitatea Android. Intrebarea la care toata lumea astepta raspunsul era cine va produce a patra generatie Nexus. Desi nu foarte multa lume ar fi ghicit (cele mai vehiculate nume fiind Motorola sau Sony), cei de la Google au decis ca Nexus va ramane coreean, cel putin pentru inca un an. Astfel dupa HTC, Samsung si Asus (Nexus 7) a venit randul celor de la LG sa produca dispozitivul cu Android pur. Este vorba bineinteles deLG Nexus 4, cu nume de cod E960 si Android versiunea 4.2.1 (dupa upgrade) Jelly Bean. Ca si in cazul predecesorilor sai, Nexus 4 ofera o experienta Android nealterata, fara interferentele unor anumite interfete personalizate, precum Sense, TouchWiz sau Timescape.[divider]
[wptab name=’Design’]
Prima impresie pe care mi-a lasat-o Nexus 4 a fost aceea ca parea mai frumos in poze decat in realitate. Nu stiu de ce, dar ma asteptam sa fie parca mai subtire.
Carcasa este bine construita, materialele folosite sunt de buna calitate iar telefonul per ansamblu da o senzatie de telefon premium.
Masurand 9.1 mm in grosime, se situeaza peste toti competritorii sai din acest punct de vedere, nefiind un telefon foarte subtire.
Un lucru interesant este faptul ca, pe langa ecran, si partea din spate este acoprita cu un strat de Gorilla Glass, lucru care il face extrem de rezistent la zgarietuti si la urmele de uzura care apar in mod inevitabil pe partea din spate a telefoanelor. Din acest punct de vedere il putem compara cu iPhone 4/4s, un telefon de asemenea foarte rezistent la uzura.
Partea laterala este facuta din plastic, avand insa si o rama metalica, la nivelul ecranului. In partea stanga se afla butoanele de volum si slotul pt microSIM, iar in partea dreapta, foarte ergonomic, gasim butonul ON/OFF. Pozitionarea in acest loc a butonului de blocare ne duce cu gandul la modelele Samsung, pentru ca pana acum LG ne-a obisnuit cu acest buton in partea superioara a telefonului. De data aceasta insa, acolo gasim doar jack-ul audio de 3.5 mm.
In partea de jos a telefonului se afla portul microUSB si microfonul. De asemenea sunt vizibile si doua suruburi, necesare pentru a detasa partea din spate si a avea acces la baterie.
Partea frontala a telefonului este destul de anosta, neavand inscriptionat niciun logo, lucru mostenit de la celelalte generatii Nexus. Acest lucru se schimba insa in momentul in care pornim minunatul ecran IPS si telefonul prinde viata. Despre acest ecran voi vorbi insa in sectiunea dedicata.
Practic, fluiditatea ecranului nu este perturbata decat de camera frontala si difuzor, aflate in partea superioara. Asa cum ne asteptam, lipsesc cu desavarsire butoanele, butoane care nu cu mult timp in urma erau omniprezente pe telefoanele Android.
In partea de jos se afla un indicator LED, care te avertizeaza asupra faptului ca ai apeluri nepreluate, mesaje necitite sau alte evenimente . La fel ca si in cazul altor telefoane Android, modul in care functioneaza acest indicator se poate personaliza.
In contrast cu partea din fata, spatele telefonului este spectaculos, avand un pattern destul de interesant, care creeaza iluzia unui model 3D, asemanator cu cel intalnit la Lg Optimus G. Acest pattern este insa mult mai discret in realitate, in fotografii fiind evidentiat in mod exagerat. Tot aici gasim camera principala, insotita de LED flash si difuzorul multimedia. Logo-urile Nexus si LG sunt de asemenea prezente pe spatele telefonului. Este de remarcat faptul ca logo-ul Google a fost inlocuit cu cel Nexus, incepand cu tableta Asus Nexus 7.
O problema pe care am sesizat-o este faptul ca volumul soneriei un este cel mai puternic, mai ales cand telefonul este asezat pe o suprafata plana, cu ecranul in sus. Difuzorul este total acoperit si au fost cazuri in care am ratat apeluri din acest motiv, chiar daca telefonul era foarte aproape.
Pachetul retail al lui Nexus 4 nu contine decat incarcatorul de retea, insotit de cablul microUSB si o cheita necesara pentru scoaterea cartelei sim.
Daca lipsa unui docking station sau a unui adaptor HDMI era oarecum asteptata, cu siguranta nu ne asteptam sa lipseasca din pachet castile cu fir, dotare care apare la majoritatea telefoanelor, incepand cu cele entry.
Pentru ca am pomenit despre adaptorul HDMI, este important sa spun ca acest telefon foloseste un standad diferit, numit SlimPort, astfel adaptoarele MHL clasice nu vor functiona. Eu am incercat sa il conectez la un LED TV prin acelasi cablu pe care l-am folosit la mai multe telefoane, insa din pacate nu am reusit, tocmai din acest motiv. In concluzie, daca doriti sa il conectati la un monitor via HDMI, va trebui sa va procurati un adaptor special, care este destul de greu de gasit. Personal nu vad care a fost rationamentul pentru care nu s-a folosit clasicul standard MHL, avand in vedere ca adaptoarle si cablurile de acest fel sunt deja destul de raspandite.
[/wptab]
[wptab name=’Display’]
Spre deosebire de modelele Nexus facute de Samsung, care aveau ecrane AMOLED, Nexus 4 se mandreste cu un ecran true IPS. Este oarecum firesc avand in vedere ca LG ne-a obisnuit deja de ceva vreme cu ecranele IPS. Un avantaj al acestor ecrane in comparatie cu AMOLED este vizibilitatea mult mai buna in conditii de lumina puternica.
Pe de alta parte insa, culorile nu sunt la fel de vii si specaculoase ca si in cazul AMOLED.
Dimensiunea ecranului urmeaza o tendinta a ultimului an, si anume a ecranelor de peste 4.5 inch. Masoara 4.7 inch si are o rezolutie de 768 x 1280 pixeli, cu o densitate de 318 ppi. Densitatea pixelilor este una destul de ridicata, apropiindu-se de Sony Xperia TX, telefonul cu cea mai mare densitate, dintre toate pe care le-am testat.
Ca si protectie, display-ul este acoperit de Gorilla Glass, protectie care se extinde si la partea din spate. Per ansamblu, Nexus 4 se bucura de un ecran impresionant, insa nici nu ma asteptam la altceva, avand in vedere ca vorbim despre un telefon care reprezinta practic un standard in lumea Android.
Parerea mea este ca se poate compara cu display-urile unor telefoane de top, precum HTC One X sau iPhone 5.
[/wptab]
[wptab name=’Software’]
Evident ca la capitolul software, telefoanele din familia Nexus stau cel mai bine. Intotdeauna vor beneficia inaintea tuturor de cea mai noua versiune de Android, iar din acest punt de vedere utilizatorii acestor modele vor fi cei mai fericiti. Acest lucru este valabil si cazul lui Nexus 4, care ruleaza ultima versiune de Android, 4.2.1 Jelly Bean.
Sistemul foloseste layout-ul clasic cu 5 ecrane principale, care se pot personaliza, lista de aplicatii si cea de widget-uri. Din punct de vedere al functionalitatii, aceasta versiune aduce cateva modificari, o noutate fiind posibilitate a de ajunge la setarile de baza, prin tragerea cu doua degete simultan in jos a barei de notificari, care este accesibila chiar si cu ecranul blocat. De asemenea, putem alege mai multe aplicatii pe care le putem accesa avand ecranul blocat, aplicatii precum camera, Google search sau mesaje/email.
Putem spune ca in cazul telefoanelor Nexus, avem de a face cu un sistem de operare nealterat de niciun element personalizat, ca si in cazul altor telefoane, interfata fiind extrem de simpla si intuitiva. Aplicatiile preinstalate lipsesc aproape cu desavarsire, singura care poate fi mentionata fiind Actualitati, o aplicatie in genul Pulse News, care iti permite sa grupezi si sa accesezi canalele preferate de stiri, intr-o interfata unica.
Nu ar fi stricat un manager de aplicatii sau un player video mai bun. Evident insa ca fiecare utilizator poate sa isi instaleze aplicatiile dorite, putand alege din multitudinea de aplicatii disponibile in Google Play.
[/wptab]
[wptab name=’Performante’]
Din punctul de vedere al performantelor, modelele Nexus nu au excelat niciodata, aflandu-se mereu cu un pas in urma telefoanelor de top. De data aceasta insa putem spune ca avem de-a face cu un telefon ce se poate duela cu flagship-urile Samsung sau HTC. Vorbim aici de un procesor cu patru nuclee Qualcomm APQ8064 Snapdragon, de 1.5 GHz si arhitectura Krait, procesor grafic inbunatatit Adreno 320 si 2GB RAM.
Sunt niste dotari hardware impresionante, in comparatie cu ceea ce au putut sa ofere modelele anterioare de Nexus.
Un capitol la care, din punctul meu de vedere, telefonul nu sta foarte bine este cel al spatiului de stocare. Acesta masoara 16 GB, fara posibilitate de extindere, din care doar aproximativ 13 GB este disponibil utilizatorului. Desi este o memorie destul de mare, dimensiunile din ce in ce mai mari ale fisierelor pe care le stocam pe un smartphone, fac ca acesti 13 GB sa nu para suficienti pentru o utilizare fara probleme din acest punct de vedere. Probabil ca cei de la Google mizeaza pe o utilizare mai intens a serviciilor Cloud, insa pentru multi utilizatori, aceasta nu este o solutie, depinzand intotdeauna de existenta unei conexiuni de mare viteza la internet.
La capitolul conectivitate, nu lipseste nimic, telefonul beneficiind de Bluetooth 4.0, NFC, WiFi cu posibilitate de WiFi Direct sau Hotspot. Am spus ca nu ii lipseste nimic, in conditiile in care telefonul nu suporta 4G, deoarece, cel putin in Romania, aceste retele sunt aproape inexistente.
[/wptab]
[wptab name=’Camera Foto’]
Camera principala, insotita de un LED simplu, dispune de un senzor 8 MP si rezolutia maxima de 3264 x 2448 pixeli, in cazul capturilor foto. Telefonul mai dispune si de o camera frontala, de 1.3 MP, necesara pentru apeluri video.
Camera lui Nexus 4 este o camera destul de buna insa nu cred ca se poate ridica la nivelul unor telefoane precum HTC One X, iPhone 5 sau Sony Xperia TX. Fotografiile facute in interior nu au cea mai buna calitate, insa cele facute in lumina naturala ies desul de bine. In ceea ce priveste partea video, telefonul este capabil de filmari 1080p la 30 fps. Ca si o noutate, meniul camerei complet modificat, icoanele de setari afisandu-se in jurul unui cerc, iar prin atingerea lor se deschid mai multe optiuni. Meniul ofera destul de putine optiuni in ceea ce priveste setarile, spre deosebire de alte telefoane. O optiune destul de utila este cea de panoramare la 360 grade, care va ofera posibilitatea de a forografia un obiectiv de jur imprejur.
[/wptab]
[wptab name=’Concluzii’]
Nexus 4 este un telefon mult mai performant decat ne asteptam, un telefon care poate reprezenta o alternative viabila la telefoane precum Samsung Galaxy S III sau HTC One X. Singura problema pe care o vad deocamtata este legata de pretul mult prea mare al acestui telefon in Romania. In mod normal, pretul lui ar trebui sa se situeze mult sub celor doaua mentionate mai sus, insa paradoxal este chiar mai mare. Acest lucru se datoreaza probabil disponibilitatii reduse a acestui model, pretul lui fiind de asteptat sa scada in perioada urmatoare. Si asa, pentru fanii Androidul-ui pur si nu numai, Nexus 4 ramane o varianta demna de de luat in calcul atunci cand se hotarasc sa achizitioneze un smartphone de top.
Plusuri |
|
---|---|
Cea mai noua versiune de Android | |
Dotari hardware de top | |
Diplay foarte bun | |
Protectie Gorilla pe partea din spate |
Minusuri |
|
---|---|
Lipsa posibilitatii de card microSD | |
Lipsa MHL | |
Lipsa accesului la baterie |
[/wptab]
[end_wptabset]