Tabletele cu Android n-au reușit să se vândă la fel de bine ca și telefoanele bazate pe acest sistem de operare. Deși mai mulți producători au încercat să scoată pe piață astfel de tablete, performanțele lor slabe și prețul destul de mare nu le-au asigurat succesul la public. Probabil că relativa imaturitate a sistemului de operare n-a ajutat nici ea lucrurile. În ce privește aplicațiile pentru Android, de-a lungul timpului Google a sprijinit dezvoltarea ecosistemului Android prin lansarea a trei* telefoane de referință (Nexus One, Nexus S & Galaxy Nexus) dar nici o tabletă.[divider]
[wptab name=’Generalitati’]
A existat un parteneriat cu Motorola, dar rezultatul, tableta Xoom, a avut prea multe probleme pentru a avea impact în piață. Ca urmare, până la Nexus n-a existat o tabletă de referință pentru dezvoltatorii de aplicații Android. În plus nici o tabletă cu Android n-a putut amenința supremația Apple, care e incontestabilă pe acest segment.
Pe de altă parte, anul trecut Amazon a decis să scoată pe piață o tabletă de 7 inch care a surprins pe toată lumea. Pentru 200 de USD, Kindle Fire oferea o calitate bună a construcției, o performanță mulțumitoare și acces la ecosistemul Amazon, cu aplicații și conținut multimedia din belșug. În ciuda unor limitări impuse de Amazon, sistemului de operare a fost un hit remarcabil, devenind rapid cea mai de succes tabletă bazată pe Android (dar fără să se apropie de iPad-uri din punctul de vedere al unităților vândute). A convins mulți producători că există cerere suficientă pentru tablete de 7 inch bine construite și accesibile ca preț.
Ca să răspundă acestui context, Google a realizat un parteneriat cu Asus, colaborare în urma căreia cele două companii au lansat Nexus 7, prima tabletă de referință pentru Android.
[/wptab]
[wptab name=’Design’]
În primul rând trebuie spus că Nexus 7 e foarte bine construit. Design plăcut, materiale de bună calitate și finisaje atent realizate. Formatul mai mic al tabletei, greutatea scăzută și materialul texturat care dă impresia că spatele este îmbrăcat în piele, oferă o priză foarte bună chiar și cu o singură mână. Aluminiul de pe margini încadrează ecranul din sticlă Corning rezistentă la zgârieturi. Chiar dacă nu-i cea mai ușoară sau cea mai subțire tabletă, e cu siguranță una dintre cele mai frumos construite. E unul dintre acele obiecte pe care, după ce ai ocazia să îl studiezi câteva minute, vrei să-l cumperi.
Pe parte din dreapta avem singurele două butoane fizice – cel de pornire și cel pentru reglarea volumului, așezate cam aproape unul de celalalt; mi s-a întâmplat de mai multe ori să vreau să modific volumul și să apăs din greșeală butonul care blochează ecranul. Aș fi preferat să fie amplasate la o distanță mai mare sau pe laturi diferite. În partea de jos avem conectorul miniUSB și jack-ul audio iar în partea stângă patru puncte de contact pentru dock. În partea din spate, jos, găsim boxa audio. Sub sticla care acoperă ecranul, în partea de sus, avem singura cameră a tabletei, care va fi folositoare în apelurile video, Skype sau Google Hangout. Nexus 7 nu are o cameră foto pe partea din spate așa că veți putea face fotografii cu această tabletă, ceea ce nu-i până la urmă așa o pierdere.
[/wptab]
[wptab name=’Display’]
Ecranul are o rezoluție de 1208 x 800 și o densitate a pixelilor/inch de 216, ceea ce e destul de mult – nu chiar densitatea unui ecran Retina, dar pe-aproape. Contururile fine, textul și imaginile sunt clare iar luminozitatea este mulțumitoare. Imaginile apar un pic spălăcite prin comparație cu alte ecrane SuperAMOLED sau cu ecranul iPad 3 și există unele probleme la redarea degradeurilor mai fine. Cu toate acestea, per total, ecranul este bun și oricine nu-și petrece timpul făcând comparații unul-lângă-altul cu diverse device-uri, va fi foarte mulțumit de imaginile afișate. Filmele, paginile web sau cărțile se văd bine și oferă o experiență plăcută.
[/wptab]
[wptab name=’Performante’]
Nexus 7 e foarte rapid. Animat de un quad-core Tegra 3, de 1.3 GHz și 1GB de RAM, rulează Android 4.1. O dată cu Ice cream Sandwich (versiunea 4.0) Android a făcut un important salt în uzabilitate și design al interfeței. Versiunea 4.1, cu numele de cod Jelly Bean, aduce o mulțime de rafinări și îmbunătățiri.
De exemplu o modificare subtila dar al cărei impact se simte peste tot este redesenarea fontului Roboto, folosit pentru întreaga interfață. A fost regândită și îmbunătățită tastatura. Întregul sistem de notificări a suferit schimbări majore – mesajele și e-mail-urile primite pot fi vizualizate mult mai bine, se pot trimite răspunsuri sau partaja imagini direct din secțiunea de aici, fără a mai fi nevoie să fie accesată aplicația.
Versiunea testată de mine e cea cu 8GB – ceea ce pentru mine unul nu-i deloc suficient. Există și versiuni cu 16 GB și 32 GB. Din păcate nu există posibilitatea de a adăuga un SD card. Industria se orientează tot mai mult înspre soluții de stocare “in cloud” făcând stocarea locală inutilă (asta dacă ai lățime de banda suficientă desigur). Personal prefer să pot adăuga spațiu de stocare, mai ales că tableta nu vine cu prea multă memorie.
[/wptab]
[wptab name=’Software’]
Browser-ul implicit este acum Chrome care aduce o sincronizare foarte facilă cu versiunile pe care le folosim pe telefon și pe PC.
Șlefuiri ale interfeței se regăsesc și în galeria foto, atât în felul în care se face afișarea imaginilor cât și în felul în care acum se pot edita și aplica diferite filtre; tableta nu dispune de o camera foto dedicată realizării de fotografii, deci corectarea imaginilor nu cred ca va fi una dintre îndeletnicirile des întâlnite pe Nexus 7. E frumos însă faptul că există aceste opțiuni și probabil că vor prinde bine o dată cu apariția unor tablete cu alte dotări. Să nu uitam, Jelly Bean e făcut și pentru telefoane iar acolo, aceste opțiuni sunt chiar utile.
Modul în care se selectează aplicația implicită pentru o anumită acțiune (de exemplu alegerea browser-ului în cazul în care folosiți mai multe) e mult mai grafic și mai intuitiv. Ce mai, efortul de a dezvolta și perfecționa OS-ul se simte peste tot.
Una dintre adițiile importante aduse de Jelly Bean se referă la modul de lucru al sistemului de operare ca întreg și are numele de cod “Project Butter”. “Project Butter” e o inițiativă a Google prin care compania vrea să facă din Android un sistem de operare care să ruleze lin, rapid… să meargă “ca uns”. Le-a reușit! Cel puțin pe Nexus 7, Android rulează foarte bine, aplicațiile sunt lansate rapid, multi-tasking-ul merge fără cusur, trecerea de la o aplicație la alta realizându-se fără ezitări.
[/wptab]
[wptab name=’Multimedia’]
Un studiu recent al Google a arătat că tabletele sunt folosite mai ales pentru a răsfoi internetul, rețelele de socializare și pentru diverse jocuri. La mare distanță vine consumul de materiale video – de pe Youtube sau Google Play. În plus, cercetarea a mai arătat că tabletele sunt folosite mai ales în casă, pe canapea sau în pat.
Cam așa folosesc și eu tabletele: Internet (search, twitter, facebook, google+), e-mail, cărți, youtube și uneori seriale. Am încercat să folosesc tablete (iPad & Nexus 7 până acum) pentru munca de birou, însă nu-i deocamdată o alternativă la laptop. Se pot citi emailuri și se poate răspunde, se pot face notițe în agendă și calendar și se pot citi documente sau prezentări. Se poate deci consuma conținut. De produs însa … lucrul efectiv cu fișiere adnotate sau cu tabele și prezentări este stângaci, inconfortabil și deloc productiv. Așadar, deocamdată cel puțin, tabletele sunt în mare parte pentru divertisment.
Din punctul acesta de vedere, Nexus 7 se descurcă foarte bine. Are o ergonomie foarte bună, așa cum ziceam de la început, poate fi foarte ușor ținut cu o mână (un mare avantaj când încerci să citești în pat!). Are autonomie bună atunci când vizionezi filme (am ajuns la 7 ore cu Wi-Fi închis). Daca vreți să vă uitați la clipuri de pe youtube (ceea ce presupune că Wi-Fi e pornit) cu luminozitatea mai mare de 75%, bateria rezistă cam 4-5 ore. Rezultate bune pentru o tabletă de aceste dimensiuni.
Că veni vorba de urmărit materiale video, trebuie să menționăm sunetul redat de Nexus 7. Dacă folosiți o pereche de căști, totul e ok. Dacă în schimb vă bazați pe boxa încorporată, sunetul nu-i nici din cale afara de clar și cu siguranță nu-i destul de puternic. Asta deși atunci când e dat la maxim, vibrațiile sale pot fi simțite în carcasă.
Un alt caz de utilizare în care tabletele strălucesc sunt vacanțele – în general e nevoie rapid de o anumită informație – drumul spre o adresă, numărul unui zbor, informații de pe tripadvisor sau booking.com. Sau e perfectă pentru a purta discuții pe Skype (Viber, FaceTime, etc) cu cei de acasă. Aici s-ar putea să resimțiți lipsa suportului 3G. Accesul la internet poate fi făcut (pentru această versiune a tabletei) doar pe WiFi așa ca va trebui să găsiți hot-spot-uri – lucru care poate fi trivial sau imposibil în funcție de zona în care călătoriți.
Jocurile se mișca foarte bine pe Nexus 7, iar cele optimizate pentru Tegra 3 arată superb. Tableta se încălzește atunci când sunt rulate aplicații complexe, dar nu devine inconfortabil de ținut în mână.
[/wptab]
[wptab name=’Concluzii’]
Personal prefer tablete cu format mai mare, de 10 inch. Sacrific din portabilitate în favoarea unui ecran mai mare. Asta e o preferință personală a fiecăruia și vă recomand să încercați tablete de diferite dimensiuni înainte de a vă decide. Tocmai a fost lansat și Nexus 10 – tableta cu ecran de 10 inch produsă de Google în colaborare cu Samsung; probabil în viitorul apropiat va fi disponibil și la noi și va fi probabil o alternativă bună pentru fanii liniei Nexus care doresc o tabletă de 10 inch. Așadar înainte de a cumpăra cel mai bine e să mergeți să puneți mâna pe fiecare dintre produse în parte.
Dacă însă vreți o tabletă de 7 inch, Nexus 7 e probabil cea mai bună investiție în momentul acesta. O dată cu apariția versiunilor cu mai mult spațiu de stocare și conectivitate 3G, Nexus7 a reconfirmat că e cea mai bună tableta Android de 7 inch.
Ce nu ne place
Capacitate cam mică de stocare și faptul că nu poate fi extinsă printr-un card SD. Speaker-ul nu-i extraordinar. Nu este disponibilă ieșirea HDMI pe portul USB, ceea ce-i păcat fiindcă e un mod foarte comod de a reda conținut de pe tabletă pe un ecran mare de TV.
Și, în fine, nu ne plac aplicațiile. Am lăsat asta la urmă fiindcă nu-i tocmai vina lui Nexus 7. Cu toate astea, când cumperi o tabletă trebuie să iei în calcul întregul ecosistem căruia îi aparține. Degeaba are performanțe excelente Nexus 7 dacă aplicațiile nu sunt construite și optimizate ca lumea pe Android. Luați spre exemplu Twitter sau Facebook și comparați-le pe iOs și pe Android – e o diferență mare în experiența de utilizare, de la modul de afișare și deschidere a link-urilor până la fluiditatea cu care se mișcă aplicația. Sau catalogul Ikea care se mișcă fără cusur pe iPad, dar se împiedică la tot pasul pe Nexus 7. În mod evident nu-i o problemă de putere de procesare, tableta fiind destul de puternică pentru pretențiile pe care ar trebui să le aibă aplicații de genul celor pomenite. Doar că aplicațiile sunt mult mai bine optimizate pe iOS.
Sigur că aceste lucruri se vor corecta destul de rapid o dată cu creșterea numărului de utilizatori ai tabletelor Android (care va crește cu siguranță datorită unor produse cum e Nexus 7). Și desigur că iPad (și iPad mini de altfel) sunt produse cu un preț mult mai mare. Însă pentru moment, ecosistemul lui Nexus 7 e unul dintre lucrurile care-l face vulnerabil în fața iPad-urilor.
Ce ne place
Cu toate că n-are aplicațiile șlefuite de care se bucură Apple, Nexus 7 e o achiziție foarte bună. Ne place faptul că e rapid, poate fi ținut ușor într-o singură mână, și e mai ieftin decât ce oferă concurența. După data la care a fost redactată recenzia au fost lansate noi modele, care includ spațiu mai mare de stocare și conectivitate 3G și care au dus la o repoziționare a prețurilor pentru întreaga gamă, ceea ce le face și mai atractive! Într-adevăr vă recomand să dați atenție spațiului de stocare și conectivității 3G când decideți ce model vi se potrivește cel mai bine.
Un alt lucru care ne place e că poate fi strecurat într-un buzunar mai încăpător. Nu dă deloc impresia de ieftin, dimpotrivă – e foarte bine construit. Ecranul e bun și are o densitate mare a pixelilor/inch. Suita de aplicații Google – YouTube, Google Now, Google+, Voice, Maps, StreetView sunt toate de foarte bună calitate și rulează excelent. Recunoașterea vocală e mai bună decât a concurenței. Filmele și jocurile arată grozav și merg foarte bine iar autonomia oferită e bună.
Plusuri:
+ Calitatea designului și a construcției
+ Android 4.1 Jelly Bean, cu performanțe foarte bune; update-uri și suport rapid pe viitor
+ Raport calitate/preț foarte bun
Minus:
– Aplicațiile optimizate pentru tabletele android sunt încă foarte puține; celelalte oferă o expereință inferioară celor de pe iOS.
– Limitarea spațiului de stocare, inexistența unui slot SD
[/wptab]
[end_wptabset]