Putem începe acest review spunând că HTC se întoarce la prima dragoste, revenind în forță cu două terminale conduse de Windows Phone 8. Primele pagini din istoria companiei taiwaneze în materie de smartphone-uri sunt pline de terminale însuflețite de sistemul de operare al celor de la Microsoft, și chiar prin avalanșa de terminale Android, HTC nu a încetat să țină pasul cu fiecare update al celui mai răspândit sistem de operare utilizat de calculatoarele din întreaga lume. Nu putea nici lansarea Windows Phone 8 să îi prindă nepregătiți astfel că au intrat pe piață cu două terminale, unul foarte performant și unul pentru buget redus. Ambele terminale poartă titulatura Windows Phone 8 dar se diferențiază prin “X”, respectiv “S” ca și în cazul seriei “One”.Pe forumurile internaționale HTC WP8S este numit ”vioara a doua” dupa 8X, dar atuurile lui sunt foarte puternice și nu poate fi comparat cu acesta. Dacă luăm în calcul dimensiunea redusă, caracteristicile tehnice medii și nu în ultimul rând variantele de culoare în care vine, realizăm că acest terminal își are locul său bine definit pe piața smartphoneurilor, adresându-se în principal tinerilor dornici să foloseasca ultima versiune de Windows Phone într-un aparat încărcat cu tot ce ai nevoie să fii mereu conectat cu rețelele sociale, emailul și fișierele multimedia favorite. Nu în ultimul rând la un preț fără prea multă concurență, având în vedere ca Apple spre exemplu nu are niciun terminal în această categorie de preț.
[divider]

[wptab name=’Design’]

Așa cum ne-am obișnuit deja, pachetele cu care vin telefoanele în prezent conțin doar strictul necesar, în cazul HTC WP8S fiind prezente în cutie: încărcătorul usb, cablu de date și căști, alături de manualul de utilizare și alte câteva broșuri.

La exterior mă bucur să văd că HTC a folosit materiale de calitate, asemănătoare celor folosite la terminale din clase superioare, forma compactă fiind completată de un spate mat, care oferă aderență sporită și îl face să stea foarte bine în mână. Tot la capitolul ergonomie se înscriu și muchiile subțiate care îl fac să pară mai subțire decât este de fapt. Încercam să mi-l imaginez cu muchiile drepte, la nivelul spatelui și imaginea nu cred că era una tocmai atrăgătoare.

Dacă tot ziceam la început că este un telefon special gândit pentru tineri, afirmația mea este susținută și de variantele de culoare in care HTC WP8S este prezentat: Albastru, Portocaliu, Gri cu Galben și Negru cu Alb. Partea superioară este de o culoare (albastru închis, portocaliu, gri și negru), iar aproximativ 1cm din partea inferioară prezintă celalată culoare (albastru deschis, portocaliu, galben și alb), cele trei variante colorate acoperind mare parte din posibilele dorințe ale clienților, iar versiunea alb-negru completând paleta cu un aer sobru pentru a putea fi utilizat fără nicio problemă și în mediile business.

La exterior laturile prezintă după cum urmează: jos – portul microUSB folosit pentru încărcare și transfer de date, partea stângă complet liberă, în partea superioară mufa jack pentru căști în stânga și butonul power în dreapta, iar pe latura dreaptă butonul de volum în partea de sus și.. surpriză! un buton dedicat camerei foto în partea de jos. Mie mi s-ar părea normal ca toate deviceurile de acest gen să aibă un astfel de buton, dar nu înțeleg de ce modelele care îl poartă cu mândrie nu îl pot folosi decât după ce ecranul este deblocat (dacă ar fi să facem spre exemplu o comparație cu Sony Xperia S care intră direct în cameră) ceea ce poți liniștit face și dacă urmezi un shortcut aflat pe ecran.

Am lăsat fața și spatele la urmă, acestea fiind cel mai evident ce conțin; în față avem ecranul încadrat central pe plan vertical între o grilă lungă a difuzorului (care găzduiește și ledul de stare) și sigla HTC în partea de sus, și trei butoane touch capacitive în partea de jos – back, windows și search, toate trei oferind și feedback prin vibrație. La partea de UI urmând să prezentăm și funcțiile extinse ale celor trei. Pe spate este situată camera în partea de sus, însoțită de un flash LED în partea dreaptă și grila difuzorului în partea de jos, care ocupă mai mult de jumătate din lățimea aparatului. Unele teste demonstrează că ar avea nivelul cel mai ridicat al sunetului, din smartphoneurile lansate în ultima perioadă, dar asta cu prețul fidelității. Tot pe partea din spate domnesc două sigle: cea a producătorului central, încastrată în materialul mat cu caractere lucioase, și sigla Beats deasupra difuzorului pentru a preveni că la introducerea căștilor calitatea este la ea acasă.

Pentru accesarea cartelei microSIM și a cardului de memorie este necesară scoaterea în jos a pății inferioare situate la spatele telefonului. Parte foarte vizibilă tinând cont de diferența de culoare și material dar, la cât de prezentă este senzația de întreg poate fi nevoie de căutarea în manual pentru a-ți confirma că acolo este locul unde ceva trebuie să pocnească.

[/wptab]

[wptab name=’Software’]

 

Dacă la exterior nu avem nimic la care să zăbovim, cu interiorul nu mai e asa simplu. Daca este prima întâlnire cu un Windows Phone reacția nu poate fi una foarte plăcută atunci când vedem simplitatea cu care este totul prezentat. Fără widgeturi frumos colorate, rotunjite și transparente ca și la Android, fără iconițele expresive cu care sunt obișnuiți utilizatorii de iOS, sau ecranul obișnuit cu informații și icoane caracteristice utilizatorilor de BlackBerry OS. Aceeași reacție am avut-o și când m-am întâlnit pentru prima dată cu ecranul de start din Windows 8, creat special pentru a familiariza utilizatorii cu interfața Windows Phone.

Întreg ecranul este format din plăci customizabile având pregătite toate funcțiile de bază: apeluri – de unde se poate ajunge la istoric apeluri, ecranul de formare, agenda telefonică, în partea dreaptă-jos fiind un meniu contextual unde găsim setările pentru apeluri și chiar codul PIN al cartelei.

Alte comenzi rapide presupun: Mesagerie, Internet Explorer, Email, Store, Persoane, Muzică, Jocuri, Office, One Note, Ceas, Calendar, Colțul Copiilor, Poze ș.a.

Fiecare din aceste plăci poate fi redimensionată în trei variante – mic, mijlociu și mare – oferind informații diferite în funcție de dimensiunea în care este prezentată. Redimensionarea și mutarea se realizează prin menținerea lung apăsată a plăcii dorite, in partea dreaptă apărând două ancore: sus pentru desprinderea de pe ecranul de pornire, și jos pentru redimensionare. Tot la fel poate fi și adăugată o nouă placă din meniu.

Comparația cu celelalte sisteme de operare mobile nu își are rostul, cei de la Microsoft dorind să obțină o interfață curată, simpla și totodată foarte ușor de folosit. Pot recunoaște că am fost foarte sceptic în ce privește evoluția Windows’ului pe terminale mobile, dar cu Windows Phone 8 surpriza a fost una plăcută.

Nu putea lipsi aplicația ”Store” pe care, dacă ar fi să o comparăm cu ”Play Store” din Android oferă pe lângă o interfață diferită și posibilitatea de a intra fără a avea un cont setat, urmând să fii ghidat în crearea unui cont doar după ce ai ales aplicația dorită. Viteza de descărcare este potrivită conexiunilor de care dispune, fără să ne uimească sau dezamăgească în vreun fel. Majoritatea aplicațiilor plătite vin și cu opțiunea ”try” (de probă) pentru a nu face o achiziție care să nu te mulțumească, lucru de apreciat, dar neimplementat de toți dezvoltatorii. Dacă tot am intrat în acest subiect merită amintit și faptul că foarte mulți dezvoltatori de programe lipsesc din lista celor prezenți în Windows Phone Store, dacă ar fi să amintim câteva aplicații cărora eu personal le-am simțit lipsa pot enumera: winamp, yahoo messenger, team viewer, viber și lista ar putea continua. Problema și mai mare din punctul meu de vedere este că programele care lipsesc cu desăvârșire de aici au câte o versiune pentru Android și iOS, o mare bilă neagră în dreptul celor de la Microsoft.

Dacă tot am descărcat câte ceva, haideți să și testăm repede două jocuri extrem de cunoscute: Angry Birds și Asphalt 5 (doar 5 pentru că atât ne permite hardware-ul).

Experiența este una plăcută, HTC WP8S putând fi folosit fără nicio problemă si pentru jocuri, care rulează foarte fluid, fără urme de sacadare, fiind bineînțeles limitat în această experiență de dotările tehnice. Fratele său mai mare, fiind nava amiral din partea HTC pe acest sistem de operare, își rezervă dreptul de a păstra exclusivitate în ceea ce privesc aplicațiile – îndeosebi jocurile – cu pretenții. O mică paranteză pe partea de jocuri ar fi integrarea Xbox Live, și conectarea pe mobil cu jocurile favorite.

Trecând la lucruri mai serioase aruncăm o privire și peste clientul de email, unul pe cât de minimalist pe atât de puternic și versatil. Introducerea unui cont de mail poate fi deosebit de simplu sau poate conține toate datele necesare unui cont corporate.

Emailurile sunt afișate HTML (cu toate detaliile necesare – poze ș.a.), și setările de sincronizare ne dau controlul absolut asupra verificării mesajelor pe server și a descărcării lor. Atașamentele pot fi și ele primite sau trimise, singura problemă apărând la fișierele de tip ”.zip” care nu sunt recunoscute de sistem. La introducerea a două sau mai multe conturi de email toate mesajele pot fi contopite într-o căsuță poștală comună unde să ai acces în ordine cronologică la toate conversațiile.

Tot la capitolul lucruri serioase merită amintită și suita Office care vine preinstalată, și care dispune de toate mijloacele de productivitate necesare: vizualizarea și editarea documentelor Word, Excel, Power Point și chiar o aplicație Quick Note (foarte asemănătoare lui One Note din suita pentru PC) gata sa vă ajute inclusiv cu lista de cumpărături.

Am dat o tură de orizont cu fiecare aplicație doar pentru a realiza că suita Office dispune de toate mijloacele de productivitate întâlnite în varianta pentru PC (toate cele uzuale), atât Word’ul

cât și Excel’ul dispunând de mijloace de formatare a textului și celulelor, filtrare avansată sau introducere de funcții și calcule complexe putând mai apoi fi partajate sau prezentate fără niciun impediment.

Și Quick Notes’ul merită testat deoarece pare să fie cea mai rapidă metodă de a lua din zbor notițe complexe, simplu și practic.

Internet explorerul dă libertatea binecunoscută pe PC de a naviga către orice pagină web, oferind o experiență mai mult decât decentă pe ecranul de 4 inch. Cu multe îmbunătățiri aduse față de versiunile vechi, își păstrează totuși înfățișarea și bara de adresă din partea inferioară a ecranului, bară ce servește și ca unealtă de căutare. Nu lipsesc nici paginile multiple care pot fi deschise si gestionate cu ușurință, și o mulțime de setări complexe, de la banalul istoric al paginilor vizitate până la preferințe complexe.

Pe partea de organizare și HTC Windows Phone 8S dispune de funcțiile standard: calendar, alarmă, calculator, toate cu funcții complexe și posibilitatea de a personaliza totul după bunul plac. Toate acestea se păstrează în aceleași linii simple, funcțiile complexe fiind oarecum ascunse după butonul […] din colțul dreapta-jos a ecranului, care se repetă peste tot ca un laitmotiv.

Despre GPS și hărțile Bing merită să amintim că sunt capabile să te îți arate calea dar fără vreo variantă de ghidaj, ca și Nokia Drive-ul din aparatele Lumia. Dacă acesta este privit ca un mare minus, poate compensează faptul că se poate descărca orice hartă pentru a o avea disponibila off-line. Descărcarea se realizează fie conectat la o rețea Wi-Fi fie utilizând aplicația Zune pe PC, sistemul restricționând downloadurile la o dimensiune maxima de 40MB prin conexiunea de date. Hărțile disponibile sunt deosebit de complexe, spre exemplu harta României are peste 100 MB ceea ce ne ajută să ne creem o imagine destul de clară despre componența acesteia. Asemănător Google Maps și Bing oferă informații despre trafic, vedere din satelit și puncte de interes din apropiere.

Vremea la HTC WP8S o găsim atât pe ecranul de deblocare cât și într-o aplicație dedicată, unde ca și la celelalte sisteme de operare putem opta pentru mai multe orașe în care să urmărim condițiile meteo actuale cât și pentru zilele care urmează.

Dacă tot am adus vorba de ecranul de deblocare, putem menționa și faptul că acesta este realizat astfel încât să conțină toate informațiile relevante ca: ora, data, condiții meteo, apeluri ratate, mesaje si emailuri necitite, starea bateriei, conectivitate și semnal etc.

O parte așteptată de mulți este cea în care vorbim despre capacitățile multimedia ale unui device, care în cazul lu HTC WP8S prezintă pe lângă un player audio/video standard și o galerie care cuprinde funcții de bază [selectare, mutare, stergere, cloud upload] și posibilitatea de a partaja fișierele preferate cu cei din apropiere folosind conectivitatea bluetooth. Dacă la Windows Phone 7 cumpărătorii mai puțin avizați ale acelor terminale credeau că imposibilitatea de a partaja prin bluetooth este un defect de fabricație, HTC WP8S se poate lăuda cu faptul că poate trimite și prin bluetooth, cu condiția ca acesta să fie pornit, și împerecherea realizată cu dispozitivul care urmează să primească.

Nu putem trece mai departe fără să amintim integrarea absolută a rețelelor de socializare în sistemul de operare. De la contacte până la mesagerie și albume, peste tot întâlnești cel puțin o felie de Facebook. Spre exemplu, albumele locale pot fi sincronizate automat cu cele de pe Facebook, și dintr-o data pe noul telefon ai toate pozele importante și acces la ele oricând, mai ales în modul offline. Contactele și ele conțin în detaliu toate activitățile prietenilor de pe rețelele de socializare, și postarea unui mesaj pe wall se face la fel de simplu ca și scrierea unui sms.

Primul contact este cel personal, de unde poți oricând modifica statusul sau poza de profil printr-un singur click fără a fi nevoit să accesezi aplicația dedicată. La mesagerie, printr-un simplu swipe în ecranul principal ajungem la conversațiile avute cu prietenii de pe Facebook, și putem inclusiv schimba statusul nostru pentru chatul din acest serviciu (în disponibil sau nu, plecat, invizibil sau offline). Pozele de pe Facebook pot fi folosite chiar și pentru ecranul de deblocare, iar pentru a avea o parte din funcționalitatea altor sisteme de operare (Android și iOS) putem opta și pentru notificări toast, caz în care updateurile de pe Facebook vor fi afișate în patea superioară a ecranului, în lipsa unei bare de stare – un update funcțional la care cei de la Microsoft deja lucrează.

Mesageria multifuncțională este completată de o tastatura destul de ergonomică, care cuprinde o mulțime de mici pictograme, de la fețe zâmbitoare până la accesorii pentru călătorie, petrecere etc ce pot condimenta o simpla conversație prin sms, sau Facebook.

Tastatura ar putea primi îmbunătățiri ca feedback prin vibrație sau scurtături pentru apăsare lungă (cifre, semne de punctuație ș.a.) dar deocamdată trebuie să ne mulțumim cu ea în cele doua variante de culoare: gri închis și alb.

La capitolul personalizare nu putem comenta alegerea celor de la Microsoft, pentru că am decis la început că Windows Phone 8 înseamnă simplitate, linii clasice și o abordare diferită față de competiție. Este clar că din acest punct de vedere necesitățile unui Windows Phone în materie de hardware scad simțitor față de un telefon care rulează Android, spre exemplu, unde personalizare este la ea acasă și aplicațiile crează mediul propice etalării mușchilor digitali între titanii momentului. La HTC WP8S putem discuta doar de schimbarea fundalului din alb în negru și vice-versa și modificarea culorii dalelor din meniu cu un număr de 21 de culori prestabilite.

 

 

 

[/wptab]

[wptab name=’Performante’]

Dacă tot am adus vorba despre performanță și preț, haideți să vedem pe scurt ce are de oferit acest terminal pe partea de hardware.

Chiar dacă din punct de vedere hardware nu se poate compara cu vârfurile de gamă de la ora actuală, beneficiază de procesor dual-core Krait, procesor grafic de generație nouă Adreno 305 și doar 512 MB RAM, suficienți pentru a avea o experiență plăcută în folosirea WP8, un sistem foarte bine optimizat de cei de la Microsoft pentru a funcționa optim cu memorie de lucru redusă.

Ce îl face special? Tips & Tricks.

 

Dacă multe din lucrurile enunțate până acum ca și atuuri le are cam orice smarphone la ora actuală, haideți să privim la câteva care îl fac să răsară din mulțime – unele din ele le găsim și la alte telefoane dar nu la toate.

Un editor foto, care eu mă așteptam să fie mult mai complex, dar în loc să fiu dezamăgit că nu are o mulțime de funcții în care să îți prinzi urechile, am rămas plăcut surprins să văd ca printr-un singur click o poză poate căpăta viață sau poate fi schimbată în ceva unic printr-un simplu click. Photo Enhancer folosește câteva filtre prestabilite, combinate cu rame, pentru a da efecte deosebite oricărei poze ce se găsește pe dispozitiv.

Integrarea Bing (motor de căutare dezvoltat de Microsoft) în sistemul de operare, cu o pagină dedicată accesibilă prin butonul sub formă de lupă din partea dreaptă jos nu pare să fie nimic deosebit. Dar dezvoltarea pe trei planuri a acestei aplicații ofera posibilitatea de a: căuta pe plan local puncte de interes din zona în care te aflii, scana cu camera pozele sau a textul folosind OCR (Recunoaștere Optică a Caracterelor) pentru a traduce într-o altă limbă și cea de-a treia este recunoașterea pieselor muzicale cu afișarea datelor despre piesă și artist și posibilitatea achiziționării acesteia din Store.

Portofelul Digital – o unealtă utilă pentru a nu fi nevoit să memorezi o mulțime de date importante, carduri de credit, parole etc, o soluție sigură, integrata în Windows Phone 8 ce permite urmărirea contului folosind aplicații dedicate sau achiziționarea de muzică și aplicații folosind datele deja salvate.

La foarte puține telefoane de actualitate am mai avut ocazia să văd o funcție extrem de utilă, cum este help’ul. Un fel de manual în format digital unde găsești oricând informații despre cum să îți folosește smartphoneul pentru o activitate specifică, cu explicații clare și concise pentru ca și un utilizator care vine de la un alt sistem de operare să se obișnuiască cu Windows Phone 8.

Nu că vreau să las ce e mai bun pentru sfârșit dar un lucru care m-a surprins plăcut la HTC WP8S este faptul că s-a gândit cineva de la Microsoft și la copii, sau la părinți, depinde din ce perspectivă privești Colțul Copiilor. Nu este ceea ce în cultura românească presupune punerea copilului la colț, eventual pe niște coji pufoase de nucă :), ci din contră îi oferă copilului (sau copiilor) utilizatorului un colț în telefonul părintelui.

Cu toții, părinți sau nu, știm că orice telefon prezintă mai mare interes pentru copii din zilele noastre decât orice jucărie scumpă, și probabil fiecare a avut ocazia sa își salveze telefonul din mâna unui copil pentru a nu rămâne fără date importante. Ei bine această aplicație oferă posibilitatea de a selecta dinainte la ce va avea acces copilul (jocuri, muzică, fișiere video sau aplicații) prin simpla bifare a lor într-o listă. Odată activat acest serviciu, deblocarea telefonului în modul standard se realizeaza doar cu o parola, copilul având acces oricând la colțul lui printr-un swipe către stânga pe ecranul de deblocare care îl duce la colțul lui de telefon unde poate folosi în voie ceea ce a fost selectat înainte DAR fără a putea șterge ceva.

Un veritabil smartphone trebuie să ofere și capacități de multitasking și nici la acest capitol HTC WP8S nu ne dezamăgește. Chiar daca memoria RAM nu pare suficientă nici pentru o utilizare acceptabilă, cu optimizările realizate de cei de la Microsoft poți executa mai multe operațiuni simultan unele aplicații rulând în fundal, iar la altele operațiunea este preluată de sistemul de operare (de exemplu redarea de muzică), dezvoltatorul fiind cel care alege cum va funcționa programul lui. Pentru a putea reveni la un program nu trebuie folosită tasta back ci windows urmând ca mai apoi prin apăsarea lungă a tastei back să avem acces la aplicațiile rămase deschise în fundal.

Pentru prima dată în istoria Windows Phone, cu versiunea 8, există și o soluție pentru cei care doresc să facă un printScreen fără a fi nevoiți să își deblocheze în vreun fel telefonul prin simpla apăsare simultană a tastelor Power și Meniu, la fel ca în cazul iOS și Android.

 

[/wptab]

[wptab name=’Multimedia’]

 

Ei bine la acest capitol nu ne putem aștepta la rezultate deosebite, cu o cameră de 5 megapixeli cu autofocus și bliț LED, rezoluție maximă de 2592 x 1944 pixeli și filmare 720p. Calitatea este doar una decentă dar nu ne așteptam la ceva spectaculos în aceasă gamă de preț.

Un buton fizic pe care l-am apreciat de la prima vedere este cel pentru cameră, care printr-o simplă apăsare (cu ecranul deblocat) intră în aplicația foto/video. Chiar și cu acest atu important față de concurență HTC WP8S nu este unul din telefoanele care capturează o poză în timp record, fiind nevoie de câteva secunde de la apăsare până la capturare, lucru cu care ne-am dezobișnuit la telefoanele moderne. Declanșarea se mai poate realiza și prin atingerea ecranului, pe zona aceea realizându-se focalizarea, după care automat și capturarea.

Interfața camerei continuă în același stil simplist ca și restul sistemului de operare, cu patru butoane afișate, trei în dreapta: video, bliț, lentile, și unul în partea stângă sus: back. Butonul […] de care aminteam și mai devreme dezvăluie din nou setări complexe, atât pentru camera foto cât și video, de la rezoluție, efecte, balans de alb, contrast, saturație, ISO și altele. Butonul lentile accesează doar lentila Bing, preinstalată din fabrică, dar există și posibilitatea de a instala altele din Store. Integrarea lentilelor direct în aplicația camerei extinde foarte mult capabilitățile acesteia, fără a fi nevoie de aplicații suplimentare care să îngreuneze funcționarea sistemului de operare sau să aducă o schimbare de stil de la ceea ce suntem deja obișnuiți.

Mai jos putem vizualiza niște poze capturate cu HTC WP8S pe o vreme mohorâtă, primele trei cu setările standard, și ultimele trei cu expunere maximă, pentru un plus de lumină. Din punct de vedere calitativ știm că se putea mai bine, pentru că alte modele de la HTC care folosesc același senzor dau rezultate mult superioare. Detaliile se pierd cu cât creștem expunerea, iar valorile ISO crescute aduc zgomot suplimentar în poză.

La filmare lucrurile stau ceva mai bine, nu discutăm aici de rezoluție ci de calitatea finală care este una mai mult decât acceptabilă, rezultatul fiind o filmare în care accentul nu îl punem pe detalii. Sunetul este înregistrat doar mono dar nici acesta nu este un impediment atunci când dorim să folosim telefonul ca și camera video. Mai jos puteți viziona o mostră filmată cu camera lui HTC Windows Phone 8S.

 

[/wptab]

[wptab name=’Concluzii’]

 

Chiar dacă HTC s-a înrădăcinat în sistemul de operare Android și Sense-ul este într-o continuă dezvoltare, nu puteau rata ocazia de a integra ultima variantă de Windows Phone, în două terminale cu care se consideră că pot cuceri piața celor interesați în utilizarea sistemului celor de la Microsoft.

HTC Windows Phone 8S, chiar dacă nu este vreun vârf de gamă, este un terminal foarte reușit, care are toate șansele să se facă plăcut, atât datorită designului, cu cele patru versiuni de culoare, cât și a funcționalității deosebit de simple.

Unul din scopurile producătorului este clar acela de a face cunoscut și accesibil sistemul de operare WP8. Chiar dacă printr-un terminal cu procesor de performanțe medii, memorie RAM subdimensionată (în comparație cu standardele actuale),  și o cameră care nu filmează FullHD, experiența este una fluidă, însoțită chiar de efecte grafice, dar cu linii simple și funcționalitate extinsă, putând satisface nevoile utilizatorilor obișnuiți care nu caută rezultatele benchmark-urilor ci un device complet cu dimensiuni reduse. Inginerii HTC au făcut o treabă foarte bună atât la partea de design, durata de viață a bateriei, dar și la capitolul memorie, unde ai libertatea de a alege memoria de care ai nevoie prin folosirea unui card microSD. Ca și bonus vine spațiul gratuit de stocare Skydrive de 7GB, suficient pentru a nu pierde niciodată documentele sau pozele preferate.

Acestui terminal i se potrivește foarte bine expresia Esențele tari vin în sticle mici deoarece, în dimensiunile reduse pe care le are, oferă totul de la conectivitate multiplă până la player multimedia, browser versatil și nu în ultimul rând integrarea excelentă a rețelelor de socializare în interfața utilizatorului (UI). Cei care au experimentat versiuni mai vechi ale WP și au rămas cu un gust plăcut dar au fost deranjați de lipsa posibilității de partajare prin bluetooth sau conectare la calculator în modul stocare în masă, pot face cunoștință cu WP8 prin acest terminal care promite că nu îi va dezamăgi. Pe de altă parte cei care nu au avut șansa să folosească pe telefon un produs Microsoft, au acum la dispoziție un gadget fresh care încearcă să strângă legătura dintre PC și telefonul mobil.

Trăsături principale

 

  • Suport Quad-band GSM/GPRS/EDGE
  • Dual-band 3G cu 42 Mbps HSDPA și 5.7 Mbps HSUPA
  • Touchscreen S-LCD de 4″, 16M-culori cu rezoluție 480 x 800 pixeli
  • Display Gorilla Glass 2 rezistent la zgârieturi
  • Cameră de 5 megapixeli cu autofocus, LED flash, și înregistrare video 720p@30fps
  • Sistem de operare Windows Phone 8
  • CPU 1GHz dual-core Krait, GPU Adreno 305, chipset Qualcomm S4, 512MB RAM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band
  • Receptor GPS cu suport A-GPS și GLONASS
  • 4GB memorie internă, slot pentru card microSD
  • Sistem activ de anulare a zgomotului cu microfon dedicat
  • Accelerometru și senzor de proximitate
  • Jack audio standard 3.5 mm
  • Port microUSB
  • Bluetooth v3.0 cu A2DP și EDR, transfer de fișiere
  • Integrare SNS impresionant de profundă și coerentă în interfața sistemului de operare
  • Integrare Xbox Live și administrare Xbox
  • Data Sense – o aplicație de control a traficului de date
  • Aplicații exclusive HTC
  • Intensificare audio Beats

 

Puncte slabe

 

  • Aplicații foarte limitate comparativ cu Android si iOS
  • Acumulator integrat
  • Fără cameră frontală
  • Fără radio FM
  • Fără manager de fișiere complet
  • Fără navigație cu ghidaj vocal

[/wptab]

[end_wptabset]

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook