Toata lumea a cazut de acord ca anul acesta va fi anul in care telefoanele cu windows 8 vor schimba directia in care merge piata telefoniei mobile in acest moment. Insa nu a fost asa, telefoanele cu windows 8 se vand bine , insa nu exceleaza la nici un capitol iar sistemul de operare este inca instabil. Din aceasta categorie face parte si HTC 8X, insa sa nu ne pripim in a spune ca este un telefon slab inainte de a-l testa.[divider]

[wptab name=’Generalitati’]


HTC este compania care cel putin in ultima vreme , din punctul meu de vedere a reusit sa vina tot timpul cu cele mai noi inovatii, cele mai noi tipuri de procesoare si cele mai performante ecrane de pe piata, si asta inaintea concurentilor directi. Desi fata de concurenta, care a lansat terminalele cu Windows Phone 8 cu ecrane mult mai bune, HTC vine cu un modest LCD de 4.3 inch , insa pare sa promita multe, telefonul fiind mult mai accesibil fata de variantele de la Nokia.

HTC 8X se supune acestei reguli si este primul telefon cu Windows Phone 8 care iese pe piata si ne ofera posibilitatea de a-l testa.

[/wptab]

[wptab name=’Design’]

Contrar asteptarilor mele HTC introduce si in pachetul acestui telefon doar accesoriile de baza si anume incarcator, casti , cablu de date si cheita pentru a deschide usita sim-ului. Desi pe cutie apare logo-ul Beats , m-as fi asteptat la casti beats (fiind un telefon de varf si intens promovat), insa pachetul nu contine decat castile standard care le gasim la orice telefon HTC.

Din punct de vedere al design-ului HTC 8X sta destul de bine exceland la calitatea materialelor folosite , fiind un telefon care iti lasa un gust placut atunci cand il privesti sau il tii in mana. Insa cei de la HTC nu s-au gandit la toate si nu au pus decat un ecran de 4.3 inch pe un telefon comaparabil ca si dimensiuni cu un S3 sau One X. Acest lucru este putin dezamagitor pentru ca ideea de a pune un ecran mai mic vine atunci cand doresti sa realizezi un produs mai mic, insa nu si in cazul acesta, telefonul fiind mult prea masiv pentru ecranul ce il incorporeaza.

In concluzie HTC 8x este un smartphone destul de aratos , cu margini bine definite, cu unele mici defecte . Personal sunt defecte care ma deranjeaza, si ma asteptam la ceva mai mult de la HTC din acest punct de vedere insa focusul ar trebui sa fie pe ce stie sa faca si nu pe cum arata.

In partea de sus a telefonului avem butonul de pornire/oprire, care nu mi se pare prea reusit , textura si forma lui il fac foarte greu de utilizat, uneori trebuie sa cauti butonul si apoi sa il apesi de 2-3 ori pana reusesti sa deblochezi ecranul si asta este destul de enervant atunci cand trebuie sa dai un telefon urgent. Langa butonul de pornire gasim jack-ul de 3.5 mm, sistem ce contine si un procesor audio Beats.

In partea laterala dreapta avem practic toate celelalte butoane fizice ale acestui telefon si anume : incepande de jos in sus gasim butonul pentru camera , care are doua pozitii una pentru autofocus si una pentru poza, mai sus avem butoanele de volum , care sunt la fel de incomode ca si butonul pentru pornire/oprine fiind foarte greu sa iti dai seama fara sa te uiti daca apesi pe + sau -. Tot in aceasta parte laterala gasim si slot-ul pentru microsim , foarte aseamanator cu cel pe care il gasim pe iphone, iar in pachet gasim si o cheita pentru a deschide acest slot.

Partea laterala stanga a ramas goala , iar in partea de jos a telefonului gasim mufa micro-usb pentru incarcare si transfer de date. Fata telefonului este dotata si ea cu cele 3 butoane tactile specifice windows phone , iar in partea de sus gasim casca si senzorul de proximitate.

[/wptab]

[wptab name=’Display’]

 

In comparatie cu majoritatea display-urilor disponibile pe smartphone-uri, cel din dotarea telefonului HTC arata foarte bine. Densitatea pixelilor este foarte ridicata si asta face ca textul si elementele grafice de mici dimensiuni sa fie extrem de clare. HTC 8X se descurca admirabil la reproducerea culorilorpe un ecran IPS si mi-a fost greu sa ma uit din nou la orice AMOLED. Cea mai mare problema a display-ului de pe 8X este, culmea, interfata sistemului de operare! Cu spatii mari intre elementele grafice, background-ul negru ocupa o mare portiune din ecran si nu poti sa nu fii dezamagit de orice display care nu este AMOLED. Nivelul de negru este destul de bun pentru un display LCD, dar nu intr-atat de mult incat sa nu poti deosebi fundalul negru de marginile ecranului.

[/wptab]

[wptab name=’Performante’]

 

Htc 8x are un procesor dual core Krait de 1.5 Ghz completat de un procesor grafic Adreno 225 si 1Gb Ram. Desi pe piata sunt procesoare mult mai bune, aceasta configuratie reuseste sa fie in top din datorita sistemului de operare foarte usor “de digerat” care sunt convins ca se va comporta destul de bine si in cazul jocurilor si programelor mai pretentioase ce vor aparea pe viitor.

Toate acestea au dus la imbunatatirea multitasking-ului si la posibilitate folositii unui ecran mai mare

Memoria telefonului este asigurata de memoria flash de 16 GB, iar dupa ce scadem memoria folosita de sistemul de operare ramanem cu 10 Gb liberi care in opinia mea nu sunt chiar suficienti pentru utilizatorii de smartphone din ziua de azi.

Conectivitatea este asigurata atat prin obisnuitele microUSB, Wi-Fi, Bluetooth, GPS + GLONASS cat si prin o alta noutate in lumea Windows Phone: NFC. Pentru aceasta Microsoft a dezvoltat cateva piese software destul de interesante: pe langa posibilitatea conectarii Bluetooth doar prin atingere, apare si posibilitatea de a folosi smartphone-ul pe post de card.

Ca si performante telefonul se descurca destul de bine, nu am intalnit nici o aplicatie care sa mearga greu, in meniu nu exista deloc lag, chiar si cu mai multe aplicatii deschise.

 

[/wptab]

[wptab name=’Software’]

Windows 8 a adus multe schimbari sub carcasa acestui telefon , desi interfata pare atat de familiara, interiorul are multe de spus.

Windows phone si-a dat seama ca nu are cum sa aduca pe piata un produs atat de nou si sa atraga atentia developerilor fara a le oferi device-uri mult mai performante si developer-friendly.

Astfel ca sunt o multime de schimbari care reusesc sa atraga multi developeri catre aceasta noua platforma, unele din cele mai importante fiind independenta telefonului fata de Zune (programul de sincronizare al Windows Phone), mult mai multe codec-uri pentru suport Xvid si o intrgrare Xbox mult mai buna.

Windows Phone 8 introduce ca si noutate posibilitatea de a modifica marimea iconitelor prezente pe ecranul de pornire al telefonului, optiune disponibila in momentul in care tii apasat pe iconita timp de 2 secunde.

Ecranul de start arata exact ca la Windows Phone 7 , poti schimba culoarea fundalului de asemenea si culoare iconitelor care este setata din schema de culori.

Windows resuseste sa aduca multitasking-ul pe aceasta platforma noua, asa cum a promis. Totusi acest multitasking este foarte asemanator sistemului iOS, aplicatiile care sunt in background sunt pur si simplu suspendate, sistemul avand optiunea sa le reia in momentul in care aplicatia cere acest lucru.

Una din cele mai deranjante lucruri la acest sistem de operare este faptul ca nu ai absolut nici un shortcut sau un widget care sa te ajute sa activezi mai repede wireless-ul, bluetooth-ul sau gps-ul fara a trebui sa intri in meniul de setari. Desi celelalte sisteme de operare au aceste optiuni din fabrica, WP8 nu a inclus inca aceste optiuni.

Aplicatiile pentru redat video si muzica se fala in acelasi tab , care in momentul in care este accesat afiseaza ultimele doua video-uri sau melodii care au fost redate. HTC 8x beneficiaza si de Beats Audio, un procesor audio care reuseste sa dea un boost considerabil volumului , fara a pierde din calitatea sunetului. Activand Beats primesti acces si la un egalizator care nu este disponibil decat prin aceasta aplicatie si nu functioneaza decat cu casti prin fir. La legarea unui headset prin bluetooth dedicat pentru muzica Beats nu mai functioneaza ceea ce e un mare minus fata de modelele de HTC cu android care au sound enhacement si functioneaza chiar si cu casti bluetooth.

 

[/wptab]

[wptab name=’Multimedia’]

HTC a ales pentru camera foto un senzor de 8 Mpx care este capabil sa produca rezolutii de pana la 3264×2448 pixeli acompaniat de un blitz led pentru conditii de luminozitate scazuta.

Senzorul este foarte luminos avand lentile cu f2.0 , cea mai buna deschidere care am vazut-o pana acum pe un telefon mobil avand in vedere ca iphone 5 si alte modele de ultima generatie au deschidere maxima de pana la f2.4. Acest senzor este si unul din cele mai wide care le gasim in acest moment pe piata avand echivalentul unui obiectiv de 35mm.

Aplicatia pentru camera ofera foarte multe setari incepand de la scene, efecte, balans de alb, ISO, contrast, saturatie si multe altele.

Interfata camerei este destul de simpla, in partea apar optiunile foto/video si un buton pentru zoom-ul virtual iar in partea stanga gasim un buton de vizualizare a imaginii sau a video-ului realizat.

Desi pare ca are un senzor capabil de lucruri mari, HTC 8X este capabil sa gaseasca expunerea si nivelul de luminozitate corecte insa la capitolul detaliu si zgomot lasa de dorit.

[/wptab]

[wptab name=’Concluzii’]

HTC 8X integreaza sistemul de operare intr-un hardware de invidiat. Orice platforma mobile merita un astfel de hardware: construit fara cusur la exterior si oferind o experienta de calitate in utilizare, de la display-ul foarte clar pana la sunetul fidel, HTC 8X este intr-adevar unul dintre cele mai bine construite smartphone-uri de pe piata. Pe de o parte e pacat de restul hardware-ului, pe de alta parte daca HTC rezolva aceste mici probleme si speram ca ne va surprinde cu inca un smartphone de top odata ce va aparea noua generatie de smartphone-uri.

 

 

[/wptab]

[end_wptabset]

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook