Cu toate ca este disponibil la jumatate din pretul unui HTC U11 sau Pixel 2, U11 Life vine cu multe asemanari si arata grozav pe hartie. Acesta ruleaza o versiune Android Oreo stoc, insotita de o versiune completa a HTC Edge Sense si tuning audio HTC USonic, dispune de o rezistenta la apa IP67, fiind o raritate relativa in acest segment de pret. Datorita afilierii in programul Android One, telefonul va primi actualizari garantate ale sistemului de operare timp de doi ani, impreuna cu cateva pachete de securitate pentru trei ani.

Constructie si design

Daca pana acum am putut vedea in mare parte exemple de telefoane care fac rabat la calitate, la capitolul design, HTC este de laudat deoarece reuseste sa ofere stilul emblematic U11 intr-o oferta de mijloc. Astfel U11 Life reuseste sa atraga privirile celor din jur cu toate ca dispune de un cadru din policarbonat cu panoul din spate acrilic.

In partea din fata, pe langa ecranul protejat de Gorilla Glass, telefonul dispune de o camera foto ce ofera functia de recunoastere faciala atunci cand deblocam telefonul si senzorul de amprenta. In partea inferioara putem identifica portul USB tip C asezat in dreapta, iar langa el este pozitionat microfonul si difuzorul, cel din urma avand de suferit la capitolul performante datorita acestei alegeri.

Daca continuam pe partea audio, din pacate, U11 Life nu mosteneste boxele BoomSound Hi-Fi Edition gasite pe modelele mai mari U11 si nici de mufa Jack 3.5mm.

U11 Life utilizeaza partea frontala de jos a ramei pentru a gazdui butoane de navigare si un scaner de amprente digitale. Butoanele de navigare functioneaza bine si pot fi iluminate sau dezactivate in intregime. Scanerul de amprente este fiabil, dar nu la fel de rapid ca pe un telefon mai scump.

Exista si un slot pentru card microSD in suportul nano-SIM de pe marginea de sus a telefonului, ceea ce va permite sa extindeti spatiul de stocare incorporat de 32 sau 64 GB.

Certificarea de protectie IP67 ofera posibilitatea ca U11 Life sa poata rezista unei scufundari pana la o adancime de 1 metru, timp de pana la o jumatate de ora, ceea ce reprezinta un plus pentru un telefon din clasa medie. Ca si alte modele U11, Life nu are o mufa de 3,5 mm pentru casti, desi HTC incearca sa faca acest lucru in alte moduri, pe care le vom acoperi ulterior.

Display

In privinta display-ului, vorbim despre performante decente, un afisaj de 5.2 inch, in format 16:9, Full HD 1080p (1080 x 1920 pixels) cu tehnologie Super LCD ce ofera culori bogate, unghiuri de vizionare largi si o vizibilitate decenta in exterior.

Hardware si performante

Sub „capota”, U11 Life vine cu 3 GB de memorie RAM si 32 GB memorie interna, versiunea 4 GB / 64 GB fiind disponibila doar pe alte piete. Chipul predestinat este de dimensiuni medii si anume Qualcomm Snapdragon 630. Totusi poate ne-ar fi placut sa vedem seria 660, insa, cu toate acestea suntem multumiti de seria inferioara, care isi face datoria printr-un consum minim al bateriei.

Un avantaj il reprezinta suportul tehnologiei Bluetooth 5, prin care ne permite sa ne bucuram de performante sporite sau de o gama mai larga de accesorii compatibile. U11 life se intelege bine cu apeluri NFC, VoLTE si Wi-Fi. Vorbim despre  viteze de descarcare de pana la 600 Mb/s si upload de pana la 75 Mb/s, in privinta rapiditatii acestui telefon.

La aceasta categorie de preturi ar trebui sa ne asteptam la beneficii mai putine decat de la smartphone-urile de varf, insa U11 Life functioneaza admirabil. In ciuda specificatiilor mediocre, pe care le impartaseste in mare masura cu Moto X4, U11 Life functioneaza decent in aplicatiile de benchmarking, ale caror rezultate le puteti vedea mai jos. Mai important decat numerele, in aplicatiile de zi cu zi software-ul ruleaza la fel de neted si stabil ca majoritatea smartphone-urilor care costa de doua ori mai mult.

Telefonul celor de la HTC  nu se simte in habitatul natural la nivelul sarcinilor serioase ale procesorului, pe care un utilizator experimentat le-ar putea solicita, iar aplicatiile sunt mai lente in deschiderea lor, insa acest lucru va varia de la utilizator, la utilizator si la nevoile pe care le veti avea.

Bateria de 2.600 mAh poate nu ne entuziasmeaza din prima, dar combinata cu Android Oreo si ecranul mic, cu rezolutie scazuta, permite telefonului sa faca fata cu brio unei zile intregi de social media, navigare pe internet si deschiderea email-ului. In pachet este inclus incarcatorul de 5V/2A ceea ce permite ca incarcarea unei baterii complet descarcate sa dureze putin peste o ora si jumatate.

Software si interfata

O noutate cu care vine acest terminal este HTC Edge Sense si reprezinta un plus deosebit de frumos pentru U11 Life. Nici Google Pixel 2 nu are asa ceva. Unii pot vedea un cadru sensibil la presiune ca un truc inutil, dar Edge Sense este o functie foarte intuitiva. Optiunile implicite sunt pe departe cele mai utile, ca de exemplu cu o strangere scurta a cadrului, poti ajunge in aplicatia camerei, chiar daca telefonul este deblocat sau nu. In timp ce va aflati in aplicatia camerei foto, apasarea lunga face schimb intre lentilele din fata si spate iar o apasare scurta face o fotografie. Evident, aceasta este o caracteristica utila, atunci cand purtam manusi sau cand nu reusim sa folosim aplicatia camerei in mod normal sau rapid.

In afara aplicatiei pentru camera, apasarea lunga poate lansa Google Assistant sau puteti, bineinteles, sa modificati oricare sau toate actiunile implicite Edge Sense dupa preferintele din meniul Setari. De asemenea, asistentul inteligent poate fi activat prin voce sau prin apasarea lunga a butonului frontal sau poate fi dezactivata complet.

HTC U11 Life ruleaza Android Oreo, ceea ce il face sa beneficieze de o garantie de securitate,  asigurata pe o perioada de minim trei ani, aceasta fiind o metoda satisfacatoare pe un telefon din gama de mijloc.

Versiunea stoc a Android Oreo pe U11 Life ruleaza la fel de usor si de fiabil precum orice utlizator s-ar astepta. HTC nu a avut niciodata probleme reale cu performanta software-ului, chiar si cu interfata sa Sense. Diverse beneficii specifice Oreo sunt prezente aici, cum ar fi executia de fundal si limitele de date cache pentru a utiliza mai bine resursele disponibile ale telefonului si pentru a prelungi durata de viata a bateriei.

HTC are, de asemenea, tuning audio USonic prezent în meniul Setari. U11 Life vine insotit de o pereche de casti excelente ce pot fi utilizate cu software-ul USonic pentru a regla sunetul in functie de preferintele utilizatorului. Aceasta functie foloseste în mod esențial un sistem pentru a pozitiona cat mai confortabil castile in canalul urechii. In realitate, pur și simplu trebuie sa inserati castile in ureche, atingeți un buton pentru a emite un semnal audio scurt , iar zgomotul din jur este anulat. Functia poate fi dezactivata in orice moment.

Camera

Cele doua camere de 16 MP si apertura f/2.0, din fata si din spate, produc fotografii calitative pentru un telefon in acest interval de pret. Nu exista nici un fel de efect bokeh precum cele de pe telefoanele cu camera dubla sau lentile zoom, ci doar elemente de baza. Culorile sunt de o buna calitate si uniforme, fara prea multa saturatie, desi este putin probabil sa fie plictisitoare pentru unii utilizatori.

O camera cu adevarat buna se recunoaste dupa cum functioneaza in conditii de lumina scazuta. O diafragma f/2.0 nu este ceva extravagant, dar este suficienta pentru majoritatea scenariilor cu lumina slaba. De adaugat ar fi ca telefonul nu dispune de stabilizare optica a imaginii si vom avea nevoie de o mana cat mai stabila pentru a face poze de calitate.

Dispune de aceeasi camera pe partea din fata cu functia Selfie Panorama creata special pentru amatorii de asemenea poze. Ambele camere au HDR Boost, care se ocupa destul de bine calitatea pozelor, chiar daca incetineste putin lucrurile.

HTC U11 Life realizeaza inregistrarea video de 4K la 30 fps, cu o limita de sase minute si accepta inregistrarea Hi-Res Audio in video (care este dezactivata de fiecare data cand modificati setarile de calitate video). Aplicatia pentru camera HTC are o varietate de alte moduri, inclusiv un mod Pro cu RAW, alaturi de Hiperlapse, Slow-motion (720p la 120fps) si moduri obisnuite, cum ar fi modul panoramic si selfie beauty.

Era de asteptat ca experienta software-ului Android One sa fie la fel de buna ca si pe terminalele testate pana acum, insa performanta camerei a fost o surpriza foarte placuta. Cu putina rabdare si maini stabile, puteti obtine fotografii foarte bune si cu mult peste ceea ce s-ar fi asteptat de la un telefon in acest interval de pret.

Concluzii

In cadrul acestui segment de pret nu este foarte greu sa concurezi, dar destul de usor sa iesi in evidenta cu “ceva”, iar HTC U11 Life reuseste sa faca asta prin design-ul, software-ul si camera sa foto. Cu siguranta acest telefon nu te va dezamagi prea curand.

Avantaje:

  • Software de incredere
  • Cerificare IP67
  • Latura Edge Sense

Dezavantaje:

  • Suprafata acrilica de pe spate se zgarie usor si e mereu plina de amprente
  • Performanta procesorului nu exceleaza
  • Nu are mufa Jack

HTC U11 Life

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook