Unul dintre jucatorii importanti de pe piata actuala a telefoanelor mobile este Huawei. Compania chineza s-a impus prin lansarea de terminale mobile din categoria flagship si middle, ajungand sa concureze cu cei deja consacrati, precum:  Samsung, LG, Apple, etc.

Ultimul trimestru din 2017 a adus in fata publicului terminalul premium Huawei Mate 10 PRO. Acestuia i se alatura pentru prima data din seria “Mate” si smartphone-ul Huawei Mate 10 Lite, care promite a fi versiunea mai accesibila, din categoria mid-range. pentru cei ce nu isi doresc neaparat un flagship.

Prognozele pentru anul 2018 sunt ca Huawei Mate 10 Lite, va fi unul din cele mai vandute smartphone-uri care fac parte din categoria middle si un concurent serios pentru celelalte braduri cu terminatia “Lite”

Haideti sa vedem in continuare ce promite acest terminal atat din punct de vedere al design-ului, cat si al performantelor.

Constructie si design

Huawei Mate 10 Lite are un ecran de 5.9 inch, de tip “FullView”, constructie metalica si cate doua camere pe ambele parti. Cu un total de patru camere pe terminal, putem spune ca suntem impresionati. Ce-i drept, camerele de 2 MP folosesc strict senzorilor de profunzime pentru realizarea fotografiilor de tip portret si catorva setari de apertura.

Partea superioara din spate gazduieste senzorul de amprenta multifunctional si camerele duale principale de 16MP + 2MP LED Flash si autofocus. Clasicele dungi pentru senzorii de conectivitate decoreaza aceasta parte plata, curata si eleganta.

Butoanele de volum si on/off sunt pozitionate pe laterala dreapta, iar caseta pentru sloturile in care se insereaza cartela SIM si cardul de memorie microSD, se regaseste pe partea stanga.

Pe rama inferioara sunt pozitionate mufa jack de 3,5 mm pentru castile audio, portul microUSB care din pacate, nu a fost inlocuit cu cel type-c si difuzorul.

Pe partea frontal superioara a smartphone-ului se afla microfonul, camera secundara duala de 13 MP/2MP si senzorii de proximitate. Similar cu alte modele, partea inferioara are marcat doar logo-ul “HUAWEI”, fara nici un buton fizic, iar sticla ce acopera ecranul are finisaj 2,5D si confera lui Mate 10 Lite o frumusete aparte.

Mate 10 Lite are urmatoarele dimensiuni: 156,2 mm lungime, 75,2 mm latime, cu aspect ratio de 18:9, grosime de doar 7,5 mm, cu 4 mm mai putin comparativ cu Mate 10 Pro si cantareste 164 grame.

Asa cum ne-am obisnuit in ultima perioada, acumulatorul de capacitate 3300 mAh este incorporat, prin urmare se poate inlocui dupa o anumita perioada de utilizare doar in service-urile autorizate. Incarcarea acestuia la capacitate maxima dureza aproximativ doua ore si jumatate.

Display

Huawei Mate 10 Lite vine echipat cu display IPS LCD de 5,9 inch cu aspect ratio de 18:9, la rezolutia 1080 x 2160 pixeli si densitate de 409 ppi/inch.

Acest tip de ecran ofera un contrast excelent, este luminos, are culori vii si un unghi de vizualizare generos.

Display-ul este protejat din fabrica cu o folie protectiva impotriva zgarieturilor. Din pacate producatorul nu a specificat daca aceasta sticla este “Corning Gorila Glass”.

Ascunsa in “setari”, optiunea “Temperatura culoare” ne ajuta sa adaptam vizualizarea ecranului in functie de momentul in care utilizam smartphone-ul. Acest tip de tehnologie LTPS ofera rate mai mari ale diafragmei, permitand panoului sa transmita lumina mai eficient in functie de mediul in care ne aflam.

Software si interfata

Huawei Mate 10 Lite ruleaza pe versiunea Android 7 Nougat cu interfata specifica EMUI 5.1 care este oarecum depasita, pentru ca celelalte terminale Mate 10 au venit cu varianta EMUI 8.0 si Android 8. Totusi speram la un update in viitorul apropiat, deoarece compania chineza a anuntat upgrade-ul la versiunea Android Oreo.

Interfata foarte cunoscuta, in special de utilizatorii brandului Huawei, este foarte asemanatoare cu cea a dispozitivelor P10 si P10 Plus.

Aceasta interfata implementata de compania Huawei este una dintre cele mai performante disponibile pentru platforma sistemului android, fiind atractiva, intuitiva si extrem de echilibrata intre aspectul vizual si functionalitate. Putem afirma ca este o combinatie perfecta intre interfata clasica android si IOS.

La acest terminal se poate observa lipsa sertarului de aplicatii, fiind folosite doar ecranele principale pentru pictogramele aplicatiilor care se pot grupa in foldere specifice. Totusi cei care nu se pot obisnui cu acest tip de interfata, din meniul setari pot activa acest sertar.

De fiecare data cand pornim ecranul imaginea de fundal se schimba, selectia de fotografii fiind destul de mare. Daca activarea ecranului se realizeaza folosind scanerul de amprenta, vom ajunge direct la meniul principal, iar imaginea pentru deblocare nu va mai fi afisata.

Cu ecranul blocat, pe langa accesul utilizatorului la informatiile esentiale cum ar fi ora, data, pasii parcursi, prin glisarea ecranului de jos in sus se pot accesa o serie de aplicatii utile, cum ar fi: calculator, lanterna, camera foto, inregistrare voce, cronometru, scanare cod bare, partajare, etc.

Deblocarea ecranului se poate realiza cu ajutorul senzorului de amprenta pozitionat pe spatele dispozitivului, care pe langa aceasta utilitate mai poate prelua pana la 3 actiuni rapide: printr-o singura atingere, atingere dubla sau atingere lunga. Cu functia “Asistenta inteligenta” avem posibilitatea sa personalizam aceste utilitati dupa preferintele fiecaruia.

Functia “Control Miscare” are un rol semnificativ asupra acestui dispozitiv. Avem posibiliatea sa apelam la anumite gesturi precum rasturnare, ridicare, inclinare, atingerea ecranului respectiv desenarea pe display a anumitor litere prin care sa activam anumite aplicatii.

O functie interesanta la acest dispozitiv sunt screenshot-urile in derulare. De exemplu, daca dorim sa facem o captura a ecranului la o pagina de internet completa, apasam “Captura ecran derulant”, iar astfel vom avea captura intregii pagini fara a mai fi nevoiti ca pentru pagina respectiva sa facem capturi multiple.

Hardware si performante

Huawei Mate 10 Lite este echipat cu cipset HiSilicon Kiril 659 octa-core format dintr-un modul quad-core cu nuclee Cortex-A53 la 2,36 GHz si Cortex-A53 la 1,7 GHz. Cei 4GB memorie RAM ii asigura o navigatie fluida la conexiunea de internet si binenteles o experienta multimedia decenta. Spatiul de stocare este de 64GB, care se poate extinde cu ajutorul unui card de memorie microSD pana la 256 GB.

Demn de mentionat este faptu ca acest smartphone este de tip dual-SIM hybrid. Acest lucru inseamna ca in slotul pentru SIM2 avem posibilitatea fie sa inseram o a doua cartela SIM, fie un card de memorie microSD.

De asemenea, Mate 10 Lite beneficiaza de conexiune 4G, conectivitate WiFi Direct sau Hotspot, Bluetooth 4.2 cu A2DP, receptor GPS cu support A-GPS/ GLONASS/ BDS si bine inteles, senzorul de amprenta. Din pacate lipseste conectivitatea NFC, senzorul IR si radio FM.

In urma unor teste cu aplicatia AnTuTu Banchmark, Huawei Mate 10 Lite a obtinut scorul de 81.079 puncte. Mai jos sunt prezentate cateva rezultate la testele de memorie, procesor, grafica, stocare.

Camera

Huawei Mate 10 Lite vine echipat cu 4 camere, cate doua pe fiecare parte. Daca pana acum utilizarea a doi senzori pe spatele smartphone-urilor nu este o noutate, inserarea acestora pe partea frontala devine oarecum mai prioritara deoarece fiecare utilizator isi doreste un selfie cat mai reusit.

Terminalul are camera principala formata din doi senzori de 16MP + 2 MP LED Flash si autofocus, cu deschiderea diafrangmei f2.2, iar camera frontal este compusa din senzori de 13MP + 2MP LED Flash cu deschiderea diafragmei f2.0. Aceste camere extra de 2MP sunt de tip mono-crom si aduc un plus de liminozitate deoarece permite pana la de 3 ori mai multa lumina. Prin imbinarea celor doua camere foto, imaginile realizate sunt foarte clare, chiar si in conditii de luminozitate scazuta.

Interfata camerei foto este foarte asemanatoare cu cele standard. Accesul la setarea modurilor de foto sau video, se realizeaza prin glisarea ecranului de la stanga la dreapta, iar pentru a beneficia de setari precum rezolutie, eticheta GPS, grila camera foto, temporizator, control audio, ajustare imagini, trebuie glisat ecranul de la dreapta la stanga.

Avem posibilitatea sa setam mai multe moduri in functie de locul in care ne aflam: automat, pro, focalizare selectiva, panorama, fotografiere nocturna, miscare lenta, etc.

Pentru a beneficia de setari complexe legate de expunere, focalizare manuala si culoare, trebuie sa activam modul “pro”.

Concluzii

Cel mai mic si mai accesibil din gama “Mate” s-a dovedit a fi un dispozitiv interesant atat din prisma specificatiilor tehnice si design-ului, cat si a pretului accesibil din piata. Devenind, astfel, un concurent serios al celorlalte branduri din aceaasta categorie mid-range.

Camerele duale pe ambele parti, memoria RAM de 4GB, slotul SIM Hibryd, spatiu de stocare de 64GB cu posibilitate de extindere pana la 256 GB cu ajutorul unui card de memorie, ofera posibilitatea clientilor din clasa de mijloc sa aiba acces la un smartphone decent si elegant.

Avantaje:

  • Camera duale fata/spate
  • Memorie ram 4GB
  • Spatiu stocare generos
  • Design placut
  • Senzor amprenta

Dezavantaje:

  • Lipsa NFC, IR, radio FM
  • Acumulatorul tine aproximativ o zi si jumatate
  • Nu are incarcare rapida

Huawei Mate 10 Lite

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook