Huawei a reusit de-a lungul timpului sa se remarce prin diversitatea modelelor de smartphone-uri si sa ofere clientilor produse demne de stadiul in care se afla tehnologia astazi. Nova 9 este un smartphone lansat recent, care mentine standardele pietei. Astfel, venim cu informatii utile in urma testarii acestui model.

Design & Unboxing

Cutia lui Huawei Nova 9 are design-ul minimalist cu care ne-am obisnuit deja la toti producatorii. Sub capac gasim telefonul, iar sub acesta avem incarcatorul de 66W, cablul USB-A la USB-C si cheita pentru a putea deschide tavita, unde putem insera cele 2 cartele nanoSIM.

Chiar daca are dimensiuni relativ mari (160 x 73.7 x 7.8 mm), Nova 9 are un design glass sandwitch cu marginile curbate, atat pe partea ecranului cat si in spate. Acest lucru ii da o senzatie de confort in palma, fiind astfel mai usor de manevrat. Frontal, in partea superioara, Nova 9 are difuzorul pentru convorbiri parca ascuns un pic sub ecran si o camera pentru selfie-uri de 32MP.

In partea inferioara a ecranului este amplasat cititorul de amprenta, care este mult mai rapid si mai precis in comparatie cu modelele mai vechi, practic putand fi comparat cu un viteza si precizia unui cititor de amprente clasic.

Pe lateralul drept avem butoanele de volum si cel de pornit/oprit care are o insertie rosie, care imi aduce aminte de seria Huawei Mate. Pe spate vedem modulul de Quad camera care poarta design-ul nou cu care a venit si Huawei P50.

Display

Cei de la Huawei au luat in calcul, ca utilizatorul foloseste cel mai mult display-ul telefonului si nu au facut rabat la acest capitol. Nova 9 vine cu un ecran OLED de 6,57 inch cu peste 1 miliard de culori care impresioneaza cu fiecare pixel afisat.

Daca tot am mentionat de pixeli, rezolutia ecranului este de 1080 x 2340 pixeli, dar aceasta poate scadea in functie de modul de utilizare al telefonului pentru a imbunatati autonomia. Rata de reimprospatare a imaginilor este de 120Hz, care ofera o cursivitate excelenta cand interactionam cu telefonul.

Fiind panel OLED, Huawei a activat functia de wake on tap prin care afiseaza ora, data, notificarile si nivelul bateriei, iar daca ridicati telefonul fara sa atingeti ecranul se lumineaza doar zona cititorului de amprenta.

Ecranul se poate seta in mod de culoare normal, intens, iar o optiune utila pe care Huawei Nova 9 o are, este modul eBook. Cu aceasta functie, ecranul se face alb/negru pentru a putea citi carti de pe telefon fara sa se oboseasca ochii.

Informatii oficiale nu am gasit legate de tipul de sticla cu care este protejat ecranul lui Nova 9, dar Huawei au fost darnici si au aplicat din fabrica o folie pentru protectia acestuia.

Performanta & Conectivitate

Huawei Nova 9 are la baza chipsetul Qualcomm Snapdragon 778G, fabricat pe tehnologie de 6nm. Practic procesorul este octa-core, 4 nuclee Kryo 670 lucreaza la 2.4 GHz, iar alte 4 la 1.8GHz, fiind astfel un pic mai rapid in comparatie cu modele concurente: Oppo Reno6 sau Samsung Galaxy A52. Chip-ul grafic este Adreno 642L si s-a descurcat foarte bine, atat in jocuri setate cu grafica pe high, cat si in benchmark-uri. Vedeti in imaginile de mai jos scorurile obtinute in testele sintetice.

Pe partea de conectivitate Nova 9, precum majoritatea telefoanelor performante in ultima perioada, nu mai are in dotare mufa Jack audio, dar compenseaza la capitolul conectivitate wireless. Avem prezent cel mai nou standard Bluetooth 5.2, NFC pentru plati cu telefonul sau conectare rapida cu alte dispozitive si cele mai rapide standarde WiFi 802.11 ac/ax. In testele de viteza, am obtinut 310Mbps download si 290 upload, dar telefonul a fost limitat de conexiunea la router.

Huawei Nova 9 se comercializeaza in variantele de culori black sau starry blue, cu 128GB memorie de stocare si 8GB memorie RAM. Cei de la Huawei au decis sa nu permita extinderea memoriei de stocare, tavita fiind exclusiv pentru cartele nanoSIM.

Sistemul de operare cu care vine din fabrica telefonul este Android 11 cu personalizarea proprie Huawei EMUI 12. Cum ne asteptam, telefonul nu este dotat cu serviciile Google, dar pentru cei care nici nu vor sa le instaleze, Huawei a inclus multe servicii asemanatoare precum: AI Touch, AI Lens, AI Voice, AI Life, AI Search sau serviciul Meteo. Si chiar daca nu gasesti in magazinul AppGallery toate aplicatiile pe care le are Google Play, vei gasi o alternativa, intrucat in doar cativa ani au ajuns la peste 1 milion de aplicatii.

Baterie si incarcare

La doar 7,77mm grosime, inginerii de la Huawei au reusit sa includa si o baterie de 4300mAh, fiind o capacitate suficienta pentru o zi foarte lunga sau doua zile in regim mediu de utilizare. Un lucru care mi-a placut tot timpul la Huawei a fost ca nu au privilegiat doar utilizatorii de flagship-uri, cand a venit vorba de tehnologii de incarcare rapida. Si la Nova 9 ca si in cazul lui P50 Pro, viteza maxima de incarcare este de 66W, iar incarcatorul este inclus in pachet.

Practic daca ramaneti fara baterie, ajung doar 15 minute pentru a incarca telefonul la aproximativ jumatate din capacitate sau 38 de minute pentru o incarcare completa.

Camera

Nova 9 de la Huawei are mai multe puncte forte, iar sistemul de camere este printre ele.

Pe spate avem un sistem quad camera format din camera ultra vision de 50MP, cea de unghi larg la 8MP si doua camere de 2MP: una pentru fotografiile macro de la distanta mica si una folosita pentru modul bokeh (portret). Mentionez ca telefonul nu are o camera telefoto inclusa, deci nu recomand fotografii cu zoom mai mare de 2x.

Camera principala de 50MP este un  Sony IMX766 1/1.56, care este folosita si in alte telefoane high-end si isi face treaba excelent. Imaginile capturate au toate detaliile foarte clare, culorile precise si focalizarea foarte rapida. Partea si mai buna este ca imaginile sunt clare si pe timp de noapte, cu functia night mode.

Camera cu unghi larg captureaza imagini destul de clare, dar nu are detaliile celei principale, lucru sesizat foarte usor cand incercam un pic de zoom pe imaginea capturata.

Un dezavantaj este modul super macro (pentru poze de la distante foarte scurte ~ 4cm), aici rezultatele sunt sub asteptari. Imaginile nu sunt foarte clare, iar focalizarea se realizeaza destul de greu. Daca ne gandim practic, peste 90% din utilizatori vor folosi camera pe modul foto standard sau portret, unde rezultatele sunt extelente.

Huawei Nova 9 suporta filmari la rezolutia 4K la 30 de cadre pe secunda, atat prin camera frontala, cat si de pe spate.

Concluzie

Practic prin Nova 9, Huawei au vrut sa ofere utilizatorilor un telefon care le face bine pe toate, dar mult sub pretul de flagship. Evident, pentru a putea scadea pretul, au trebuit sa renunte la anumite functii. Cu toate acestea, multi utilizatori vor prefera un pret redus vs incarcare wireless sau performante un pic reduse.

Pro Contra
Ecranul OLED la 120Hz Lipsa certificarii IP pentru protectia la apa
Performantele peste concurenta Lipsa serviciilor Google
Incarcarea foarte rapida Fotografiile in modul Super macro
Camera foto principala

 

 

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook