Pentru inceput trebuie sa fac cunoscut faptul ca telefoanele Huawei nu mai sunt in pericol sa piarda sistemul de operare Android, viitoarele actualizari sau alte parteneriate cu companiile din SUA. Spun asta pentru ca neintelegerile comerciale dintre SUA si China au dus la pierderi masive in vanzari pentru Huawei in acest an, cauzate de anularea temporara a parteneriatelor cu Google, Qualcomm sau chiar si ARM din UK urma sa inceteze colaborarea.

Bun, acum sa revenim la telefonul care probabil va influenta design-ul viitoarelor modele ale companiei. Trendul de a avea ecranul complet pe toata suprafata telefonului este acum pe modelul Huawei P Smart Z si cel mai probabil il vom vedea si pe viitorul Huawei Mate 30 Pro.

Design si constructie

Cu siguranta Huawei P Smart Z exceleaza la capitolul design, aratand trendul pe care il
vor urma multe modele de smartphone-uri pe viitor. Acum sa nu ma intelegeti gresit, nu cei de la Huawei au lansat primul telefon cu ecranul complet si camera frontala retractabila, dar P Smart Z va fi primul model care se va vinde la scala larga.

Revenind la design-ul telefonului, trebuie sa mentionez diferenta mare fata de fratele mai mic Huawei P Smart 2019 in ceea ce priveste calitatea materialelor folosite. Daca la modelul P Smart 2019 am vazut si materiale din plastic de o calitate mai inferioara, in cazul lui P Smart Z situatia s-a schimbat radical in bine. Avem de-a face cu un design tip glass sandwitch care foloseste materiale mult mai calitative.

Pe marginile laterale avem doar butoanele pornit / oprit si cele de volum, iar pe marginea superioara avem tavita hybrid Dual nano SIM / nano SIM + microSD card. Tot aici avem si asul din maneca – o camera frontala retractabila.
In partea inferioara avem mufele jack audio, USB type C, microfonul si difuzorul multimedia.

In cutie gasim si o folie de protectie a ecranului care este preaplicata pe ecranul telefonului, cheita pentru tavita cartelelor, manualul de instructiuni, incarcatorul de 10W impreuna cu cablul USB type C si o pereche de casti stereo cu microfon.

Display

Panelul si rezolutia ecranului sunt identice cu cele a lui P Smart 2019, IPS 1080 x 2340 pixeli, dar avem o crestere in dimensiunea lui, de la 6,21inch la 6,59inch. Folia preaplicata de Huawei pentru protectia ecranului este binevenita, dar la dimensiunile asa mari ale ecranului recomand aplicarea unei folii de protectie mai rezistenta.

Fiind un panel IPS unghiul de vizibilitate si culorile afisate sunt foarte bune, dar parca nu i-ar strica un pic mai multa luminozitate, in cazul in care aveti lumina foarte puternica care bate direct pe ecran.

Performante

Performantele sunt foarte bune pentru un telefon de buget mediu. Chipul Kirin 710F fabricat pe tehnologia de 12nm isi face treaba foarte bine impreuna cu cele doua procesoare quad core Cortex A73 la 2.2GHz si Cortex A53 la 1.7GHz. Vedem deja in 2019 ca trendul la smartphone-urile mid range este sa fie dotate cu 4GB de memorie RAM si Huawei P smart Z se conformeaza.

Pentru testele sintetice am ales Antutu si Geekbenck 4 unde vedem mici cresteri de performanta fata de P Smart 2019, Mai jos am ales PUBG Mobile, unul dintre cele mai solicitante jocuri pentru dispozitivele mobile, in care la nivelul mediu de setari al graficii jocul a rulat fluid fara sacadari.

Viteza de conectare la wireless este suficient de rapida pe 5GHz (433Mbps), iar la reteaua de internet mobil este LTE Cat12 600/50 Mbps.
Surpriza placuta a fost cand am sesizat ca Huawei pentru piata din Romania a ales sa comercializeze varianta care suporta NFC. Astfel puteti sa faceti plati cu telefonul sau sa va conectati cu alte dispozitive doar prin atingere.

Fiind un terminal mai mare decat P Smart 2019, Huawei a reusit sa creasca capacitatea acumulatorului de la 3400 mAh la 4000 mAh in cazul lui P Smart Z. Acest lucru se vede si in autonomia telefonului si a timpului de incarcare, care de aceasta data trece de 2h pentru o incarcare completa de la 0 la 100%.

Camera

Calitatea imaginilor capturate de camera foto nu a fost niciodata punctul forte al modelelor P Smart, si acest lucru nu se schimba din pacate nici cu acest model. Camera principala este una duala 16 +2MP, iar cea motorizata pentru selfie-uri este tot de 16MP.

Modurile disponibile din aplicatia camerei sunt: Diafragma, Noapte, Portret, Fotografie (unde avem la dispozitie si functia AI), video, Pro, Panorama…
Un lucru foarte interesant este ca cei 16MP de pe camera principala sunt disponibili doar in modul fotografie si fara AI activat, in rest imaginile sunt capturate la 8MP.

Din fericire acest lucru nu se intampla si la camera frontala, care isi face aparitia cand comutam intre camere, cei 16MP sunt disponibili si cu AI. Un lucru interesant este ca cei de la Huawei precum cei de la OnePlus au implementat functia de protectie a camerei motorizate. In cazul in care telefonul detecteaza ca este scapat, camera se retracteaza singura pentru a fi protejat mecanismul. Lucru care este de apreciat la un telefon din aceasta gama.

Concluzie

Cei mai multi se vor intreba daca merita sa plateasca diferenta de ~300 de lei in plus intre P Smart 2019 si P Smart Z. Cei care o vor face cu siguranta se vor bucura de un ecran mai mare, un design mai interesant si de calitatea materialelor mult mai buna, nu neaparat de cei 3MP in plus ai camerei sau cei 1-5% in plus la performante. Dar pot sa spun ca Huawei au facut o mutare inteligenta pozitionand P Smart Z intre P Smart si P30 lite, creand astfel un segment de piata la ~1100lei cu un telefon care atrage priviri ca si unul mult mai scump.

Pro:
– Design atragator
– Display foarte mare (pentru doritori)
– Raport foarte bun performante / cost
– Calitatea materialelor foarte buna
– Acumulator cu autonomie foarte mare

Contra:
– Dimensiuni prea mari pentru unii
– Calitatea camerei
– Nu are incarcare rapida
– Chiar daca are 2 difuzoare, nu sunt stereo

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook