Huawei, compania numarul 1 in vanzari din China, prezinta noua serie P20. Ca si in cazul seriei Mate 10 prezentate anul trecut, seria P vine cu 3 telefoane: P20, P20 Pro si P20 Lite.

Huawei P20 Lite este versiunea mai mica si mai ieftina a lui P20 si, bineinteles, acesta vine cu dotari interioare mai slabe. Anul acesta a fost batalia camerelor si acest telefon vine, pentru prima data in versiunea Lite din gama P, cu o camera duala.

Constructie si design

Daca va uitati la acest telefon pentru prima oara si vi se pare ca aveti un deja-vu, nu va speriati, este doar foarte asemanator cu iPhone X de la Apple. Acel “breton” este acum prezent si pe un telefon cu pret mediu. Dar aceasta asemanare nu ar trebui sa ne surprinda, tinand cont de faptul ca nu e prima data cand Huawei copiaza telefoanele Apple. Huawei P9 a copiat inclusiv pozitia suruburilor de la iPhone.

Lasand la o parte controversatul “breton”, acest telefon arata foarte bine. Este subtire si elegant, foarte bine proportionat, iar materialele folosite sunt premium. Dimensiunile sunt urmatoarele: 148.6 x 71.2 x 7.4 mm, iar greutatea este de 145 g. Este construit din sticla, atat partea din fata, cat si cea din spate, cu rama de aluminiu. Producatorul nu specifica ce sticla foloseste, dar tinand cont de faptul ca nici pentru Huawei P10 nu a lucrat cu Corning, cel mai probabil, sticla folosita nu este Gorilla Glass (rezistenta la impact puternic).

Daca telefoanele din sticla sunt notorii pentru modul in care fiecare amprenta se observa pe ele, acest telefon mi-a schimbat parerea. Se vad urme de folosire pe ecran si pe partea din spate, dar acesta nu se incarca cu amprente si nici nu se murdareste la fel de repede ca alte telefoane din sticla. In acelasi timp, am observat ca este si mai usor de curatat.

Pe partea din fata, sus, gasim camera cu LED-ul pentru flash si difuzorul, iar in partea inferioara se afla scris numele companiei. Pe partea din spate, in aceeasi pozitie verticala ca la iPhone X, se gaseste camera duala impreuna cu flash-ul. Pozitionat pe mijloc, in partea de sus, se afla senzorul pentru amprenta, in pozitie diferita fata de cea regasita pe P20 si P20 Pro.

Pe muchia din partea dreapta este pozitionat butonul fizic pentru volum si cel pentru pornit/ oprit. Apasarea simultana a butonului pentru volum si a celui de pornire se foloseste pentru captura de ecran. Pe muchia din stanga se gaseste sertarul pentru cartelele SIM si microSD.

Mufa Jack, portul USB Type-C, microfonul si boxa se gasesc pe muchia inferioara. P20 si P20 Pro au pierdut mufa Jack. Probabil producatorul s-a gandit ca cei ce opteaza pentru un telefon din categoria medie de pret, nu vor opta pentru accesorii scumpe, cum sunt castile fara fir.

Per total, este un telefon frumos, usor de tinut in mana si de manevrat. Marginile curbate din aluminiu ii ofera confort si siguranta la prindere, iar senzorul pentru amprenta este pozitionat foarte bine.

Display

Ecranul folosit pe acest telefon este un LTPS LCD de 5.84 inch. Noile ecrane LTPS LCD ofera o densitate a pixelilor mai mare, cu un consum mai scazut de energie si un control mai bun al temperaturii. Rezolutia este de 1080 x 2280 Full HD+, cu o densitate a pixelilor pe inch de ~432 si se traduce intr-un raport de 19:9. Comparativ cu fratii mai mari, P20 are tot un ecran LTPS LCD de 5.8’,  iar P20 Pro beneficiaza de AMOLED de 6.1’.

Ecranul folosit pe acest telefon este un LTPS LCD de 5.84 inch. Noile ecrane LTPS LCD ofera o densitate a pixelilor mai mare, cu un consum mai scazut de energie si un control mai bun al temperaturii. Rezolutia este de 1080 x 2280 Full HD+, cu o densitate a pixelilor pe inch de ~432 si se traduce intr-un raport de 19:9. Comparativ cu fratii mai mari, P20 are tot un ecran LTPS LCD de 5.8’,  iar P20 Pro beneficiaza de AMOLED de 6.1’. Este lucios, are o sensibilitate crescuta si raspunde foarte bine la comenzi.

Acesta acopera aproape integral partea frontala a telefonului, intr-o proportie ecran-corp de 80.5%. Culorile sunt vii si saturate, iar vizibilitatea este foarte buna din toate unghiurile.

“Bretonul” este prezent si nu poate fi ignorat. Icoanele se impart in ambele parti ale ecranului si ofera simetrie. Fiind mai mic decat bretonul de pe iPhone X, nu lasa senzatia de inghesuiala. Daca nu esti amator al acestui nou trend, poti ascunde bretonul din setarile telefonului. Bara de notificari va deveni neagra, iar bretonul se va pierde in fundal.

In jocuri, am observat ca acest ecran chiar daca este LCD, ofera o intensitate si o saturatie a negrului mai crescute decat in cazul unui IPS LCD. Asadar, chiar daca raportul ecranului nu este clasicul 16:9, iar multe jocuri si aplicatii lasa margini negre, acestea sunt aproape insesizabile.

Camera

Cu cat telefoanele devin mai subtiri, cu atat camerele sunt mai vizibile in exterior si mai expuse la daune. Este adevarat ca vine echipat cu o camera duala, si asta ar trebui sa impresioneze, dar in acelasi timp ar trebui sporita protectia acesteia, deoarece o camera zgariata si deteriorata nu este de folos.

Camera principala este compusa dintr-un senzor de 16 MP, cu o deschidere de f2.2, si un senzor de 2 MP, cu o deschidere de f2.4. Senzorul de 2 MP ajuta la crearea efectului “bokeh”, acel efect de estompare din spatele imaginii focalizate, care mentine focusul asupra unei parti anume din fotografie. In modul “wide-aperture” te poti juca cel mai bine cu acest efect. Calitatea imaginilor este foarte buna, cu multe detalii. Culorile sunt vii, clare si echilibrate.

Celelalte moduri disponibile in bara superioara sunt: panorama, portret si miscare. In modul miscare, obiectivul ramane deschis mai mult timp si se realizeaza o scurta inregistrare, dupa care programul traduce asta intr-o imagine clara, in care zgomotul este redus si efectele de miscare sunt estompate.

Calitatea imaginilor in conditii de lumina scazuta sunt decente. Zgomotul este destul de crescut, focalizarea mai greoaie si orice miscare a aparatului reduce claritatea imaginii. Pentru imagini mai calitative si clare trebuie utilizat modul Pro, de unde se pot adapta caracteristicile imaginii, dar inclusiv aici, orice miscare afecteaza calitatea. Ar trebui folosit un trepied, dar sa nu uitam ca vorbim despre un telefon, nu un aparat profesional.

In ceea ce priveste calitatea filmarii, aceasta se rezuma la 1080p si 30fps. M-a surprins faptul ca filmarea nu ajunge la calitate 4K, aceasta regasindu-se pe mai multe telefoane din aceeasi gama de pret. Calitatea filmarii este intr-adevar HD, iar cea a sonorului este destul de buna, dupa cum se observa si in filmarea in conditii de lumina scazuta, intr-o incapere cu acustica si sonorizare nu foarte bune.

Camera frontala are un senzor de 16 MP si flash, oferind selfie-uri foarte clare, inclusiv pe timp de noapte. De asemenea, inregistreaza la calitate 1080p HD. Camera se foloseste si pentru deblocarea aparatului. Tot mai multe telefoane folosesc aceasta tehnologie biometrica de securitate.

Hardware si performanta

Sub frumoasa carcasa de sticla se gaseste un procesor octa-core HiSilicone Kirin 659, completat de o placa grafica Mali-T830 MP2. Memoria RAM este de 4 GB, iar cea interna de 32 GB sau 64 GB. Pana aici nu este nimic nou, exact aceleasi dotari gasite pe Mate 10 Lite. Totusi, este un procesor lansat la mijlocul anului 2017 pentru telefoane mid-range, asa ca nu putem spune ca este invechit sau depasit, din contra, si-a demonstrat deja performantele si capacitatile.

Se stie deja ca ruleaza bine aplicatiile, ca ofera o experienta placuta in jocuri si ca se misca bine pe internet. Am observat o usoara incalzire a spatelui atunci cand am petrecut mai mult timp intr-un joc, dar nu este ceva deranjant si nu se poate numi supraincalzire.

Alimentat de o baterie Li-Po de 3000 mAh, terminalul rezista o zi in conditii solicitante de joc, combinate cu internet, social media si vizionare de clipuri pe YouTube. In conditii mai putin solicitante, bateria tine si doua zile.

Am ramas surprinsa de rapiditatea cu care functioneaza senzorul de amprenta. Asezat intr-o pozitie convenabila, foarte usor de accesat, acesta reactioneaza aproape instant la detectarea amprentei. Citeste amprenta din orice pozitie si raspunde bine, inclusiv la detectarea partiala a acesteia.

Mai jos se gasesc rezultatele testelor efectuate cu Geekbench 4.0 si AnTuTu.

Software si interfata

In materie de dotari interioare si camera, nu sunt diferente intre P20 Lite si Mate 10 Lite, in schimb, in ceea ce priveste software-ul si interfata, P20 Lite detine avantajul cu Android 8.0 Oreo si EMUI 8.0.

Huawei vrea sa impace atat iubitorii de Android, cat si pe cei de iPhone, asadar poti alege sa utilizezi interfata asemanatoare cu iOS, sau poti opta pentru interfata cu buton pentru meniul de aplicatii in stilul caracteristic Android.

In materie de personalizare, producatorul ofera o multitudine de optiuni. Aplicatia ce ofera acces la teme, dispune de o varietate mare pentru toate gusturile si preferintele. Sunt multe aplicatii preinstalate, unele chiar interesante, cum ar fi Quik de catre GoPro, care te ajuta sa editezi clipuri intr-un mod usor si rapid, fara a fi nevoie de experienta in domeniu.

Aplicatia Health te tine la curent cu numarul de pasi si traseul pe care ai mers. Are inclusiv program de antrenament pentru maraton si alte cateva functii. Nu este la fel de complexa precum aplicatia Health Samsung si, desi are suport pentru monitorizarea pulsului, telefonul nu este echipat cu senzor pentru puls.

Captura de ecran se realizeaza prin apasarea simultana a butonului pentru volum si pornire/oprire, sau printr-o bataie dubla cu incheietura degetului pe ecran, ca si cum ai bate la usa.

Concluzie

Este intr-adevar un telefon frumos, construit din materiale premium, dispune de un ecran mai bun decat Mate 10 Lite si are o camera buna pentru categoria de pret in care se afla. Mate 10 Lite are camera duala, atat pe spate, cat si in partea din fata. Trebuie sa ne intrebam daca merita diferenta de pret, tinand cont ca dotarile interioare sunt aceleasi, si ca Mate 10 Lite va face trecerea la Android 8.0 Oreo si EMUI 8.0, foarte curand.

Huawei P20 Lite

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook