Ca in fiecare inceput de an, mai exact in martie, Huawei lanseaza pe piata doua noi flagship-uri ale seriei P, serie care, spre deosebire seria Mate, aduce imbunatatiri pe partea de design si fotografie, urmand ca, mai tarziu cu o luna, sa apara modelul Lite. Anul acesta, Huawei P30 Lite se infatiseaza ca fiind o versiune similara a smartphone-ului Huawei Nova 4e, lansat cu o luna mai devreme pe piata, semnificativ mai performant decat P20 Lite de anul trecut.

Design

Huawei P30 Lite cantareste doar 159 g, dimensiuni de 152.9 x 72.7 x 7.4 mm, cu 4 mm mai inalt si 6 g mai greu decat P30. Are un design slim, elegant, cu amprenta pe spate, rame din plastic si spate din sticla, pastrand o parte din caracteristicile fratelui sau mai mare, Huawei P30. Cele trei modele din seria P30 imbratiseaza in linii mari acelasi pattern al design-ului, si mai exact bretonul tip “picatura”, camera tripla orientata vertical, body-ul din sticla si culorile uimitoare.

Ma bucur ca Huawei continua sa produca telefoane in culori stralucitoare si glossy, deseori venind cu nume originale asupra lor, care atrag privirea, cat si dorinta de a poseda un astfel de telefon.

Camera tripla este putin iesita in afara, fiind predispusa la zgarieturi sau lovituri, astfel ca e indicat ca telefonul sa fie protejat de o husa sau chiar o folie de protectie aplicata direct pe camera. Mai mult de atat, daca tot vorbim despre spate, acesta este din sticla si este curbat pe lateral, pastrand trendul actual si dand impresia unui telefon mai subtire, mai usor si premium, oferind un grip mai bun.

Telefonul nu este protejat impotriva prafului si apei, dar detine cel mai nou port de incarcare – USB Type-C, o mufa Jack de 3,5 mm, in timp ce sertarul hibrid pentru SIM suporta un card microSD, cu posibilitate de extindere a memoriei pana la 1TB. Am o mica ingrijorare fata de spatiul dintre muchia din plastic si sticla de pe spate, care este mai mare, iar in timp s-ar putea acumula praf si ar incetini functionarea telefonului. Si inca ceva care m-a uimit: cutia este 100% reciclabila, fiind printata cu cerneala din soia.

Display

Display-ul folosit este unul LTPS IPS LCD, cu 16 milioane de culori, diagonala de 6,15”, rezolutie Full HD+ 1080 x 2312 pixeli, cu un raport de 19.5:9, densitatea pixelilor fiind de 415 ppi, adica un ecran destul de reusit. In mijloc este inzestrat cu acel breton tip “picatura” pe care il are si Huawei P30 si cu aceeasi dimensiune intre cele doua telefoane, insa varianta flagship are un display de tip OLED.

Raportul display/corp pentru acest model este destul de bun, si anume 84,2%. In conditii de lumina puternica, cat timp a fost in teste, ecranul s-a comportat admirabil, la un nivel competitiv cu un ecran Super AMOLED, singura diferenta notabila – si, poate, pentru majoritatea nederanjanta – sunt punctele intunecate prezente in lumina soarelui.

Camera

In ultimul timp, producatorii de smartphone-uri ne-au obisnuit cu un numar adaugat de camere, media lor oprindu-se recent la numarul trei, dar unele ajung pana la cinci sau sase.

Modelul de fata detine un setup tri-camera, cu o configuratie de 48 MP, f/1.8, (wide), 8 MP, 13mm (ultrawide) si 2 MP (sensor de adancime), avand in josul camerei un flash LED. Camera foloseste ca senzor principal cel de 48 MP. Imaginea prelucrata este in 12 MP ca rezolutie, dar cu mai putin zgomot. Poti fotografia si in 48 MP in conditiile ideale, chiar daca efectul real va fi putin umbrit de intensitatea constrastului si a culorilor.

Modurile disponibile sunt: AR lens, Noapte, Portret, Foto, Video, Panorama, 3D Panorama, Pro, Stickers, Apertura. Camera nu filmeaza 4K, fapt care se datoreaza lipsei unui procesor mai avansat, ci doar 1080p la 30fps, cu stabilizare electronica, dar nu si la 60fps. Pe timp de noapte, fotografiile sunt bine realizate, in pofida anumitor limitari: ingramadind multiple cadre adunand lumina pe parcurs, camera are nevoie de minim 6 secunde pentru a prelucra o singura fotografie, in mod contrar rezultand o fotografie blurata. Astfel, trebuie sa pastrezi mana destul de stabila si sa nu-ti tremure. Vestea buna este ca senzorul face o treaba buna in a retine culoarea acolo unde alte device-uri pierd din saturatie. In modul Apertura, iti poti seta distanta de la f/0.95 la f/16, reiesind fotografii bune intr-o lumina favorabila.

La Huawei P30 Lite, in conditii bune de lumina, fotografiile sunt produse intr-o calitate deloc neglijabila, astfel ca, pe timp de zi, culorile sunt bune, cu un sharpness excelent si un dynamic range pe masura. Telefonul are incorporat tehnologia Quad Bayer, care ajuta la o mai buna ordonare a pixelilor si, daca este folosit senzorul de 12 MP, nivelul de detalii din poze tinde sa ajunga la nivelul unui flagship. O camera excelenta pentru un telefon mid-range in conditii optime de luminozitate.

Performante & hardware

Huawei P30 Lite vine din fabrica cu ultima versiune de Android 9 Pie, deasupra caruia vine sistemul propriu de operare al celor de la Huawei, EMUI 9. Pe modele high-end a versiunii P30 se regaseste o versiune mai noua, EMUI 9.1.

In termeni de viteza si acuratete, senzorul de amprenta plasat pe spate este unul dintre cei mai rapizi, iar cand vine vorba de deblocare, se mai poate folosi si deblocarea faciala. Cu toate acestea, nu este tocmai recomandat a fi utilizat, caci doar camera frontala este folosita pentru aceasta functie si poate fi inlocuita cu o simpla poza pentru deblocare, fiind recomandat a nu se folosi ca metoda de securitate.

Procesorul cu care vine echipat este Kirin 710, octa-core, 4 x 2.2 GHz Cortex-A73 & 4 x 1.7 GHz Cortex-A53, fabricat in 2018, care vine si pe vechiul Mate 20 Lite, insa cel de acum este mai optimizat. Ca si performante, acesta are rival pe Samsung Galaxy A50. Sub carcasa, Huawei a montat un processor Kirin 710 – acelasi pe care il gasim pe modelele Mate 20 Lite, P Smart 2019, Y9 (2019), Nova 3i sau Honor 20 Lite.

Dotat cu 4GB RAM, am vrut sa vad ce performante are in AnTuTu si Geekbench 4. Astfel, in AnTuTu a scos un scor de 128.821, iar in Geekbench a scos un punctaj de 1535 in single-core si 5349 in multi-core. Pe partea de gaming, cu o placa video Mali-G51 MP4 – pe care o gasim si pe Y9 Prime (2019), P Smart Z sau Nova 5i, telefonul a rulat PUBG Mobile si Asphalt 9, unde s-a descurcat fara probleme la configuratiile standard, n-a avut lag si a rulat fluid.

Bateria de 3340 mAh, cu incarcare rapida de 18W, este suficienta pentru a sustine telefonul timp de 1,5 – 2 zile de navigare in conditii normale. Mai mult de atat, cei de la Huawei s-au hotarat sa comercializeze in Romania varianta cu NFC, astfel ca vei putea plati rapid la orice magazin cu telefonul mobil, fara sa ai nevoie de cash sau card la indemana. Mai detine si functia pentru radio fm, insa ii lipsesc infrarosul si IR Blaster-ul.

Concluzie

Huawei P30 Lite este just sa apartina suitei P30 si asta se poate vedea cu ochiul liber, in masura in care are acel design catchy caracteristic unui telefon modern premium, pe care il vedem pe model P30 si camera tripla de pe spate, performanta. Nu ne asteptam la ultimul procesor Kirin si nici nu era cazul, iar Kirin 710 face fata cu brio multor procese, fiind undeva situat intre performantele lui Samsung Galaxy S7 si S8.

Varianta Lite are putin din farmecul fratelui mai mare, Huawei P30, si a brand-ului Huawei in general, are un ecran “descurcaret”, dar nu e OLED. Cu toate acestea, lipsa acestor dotari nu-l fac sa fie un telefon mai slab, ba chiar are unele specificatii care l-ar face multumit pe un cumparator cu mai putine pretentii.

PRO

  • Design impresionant, similar cu P30
  • Selfie-uri de calitate
  • Display larg, contrast bun si culori precise

CONS

  • Ii lipseste ecranul Super AMOLED
  • Nu filmeaza 4K
  • Pozele in lumina slaba nu impresioneaza

 

 

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook