In asteptarea lui P30 Pro am luat fratele mai mic la teste si pot sa va zic ca nu-mi pare rau pentru ca altfel nu as fi crezut ca si modelul fara Pro in coada are ceva de spus. Iar de la P10 incoace Huawei a avut multe de spus, mai ales cand vine vorba de camerele lor. Acelasi lucru si la P30, avem pe spate trei camere cu un total de 64MP care te impresioneaza si te face sa ierti orice alt inconvenient.

Design constuctie si continutul pachetului

Cand deschidem pachetul, primul care iese in evidenta este telefonul. De mentionat ca in Romania oficial de la Huawei se gaseste doar in varianta de 128GB, pe care are preaplicata o folie pentru protectia ecranului, sub care avem cheita pentru tavita hybrid Dual nano SIM sau SIM + NanoSD card. In pachet mai avem incarcatorul super rapid de la Huawei de 40W, cablul de incarcare Type C care suporta astfel de viteze de incarcare, o pereche de casti stereo cu fir si evident manualul de utilizare.

Mare atentie sa aveti daca vreti sa folositi incarcatorul cu alt cablu, pentru ca sunt foarte putine cabluri pe piata care suporta incarcare pana la 5A (am incercat cu 5 modele, inclusiv altul de la Huawei si doar cel din pachet suporta incarcare super rapida).

Revenind la design-ul telefonului avem de-a face cu un design extrem de elegant tip glass sandwitch cu  sticla Gorilla Glass 6 la care aproape toata partea frontala este data de ecranul de 6.1”. In partea superioara nu mai avem acel breton care si-a facut multi dusmani, ci doar loc extrem de subtil in care se afla camera frontala de 32 de MP. Deasupra camerei avem difuzorul de convorbiri (nu a fost activat de Huawei pentru un sunet mai calitativ in continut multimedia).

Telefonul sta foarte bine intr-o mana de dimensiuni medii, avand marginile laterale rotunjite si capetele taiate. Vorbind de lateralele telefonului, aici avem prezente slotul hybrid de care am amintit mai sus, un microfon in partea superioara, difuzorul, mufa de incarcare, un microfon si inca avem si o mufa jack audio in partea inferioara. In lateralul din dreapta Huawei ne-a obisnuit deja cu butoanele de volum si acum avem prezent un buton de pornit/oprit care are si functie de activare a asistentului personal Google.

Display

Va mai aduceti aminte de problemele pe care le avea Mate 20 cu ecranul OLED? Huawei a tinut cont si a renuntat la panelurile furnizate de LG la care au avut probleme si au inclus cel mai probabil paneluri OLED furnizate de Samsung. Ecranul de 6.1” are aspectul de 19,5:9 si suporta rezolutiile de 1080 x 2340 sau 1560 x 720 pixeli. Huawei P30 are 2 setari de culori: normal si vivid, iar predefinit este modul vivid care ofera imagini in care ploua cu culori. Luminozitatea este foarte puternica, fiind suficienta oricat de puternic ar bate soarele pe telefon.

Un lucru ce m-a impresionat este setarea de minim la luminozitate, care in conditii de intuneric face ecranul vizibil, dar nu deranjeaza cu luminozitatea lui. Lucru care la telefoanele cu panel IPS nu am reusit sa-l fac, ba chiar nici la Samsung Galaxy A7 (2018) cu panel AMOLED.

Performante

Inainte de lansarea oficiala aparusera niste zvonuri pe internet cum ca seria P30 de la Huawei va avea performante mai slabe decat Mate 20, chiar daca are la baza acelasi chipset Kirin 980 cu doua procesoare NPU.  Am verificat scorul obtinut in toamna pe Mate 20 Pro cu cel de pe P30 in Antutu si pot sa va spun ca Huawei au facut ceva modificari la nivel de soft de atunci si scorul a crestut de la ~270.000 la ~290.000 de puncte. Pentru a ajuta procesoarele Cortex A76 si A55, P30 vine cu 6GB de memorie RAM (cea cu 8GB nu este importata oficial in Romania si daca o veti gasi pe piata va recomand sa o evitati).

La conectivitate Huawei P30 nu sta rau, viteza maxima de conectare la reteaua de telefonie mobila este LTE-A Cat21 1400/200 Mbps. Eu inca astept cu nerabdare astfel de viteze chiar si in orase, dar cred ca mai repede vedem autostrazile terminate.

Nici viteza pe WiFi ac 5GHz nu e de neglijat. Nu am gasit in specificatii viteza maxima pe care o suporta, dar pe router-ul personal s-a conectat la 866Mbps.

Huawei nu a uitat nici de cei care asculta muzica prin Bluetooth, iar Huawei P30 suporta versiunea 5.0 cu standard aptxHD. Rezultatul este un sunet lossless mult mai calitativ prin casti decat un simplu Bluetooth 4.2. Dar aici conteaza foarte mult si calitatea castilor la care ascultati muzica.

Bateria de 3650 mAh cu care vine dotat P30 este suficienta pentru o zi intreaga in care pui la munca serios telefonul. In cazul in care ai totusi nevoie de enegie, incarcarea rapida asigura in 30 de minute de la 0 la 56% (22.5W). Din pacate cine doreste incarcare mai rapida sau wireless va trebui sa aleaga varianta Pro.

Pentru cei mai gurmanzi carora 128GB de stocare nu le ajunge, Huawei pune la dispozitie un slot NanoSD prin care se poate extinde cu pana la 256GB.

Camera

Asul din maneca al lui Huawei P30 este fara doar si poate camera. Sau mai bine spus cele trei camere de pe spate care ofera utilizatorului o calitate incredibila a imaginilor capturate, atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte. Cel mai impresionant este ca poate sa ofere imagini mult mai luminoase decat se vad cu ochiul liber, dar si mult mai clare in conditii de luminozitate scazuta. Atentie! Inainte sa spuneti ca nu va place cum face fotografiile pe timp de noapte, va recomand sa schimbati in setari de la 40MP pe 10MP si sa activati AI-ul, diferenta de calitate este imensa.

Nici nu stiu daca Huawei au pus setarea de 40MP doar de forma, dar din primele momente am observat ca la rezolutia maxima nu ofera tot ce poate pentru utilizator.

Cand puneti mana pe un P30 cu siguranta veti porni camera si cel mai des veti folosi zoom-ul. Fie ca vrem sa indepartam sau sa apropiem subiectul zoom-ul este cu siguranta acolo, de la 0.6X la 30X.

Vedeti mai jos imagini surprinse la pragurile de 1x, 0.6x 10x si 30x.

In teorie zoom-ul optic este doar de 3x, dar cel hibrid isi face atat de bine treaba incat nici la 10x nu apare zgomot pe imagine. In schimb mai greu este sa fie cat mai stabil telefonul la zoom peste 10x fara un trepied.

Un lucru care totusi sper ca Huawei il va include cu un update viitor este posibilitatea de a face zoom si cu butoanele de volum. Acum se poate direct pe ecran, dar daca mai si incerci sa tii telefonul cat mai fix este o operatiune extrem de dificila.

Aplicatia de camera are urmatoarele moduri disponibile: Diafragma, Noapte (recomanda mai bine modul normal de fotografiere chiar si pe timp de noapte), Portret, Fotografie, Video, Pro. La Mai multe unde avem restul optiunilor pentru camera: Incetinire, Panorama, Monocrom, Lentila AR, Pictura cu lumina, HDR, Filmare lenta, Se muta imaginea, Filtru, Watermark, Scanare documente, super macro sau multe altele de descarcat.

Concluzie

In concluzie avem de fata un telefon excelent produs de Huawei, care nu are pretentii sa fure din clientii entuziasti ai fratelui mai mare (P30 Pro), ci este pentru cei care cumpara calculat un telefon. Practic ai performante de varf de gama, camera peste concurenta din segmentul de pret si un design foarte reusit. Ce nu ai la P30 comparativ cu modelul de varf e incarcarea wireless reversibila, incarcarea pe cablu teribil de rapida la 40W, camera ToF si certificarea pentru rezistenta la apa si praf care creste de la IP53 la IP68. Daca poti trai si fara aceste functii, nu are sens sa scoti din portofel cu ~200 de euro in plus pentru modelul Pro.

 Pro:

  • Calitatea constuctiei
  • Certificare IP
  • Camera foto peste concurenta
  • Display
  • Incarcarea rapida

Contra:

  • Pretul de achizitie
  • Un P30 Pro care este la aproape toate categoriile un pic mai bun
  • Cititorul de amprenta din ecran mai bun ca la Mate 20 Pro, dar inca nu la fel de rapid ca cel clasic.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook