Huawei P40 lite este pana acum cel mai bine dotat telefon lite din seria P a celor de la Huawei, lansat prima data sub numele de Huawei nova 6 SE in China si Huawei nova 7i in Malaezia, i-a venit randul sa fie lansat si in Europa. Cu un design placut si specificatii promitatoare, modelul capteaza atentia si celor mai pretentiosi doritori de telefoane mid-range.
Design & display
In cutia telefonului am gasit un impresionant incarcator de 40W impreuna cu un cablu USB Type-C, special modificat pentru a face fata incarcarii rapide, o pereche de casti cu mufa Jack 3.5mm, carticica si cheita pentru deschiderea sertarului de SIM.
De data aceasta m-a frapat design-ul reusit cu culori vibrante, constructia si modul cum sunt aranjate cele 4 camere, la care se mai adauga inca o camera. Nu doar ca pare extrem de aratos, insa datorita formei robuste, cu un corp din policarbonat si o greutate de 183 grame este o placere sa-l tii in mana, aproape ca nu mai vrei sa simti nevoia unei huse pentru protectie, totusi, aceasta nu trebuie omisa.
Trebuie sa fiu sincer si sa admit cat de mult imi place culoarea crush green sau in traducere romaneasca verde smarald a acestui model, din start am avut un “crush” pentru aceasta. Cu un gradient de culoare superb cu nuante de verde inchis, telefonul este mai atractiv decat multe flagship-uri cu carcasa din sticla. Huawei a vopsit in aceleasi nuante de culoare pana si marginea camerei, integrand-o perfect in design-ul telefonului.
Cat despre ecranul IPS LCD cu diagonala de 6.4 inchi cu o rezolutie de 2340 x 1080 pixeli si o densitate de 398 ppi se poate spune ca ofera o experienta placuta, culoriile sunt vii, panoul ramane luminos si descifrabil in bataia soarelui, iar unghiurile de vizualizare sunt largi. Pentru a economisi din baterie vine inzestrat cu functia smart resolution, prin care automat schimba rezolutia de la Full HD+ la Full HD. Cu camera de selfie plasata in partea stanga superioara a ecranului, vedem ca cei de la Huawei au renuntat la desuetul “breton” si au optat pentru ecranul perforat, fiind o alegere mult mai buna.
Hardware & software
Desi este varianta lite a seriei P40, specificatiile sunt indeajuns de bune ca sa se comporte remarcabil in orice scenariu. Cu un procesor mid-range Octa-Core HiSilicon Kirin 810 fabricat pe 7 nm cuplat cu 6GB RAM si 128GB ROM cu stocare de tip UFS 2.1 insotite de o placa grafica Mali-G52 MP6 am putut juca Asphalt 9 si PUBG cursiv, fara nicio problema, nu am intampinat probleme de lag si nici de performanta scazuta. De asemenea, are integrata tehnologia de generatie noua Huawei GPU Turbo prin care, printre altele, este redusa latenta haptica, creste numarul de fps-uri si este redus consumul de energie pana la 30% in dreptul procesorului.
La capitolul dotari avem o mufa Jack 3.5mm, Bluetooth 5.0, NFC, un singur difuzor pentru redare audio care pana la un punct are un sunet clar si fara distorsionari, incarcare Type-C si un senzor de amprenta reusit, plasat pe lateral, cu dubla functie, de power si deblocare. Mai vreau sa atrag atentia asupra cititorului de amprenta, caci din cauza pozitionarii sale, degetul cu care deblochezi telefonul in mod accidental il poate activa atunci cand il introduci sau scoti din buzunar.
In ceea ce priveste bateria, fata de modelul anterior, s-a trecut la un nou nivel. Bateria mare de 4200 mAh suporta incarcare ultra rapida si contine un incarcator de 40W – majoritatea flagship-urilor nu au in cutie incarcator cu putere atat de mare – care incarca telefonul 70% in doar 30 minute, in timp ce o incarcare completa necesita 64 minute.
Huawei P40 lite ruleaza Android 10 din fabrica peste care este aplicata inferfata EMUI 10. Serviciile Google Movile Services nu mai sunt disponibile pe acest model de telefon, insa Huawei a reusit sa dezvolte Huawei App Gallery, inlocuind eficient ceea ce ofera Google, adica Maps, Waze, Youtube, Gmail, Google Drive si alte aplicatii. De la lansare pana acum, magazinul propriu are deja peste 300 de aplicatii romanesti si peste 20000 de aplicatii la nivel global.
Camera
Huawei P40 lite are o camera cu configuratie cvadrupla pe spate si pare destul de promitatoare in termeni de performanta fotografica si foloseste si ea tehnologia AI. Pe spate intalnim cele patru camere cu senzorul principal de 48MP f/1.8, o camera ultrawide de 8MP f/2.4, inca o camera de 2MP f/2.4 pentru fotografii tip macro si ultima camera, tot de 2MP f/2.4, pentru efect de bokeh.
Deoarece este un telefon mid-range, cea mai mare surpriza vine la capitolul fotografie cu rezultate incredibil de bune, mai ales cand te gandesti la pretul de vanzare, chiar daca nu primim stabilizare optica sau zoom optic. In aplicatia dedicata, regasim modurile obisnuite de foto, video, mod nocturn si portret, cat si un mod pro care se ridica la nivelul unui flagship: slow-motion, lentile AR, super macro, panorama etc. Camera de selfie de 16MP cu apertura f/2.0 scoate fotografii bine detaliate si reproduce culorile destul de corect.
Singurul dezavantaj se indreapta catre partea video, unde desi are un hardware puternic, filmeaza doar la rezolutie 1080p cu 30 de cadre pe secunda. Speram la un viitor update care sa ofere macar 4k@30fps.
Concluzie
Un display bun, o camera impresionanta, baterie cu autonomie mare, Android 10 si o performanta redutabila a procesorului sau, pe scurt, Huawei P40 lite, un mid-range pe care si tu ti-ai dori sa-l ai daca cauti un telefon in segmentul acesta de pret.
Si intr-o lume in care producatorul a fost lipsit de serviciile Google, Huawei face demersuri pentru a acoperi golul si o face chiar bine, caci deja s-a mobilizat si cu ajutorul lui App Gallery si mai ales cu MoreApps, ofera solutii alternative sau similare la aplicatiile dorite.
PROS
- baterie care rezista mult
- incarcare ultra-rapida
- camera foto
- Android 10
- procesorul redutabil
CONS
- nu filmeaza 4K
- nu are stabilizare optica