“Mare” este adjectivul care relationeaza cel mai bine cu noul iPhone 12 Pro Max si cu buzunarele in care incearca sa-si faca loc, fiind totodata si cel mai folosit in a-l descrie, caci este un telefon mare din mai multe perspective: dimensiune, autonomie, performante, pret, camera, sunet, asadar cam in toate aspectele notabile cand discutam de un smartphone. Smartphone-ul face parte din noua serie iPhone 12 si vine cu suportul pentru retele 5G, cu senzorul LiDAR si, pentru prima data pe piata, avem stabilizarea cu ajutorul senzorului Sensor Shift.

Design & display

Dupa cum bine stie toata lumea si aceasta decizie socanta a fost motivata din ratiuni ecologice, Apple nu mai furnizeaza, incepand cu seria 12, si incarcator in cutia telefonului, decizie similara pe care a adoptat-o apoi si Samsung prin seria S21. Astfel ca, in afara de telefon, am primit cheita pentru SIM, noianul de carticele si un cablu de date USB Type-C la Lightning. Pentru unii, lipsa accesoriilor nu reprezinta un mare dezavantaj daca fac trecerea de la o varianta anterioara unde primeau casti si incarcator, dar pentru altii necesita bani in plus pentru achizitia acestor accesorii vitale.

Desi este de dimensiuni mari, lat si cu o greutate impresionanta de 228 g, facandu-l cel mai greu smartphone pe care l-am tinut in mana, dupa scurt timp te vei obisnui cu el, doar acorda-i cateva ore pentru navigat sau gaming si deja ai uitat de acest inconvenient. Si, chiar daca adopta un design reimaginat al lui iPhone 5, cu margini drepte si rama metalica, finisajele sunt extrem de bine realizate si nu m-am taiat sau zgariat in rama metalica, asa cum circulau unele zvonuri din mediul online. Da, este intr-adevar mare, dar este bine construit si cu materiale premium avand o constructie din otel pe margini, straturile multiple de sticla, scutul ceramic pe fata si protectia oferita de Gorilla Glass atat pe fata, cat si pe spate.

iPhone 12 Pro Max pastreaza certificarea IP68 si poate fi scufundat in apa cu o adancime de pana la 6 m timp de maximum 30 minute, dar nu recomand acest test. O folie de protectie pe ecran si o husa care sa il protejeze de socuri ar fi utile, deoarece costurile de reparatie vor fi destul de ridicate.

Trecand la display, regasim Super Retina XDR OLED cu HDR10, diagonala de 6.7 inchi, rezolutie de 1284 x 2778 pixeli cu o densitate de 458 si suport de culoare pe 10 biti, cu ajutorul caruia ofera peste un miliard de culori si 1024 nuante a unei singure culori. Ne-am fi asteptat la un display cu o rata de refresh de cel putin 90Hz sau 120Hz cum ofera principalii competitori, insa chiar si asa ecranul este impresionant din punct de vedere vizual.

Hardware & software

iPhone 12 Pro Max mai bifeaza o noutate in cadrul noii generatii prin trecerea la conectivitatea 5G cu chipset-ul Apple A14 Bionic de fabricatie 5 nm, dar pentru a beneficia de aceste viteze fulger cu latenta scazuta mai trebuie asteptat pana sa se maturizeze tehnologia. Mai mult de atat, a doua mare imbunatire majora, pe langa 5G, o reprezinta incarcarea cu ajutorul accesoriilor MagSafe, disponibila initial pe Mac. Ce este MagSafe? Este o divizie proprie Apple care fabrica accesorii pe care monteaza o serie de conectori proprietari magnetici pentru a alimenta device-ul la viteze de 15 W, compatibil cu standardul Qi. MagSafe se traduce ca Magnetic Safe si integreaza acest mecanism de incarcare pe o serie larga de accesorii, cum sunt husele din silicon sau din piele pe care se pot atasa “buzunare” pentru carduri.

Amintind de procesor, mereu performanta a fost de varf pentru telefoanele Apple si chiar si modelele de acum cativa ani isi pastreaza demnitatea in comparatie cu modelele actuale, intrucat procesele sunt bine optimizate si exista un echilibru intre partea de soft cu cea de hardware. De altfel update-urile sunt furnizate in mod constant. Cu noul procesor A14 Bionic in teste am putut observa, ca este un telefon care poate face fata cu brio scenariilor de gaming, avand un sistem de racire bine distribuit. In acest sens, am rulat Asphalt 9 oferindu-mi o experienta de gaming pe masura, rezultat dovedit si de punctajul obtinut in AnTuTu de 611992 puncte.

Sa nu uitam si autonomia cand discutam despre un telefon mare, acesta fiind alimentat de o baterie de 3678 mAh, cea mai mare dintre cele de pe seria iPhone 12 si cu aproximativ 7% mai mica decat modelul Max de anul trecut, care are 3969 mAh. Trebuie stiut ca nu va dezamagi nicio clipa, oferind autonomie suficienta pentru doua zile de utilizare normala cu navigare pe internet, social media si cateva fotografii, insa autonomia va scadea mai rapid daca adaugam la acest proces si cateva jocuri, filmari si aplicatii mai solicitante. Nu vei face compromisuri si vei fi incurajat sa urmaresti videoclipuri pe platforme de streaming cum sunt Netflix si HBO Go, iar YouTube iti permite sa redai la rezolutie 4K, chiar daca in realitate rezolutie ajunge aproape de 1440p.

Pe partea de sunet, acest device are un sunet de calitate, caci ceea ce a obtinut Apple in termeni de calitate audio suprinde placut, incorporand un speaker stereo hibrid format din difuzorul de jos si altul plasat inauntrul notch-ului – dublat ca functie pentru convorbiri audio. Este, fara indoiala, cel mai bun de pe seria iPhone 12 si troneaza peste celelalte device-uri pe care le-a scos Apple vreodata. Din curiozitate personala, l-am comparat ulterior, fara teste audio, cu Xiaomi Mi 10T Pro, un smartphone de cel putin trei ori mai ieftin la pret, si diferenta la calitatea audio a fost mult mai buna. Astfel am continuat sa ascult aceeasi piesa pe device-ul Xiaomi, pentru ca bass-ul era profund, sunetul mai balansat si dadea impresia de boxa Bluetooth.

Telefonul vine cu iOS 14.1 preinstalat si updatat ajunge la versiunea 14.04 la momentul publicarii acestui review. Lansat in luna septembrie si cu o rata de utilizare de peste 80% in randul utilizatorilor de iPhone, acesta aduce nou, in linii mari, mai multe widget-uri pe ecranul de pornire, cu accentul pus pe afisarea informatiilor intr-un context vizual mai placut, functia picture-in-picture care permite afisarea de clipuri video in acelasi timp cu utilizarea aplicatiilor iOS, deasupra sau in spatele lor.

Siri nu mai este afisat pe tot ecranul cand il apelezi si ofera dictare in timp real, asemanator cu Google Assistant, iar CarPlay, sistemul prin care te poti conecta la masini care suporta NFC primeste functii noi. Anume cu ajutorul CarKey poti debloca usile autoturismului, poti trimite cheia masinii prin iMessage altei persoane, devenind si cheia de pornire a motorului atunci cand telefonul este asezat pe incarcatorul wireless.

De mentionat ca BMW a fost ales partener Apple pentru CarKey si noile modele de pe BMW seria 5 au deja aceasta functie incorporata. Odata cu iOS 14.02 a fost integrat Shazam in Control Center ca functie rapida, prin care sunt identificate melodiile redate intern pe telefon sau extern, dintr-o alta sursa, prin simpla apasare a unui buton. Nu surprinde pe nimeni aceasta noua functie, intrucat este de mult existenta pe Android ca accesibila din panoul de control. De asemenea, Apple nu a reusit nici pana acum sa permita accesarea setarilor direct din acest panou, lucru care, din nou, se regaseste deja pe Android.

Camera

Cel mai evident si folositor motiv pentru care sa faci upgrade la modelul Max din 2020 il constituie camera. Cei trei senzori de cate 12 megapixeli fiecare, wide, ultra-wide si telephoto cu zoom 2.5x, dintre care primii doi senzori au primit imbunatatiri majore, nu insa si cea ultra-wide care ramane cel mai slab reper, fiind aceeasi de la seria iPhone 11 incoace, insa primeste in plus functia Night Mode. Mai ramane scanner-ul LiDAR, cel care ofera asistenta la autofocus si ajuta la captarea fotografiilor de tip portret mult mai reusite.

In timp ce ai putea crede ca nu este o mare diferenta intre 12 Pro Max si 12 Pro, deosebirea rezida in dotarile prezente senzorul principal wide, si nu doar in greutate, unde avem 1.7µm vs 1.4µm si stablizare Sensor Shift vs stabilizare optica OIS. Rezultatul se va vedea in captura fotografiilor in conditii de luminozitate redusa, intrucat un senzor mai mare inseamna ca absoarbe mai multa lumina si ofera in schimb fotografii mai luminoase, clare si cu mai putin zgomot, cu un timp de expunere mai mic, permitand captarea mai multor fotografii in timp mai scurt.

Deschiderea diafragmei ramane aceeasi f/1,6 26mm, dar la primul model senzorul foloseste tehnologia Sensor Shift si, atunci cand detecteaza miscare nedorita, giroscopul actioneaza direct pe senzor, adaugand stabilizare indiferent de directia in care se misca telefonul. Stabilizarea optica, in schimb, se realizeaza direct pe lentila si actioneaza pe axa verticala si orizontala, nu si in toate directiile, mutand lentila in sens contrar pentru a oferi stabilizare. Daca creeaza confuzie cei doi termeni, trebuie stiut ca senzorul este cel care se masoara in µm (microni) si lentila este cea care dispune de diafragma, tradus in termeni fotografici senzorul capteaza mai multa lumina si lentila in functie de deschiderea diafragmei ofera fotografii de tip bokeh, ultra-wide etc.

Functia Smart HDR de anul acesta gaseste mai multe elemente in plan pe care le imbunateste si intensifica caracteristicile, fotografiile fiind mai vii si dovedesc mai multa claritate cu bogatia de detalii adiacenta. Cu toate acestea, desi senzorul este mai mare fata de versiunea 12 Pro, pe timp de zi  rezultatele comparate nu aduc diferente notabile, cel putin nu cu ochiul liber, lucru putin surprinzator. Mai mult de atat, senzorul LiDAR prezent doar pe aceste doua modele este inca in faza de inceput ca prezenta pe smartphone, insa adauga capabilitatea de a captura portrete in modul nocturn dispunand de rezultate mai clare si net superioare fata de modelele anterioare.

Toate tipurile de videoclipuri pot fi inregistrate pe oricare senzor si sunt stabilizate, pe senzorul principal cu ajutorul Sensor Shift sau stabilizate optic pe celelalte doua tipuri de senzori. Cat priveste capacitatile de filmare, continutul video este redat direct in format HDR Dolby Vision si trebuie setat ca la salvare sa fie pastrat original si nu in modul compatibil, altfel se va pierde formatul HDR.

Concluzie

iPhone 12 Pro Max a devenit cel mai performant telefon scos vreodata de Apple si cel mai mare din istoria lor. Il recomand pentru doua categorii distincte de utilizatori: celor care vor experienta absoluta a calitatii fotografiei de la un iPhone, deoarece detine stabilizare Sensor Shift, si acelora care isi aloca predominanta timpului de munca pe un smartphone fata de orice alt device, mai ales datorita ecranului mare de 6.7 inchi. In completare contribui cu un sfat, recomand multa precautie atunci cand este folosit cu o singura mana, doua maini fiind mult mai indicate in manevrarea lui.

Autonomia mare coroborata cu performanta de top si chip-ul 5G fac din acesta un flagship aflat in top, dar in acelasi timp si un Gargantua din punct de vedere al pretului si dimensiunilor, pentru care compromisurile nu exista.

PROS CONS
design-ul reinventat cu adevarat reusit rata de refresh de doar 60Hz
ecranul OLED lipsa incarcatorului si a castilor din pachet
cel mai rapid procesor de pe un smartphone lipsa unui senzor de amprenta
scanner-ul LiDAR dimensiunile mari
gama de accesorii MagSafe inca are notch in ecran
senzorul Sensor Shift

 

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook