Iată că una dintre cele mai mari companii producătoare de telefoane mobile reuşeşte să scoată pe piaţă a 5-a generaţie de telefoane. Cei de la Apple şi-au respectat blazonul şi au lansat Iphone 5S, un telefon ce păstrează designul şi eleganţa fratelui său Iphone 5, la care adaugă îmbunătăţiri hardware şi software, specifice fiecărei generaţii de Iphone S. Vine disponibil în mai multe versiuni, în funcţiile de preferinţele şi bugetul clienţilor (16 gb, 32 gb, 64gb) şi toate versiunile dispun de mult aşteptatul TouchID, tehnologie apărută în premieră pe piaţa telefoanele mobile.[divider]

[wptab name=’Design’]

Designul Iphone 5S nu se diferențiază foarte mult de cel al modelului 5, lucru deloc surprinzător dacă stăm să ne uităm puţin la istoria seriei S. La o primă privire remarcăm un ecran acoperit complet cu sticla Corning Gorilla, iar ca şi  schimbări remarcăm un nou buton home, care conține și senzorul de amprentă.

Capetele carcasei de pe spate rămân confecționate din sticlă, iar pe mijloc găsim un capac din aluminiu mat, extrem de plăcut la atingere, inscripționat cu sigla Apple. Telefonul vine cu o serie de culori noi, versiunea albă fiind asemănătoare cu Iphone 5.

În ceea ce priveşte camera, observăm o diferență remarcabilă, ea fiind însoțită de un nou LED flash dublu.

În partea laterală stângă avem obișnuitele butoane de Volum+/- și butonul de silent, iar în partea de sus a telefonului se păstrează butonul de blocare specific seriei 5. Partea inferioară încorporează portul jack de 3,5 mm, 2 difuzoare și portul pentru alimentare.

Mai sunt și alți producători de telefoane care folosesc materiale asemănătoare la fabricarea dispozitivelor, însă Iphone 5 are avantajul unei dimensiuni mult mai compacte.

Telefonul reușește să aibă o greutate surprinzător de mică, de numai 112 grame, iar ca dimensiune ajunge la 123.8 x 58.6 x 7.6 mm. 5S este disponibil într-o gamă de trei culori argintiu, auriu și alb, toate fiind extrem de atrăgătoare.

[/wptab]

[wptab name=’Display’]

Şi la acest capitol americanii au decis să rămână conservatori, păstrând acelaşi ecran de 4 inci LED-backlit IPS LCD, touchscreen capacitiv cu 16 milioane de culori, a cărui rezoluţie este de 640 x 1136 pixeli (~326 ppi densitate pixelilor), multitouch acoperit cu sticlă Gorilla Glass pentru o protecţie mai bună.

Păstrarea dimensiunii de 4 inci ne aduce convingerea că Apple se axează în continuare pe telefoane compacte.

Luminozitatea nu aduce modificări, ba dimpotrivă, vizibilitatea în bătăile razelor de soare este mai redusă decât la Iphone5 dar care nu se poate observa cu ochiul liber numai cu ajutorul programelor de testare,telefonul rămâne în continuare unul dintre cele mai bune de pe piaţă la acest capitol.

La testele de rezistenţă la impact, telefonul scăpat de la o înălțime de până la 1,5 m şi aterizează pe părţile laterale nu păţeşte nimic, dar dacă el cade pe display atunci acesta se va crapa in totalitate, un minus dacă ne gândim că Samsung Galaxy S4, testat de la aceeaşi distanţă, nu se crapă decât în zona unde a survenit impactul.

[/wptab]

[wptab name=’Software’]

Noul sistem de operare iOS 7 arată cu totul diferit faţă de vechile versiuni, are un design nou, unde toate icoanele au un aspect diferit şi observăm o multitudine de elemente semitransparente.

Schimbările se remarcă încă de la primul contactat cu telefonul. Imediat după apăsarea butonului de deblocare observăm o imagine de întâmpinare nouă, mult mai colorată şi plină de viaţă. Nu mai avem bara de slide pentru deblocarea telefonului, acum avem doar o săgeată discretă în dreptul căreia trebuie să glisăm spre dreapta pentru a debloca telefonul. O dată efectuată această mişcare, telefonul ne solicită parola de deblocare sau amprenta dacă avem această opţiune activă. În cazul în care acestea nu există, apare ecranul de întâmpinare al sistemului de operare.

Dacă glisăm din partea inferioară înspre cea superioară a ecranului, putem observa noul centru de control. Aici găsim butoane precum mod avion,wi-fi, bluetooth, luminozitate, playerul muzical, lanterna, calculatorul, camera, şi altele.

Glisând bara superioară (unde observăm păstrarea ceasului şi a indicatorului pentru baterie) în jos, accesăm panoul de notificare unde regăsim evenimentele trecute în calendar pe zile/ore, notificările de la aplicații, mail, dar și apelurile ratate.

Bara de căutare o putem accesa glisând pe ecranul cu aplicații de sus în jos, iar ea ne va ajuta să găsim, fără sa irosim timp, aplicația sau fișierul pe care-l căutăm.

Panoul de gestionare a aplicațiilor care au rulat pe telefon se accesează tot printr-o dublă apăsare rapidă a butonului principal, iar cei de la Apple au operat modificări şi aici. Pentru a închide un proces al unei aplicații, în iOS7 este suficient să glisăm în sus pe aplicația de care nu mai avem nevoie, iar procesul se va opri, acţiune care va aduce îmbunătățiri în durata de viață a bateriei.

Folderele la iOS7 se crează la fel, prin apăsarea icoanei pe care dorim să o aranjăm într-un folder. După activarea acesteia, o deplasăm până la aplicația cu care dorim să formeze folderul, iar crearea unuia nou se va realiza automat. O altă modificare a sistemului iOS 7 este faptul că folderele nu mai au limită de fișiere, putem aşeza într-un folder câte aplicații dorim și putem grupa într-un folder toate aplicațiile instalate, inclusiv standul de știri.

Altă modificare care se poate observa este la browserul de navigare Safari, al cărui design rămâne același, dar acuma putem crea tab-uri nelimitate şi putem salva un site pentru a ne ușura accesul ulterior la siteul respectiv.

Cea mai notabilă schimbare la Iphone 5 rămâne senzorul de amprentă pe care îl putem seta să recunoască proprietarul telefonului la deblocare și la achiziția aplicațiilor din Apple Store. Pentru a evita neplăcerile unei eventuale erori de identificare în momentul utilizării, cei de la Apple au păstrat și metoda deblocării cu parolă, așadar proprietarul are 2 variante la dispoziție. Se pot introduce mai multe amprente, dar numai cea pe care o setăm ca amprenta principală ne va fi solitată de telefon.

[/wptab]

[wptab name=’Performanțe’]

Telefonul se remarcă printr-o placă de bază Apple A7 pe 64 de bit,prima de 64 biți pe un telefon mobil, o memorie RAM de 1Gb care se dovedeşte mai mult decât suficientă, un accelerator grafic PowerVR G6430 care va surprinde cu imaginile clare pe care reușește să le redea și cu o baterie Li-Po 1560 mAh battery (5.92 Wh) care poate rezista 10 ore în timpul vorbirii  / 250 ore în stand by și 40 ore în redare audio.

Mai jos observăm rezultatele obținute în testele de performanță

 

 

[/wptab]

[wptab name=’Multimedia’]

Deși au păstrat vechea rezoluție de 8MP, cei de la Apple adus îmbunătățiri și la acest capitol. Au schimbat diafragma camerei de la F2.4 la F2.2  lucru care permite o mai bună gestionare a luminii în condițiile în care aceasta fie lipsește fie este prea puternică. S-a modificat LED-ul camerei cu un LED-Dublu (True Tone)  care ajută camera să aibă o impersionantă captare a culorilor.

Opțiunile de foto/video au un nou design la Iphone 5S, în colțul dreapta jos avem modurile HDR disponibile, în partea dreaptă sus găsim setările pentru bliț, în colțul dreapta sus avem butonul care comută de pe camera spate pe camera frontală. Telefonul dispune de 2 opțiuni pentru filmare, video simplu și slow-motion, iar la fotografii avem 3 opțiuni dintre care putem alege foto normal, square și panoramă.

Camera video este incredibilă, reușește să înregistreze sunetul perfect și îl redă plăcut la o audiţie ulterioară, iar rezoluția pentru redarea video-uri este de 1080p cu 30 fps, ea putând să mulțumească orice utilizator pretenţios.

AirDrop – Este noua aplicație disponibilă pe iOS7, aplicație cu ajutorul căreia putem da share fișierelor pe care dorim să le distribuim celorlalți utilizatori de iOS7 din zona noastră. Pentru a folosi aplicația este necesară activarea bluetooth-ului și a wireless-ului. Cu ajutorul ei putem trimite aplicații,video-uri, fotografii, hărți, note, link-uri,etc.

Atunci când în jurul nostru se află dispozitive cu Airdrop, telefonul le va detecta în câmpul dedicat aplicației, iar noi trebuie doar să selectăm fişierele, persoana şi sa apăsăm „send”.

De reţinut este faptul că aplicația nu va funcționa decât cu dispozitive cu iOS sau Mac.

Siri – Aplicația care se dezvoltă de mai bine de 2 ani nu a rămas neschimbată, inginerii de la Apple au modificat asceptul aplicației, se deschide de fiecare data în modul fullscreen și dispune de posibilitatea de editare a comenzilor înregistrate,dacă cumva acestea au fost memorate greșit. Siri suportă și înțelege o gamă variată de limbi, printre careŞ engleză, franceză, germană, japoneză,italiană,spaniolă și chineză.

Un alt lucru care nu îl putem ignora la îmbunătățirile aduse acestei aplicații este că la această versiune de iOS avem la dispoziție atât voce feminină din partea Siri cât și voce masculină, rămânând la aprecierea proprietarului pe care o va folosi.

Icloud – Apărut încă de pe vremea iOS5, ea rămâne o aplicație importantă pentru Iphone, care ne permite sincronizarea fișierelor de pe telefonul mobil cu alte dispozitive, iar în momentul în care cumpăm o aplicație de pe telefonul mobil, ea va aparea pe toate dispozitivele cu care ai sincronizat icloud-ul.

Inițial vom dispune de 5GB spațiu de stocare, dar avem posibilitatea de creştere a acestei cifre.

Un rol important al acestei aplicații este acela de salvare a datelor fiecărui fișier disponibil. Spre exemplu, dacă avem un joc pe telefon și dorim să îl dezinstalam de pe dispozitiv, aplicația poate memora salvările iar în momentul în care reinstalam jocul respectiv îl putem relua de unde am rămas.

[/wptab]

[wptab name=’Concluzii’]

IPhone 5S face cinste celor de la Apple, fiind un produs impunător, performant și foarte util. Noile îmbunătățiri aduse sistemului de operare, senzorul de amprentă și placa de bază pe 64 biți sunt unice la telefoanele mobile și în momentul de față doar dispozitivele produse de Apple le deţin.

Ca şi aspect, iPhone 5S este un telefon aproape identic cu predecesorul său, dar prezintă îmbunătățiri remarcabile și usor de identificat. Putem spune că acest nou telefon este o inovaţie lansată de către producător, care va inregistra un mare succes.

Plusuri

TouchId
Procesor pe 64 bit
Camera foto cu LED Dual
Calitate în materialele componente
Durată de utiizare bună a bateriei
Design placut

Minusuri

Preţ ridicat
Foarte fragil
Componente hardware cam modeste in comparatie cu concurenta
Nano sim şi mufa de încărcare diferita fata de ceilalti producatori[/wptab]

[end_wptabset]

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook