Anul 2015 a fost un an plin de evenimente. După ce giganți precum Samsung, Sony, LG sau Microsoft și-au lansat ultimele modele de smartphone-uri, la fel a făcut și compania americană Apple, cu noile sale flagship-uri Iphone 6S și 6S Plus. Chiar dacă la prima vedere, telefoanele au un design aproape identinc, având puține elemente care să le deosebească la exterior, „singurul lucru care s-a schimbat este totul”, după cum a declarat chiar producătorul.

Telefoanele vin pe piață cu tehnologii în premieră precum noua generație de multi-touch, denumită și Force Touch sau 3D Touch, dar și modul Live Photos, care îi permite camerei foto să captureze momente înainte și după ce s-a efectuat o fotografie.

Iphone 6S Plus a apărut la puțină vreme după lansarea sistemului de operare iOS 9, care a fost criticat de utilizatori pentru spațiul de stocare prea mare pe care îl reține din memoria telefonului și pentru viteza de răspuns mai redusă decât iOS 8. Însă telefonul a fost conceput special pentru acest soft, iar producătorul ne asigură că nu vom întâmpina probleme software pe acest terminal mobil. Tot reprezentații Apple afirmau la lansare că acest nou produs este cel mai performant iPhone pe care compania l-a conceput vreodată și că va schimba radical modul în care utilizatorii interacționază cu telefoanele mobile.

Telefonul păstrează strategia de piață a modelului precedent și este un terminal de mari dimensiuni destinat în special segmentului de piață business. Dimensiunea acestuia, componentele hardware și software, design-ul dar și reputația producătorului reușesc sa faca din acest telefon unul dintre cele mai importante de pe piață.

Pentru modelul 6S Plus producătorul estimează ca se va comercializa în cantități mai mari decât 6 Plus. Acest lucru vine și datorită cererii tot mai mari pentru telefoanele cu diagonala de peste 5 inch, iar faptul că Apple își continuă strategia de a lansa 2 modele de telefoane simultan nu reușește decât să confirme atenția sporită pe care o oferă acestei categorii de terminale mobile.

[wptab name=’Design’]

Design-ul este un capitol la care producătorul nu a adus modificări majore. Acest lucru era oarecum de așteptat dacă ținem cont de istoricul Apple. La fel au făcut și cu generația Iphone 3, Iphone 4 și chiar Iphone 5, care pentru variantele S aveau elemente exterioare de diferențiere pe care numai un cunoscător sau un fan declarat le puteau observa.

Carcasa telefonului a rămas confecționată din același înveliș metalic de foarte bună calitate, care îi conferă telefonului atât eleganță cât și o foarte bună manevrabilitate. Butoanele sunt de asemenea confecționate din același metal, iar imbinarea tuturor elementelor exterioare a fost efectuată armonios și cu precizie.

Menționăm faptul că iPhone 6S Plus este un telefon putin mai greu, datorita noii tehnologii 3D Touch, si atinge 192g. Dimensiunile telefonului au suferit și ele unele modificări și înregistrează valori precum 158.2 x 77.9 x 7.3 mm față de 158.1 x 77.8 x 7.1 mm.

Modificarile exterioare sunt insesizabile pe partea frontală, dar cu ajutorul camerei foto principale telefonul se diferențiaza de predecesorul său. Aceasta are un design diferit, dar păstrează aspectul neplăcut prin faptul că este poziționată peste carcasa exterioară.

Partea frontală a telefonului are ca și elemente camera frontală, difuzorul pentru apeluri vocale și senzorul de luminozitate, amplasate deasupra display-ului, iar sub acesta se găseste celebrul buton Apple cu rol de Home, în care este amplasat și senzorul de deblocare pe bază de amprentă. Chiar dacă display-ul ocupă doar 67.7% din suprafața telefonului, producătorul a reușit să păstreaze un design simplu și plăcut.

Carcasa spate a telefonului, este confecționată integral din metal de cea mai bună calitate. În această zonă regăsim elementele tradiționale precum camera principal, microfonul și senzorul dual-LED.

Pe langă aceste elemente mai regăsim logo-ul companiei și elementele de identificare ale telefonului precum modelul, seria IMEI sau FCC ID.

Pentru lateralele telefonului, gigantul American s-a hotărât să rămână tot pe margini curbate, precum la modelul precent. Pe partea stângă avem amplasate butoanele de volum și celebrul buton Apple pentru activarea/dezactivarea modului silențios. Pe partea dreaptă avem butonul de loc/unlock și acces la portul SIM de tipul Nano. Butoanele metalice se îmbina perfect cu carcasa telefonului, iar pe parcursul utilizării nu emit sunete neplăcute.

Partea superioară a telefonului este complet mată și lipsită de elemente, iar pe partea inferioară a acestuia avem acces la porturile jack de 3,5mm, și portul de alimentare transfer care a rămas la fel ca cel pentru modelele 5/5S/5C/6/6 Plus. Pe lângă cele 2 porturi, mai regăsim microfonul destinat apelurilor vocale și difuzorul principal.

125071340-2-iphone_6_plus_16gb_gold_akilli_telefoniphone6gold_3038976b

banner-geeks-cumpara-01

[/wptab]

[wptab name=’Display’]

Iphone 6S Plus vine pe piață cu același display de tipul LED-backlit IPS LCD, cu touchscreen capacitive și în 16 milioane de culori. Display-ul este denumit de producător Retina, la fel ca la modelele precedente. Dimensiunea acestuia este de 5,5 inch și poate suporta o rezoluție maximă de tipulFullHD, 1080×1920 pixeli. Densitatea pixelilor rămâne și ea neschimbată, la valoarea de ~401 ppi. Ecranul telefonului vine acoperit cu acceași sticlă protectoare, care și-a dovedit calitatea pe modelele anterioare. Chiar dacă nu este una de tipul Gorila Glass, Apple este renumit pentru că oferă display-uri de o calitate bună, care reține destul de greu zgârieturi sau urme de uzură. Atenție însă, nu este o sticlă indestructibilă, iar la șocuri mecanice aceasta poate ceda în orice clipă.

3D Touch este tehnologia în premieră de care se bucură telefonul. Apple a declarat că această tehnologie va schimba radical modul în care utilizatorii interacționează cu telefoanele mobile. Pentru prima dată, un iPhone este capabil să diferențieze câtă presiune aplică utilizatorul pe display-ul telefonului. Pe lângă modurile déjà cunoscute de Multi-Touch precum apăsare, glisare sau apropiere/depărtare a degetelor, 3D Touch introduce un nou concept denumit Peek and Pop.

În momentul în care folosim tehnologia 3D touch telefonul reacționează prin niște vibrări ușoare, care confirma faptul că a înțeles ce conținut doriți să accesați.

Modul de funcționare a variantei de multi-touch pe care au descoperit-o cei de la Apple se bazează în principal pe un senzor de presiune amplasat sub display-ul telefonului. Acesta ajută telefonul să recepționeze comenzi după modul în care utilizatorul le generează.1

O altă noutate cu care vine acest display este modul 100% reversibil în care putem utiliza telefonul mobil. Despre această funcție am auzit prima dată în cadrul acestui an, de la producătorul francez de telefoane mobile Alcatel. Ei bine, noul Iphone 6S Plus se poate folosi atât în modul Portret cât și în modul Cascadă, indiferent că este vorba despre o aplicație sau o utilizare normală.

2 3

Acestă funcție nu are doar un rol vizual, ea permite utilizatorului să beneficieze de mai multe funcții/setări pentru aplicații precum mesaje, memo-uri, calculator, etc.

9 8 7 6 5 4

Zoom-ul ecranului principal este o caracteristică de care se mai bucură acest display. Utilizatorii pot selecta 2 variante de utilizare a telefonului, standard și cu zoom. Varianta cu zoom va permite o vizualizare de icoane si caractere mai mari, utilă în special persoanelor cu probleme de vedere.

10 11

banner-geeks-cumpara-01

[/wptab]

[wptab name=’Software’]

Iphone 6S Plus a fost lansat pe piață cu sistemul de operare iOS 9.0.1 dar poate fi actualizat și la ultima versiune iOS 9.0.2. Despre noul sistem de operare pune spune că a fost creat pentru modelele 6S și 6S Plus, deoarece pe aceste 2 terminale rulează ireproșabil și promt la fiecare comandă pe care o generăm. La modele mai vechi precum 5S sau 6 noua versiune software mai întâmpină unele dificultăți atunci când telefonul este suprasolicitat.

Atenție însă, utilizatorilor de iPhone care au făcut update la noul sistem de operare și folosesc cartelă SIM pe abonament. Odată cu iOS 9, Apple a îmbunătățit și canalul de comunicare iMessenger al acestui soft si datorită acestei “ajustări” la fiecare aplicație sau versiune de soft pe care o actualizăm, telefonul va trimite un SMS la serverul Apple cu ajutorul iMessenger. Acest SMS va genera costuri suplimentare abonatului care utilizează telefonul. Pentru a evita astfel de situații neplăcute, înainte de orice update, dezactivați funcția iMessenger din Setările telefonului, reamura Mesaje, după care apăsam pe butonul de dezactivare pentru funcția iMessenger.

12

Prima și una dintre cele mai utile schimbări care ne-a sărit în ochi la acest soft a fost modul de economisire a bateriei. O funcție care există de ceva vreme pe terminalele Android și pe care Apple, la cererea utilizatorilor s-a hotărât să o introducă. Acest mod economic ajută telefonul să conserve mai bine bateria telefonului, prin reducerea unor efecte vizuale,  actualizarea contactelor exclusiv la cererea utilizatorului, dezactivarea update-urilor automate și oprirea aplicațiilor care rulează în background. Acest mod nu afectează negativ modul de utilizarea al telefonului și este o mână de ajutor oferită de Apple utilizatorilor săi. Se poate activa/dezactiva din setările telefonului, de la ramura Baterie. În momentul în care s-a activat această funcție, indicatorul care ne informează despre bateria telefonului își va schimba culoare din verde în galben.

13 14

Securitatea telefonului mobil a fost și ea îmbunătățită la Iphone 6S Plus. Codul de deblocare al telefonului mobil nu mai este format din 4 cifre precum la modelele anterioare. Apple a trecut în rând cu restul producătorilor de telefoane mobile, iar pentru Iphone 6S Plus utilizatorii vor fi nevoiți să utilizeze un cod format din 6 cifre.

15

Aplicațiile telefonului au devenit mai esențiale și utile, iar cu Siri putem comunica mai ușor. Securitatea telefonului a fost îmbunătățită semnificativ, la fel și durata de viață a telefonului. Conform producătorului, „acest nou update va pune utilizatorii să se gândească cum s-au putut descurca fără el”.

Aplicația Note, care și-a dovedit utilitatea pe parcursul generațiilor anterioare, a fost îmbunătățită. Note a primit un nou mod prin care putem crea mult mai mai ușor un checklist despre viitoarele noastre sarcini. Pe lângă acest lucru acum putem adăuga la notele noastre o poză, o hartă sau chiar un site web. Aplicația de notițe chiar poate face acest lucru și prin modul clasic, putem schița în cadrul ei diferite scheme sau idei. La toate cele menționate mai adăgăm și faptul că, datorită iCloud, fiecare notă pe care o realizăm o vom putea vizualiza de pe toate terminalele Apple pe care le avem în dotare.

16 17 18 19

Maps, este una dintre cele mai utile aplicații preinstalate pe aceste device-uri. iPhone 6S Plus vine cu un Maps puternic, pe care acum îl vom putea utiliza ca un ghid chiar și pentru transportul în comun. În funcție de orașul pe care îl selectăm, vom putea vizualiza liniile și stațiile de transport pentru metrou, autobuze, trenuri sau chiar feriboturi. La fiecare călătorie pe care o efectuăm, telefonul va memora ruta pe care o efectuăm de la punctul A la destinația B. Cu ajutorul ei putem vedea care sunt locurile aflate în apropierea noastre pe care merită să le vizităm. Din păcate, pentru țara noastră unele dintre aceste funcții nu le vom putea utiliza, cel puțin în municipiul Cluj.

20 21 22 23 24 25

Wallet, are rolul de a transforma plățile efectuate către Apple, mai securizat și mai util ca niciodată.  Serviciul Apple Pay va putea fi folosit mai ușor prin intermediul plății cu ajutorul cardului bancar, acest serviciul vor putea beneficia și utilizatorii Discover. Cardurile de fidelizare pe care le avem la diferite puncte comerciale, vor putea fi salvate în cadrul aplicației datorită cititorului pentru codurile de bare și nu va mai fi nevoie să umblăm cu ele după noi.

26 27

iCloud Drive, este serviciul de Cloud pe care Apple îl oferă utilizatorilor săi. Noul update pe care l-a primit această aplicație odată cu trecerea la iOS 9 constă în faptul că vom putea accesa fișierele salvate în cloud chiar de pe ecranul principal al telefonului. Această opțiune trebuia activată însă din setările telefonului, ramura iCloud Drive. Căutarea fișierele se efectuează foarte ușor în cadrul ei, trebuie doar să tastăm denumirea fișirului pe care dorim să îl vizualizăm. Acestea pot fi ordonate și după criterii precum dată, nume, sau orice alt criteriu pe care dorim noi să îl folosim.

28 29

Multitasking-ul a fost actualizat la un nou nivel. Datorită tehnologiei 3D Touch vom putea face lucruri imposibile până acum pe un Iphone. Spre exemplu, pentru a trimite mai departe un e-mail trebuia numai să apăsăm cu presiune pe email-ul respectiv, iar mai apoi putem selecta una din opțiunile pe care telefonul le generează. Accesarea rapidă a unor aplicații este și ea posibilă la iPhone 6S Plus. Spre exemplu, dacă dorim să efectuăm un selfie, trebuie doar să apăsăm cu presiune pe icoana destinată camerei foto și să selectăm acest lucru. Aplicația pentru mesaje ne permite și ea să trimitem SMS-uri la contactele cu care corespondăm cel mai des. Maps oferă funcții precum ghidarea spre casă, memorarea unor anumite locații sau transmiterea locației în care ne aflăm. Safari vine cu opțiuni precum vizulizarea site-urilor marcate, deschiderea unei pagini private care sa nu fie contorizată în istoricul browser-ului sau a unei pagini noi și vizualizarea listei în care marcăm ceea ce dorim să citim ulterior.

30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

banner-geeks-cumpara-01[/wptab]

[wptab name=’Hardware si Performante’]

Iphone 6S Plus este un smartphone care vine cu o echipare hardware sub ceea ce oferă restul competitorilor. Însă, datorită faptului că Apple este producătorul telefonului și cel al sistemului de operare, softul este optimizat după puterea de procesare a terminalui mobil. Tot o mână de ajutor o oferă faptul că iOS este un soft care se bazează pe un circuit închis, spre deosebire de Android care este unul de tipul open source. Lucru cu care Samsung, Microsoft, Lg , Sony, HTC și restul nu pot concura în momentul de față.

Este de apreciat faptul că un procesor Dual-Core cu frecvența de 1,84 Ghz poate ține piept unui colos de tipul Cortex A57, Octa-Core. Telefonul s-a mișcat rapid și eficient la fiecare comandă pe care am generat-o pe parcursul testului. Iar o memorie RAM de 2GB permite telefonului să funcționeze la fel de bine ca un terminal dotat cu 4GB. Toate aceste caracteristici hardware dovedesc faptul că Apple are un avantaj față de competiție în acest moment, nu numai la capitolul vânzări, cât și în ceea ce privește modul de gestionare a procesului hardware-software.

Procesorul grafic al telefonului este unul complet nou de tipul PowerVR GT7600 care are la bază 6 nuclee grafice. Iar despre noul chipset Apple A9 pe 64 de biți, compania americană a declarat că este cel mai performant și puternic care există pe piață. El dezvoltă o putere pe care o regăsim doar pe calculatoarele de tipul desktop. Datorită acestuia, precesorul telefonului este cu 70% mai rapid, iar procesorul grafic are o putere sporită cu până la 90 de procente. De unde se explică și cum reușește iPhone 6S Plus să țină piept competiției.

Game-ingul este un alt segment la care Iphone 6S Plus excelează. Datorită display-ului de 5,5”, a procesorului grafic cu 6 nuclee și a sistemului de operare, ne vom putea bucura chiar și de cel mai complex joc pe telefonul mobil. Jocurile video a fost un aspect de care producătorii de telefoane mobile au ținut mereu cont, iar Apple a respectat acest lucru, atât în ceea ce privește partea video cât și partea audio. Alegerea noastră a fost jocul Modern Kombat, în ale cărui taine ne-a sedus pe parcursul testului. Este un Shooter excelet care se poate juca atât în single player cât și în multiplayer. Detaliile grafice și gameplay-ul din Modern Kombat solicită foarte mult telefonul mobil, însă Iphone 6S Plus s-a descurcat excelent pe parcursul testului.

51 52 53

Telefonul se comercializează în 3 variante cu memorie de stocare. Precum fratele mai mic, el dispune de memorii de stocare cu valori precum 16GB, 64GB și 128GB. Fiecare variant fiind cu preț propriu, iar diferența dintre ele va fi cel mai probabil la fel ca la Iphone 6, +100 de euro pentru versiunea de 64GB și +200 euro pentru versiune de 128GB.

Bateria telefonului este una nedetașabilă de tipul Li-Po cu o capacitate de 2750 mAh (10,45 Wh). Este suficient de puternică cât să mențină telefonul pornit pentru o perioadă de 384 ore în stand-by pe conexiune 3G, 24 de ore pentru apeluri telefonice pe conexiune 3G și 80 de ore atunci când telefonul este folosit pe post de player muzical.

La testele de performanță efectuate cu ajutorul programului AnTuTu telefonul s-a clasat pe primul loc într-un top compus doar din terminale Apple. A obținut un punctaj de 58770 și dovedește faptul că Apple a creat ceea ce și-a propus, un nou smartphone care să fie mai performant decât cele anterioare.

41 42 43 44[/wptab]

[wptab name=’Multimedia’]

Multimedia este ramura care a fost schimbată radical la iPhone 6S Plus. La acest capitol nu există nici o asemănare cu vechea versiune 6 Plus. Camera principală a fost upgradată la 12MP și este capabilă să efectueze fotografii la o rezoluție maximă de 4032 x 3024 pixeli. Are ca “ajutoare” o serie de dotări precum autofocus și LED flash de tipul Dual (dual tone). Principalele caracteristici ale acesteia sunt geo-tagging-ul, capacitatea de a filma simultan atât 4K cât și la 8MP, focalizare prin atingere, senzor de detectare a feței/zâmbetelor și modul HDR atât pentru fotografii normale cât și pentru cele de tipul panorama. Pe partea de video, camera beneficiază de un stabilizator optic și poate înregistra fișiere la un format de 2160p cu 30 fps, 1080p cu 60 de fps și 120 fps, iar la 720p cu 240 de fps.

Camera frontală a telefonului a fost îmbunătățită și ea semnificativ. Dacă vechile modele veneau cu o camera frontală de 1,2MP, iPhone 6S Plus vine cu o cameră de 5MP. Este capabilă să filmeze la un format maxim de 1080p cu 30 de fps și beneficiază de funcții precum senzor pentru detecția feței, HDR și modul panorama.

45 46 47 50

banner-geeks-cumpara-01[/wptab]

[wptab name=’Concluzii’]

Sloganul celor de la Apple “The only thing that’s changed is everything” pare exagerat la prima vedere. Telefonul are un aspect aproape identic cu cel al lui iPhone 6 Plus. iPhone 6S Plus este un telefon de mari dimensiuni care nu vine doar cu un display nou.
A fost lansat pe piață cu scopul de a schimba radical modul de a utiliza multitouch-ul unui telefon mobil, iar pe noi ne-a convins de acest lucru. Să sperăm că cei de la Apple nu se vor opri aici, iar pe viitor ne vor încânta cu produse la fel de inovatoare ca și până acum.

Aspectul, calitatea materialelor dar și dinamica acestuia sunt caracteristici care fac din Iphone 6S Plus un smartphone ideal pentru oamenii de afaceri. Pe parcursul testului, telefonul a avut un comportament ireproșabil, iar iOS 9 este unul dintre cele mai bune și sigure sisteme de operare la ora actuală.

banner-geeks-cumpara-01

Pro

  • Noua generație de multitouch
  • Funcția Live Photos
  • Camerele foto/video
  • Noul procesor grafic
  • Chipset-ul

Contra

  • Aspect exterior aproape identic cu vechiul model
  • Versiunea de 16GB beneficiază de spațiu de stocare destul de limitat, datorită dimensiunii softului
  • Încărcarea wireless doar prin produse Apple

[/wptab]

[end_wptabset]

 

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook

1 Comentariu

Comments are closed.