Compania constituita in Asia prin alianta mai multor companii de telefonie mobila debuteaza in 2009 cu primul telefon marca proprie si isi croieste drumul pana in Europa de vest, in timp ce noi modele nu contenesc sa apara din ce in ce mai repede. Karbonn nu doreste sa lupte cu greii consacrati ai industriei care in acest moment isi poarta bataliile pe piscuri inalte. Compania a gasit mai degraba nisa pe care se pare ca nu mai activeaza atat de multe companii. Segmentul despre care discutam, bineinteles, este budget sau middle-low, unde functionalitatea conteaza mai mult decat aspectul sau performantele inalte.
Undeva spre varful gamei se afla smartphone-ul despre care vorbim astazi: Karbonn K9 Smart.
Cutia foarte viu colorata, putin mai mare decat telefonul, se straduieste sa gazduiasca un incarcator, cablul de date microUSB, castile cu fir (handsfree), garantia si manualul de instructiuni.
[wptab name=’Design’]
Dupa cum am specificat si in randurile anterioare, design-ul este modest, dar totusi se incadreaza in norme de standard ridicate. Carcasa, fabricata in totalitate din policarbonat, este bine inchegata si, spre deosebire de fratii Karbonn mai mici, nu scartaie la colturi. Spatele este acoperit cu un invelis aderent, putin cauciucat am putea spune, cat sa stea bine in mana.
Mufa pentru incarcare si jack-ul pentru castile handsfree fac pereche in partea superioara a aparatului, in timp ce in partea de jos design-ul este curat si liber, gazduind doar microfonul. Putem considera acest aspect ca un plus, deoarece in momentul utilizarii telefonului putem avea nevoie si de putina energie, iar amplasarea mufelor in parti distincte ale dispozitivului l-ar putea face greu de folosit.
Avem o dispunere buna pentru butoanele de volum – in partea dreapta – imediat dedesubt aflandu-se controlul pentru pornirea si oprirea dispozitivului. Partea din spate este plana si gazduieste camera foto si un blitz de mari dimensiuni.
Capacul de pe spate se poate scoate pentru a accesa acumulatorul si pentru a introduce pana la doua SIM-uri de tip micro si un card microSD.
Camera frontala este amplasata discret pe banda neagra care acopera marginile display-ului.
[/wptab]
[wptab name=’Display’]
Ecranul cu marimea de 5” nu exceleaza nici la culori, nici la rezolutie, iar motivul ar putea fi economia, din toate punctele de vedere, economie regasita si in costurile de productie, dar si in privinta economisirii energiei acumulatorului. Astfel, avem un aranjament cu o rezolutie de 480 x 854 pixeli si 196 ppi. Desi nu s-a investit intr-un display mai performant, acesta este protejat de o suprafata numita Dragontrail Glass, varianta indiana a lui Gorilla Glass.
Pentru un dispozitiv budget, claritatea este ok, insa cu cat scade unghiul de vizualizare, cu atat scade si calitatea afisajului, iar contrastul in lumina zilei este destul de sarac.
Meniul este dispus pe patru coloane si cinci randuri, cu un design aerisit, in care se poate gasi orice aplicatie, destul de simplu. Va recomandam pachetul de protectie pentru Karbonn K9 Smart la un pret foarte avantajos.
[/wptab]
[wptab name=’Software’]
Dispozitivul se livreaza din fabricatie cu versiunea 5.1 a binecunoscutului sistem de operare Android, iar aplicatiile se pot instala si personaliza conform nevoilor fiecaruia. Cele cateva aplicatii preinstalate sunt destinate celor din India, deoarece vin in limbile acestora. Fara nicio problema, acestea se pot sterge pentru a face loc altor aplicatii pe masura utilizatorului. ChillX este una dintre aceste aplicatii, fiind un fel de replica indiana a vestitului YouTube.
Ecranele se pot personaliza cu imagini de fundal, tranzitii, obiecte widget, numarul de ecrane fiind, de asemenea, la alegerea utilizatorului.
Aplicatiile preinstalate includ manager de fisiere, instrumente utile precum meteo si lanterna, plus un manager pentru dual-SIM de unde se poate activa si dezactiva cate un SIM sau se poate selecta serviciul de date mobile.
Nu am intalnit alte functii speciale integrate in meniuri, telefonul mentinand si linia software pe un stil clasic.
[/wptab]
[wptab name=’Performante’]
Karbonn K9 Smart are un procesor quad-core cu frecventa la 1,2 GHz si poate rula o gama variata de aplicatii. Grafica este asigurata de GPU integrat. Chipsetul ales de companie nu este cel mai performant, dar se descurca in majoritatea situatiilor, cum ar fi jocuri sau filme si in putine cazuri sacadeaza sau blocheaza aplicatia.
Memoria de lucru este de 1 GB RAM, aleasa in conformitate cu performantele procesorului, facand ca aplicatiile sa se comporte decent in rulare.
Spatiul de 8 GB de stocare poate fi suplimentat cu inca 32 GB, prin slotul microSD.
Printre alte functii mai putem specifica si conectivitatea 3G pentru SIM1 si EDGE pentru SIM2, senzor gravitational si acumulator cu capacitatea de 2.300 mAh, care poate sustine telefonul in utilizare pana la 2 zile.
Ne este oferita o suita de optiuni pentru conectare: Bluetooth 4.0, conectare prin cablu microUSB versiunea 2.0, wi-fi, GPS asistat si mai ales conectivitate 3G. Pe partea de conectivitate prin reteaua mobila dispozitivul are mult de suferit, viteza este foarte mica, iar la actualizarea unor aplicatii primim time-out de conexiune.
[/wptab]
[wptab name=’Multimedia’]
Partea audio-video nu exceleaza, dar se mentine in limite normale, telefonul realizand fotografii decente cu camera principala care are un senzor de 5 MP. Camera secundara este mai slaba, realizand capturi de maximum 1,3 MP, iar claritatea este mediocra. O optiune frumoasa in cadrul aplicatiei foto este ca se pot face poze pe burstmode cu 40 sau 99 de cadre.
Sunetul are o calitate buna, nu distorsioneaza, dar nici nu este clar directionat. Gaurelele din carcasa nu au acest scop precis si sunetul scapa foarte simplu in toate directiile.
Nu avem un player video dedicat, insa din galerie se poate accesa orice fisier foto/video. Dupa necesitati, se poate instala un player dedicat din Magazinul Google Play.
[/wptab]
[wptab name=’Concluzii’]
Smartphone-ul se incadreaza perfect in nevoile celor care sunt la inceput in lumea tehnologiei mobile. Display-ul generos poate sa fie un factor determinant in alegerea primului smartphone, iar aspectul placut vine in completarea acestuia. Din pacate, singura optiune de culoare este un gri-bej si partea multimedia are mult de suferit din pricina camerei secundare si a sunetului imprecis directionat.
Pretul la care se poate achizitiona acest telefon este de doar 349.90 lei.
Nota: 3/5
Plusuri:
- Aspect placut si design universal;
- Acumulator cu capacitate de 2.300 mAh;
- Pret imbatabil.
Minusuri:
- Camera secundara de calitate slaba;
- Fabricatie in totalitate din materiale plastice.
[/wptab]
[end_wptabset]