A trecut ceva vreme de cand am primit pe banca de teste a geeks-ilor o tableta si parca imi era dor, asa ca Lenovo Tab 4 varianta de 10 inch si cu conectivitate 4G a venit la fix.
Constructie si design
Initial speram sa fie asemanatoare cu mai vechiul Yoga Tab 3, care are un design mai ciudatel, cu un tub cilindric unde este amplasatacumulatorul, precum si un stand cu care poti pune tableta in diferite pozitii. Lenovo Tab 4 nu are un design la fel de interesant dar totusi e foarte functional estetic. Are marginile dintr-un plastic gri, pe partea stanga sunt amplasate butoanele de volum si pornit/oprit, iar pe partea dreapta avem mufele jack, microUSB, un microfon. Sub logo-ul Lenovo se afla tavita pentru cartela nanoSIM si cardul de memorie microSD care nu se lasa foarte usor scoasa din pozitie. Pentru entertainment, Lenovo a decis sa puna doua difuzoare cu tehnologia Dolby Atmos pe marginea superioara.
Pe spate avem un plastic cauciucat gri inchis, foarte moale, care este placut la atingere dar pe care ramane orice amprenta si camera de 5Mp. Masurand 247 x 171 x 8.3 mm, pentru o tableta de 10 inch Tab 4 este destul de usoara la cele 500g ale sale.
Display
Sunt convins ca toti doritorii de numere pompoase sunt dezamagiti cand spun ca la un ecran IPS de 10 inch, Lenovo Tab 4 are doar rezolutia de 1280 x 800 pixeli care nu sunt deloc inghesuiti, avand densitatea de 150ppi. Lasand la o parte numerele, cand te uiti la un film pe Netflix sau un clip pe Youtube, calitatea imaginii este buna. Chiar si in jocuri, imaginea este foarte buna, cu unghiuri de vizibilitate largi si luminozitate puternica. Mi-ar fi placut totusi ca culorile sa fie mai puternice si mai precise, dar asta tine mai mult de gusturi.
Am cautat prin toate manualele si schita tehnica, dar nu am gasit nimic despre protectia ecranului asa ca va recomand cu caldura o folie pentru protectia acestuia.
Hardware si performanta
Ok, trebuie sa recunosc ca nu e cea mai sprintena tableta. Lenovo a ales sa integreze pe Tab 4 chipsetul Snapdragon 425 care are mai bine de 2 ani si care vine cu un procesor quad core Cortex A53 tactat la 1.4Ghz. Noroc cu cei 2 GB de memorie RAM care ajuta in momentul in care avem mai multe aplicatii deschise. Dar chiar si asa, Tab 4 se misca destul de binisor, cu mici sacadari pe ici colo, iar daca nu suntem prea prietentiosi la jocuri si scopul ei este mai mult pentru web surfing, muzica si filme, atunci pot spune ca puterea de procesare este decenta.
In testele sintetice Lenovo Tab 4 a obtinut 43706 puncte in Antutu si 1866 de puncte in Geekbench, foarte asemanator cu un telefon entry level, dar sa nu uitam din ce categorie face parte si aceasta tableta.
Ca si conectivitate Tab 4 este dotata cu WiFi 2.5Ghz g/g/n, Bluetooth care din pacate nu vine cu NFC si suport pentru conexiune 4G printr-o cartela nano SIM.
Nu pot sa ignor cele doua difuzoare din partea superioara a tabletei. Acestea impreuna cu aplicatia Dobly Atmos ofera un sunet foarte bun pentru un dispozitiv mobil, fie ca te uiti la un film sau te joci, sunetul este foarte bun iar volumul este suficient de puternic incat sa-i deranjezi pe toti din birou. Cand vine vorba de muzica, recomand folosirea castilor sau difuzoarelor. Personal inca nu am vazut un telefon sau o tableta pe care sa o prefer in locul castilor.
Inca un lucru care m-a impresionat la aceasta tableta este bateria de 7000mAh. Chiar daca dureaza destul de mult pana cand se incarca complet, aceasta parca nu mai vrea sa se descarce. La o utilizare zilnica usoara, cu 30 de minute de websurfing, tinut ecranul deschis pentru o reteta timp de 20 de minute si vreo doua clip-uri pe Youtube, bateria tine mai bine de o saptamana.
Software si interfata
Poate inca un atu pentru Lenovo Tab 4 este software-ul. Tableta vine cu sistemul de operare Android 7.1.1, cu update-ul de securitate din ianuarie 2018, iar preinstalat este pachetul Microsoft Office.
Pentru cei care au copii, Lenovo le-a dedicat un cont special, cu un design si functii special concepute pentru ei. Parintii pot seta cat timp poate un copil sa utilizeze tableta si pauzele intre sesiuni. Cu alte cuvinte, daca vrei sa-ti lasi copilul sa se joace maxim o ora pe zi pe tableta, Lenovo Tab 4 are direct din fabrica aceasta optiune.
Camera
Cu siguranta majoritatea clientilor care isi cumpara tablete, nu o fac pentru calitatea fotografiilor dar daca ai nevoie sa surpinzi ceva rapid si nu ai nimic altceva la indemana, Lenovo Tab 4 are o camera de 5MP pe spate care va face exact asta. Calitatea fotografiilor este decenta, cele din exterior unde este suficienta lumina, ies surprinzator de bine pentru o tableta, iar cele din spatii inchise cu un pic de zgomot.
Concluzie
Da, chiar mi-a fost dor sa testez o tableta, iar Lenovo Tab 4 4G a picat la fix. Eu unul incerc sa nu acord aceeasi importanta specificatiilor unei tablete ca si unui telefon pe care il avem toata ziua in mana. Personal prefer sa stiu ca aceea tableta isi face treaba care ma intereseaza sa o faca, si anume: ecran mare, difuzoare stereo puternice, practica si un soft bine configurat. Toate acestea le gasesc la Tab 4, asa ca pentru o tableta de buget, pe mine m-au convins. Pe voi?
Pro:
– Autonomia de peste o saptamana in utilizare usoara
– Difuzoare puternice
– Software bine optimizat + contul pentru copii
– Conectivitate 4G
Contra:
– Nu are protectie gorilla glass
– Display de rezolutie mica
– Lipsa certificare IP