Lansat anul trecut, Optimus F6 aduce tot ce trebuie pentru un client care cauta sa fie multumit de toate, doreste performanta, calitate si totul la un pret foarte bun. El face parte din seria “F” a gamei Optimus, printre care se mai numara: F3, F5, F6, F7, ceea ce inseamna ca el se afla undeva la varful piramidei, alaturi de cele mai performante smartphone-uri de la LG. Se pare ca toata gama F are un raport pret/calitate foarte bun, deoarece se vinde foarte bine.
[divider]
[wptab name=’Design’]
Trebuie sa mentionam de la inceput ca avem de a face cu un telefon din plastic, si chiar daca la prima vedere pare un telefon fragil, este doar o iluzie. Dispozitivul are o grosime considerabila de 10,2 mm care ii ofera o constructie solida si senzatia de telefon rezistent. Din punctul de vedere al materialelor folosite, il poti compara cu telefoanele Samsung Galaxy S1 sau S2, deoarece capacul din spate este de tip glossy, cu un aspect retro. Amplasarea camerei foto este centrala, deasupra led-ului Flash, iar in partea dreapta, pe margine avem un difuzorul. Pe partea laterala din stanga se afla butonul pentru volum precum si un buton pe care il putem folosi ca si buton dedicat pentru camera sau pentru a scrie o nota direct pe ecran.

Un alt aspect pozitiv si de mare importanta este sticla de tip Gorilla Glass 2 care ii va asigura o protectie buna impotriva zgarieturilor usoare. In partea de sus regasim un difuzor bun, cu un design foarte placut. Tot in partea de sus gasim si portul audio pentru jack de 3,5mm. In partea de jos, avem un port USB si microfonul pentru convorbire. O caracteristica utila care ne-a placut este iluminarea, in diferite culori, a conturului butonului fizic in momentul in care primim mesaje sau avem apeluri pierdute.
[/wptab]
[wptab name=’Display’]
Vine dotat cu o tehnologie de tip IPS, care este cunoscuta dupa reproducerea naturala a culorilor dar si dupa unghiurile de vizualizare foarte bune. Diagonala ecranului este de 4,5 inchi, destul de utilizata pe piata, dar partea mai slaba este ca vine cu o rezolutie destul de mica, de doar 540 x 960 din care rezulta doar 240 ppi. In mare parte, vei avea parte de imagini destul de clare, si il vei putea utiliza usor doar cu o singura mana.
[/wptab]
[wptab name=’Performante’]
LG Optimus F6 ruleaza pe un procesor dual core Snapdragon 400 la 1.2 GHz. Acesta se foloseste de o memorie RAM de 1 GB si 4 GB memorie interna dintre care doar 1.3 GB sunt la dispozitia utilizatorului. Memoria poate fi extinsa printr-un card microSD pana la 32 GB. In timp ce performantele procesorului si a memoriei sunt scazute, interfata proprie este ideal integrata si livreaza performante bune, fara lag-uri. Memorie interna limitata este o preocupare importanta a utilizatorilor, unde tot mai multe smartphone-uri vin cu o memorie mica datorita aplicatilor preinstalate.
Nu am intampinat nici un fel de lag atunci cand navigam prin paginile meniului de aplicatii.
Camera foto a smartphone-ului a fost lansata in numai 1.5 secunde cu toate ca in fundal rulau aplicatiile “ Angry Birds”, “ Google Maps”, “Youtube” si “ Magazin Play.
Device-ul a rulat jocul “ Angry Birds: Star Wars II” fara nici un fel de probleme.
Mai jos am pregatit un set de teste bench de comparatie:
Quadrant Standard | AnTuTu | GFXBench | Vellamo (HTML5 / Metal) |
|
LG Optimus F6 | 5044 | 13733 | 2745 / 24 fps | 2056 / 500 |
Samsung Galaxy S4 mini | 6783 | 13341 | 3762 / 33fps | 2088 / 685 |
LG Optimus F7 | 5708 | 10917 | 2038 / 18 fps | 2192 / 614 |
[/wptab]
[wptab name=’Software’]
LG Optimus F6 ruleaza cu o versiunea personalizata de Android 4.1.2 Jelly Bean.
Pe ecranul de start poti accesa rapid functia de apel, mesaje, email-ul si camera foto, desi aceste iconite pot fi schimbate cu orice alte aplicatii instalate din meniul telefonului.
Ecranul principal gazduieste o aplicatie pentru vreme in partea de sus, iar jos vom gasi aplicatiile: email, Magazin Play, browser-ul de internet si camera foto.
Apasand continuu pe ecranul de start putem adauga usor alte aplicatii si widget-uri, ocupand un maxim de 5 ecrane de start.
In meniul din partea de sus a ecranului vom avea acces la setari precum Wi-Fi, Bluetooth, Modul Avion, GPS precum si aplicatiile exclusive LG ca Qslide si QuickMemo.
Ca multe altele, si acest meniu se poate personaliza, avand la alegere 13 functii ce le poti introduce.
Diplay-ul de 4.5 inch al lui Optimus F6 lasa destul loc pentru aplicatii si widget-uri pe ecranele de start.
Singurul inconvenient gasit in aceasta sectiune vine din lipsa unui tab/buton care afiseaza aplicatiile recent folosite, iar daca vrei sa le gasesti va fi nevoie sa tii apasat pe butoul home.
LG Optimus F6 include printre altele si un Voice Recorder, un dictionar, precum si aplicatiile Google ca Chrome, Google Maps si Youtube.
QuickMemo este o aplicatie pe care o putem deschide rapid prin accesarea barii de notificari. Ai la alegere 16 culori si 4 modele de intrumente pentru a putea scrie orice, cu o functie ce te va lasa sa partajezi orice ai notat sau desenat.
O functie care ne-a incantat a fost Qslide, o aplicatie ce iti va permite sa lucrezi simultan cu doua aplicatii. Poti alege dintre calculator, video player, browser, memo sau calendarul. La oricare aplicatie poti seta trasparenta, pentru atunci cand ai nevoie mai mult de accesul la icoane sau la functia selectata. Oricat de mult ne place aceasta functie, ea este mult mai practica pentru smartphone-uri cu display mai mare, cum ar fi LG G2.
QuickRemote – o alta aplicatie preinstalata, iti va transforma telefonul intr-o telecomanda pentru televizor. In testul nostru pe un Smart TV Samsung, a functionat corect si cu un timp de raspuns destul de mic. Dupa cateva secunde de configurare am reusit sa interactionam cu televizorul precum si cu un DVD player Phillips.
LG Optimus F6 pe partea de functii si aplicatii se ridica la nivelul asteptarilor, iar avantajul este ca are posibilitatea de partajare a fisierelor prin NFC, precum si posibilitatea creearii unui hotspot Wi-Fi.
[/wptab]
[wptab name=’Multimedia’]
LG Optimus F6 este dotat cu o camera principala de 5 MP si o camera secundara frontala de 1.3 mp, care este de ajutor in apelurile video. Cu ajutorul camerei de 5 MP, smartphone-ul LG-ul produce imagini cu un contrast bun si culori bine definite in testele noastre.
Rezolutia video de 1920×1080 px este destul de impresionanta, avand o calitate ridicata. Lentilele camerei foto folosesc o diafragma care capteaza poza in mai putin o secunda, ceea ce ajuta la definirea detaliilor din poza.
In realizarea pozelor, putem alege dintre modul Normal, HDR, Panorama, Continuous Shot, Portret, iar modul Time Catch Shot te va ajuta sa vezi cateva stiluri si culori fix inainte de a fotografia.
Functia de fotografiere prin comanda vocala ne-a facut sa uitam ca avem un buton dedicat. Cu fraze precum “Cheese” si “Smile”poti fotografia. Aceasta functie este de ajutor atunci cand dorim sa realizam o poza rapid, indiferent de ce unghi tinem aparatul.
In viteza de trasfer, LG Optimus F6 a atins o viteza de download de 10.32 Mbps si 5.52 Mbps la upload.
In toate apelurile efectuate cu LG F6 ne-am auzit clar, tare si nu am experimentat caderi de semnal.
In partea din spate a smartphone-ului avem un difuzor care nu exceleaza prin volum sau bass intens, pur si simplu isi face datoria pentru o folosire ocazionala de muzica sau content video.
[/wptab]
[wptab name=’Concluzii’]
Asa cum ne-am asteptat LG a facut cateva compromisuri pentru a putea face modelul F6 disponibil la un pret rezonabil. Pentru un smartphone de nivel mediu, LG Optimus F6 incanta prin micile artificii introduse de LG (Camera Shutter, display-ul).
Dispozitivul este bine facut, solid si are un display pe care il putem regasi la modele mai scumpe din gama de varf. In timp ce performantele camerei nu sunt excelente, acesta s-a comportat acceptabil la pozele facute pentru Instagram sau Facebook.
LG Optimus F6 a fost pus un pic sub umbra de anuntarea lansarii modelului G2, dar daca esti in cautare de un device accesibil, clasa medie, atunci acesta ti se va potrivi.
Din punct de vedere al calitatii, F6 isi merita cu siguranta banii.
PRO
• Calitatea mare a apelurilor si a semnalului;
• Materialele si finisajul de calitate;
CONTRA
• Performantele scazute ale difuzorului;
• Viteza de rulare incetinita de memoria mica a dispozitivului.
[/wptab]
[end_wptabset]