Optimus G scoate la iveala tot ceea ce LG poate oferi mai bun in materie de smartphone-uri, fiind in momentul lansarii, un real concurent pentru Samsung Galaxy S III. Intre timp lucrurile s-au cam schimbat, odata cu aparitia celei de a patra generatie de Galaxy S sau a variantei LG Optimus G Pro, modele care sunt net superioare din toate punctele de vedere. Totusi, avand in vedere ca aparitia acestul telefon pe piata din Romania s-a produs doar in primavera acestui an, am hotarat sa facem acest review, chiar daca au trecut destule luni de la lansarea lui oficiala.[divider]
[wptab name=’Design’]
Din acest punct de vedere, Optimus G este extrem de asemanator cu Nexus 4, terminal conceput si construit tot de catre cei de la LG, dar mai ales cu LG Optimus 4X. Urmeaza acelasi design simplist, cu muchii si unghiuri drepte. Daca in cazul lui Nexus 4, designerii au optat pentru niste unghiuri putin mai rotunjite, forma aleasa pentru Optimus G este una mult mai colturoasa, aproape identica cu Optimus 4X.
Calitatea materialelor este una foarte buna, asemenea lui Nexus 4, insa mult superioara lui 4X, care este facut dintr-un plastic simpu, fara stratul de sticla prezent la primele doua. Per ansamblu Optimus G da senzatia unui telefon bine construit, robust si foarte rezistent.
Designul compact se datoreaza in mare parte si faptului ca telefonul este construit ca si unul unybody, partea din spate nefiind detasabila. Partile laterale sunt incadrate de o rama metalica, care accentueaza eleganta acestu telefon.
Tot pe partile laterale gasim incastrate singurele butoane fizice ale telefonului, in partea dreapta aflandu-se butonul ON/OFF, in timp ce in partea stanga gasim butoanele de volum, alaturi de slotul pentru cartela SIM. Trebuie sa mentionam ca tipul de cartel folosita este microSIM, accesul facandu-se cu ajutorul unei cheite, la fel ca si in cazul iPhone-urilor. Evident ca aceast cheie poate fi inlocuita cu orice obiect de dimensiuni potrivite (ac sau agrafa metalica).
In partea de sus a telefonului este pozitionat jack-ul de 3.5mm in timp ce in partea de jos gasim portul microUSB, folosit pentru incarcare sau sincronizare.
Partea din fata este dominata de ecran, avand in partea de sus logo-ul LG, camera frontala si senzorii de proximitate si de luminozitate. Tot aici se gaseste si un LED de notificari, care te avertizeaza asupra faptului ca ai apeluri nepreluate, mesaje necitite sau alte evenimente. In partea de jos se afla trei butoane capacitive, Back, Home si Menu, telefonul neavand niciun buton fizic in partea din fata.
Partea din spate a telefonului este acoperita de un strat de sticla, folosind o tehnologie patentata de LG, numita “Crystal Reflection”. Aceasta tehnologie ofera utilizatorului imagini diferite, in functie de lumina si unghiul de vizualizare. De asemenea, LG a folosit un “pattern “ similar cu cel de pe Nexus 4, insa in acest caz fiind mult mai accentuat si mult mai vizibil. Singurul lucru care perturba oarecum forma compacta a telefonului este camera principala care este putin iesita in relief. Acest lucru face ca atunci cand asezam pelefonul pe o suprafata plana, acesta sa se sprijine pe camera. Tot in partea din spate mai gasim un LED flash, sub camera si difuzorul multimedia, in partea drapta jos.
Continutul pachetul este unul standard, telefonul nefiind insotit de niciun accesoriu mai special. Astfel, gasim incarcatorul si cablul de date, castile stereo si o cheie speciala necesara accesarii slotului pentru cartela microSIM.
[/wptab]
[wptab name=’Display’]
LG ne-a obisnuit in ultima vreme cu ecrane foarte reusite, Optimus G nefacand exceptie. Acesta se mandreste cu un ecran true True HD-IPS+, fiind practic acelasi display folosit si de Nexus 4.
Dimensiunea ecranului urmeaza tendinta ecranelor mai mari de 4.5inch. Masoara 4.7 inch si are o rezolutie de 768 x 1280 pixeli, cu o densitate de 318 ppi. Densitatea pixelilor se apropie de Sony Xperia TX (323 ppi) sau iPhone 5 (326 ppi) si depaseste telefoane precum Samsung Galaxy S III (306 ppi) sau HTC One X (312 ppi). Aceasta densitate ii confera, in comparatie cu AMOLED-ul lui Galaxy III, un ecran mult mai sharp.
La capitolul luminozitate, de asemenea Optimus G are un avantaj fata de S III. Capitole la care insa pierde lupta cu competitorul sau direct sunt contrastul, unghiurile de vizualizare si vizibilitatea in lumina soarelui.
[/wptab]
[wptab name=’Performante’]
In ceea ce priveste dotarile hardware, telefonul foloseste un chipset de ultima generatie, asta daca ne raportam la anul 2012, cand a fost lansat telefonul. Din acest punct de vedere Optimus G se situeaza intre Galaxy SIII si Galaxy S4.
Este vorba despre un chipset quad-core Snapdragon S4 Pro cu patru nuclee de arhitectura Krait, tactate la 1.5 GHz ,un processor graphic Adreno 320 si 2GB RAM. Cifrele acestui telefon sunt impresionante, si pot sa spun ca Optimus G se comporta pe masura acestora.
Rezultatele in testele sintetice sunt foarte bune, asta si datorita arhitecturii speciale a procesorului, reusind sa devanseze in multe teste, telefoane precum One X, Galaxy SIII sau Note 2.
O bila neagra insa poate fi considerata lipsa slotului pentru microSD, asta doar in cazul in care cei 25 de GB pusi la dispozitia utilizatorului nu sunt suficienti. Spatiul de stocare este mai mult decat suficient, insa probabil ca sunt foarte multe personae care stocheaza pe telefoane o cantitate foarte mare muzica, filme si documente, iar pentru acestia lipsa memoriei extinse poate reprezenta un real dezavantaj. Evident ca pentru acestia exista varianta stocarii in Cloud, insa dezavantajul acestei solutii este dat de faptul ca utilizatorul este conditionat de existenta unei conexiuni de mare viteza la internet.
La capitolul conectivitate, nu lipseste nimic, telefonul beneficiind de Bluetooth 4.0, NFC, WiFi cu posibilitate de WiFi Direct sau Hotspot.
De asemenea portul microUSB, poate fi folosit pentru conectarea la un monitor sau TV, folosind un adaptor MHL. De remarcat ca la acest telefon, cei de la LG au pastrat acest standard (MHL), spre deosebire de Nexus 4, cand au folosit standardul SlimPort. Desi bazat pe acelasi principiu, Slim Port necesita un adaptor special, diferit de cel clasic, mai dificil de gasit pe piata.
In ceea ce priveste bateria, Optimus G benefiaciaza de 2100 mAh, Nu este o capacitate care sa impresioneze, insa este una decenta, intalnita la majoritatea telefoanelor din aceasta categorie. Durata de viata a beteriei in timpul testelor a fost de aproximativ 5 ore, asta in conditii de functionare continua, cu conexiune Wi-Fi pornita, web browsing si aplicatii. Din punctul meu de vedere, s-a desurcat destul de bine.
[/wptab]
[wptab name=’Software’]
Telefonul ruleaza Android 4.1.2 Jelly Bean, peste care cei de la LG au propria interfata numita Optimus UI, o interfata destul de fluida si intuitiva, care aduce destul de multe imbunatatiri androidului pur, mai ales pe partea de personalizare.
De exemplu, modul in care se face deblocarea ecranului prin swipe este unul de efect, permitand sa se vada ce este pe acranul principal, prin crearea unui efect de sticla, care se largeste pe masura ce ecranul se deblocheaza. De asemenea se pot adauga patru aplicatii, care se pot accesa direct din ecranul blocat, printr-un swipe pe iconita aplicatiei. De asemenea, aspectul fiecarei iconite poate fi personalizat, putand alege dintr-o lista prestabilita.
In meniul Home, exista posibilitatea de a alege pana la sase aplicatii carora sa le apara scurtatura pe bara de jos. Scurtaturile care se pot sterge din acea bara, cu exceptia sertarului de aplicatii care ramane acolo permanent. De exemplu in cazul TouchWizz, in acea bara se pot alege maxim cinci scurtaturi.
Daca la TouchWizz-ul de la Samsung mi-a placut intodeauna task managerul, in sfarsit pot sa spun acelasi lucru si despre Optimus UI, care pentru prima data, are un shortcut direct catre aceasta functie prin apasarea lunga a butonului Home.
In cazul in care se doreste dezinstalarea unor aplicatii, procesul este mult simplificat prin aceasta interfata, selectandu-se direct din lista aplicatia dorita, fara a fi nevoit sa intri in managerul de aplicatii.
O alta noutate a acestui UI il reprezinta modul in care se grupeaza mai multe aplicatii intr-un folder. Astfel, folderul se poate mari sau micsora in funtie de numarul de aplicatii continute, iar aplicatiile se pot accesa direct din acel folder, fara a fi nevoit sa il deschizi.
QSlide este o functie care iti permite sa folosesti mai multe aplicatii in acelasi timp. Aplicatiile care au integrate aceasta functie sunt browserul de internet propriu, video player-ul, calendarul si aplicatia de notite. In principiu, pentru player-ul video, QSlide este intr-un fel, o combinatie intre Pop Up play de la Samsung Galaxy S III si Split Video de la Note 2 sau Grand. Ceea ce aduce nou LG, este faptul ca poti sa setezi cat de opaca sau transparenta sa fie aplicatia care ruleaza deasupra. In plus, aplicatia de notite iti permite sa pastrezi o nota scrisa de mana pe ecran, indifferent in ce aplicatie sau meniu te afli.
Optimus G vine cu o serie de aplicatii instalate, insa se pot descarca foarte multe aplicatii din Google Play sau LG SmartWorld, o aplicatie proprietara prin care utilizatorului ii sunt recomandate aplicatii, grupate pe categorii.
Note este o aplicatie de notite, in genul SMemo de la Samsung, care iti permite sa faci diferite notite folosind scrisul de mana sau textul classic cu ajutorul tastaturii. De asemenea se pot insera imagini, videoclipuri sau inregistrari audio.
VideoWizz este un editor video extrem de intuitiv, care va permite sa adaugati efecte speciale si efecte de tranzitie, precum si coloana sonora videoclipurilor facute cu telefonul. Este o aplicatie destul de interesanta si de utila, cu ajutorul careia puteti sa faceti niste colaje video foarte usor.
QuickTranslator ofera posibilitatea de a traduce un anumit text dintr-o limba in alta, folosind camera foto. Aplicatia va permite sa selectati un cuvant, un rand sau un paragrapf pe care sa il traduca. Desi idea este una foarte buna, in practica functioneaza destul de greu si acuratetea traducerilor nu este una extraordinara. Daca alegi sa traduci un singur cuvant, sansele de reusita sunt destul de mari, insa daca doresti traducerea unui text, nu vei reusi prea usor.
Safety Care este o aplicatie dedicate in primul rand copiilor, batranilor sau persoanelor cu diferite dizabilitati. Aceasta se poate seta sa trimita un SMS catre un anumit numar predefinit, in cazul in care de pe telefon se apeleaza un numar de urgenta (ex.112). De asemenea aplicatia poate sa trimita notificari referitoare la locatia telefonului sau in cazul in care telefonul nu a fost folosit o anumita perioada de timp.
[/wptab]
[wptab name=’Multimedia’]
LG Optimus G vine dotat cu o camera principala de 13 MP, avand posibilitatea de a fotografia la o rezolutie maxima de 4208 x 3120 si cu una secundara (frontala) de 1.3 MP.
Daca il comparam cu alte telfoane din clasa sa, in ceea ce priveste calitatea fotografiilor, Optimus G nu sta foarte bine. Chiar daca are avantajul mai multor pixeli, calitatea nu se ridica la nivelul unor telefoane precum Galaxy S III, One X sau Xperia TX. Prin comparatie, camera de pe Optimus G sufera foarte mult la redarea detaliilor. De asemenea, chair daca fotografiile facute in exterior au iesit destul de bine, in cazul celor din interior, calitatea a lasat mult de dorit, imaginile iesind foarte intunecate.
Meniul camerei este unul classic, in dreapta avand switch-ul foto-video, butonul declansator si thumbnail-ul cu ultima fotografie facuta. In partea stanga se gaseste bara cu setari rapide care poate fi personalizata in functie de preferintele fiecarui utilizator.
Ce mi-a placut din punct de vedere al utilizarii a fost faptul ca, desi telefonul nu are un buton dedicat pentru camera, butoanele de volum au preluat aceasta sarcina in momentul in care se aceseaza meniul camerei. Astfel, o apasare pe oricare dintre cele doua butoane (sus sau jos), declanseaza fotografierea.
O functie extrem de utila pe care acest telefon, iti permite sa surprinzi imagini si actiuni care au loc inainte ca butonul shutter sa fie declansat. Mai exact, camera tine minte imaginile care ii apar in obiectiv cu cateva secunde inainte de fotografierea propriu-siza. Imaginati-va utilitatea aceste functii atunci cand doriti sa fotografiati ceva forte repede.
O alta functie interesanta este aceea de fotografiere prin recunoastere vocala care, odata activata, iti permite sa alegi dintre cele cinci cuvinte care declanseza camera foto. Pe langa cuvinte precum Smile sau Cheese, poti fotografia spunand Wisky, LG sau Kimchi.
In ceea ce priveste partea video, telefonul este capabil de capturi 1080p la 30 cadre /sec, reusind sa redea destul de bine culorile, avand un contrast foarte bun.
O parte care deranjeaza putin la camera video este focalizarea continua, setare pe care nu am reusit sa o modific.
Player-ul video este unul destul de simplu, fara elemente in plus, afisand doar fisierele disponibile care pot fi afisate sub forma de lista, grila sau directoare. De asemenea mai are o optiune care sorteaza videoclipurile dupa diverse criterii (nume, dimensiune etc) si un buton de share.
Playerul a reusit sa redea numeroase tipuri de formate video, incluzand si MKV la 1080p. De asemenea subtitrarile sunt redate fara probleme, existand diverse setari de font – dimensiune, culoare sau tip.
Cum spuneam si mai sus, LG a implementat o functie noua player-ului video, numita QSlide, asemanatoare cu Pop-Up play de la Samsung, care permite readarea videoclipurilor intr-o fereastra separata.
Player-ul audio este unul excelent, putin schimbat ca si aspect fata de variantele anterioare. Ofera cam aceleasi functii, cum ar fi redarea versurilor (daca sunt disponibile) sau derularea melodiilor prin swipe stanga sau dreapta pe ecranul cu animatii care ruleaza in timpul redarii. De asemenea, prin apasarea lunga pe acest ecran se deschide o optiune de cautare, care iti permite sa cauti online informatii despre piesa, album sau artist. In plus, prin accesarea butonului dedicat, player-ul iti da posibilitatea sa accesezi direct de pe Youtube videoclipul piesei redate.
Radio FM cu RDS
Aceasta functie nu ofera nimic spectaculos, fiind vorba de o interfata extrem de simpla, in care poti sa scanezi posturi, sa alegi sase dintre ele ca si favorite si bineinteles ai posibilitatea de a asculta in casti sau in difuzor.
[/wptab]
[wptab name=’Concluzii’]
Plusuri |
|
---|---|
Calitatea materialelor este una exceptionala | |
Procesorul S4 foarte rapid | |
Ecranul foarte luminous | |
Memorie interna mare – 32GB |
Minusuri |
|
---|---|
Camera foto dezamagitoare | |
Nu are posibilitatea de card microSD | |
Lipsa accesului la baterie | |
Se supraincalzeste la utilizare intensa |
[/wptab]
[end_wptabset]