În LG V10 găsim o mulțime de noutati: este smartphone-ul conceput drept cadoul perfect de sărbători, pentru geek-ul din noi. Suntem parte a mișcării companiei coreene de a ne oferi viața bună pe care o promite în sloganul său (LG – Life’s Good). Primul candidat din noua serie V primește un 10, ca să ne arate de la început cât de atractiv poate fi acest vârf de gamă (flagship).

Avem parte de o experiență premium la capitolul multimedia, un sunet de calitate Hi-Fi alături de o cameră ce face poze de foarte bună calitate și filmează în noul standard de viitor – 4k. Ecranul QHD face totul să arate frumos și detaliat. La capitolul display, LG ne pregătește surpriza ce sigur va scoate acel „wow” și de la cei care și-au pierdut speranța că un smartphone va inova la capitolul utilitate de bază în comunicare, dincolo de cursa pentru nuclee și Mega-Bytes. Se poate spune că V10 este evoluția decisivă de la nivelul de feature-phone, la un telefon cu adevărat inteligent.

Deși dimensiunea ecranului îl încadrează în categoria phablet, e bine să vedem că lecțiile au fost învățate. Când vorbim de suprafețe mari, grosimi scăzute și portabilitate, ne gândim la experiența Apple în materie de bendgate cu iPhone 6. Astfel, rezistența la îndoire și lovire este un plus absolut obligatoriu pentru a câștiga încrederea fanilor. LG V10 este un telefon solid, am putea spune chiar din categoria rugged, testat să fie purtat fără griji oriunde. Dar să vedem în detaliu cum se prezintă acest super telefon, în capitolele următoare.

DSC00976 DSC00980

[wptab name=’Design’]

Pachetul în care este ambalat își merită pe deplin termenul de retail. Acesta aduce cu stilul celor de la Apple de a împacheta produsele într-un mod estetic minimalist, pentru impresia inițială de produs premium, transmițând eleganță și valoare. După ce îndepărtăm partea glisantă, cutia se deschide ca o carte, în două părți, una dintre ele conținând telefonul, iar cealaltă accesoriile. Desigur, avem și un manual cu instrucțiuni. Dintre accesorii, amintim încărcătorul rapid Quick Charge 2.0, ce poate să încarce în ceva mai mult de jumătate de oră 50% din capacitatea acumulatorului, căștile Quad Beat 3, ce promit o calitate sonoră deosebită, fiind tunate de producătorul audio profesional AKG, un cablu microUSB și acumulatorul detașabil de 3000 mAh. Pe display observăm și o folie foarte fină de protecție ce poate fi lăsată ca atare și ne scutește de achiziția unei folii dedicate.

Dacă până acum l-am comparat cu Apple, din punct de vedere al dimensiunilor și greutății este comparabil cu un iPhone 6S Plus, care totuși are un ecran de 5.5”, față de 5.7” la LG. Ambele cântăresc 198g – este de așteptat, având atât de multe dotări. Acumulatorul amovibil dă un plus de control pentru V10, iar Dura Guard, pentru lateralele metalizate, îl face greu de îndoit. Acestea sunt făcute din oțel de clasă 316L, mai dur și mai greu decât aluminiul. Oțelul inoxidabil este acoperit cu oxid de crom, cu o proprietate foarte interesantă de auto-vindecare contra zgârieturilor. Astfel, atunci când este zgâriat, cromul va oxida din nou și se „vindecă”, prevenind alte oxidări, mai profunde. Dura Skin este alt material cu rol de protecție. Este elastic, mai rezistent la zgârieturi decât plasticul, de două ori, iar decât aluminiul, de zece ori. Rezistența la șocuri este asigurată de standardul MIL-STD-810G, ce absoarbe șocurile prin colțurile și marginile siliconate. Toată această armură defensivă este completată de ecranul cu Gorilla Glass 4, asigurând protecție premium în cazul scăpării pe display.

Telefonul este plăcut de ținut în mână, marginile metalice și spatele siliconat texturat, pentru o mai bună prindere, îl fac pe utilizator mai sigur și mai relaxat în utilizare. La prima vedere, lipsa oricărui buton fizic, de pe margine sau din față, stârnește curiozitatea, întrebându-ne de unde se pornește. După ce am instalat acumulatorul, scoțând capacul, putem porni telefonul de la butonul central aflat pe spate, de unde se petrece o bună parte din magie. Cititorul de amprente este chiar pe butonul de pornire menționat mai sus, și este foarte facil de manevrat, atât cu mâna dreaptă, cât și cu mâna stângă. Butoanele de volum se află tot în linie cu cel de power, tot designul fiind deosebit de simplu și elegant. Portul microUSB și ieșirea jack de 3.5mm, se află la bază.

Deși mare, acest phablet se manevrează ușor, este plăcut și sigur.

DSC00981 DSC01002 DSC01030 DSC01033

banner-geeks-cumpara-01

[/wptab]

 

[wptab name=’Display’]

În termeni de display, V10 uimește. Ca să păstrăm suspansul, partea cea mai comună este un IPS LCD capacitiv de 5.7”, cu rezoluția de 1440 x 2560 pixeli și, deci, o densitate de 515 ppi. Acest lucru  ne asigură că nu vom vedea niciodată text cu margini zimțate și pozele vor arăta așa cum le vedem la PC, sau chiar mai bine. Calitatea afișajului este foarte bună, culorile sunt reproduse fidel și contrastul este foarte ridicat (1490:1), datorită unor nivele de negru mai bune chiar și față de LG G4. Pentru lectură în condiții de luminozitate scăzută, display-ul este ideal, având posibilitatea unei scăderi semnificative a luminozității astfel încât utilizatorului să nu îi obosească ochii în timpul cititului. La lumină solară directă, oferă, de asemenea, lizibilitate bună.

Am ajuns la partea cea mai interesantă în materie de display, și anume, al doilea display. Este amplasat în continuarea celui principal, în partea superioară, și are o formă alungită, cu rezoluția de 160 x 1040 pixeli, 2.1 inch. În partea din stânga este tăiat pentru a face loc celor două camere frontale. Scopul acestui mini-ecran este să ofere informații, notificări și să fie folosit inclusiv ca lansator rapid de aplicații. Gândit ca o anexă „always on”, dispune de propriul controler și driver de afișare, consumă foarte puțină energie și poate oferi informații când display-ul mare este în standby. Desigur, softul permite dezactivarea lui atunci când dorim sa mai salvăm energie și să maximizăm timpul de utilizare a telefonului între încărcări. Impactul asupra bateriei este scăzut, adică, față de 46 ore de utilizare continuă cu al doilea display on, cu acesta dezactivat, se mai câștigă zece ore. Pierderea de utilitate este însă mare și nu justifică renunțarea la o caracteristică inovatoare ce definește V10. Mini-display-ul se oprește dacă acoperim telefonul cu ceva, astfel că nu mai afișează dacă este ținut cu fața în jos, dar se reactivează când îl descoperim.

În cazul în care la setup-ul inițial ne-am logat cu un cont Google în care aveam numele nostru, avem surpriza plăcută să fie scris ca o semnătură, cu font cursiv (ca scrisul de mână) pe cel de-al doilea display, când ecranul principal este aprins. Când telefonul este în standby, ne afișează data, ora, starea vremii și alte notificări, precum alerte ale nivelului scăzut de energie (o frunză roșie). De fapt, pe termen lung, un ecran destinat doar notificărilor ajută la economisirea energiei, pentru că nu mai este nevoie să deschidem de mai multe ori telefonul pentru a vedea actualizările. Orice deschidere, după cum știm, consumă destul de mult, alimentând un ecran mare ca dimensiune și rezoluție, făcând procesorul să iasă din modurile interne de economisire a energiei.

Un alt mare avantaj este că nu vom fi întrerupți când primim o notificare, un apel sau un altfel de mesaj atunci când suntem în mijlocul vizionării unui film, sau jucăm un joc. Notificarea nu va apărea suprapusă peste ceea ce vizionăm, dar ne va oferi posibilitatea de a pune pauză pentru a răspunde la ea, sau să ne ocupăm ulterior. Dezavantajul ar fi că poate fi folosit doar cu două mâini din cauza dimensiunii mari a ecranului principal. Astfel, nu putem ajunge pe ecranul secundar doar cu degetele de la o mână.

Second screen, ca o adevărată second life a smartphone-ului, este o idee ce ne permite să avem un control mult mai elegant asupra lucrurilor care se întâmplă în interior. Credem că cei de la LG s-au inspirat din moda actuală și din dezvoltarea smartwatch-urilor în funcție de preferințele utilizatorului, integrând o astfel de „brățară pentru notificări” chiar în componența telefonului. Conceptul de al doilea ecran nu e nou, amintim, desigur, telefoanele cu clapetă ce aveau al doilea ecran pe capac. Acum însă, vorbim de  integrarea acestui ecran într-un telefon inteligent. Și alți producători au diferite abordări în această direcție. Samsung Galaxy S6 Edge și Edge Plus aduc un display secundar curbat de-a lungul marginilor, YotaPhone are un ecran tip E-Ink pe spate pentru a economisi și mai mult energia, similar cu un E-Book Reader, unde se consumă energie doar la schimbarea paginilor. Avem și implementări soft, cum ar fi Moto Display, de la Motorola, sau Ambient Display, în Nexus 6 și 6P. Însuși LG G4 are o funcție prin care putem, la trecerea degetului pe ecran de sus în jos, când telefonul este în standby, să se afișeze ora și notificările, fără ca telefonul să se aprindă.

DSC00999 DSC01000 DSC01003 DSC01004 DSC01005 DSC01006 DSC01016

banner-geeks-cumpara-01

[/wptab]

[wptab name=’Hardware’]

Dotările hardware sunt la înălțime, așa cum îi stă bine unui flagship. Avem sub carcasă un chipset Snapdragon 808, cu cele șase nuclee de procesare: quad-core 1.44 GHz Cortex-A53 & dual-core 1.82 GHz Cortex-A57, alături de 4 GB de RAM. Aplicațiile se simt în largul lor cu asemenea dotări, se lansează aproape instant și capacitățile de multitasking sunt foarte ridicate. LG V10 este o încântare. Nu mai trebuie să ne facem griji când rulăm multe aplicații în background, căci vom ști sigur că va trece multă vreme până când telefonul va fi depășit fizic. Putem spune, așadar, că este o investiție de viitor. La capitolul GPU, găsim un Adreno 418, suficient pentru aplicațiile 3D uzuale și pentru majoritatea jocurilor. Ținând cont de rezoluția QHD a display-ului, putem avea câteva emoții la jocurile pretențioase.

Geekbench 3 oferă un scor de 1105 pe single-core și 3547 pe multi-core. Cu aceste valori, depășește Samsung Galaxy S5 și Kindle Fire HDX 7, în timp ce fratele său, LG Nexus 5, abia atinge locul 5.

În AnTuTu 5.7.1 obține, după cum vedem, un scor mai mic (46322) decât Galaxy Note 4, chiar și față de LG G4, explicația fiind, probabil, optimizarea software a testului. Pentru cei interesați de HTML 5, testul AnTuTu oferă un scor de 20293 puncte. Testul de stabilitate îl trece cu succes, fără a se încălzi foarte mult. După cum vedem, evoluția prezintă doar o pantă abruptă ascendentă, deci putem spune că telefonul este destul de stabil.

Aplicațiile, în evoluția lor reală, se comportă foarte bine, nu există momente în care telefonul să înghețe (cu excepția Skype – dar asta este altă poveste, știm că acest comportament este tipic aplicației pe mai multe platforme și telefoane). LG V10 rămâne un telefon făcut pentru utilizare multimedia și practică și mai puțin pentru împătimiții de jocuri, care ar prefera un Adreno 430.

Capture+_2015-11-14-10-16-21 Capture+_2015-11-14-10-23-00 Capture+_2015-11-14-10-23-15 Capture+_2015-11-14-10-23-22 Capture+_2015-11-14-10-28-35 Capture+_2015-11-14-10-28-58 Capture+_2015-11-14-10-33-04 Capture+_2015-11-14-10-48-42

banner-geeks-cumpara-01

[/wptab]
[wptab name=’Software’]

Setarea inițială decurge fără probleme și oferă, după alegerea limbii, a regiunii și a contului Google, posibilitatea de a securiza telefonul. Putem alege să configurăm până la patru modele de securitate: Knock Code, Model, Pin și Parolă. Knock Code este o metodă originală de a debloca telefonul prin folosirea unui număr de atingeri pe ecran (tap-uri), în patru cadrane predefinite. Se pot folosi minimum două apăsări și maximum opt. Acest mod de deblocare este folositor atunci când nu dorim să ridicăm telefonul de pe masă și să-l activăm cu o singură mână. În afară de această modalitate, putem folosi cititorul de amprente, atunci când avem deja în mână telefonul și e facil să atingem cu degetul partea dorsală, Model, Pin și Parolă, ce sunt deja cunoscute în sistemele Android.

Pe parcursul setărilor sunt prezente mai multe ferestre de ajutor, pentru ca utilizatorul să aibă parte de o introducere în utilizarea funcțiilor noi. Ulterior, există opțiunea de a bifa oprirea afișării lor. Acestea includ, desigur, și instrucțiuni de utilizare a Second Screen și cum putem, de exemplu, să ne particularizăm lansarea de aplicații folosind cel de-al doilea ecran. Senzorul de amprente poate fi configurat prin așezarea degetului pe tasta pornire/oprire de pe spatele telefonului, în mod repetat, dar diferit. Apoi, ne este oferită posibilitatea setării LG Smart World, care este corespondentul magazinului de aplicații LG prezent pe celelalte dispozitive smart, cum ar fi TV sau Blu-Ray. Selecția inițială este limitată ca număr de țări (trei asiatice), dar putem selecta și limba engleză.

Ecranul principal este tipic sistemelor Android, vine cu scurtăturile uzuale și o temă LG cu fundal negru. Mai multe teme se pot descărca prin intermediul aplicației Smart World. În afară de aceasta, aplicațiile specifice LG care vin preinstalate sunt: LG Backup, LG Health, QuickMemo+, QuickRemote. Cu Backup putem salva datele telefonului și ale aplicațiilor, cu Health ne monitorizăm activitatea fizică și numărul de pași, pentru a atinge un prag optim înălțime/greutate, QuickMemo+ ne ajută să edităm rapid notițe și să atașăm imagini, chiar și din captura ecranului telefonului, iar QuickRemote ne ajută să setăm telefonul ca telecomandă universală, cu ajutorul portului IR.

Cu aplicația pentru control la distanță, QuickRemote, putem controla TV, Decodor TV, sisteme audio, proiectoare și chiar aparate de aer condiționat. Din nefericire, nu am găsit un domeniu al playerelor Blu-Ray, cum ar fi LG BP-440 care a putut fi setat parțial prin secțiunea dispozitive audio. Am reușit, în schimb, setarea fără probleme a Smart TV-ului LG 40UB800V-ZA. Avantajul major față de aplicațiile de acest fel care funcționează prin Wi-Fi este că, folosind port IR, se poate deschide TV-ul din starea de standby, lucru imposibil folosind Wi-Fi. În acest sens, putem alegem dintre mai mulți producători: LG, Sony, Samsung, Panasonic, Philips, Toshiba. Pentru setare, este necesar ca telefonul să fie îndreptat cu partea superioară spre televizor, unde se află portul IR. Pentru a recunoaște dispozitivul, aplicația funcționează prin două butoane: Power și Setări. Dacă dispozitivul setat se stinge la Power și apare meniul la Setări, atunci se consideră că a fost recunoscut modelul. Interfața aplicației oferă control pentru butonul Mut, Volum+/- și Canal+/-. Pentru modelele LG, telecomanda poate avea rolul și de Magic Remote prin Wi-fi, dar, odată conectată cu TV-ul, aceasta poate fi utilizată doar prin funcția de touchpad și nu folosește senzorii de accelerometru și gyro pentru a coordona cursorul TV la mișcarea mâinii, ca telecomanda Magic originală. Dispozitivele controlate sunt organizate pe locații din casă și putem controla, pe rând, camerele: Cameră de zi, Bucătărie, Dormitor, Birou.

Capture+_2015-11-13-19-32-56 Capture+_2015-11-13-19-33-41 Capture+_2015-11-13-19-34-29 Capture+_2015-11-13-19-34-48 Capture+_2015-11-13-19-36-52 Capture+_2015-11-13-19-42-07 Capture+_2015-11-13-20-02-45 Capture+_2015-11-13-20-03-01 Capture+_2015-11-13-20-03-16 Capture+_2015-11-13-20-03-45 Capture+_2015-11-13-20-39-43 Capture+_2015-11-13-20-40-56 Capture+_2015-11-13-20-41-29 Capture+_2015-11-13-20-41-54 Capture+_2015-11-13-20-45-18 Capture+_2015-11-14-12-12-47 Capture+_2015-11-15-17-50-45 Capture+_2015-11-15-17-53-59 Capture+_2015-11-15-17-55-26 Capture+_2015-11-15-21-24-36 DSC01007 DSC01008 DSC01010

banner-geeks-cumpara-01

[/wptab]

[wptab name=’Multimedia’]

Capacitățile audio sunt susținute de 32-bit Hi-Fi DAC, de la ESS Technology, care promite să  aducă sunet profesional pe 24-bit/192kHz, spre deliciul audiofililor. Sunetul este nedistorsionat, cu volum suficient, iar cu o pereche de căști de calitate poți auzi fiecare detaliu al muzicii. Softul oferă activarea modului pe 32 bit în momentul primei conectări a căștilor. Deși se îmbunătățește și redarea mp3-urilor, adevărata audiție se obține la ascultarea unor piese FLAC (lossless), ce păstrează toate calitățile sonore originale. Basul se aude plin și clar, iar înaltele sunt bine reprezentate, până la nivelul maxim de frecvență receptată de ureche. Dacă dorim și mai mult control, pe lângă efectele de egalizare și surround standard, avem posibilitatea de setare manuală a egalizatorului.

Fotografierea cu LG V10 este o plăcere, iar pentru mulți poate fi și artă folosind modul de control manual al setărilor. Aceeași interfață poate fi folosită atât la realizarea fotografiilor, cât și la video. Din punct de vedere hardware, senzorul de 16 Mp este bine însoțit de lentilele de f/1.8 ce asigură destulă lumină pentru o captură cu cât mai puțin zgomot. Stabilizarea optică este foarte utilă în momentele în care fotografiem cu telefonul în mână și sunt inevitabile mișcările tremurate, sau pentru momentele în care lumina este insuficientă și avem nevoie de cât mai multă stabilitate pentru un timp mai mare de expunere. Este permisă și captura în format RAW + Jpeg, dar nu și doar în formatul RAW. Focalizarea este îmbunătățită prin tehnologia laser.

Calitatea pozelor este impresionantă, cu zgomot puțin și detalii surprinse frumos. Culorile sunt bine reprezentate și focalizarea este bună, cu mici excepții în condiții de lumină slabă și pentru macro. Modul HDR este folositor atunci când avem imagini foarte contrastante și este automat activat în modul auto, când se detectează astfel de scene, umbrele căpătând mai multe detalii. În modul Panorama putem realiza imagini la unghiuri largi, prin simpla mișcare a telefonului de la un capăt la altul al scenei panoramice. Apoi, asamblarea imaginilor individuale este automată și, în general, cu rezultate bune.

Captura video este realizată la rezoluție de 4k @ 30 Fps. Este ideală pentru redarea pe noile televizoare cu suport pentru UHD. V10 vine setat implicit cu o rezoluție Full HD pentru compatibilitate cu vechile dispozitive și, de ce nu, pentru a reduce dimensiunea fișierelor video. Calitatea imaginii este excelentă, cu puțin zgomot în caz de iluminare bună, cu multe detalii și culori redate corect. La un nivel scăzut de lumină nu este prea mare diferența între o captură 4K și una full HD, astfel că recomandăm rezoluția full HD atunci când nu beneficiem de condiții. Se pot folosi, desigur, LED-urile de la flash pentru captura în condiții de iluminare scăzută. În multe situații, însă, focalizarea automată în timpul filmării este deranjantă, pentru că schimbă de multe ori focusarea, fără să fie necesar.

Pe iubitorii de selfie-uri LG îi răsfață cu două camere frontale alăturate. Camera situată spre centru este o cameră clasică, pentru selfie personal. Cea dinspre margine are lentile de 120° pentru captarea unui câmp larg, făcând astfel posibilă captarea unei poze împreună cu prietenii, fără a fi necesar un selfie-stick. Calitatea imaginii este bună, dar nu se compară cu pozele camerei principale. Pentru cei 5MP, zgomotul pe fotografie este mai accentuat, dar se poate reduce (uneori prea mult) folosind un slider în timpul fotografierii. Detaliile sunt destul de bine surprinse.

Fotografiile și clipurile video pot fi redate wireless pe un dispozitiv ce suportă DLNA, sau prin cablu. De asemenea, nu există un player dedicat în acest sens, navigarea prin Galerie sau fișiere dă acces la rularea video și la căutarea dispozitivelor în rețea. Formatele suportate includ mkv pentru filme, dar sunt și codecuri audio cu probleme. Pentru restul cazurilor, instalarea VLC Media player din Google Play a rezolvat situația. Putem reda atât din memoria internă, cât și wireless, sau putem folosi un stick de memorie cu suport OTG.

Capture+_2015-11-14-12-10-06 Capture+_2015-11-14-12-33-37 Capture+_2015-11-15-18-13-15 Capture+_2015-11-15-18-39-59 DSC01028 DSC01031

 

banner-geeks-cumpara-01

[/wptab]

[wptab name=’Concluzii’]

LG nu se dezminte nici de data aceasta: este un lider de necontestat în materie de display. V10 este un recital de tehnologie de afișare și, cu cele două ecrane ale sale, este făcut pentru a câștiga multe bătălii în materie de phablet. Pe când mulți producători se mulțumesc să aducă rezoluția Full HD, un ecran QHD este o mișcare îndrăzneață din partea LG și este apreciată de toți iubitorii multimedia, mai ales că este acompaniată de înregistrare video 4K. Calitatea fotografiei este iarăși un punct forte, chiar dacă nu egalează întru totul o cameră dedicată. Ținând cont de mărimea lentilelor, senzorul și tehnologia de fotografiere sunt remarcabile. Procesarea audio pe 32 biți completează capacitățile acestui smartphone de a-i mulțumi chiar și pe cei mai pretențioși. Cele două camere frontale deschid noi orizonturi pentru aplicațiile de comunicare, iar acestea din urmă ar trebui să fie optimizate pentru a le folosi pe deplin.

Impresia generală este de calitate și seriozitate în construcție. Nu veți regreta achiziția făcută și puteți fi surprinși de multitudinea de funcții și de calitatea acestui smartphone. Este o îmbinare fericită între funcții practice, rezistență și inovație. LG deschide o nouă serie de produse și o face foarte bine.

banner-geeks-cumpara-01

[/wptab]

[end_wptabset]

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook