Maxcom este o companie poloneza dinamica si in plina dezvoltare, ce se ocupa cu productia si dezvoltarea de telefoane, atat mobile cat si fixe. Printre diferitele categorii de produse se afla si cea Rugged/Strong, adica Robust/Puternic, si exact asta exprima telefonul Maxcom Smart MS457 despre care urmeaza sa vorbim.
Constructie si design
La prima vedere telefonul exprima durabilitate si rezistenta. Are un design industrial, cu carcasa de cauciuc in stil unibody si insertii de plastic prinse in suruburi pe margini. Pe marginea superioara se gaseste mufa Jack iar pe cea inferioara cea USB pentru incarcator. Ambele sunt protejate cu capace de cauciuc. Pe muchia din dreapta regasim locul pentru cartela SIM si microSD iar pe muchia din partea stanga se afla butoanele pentru volum si butonul pe pornire/oprire. Tot pe muchia din stanga gasim un buton dedicat camerei foto.
- Citeste si: REVIEW Xiaomi Pocophone F1
Desi are un ecran de 5”, carcasa exterioara ii confera dimensiuni generoase: 76 x 147 x 13 mm, si o greutate pe masura: 210g. Aceeasi carcasa robusta face ca telefonul sa fie rezistent la praf si la apa. Cu un certificat IP68, inseamna ca terminalul rezista 30 de minute la adancimi de pana la 1.5m. Competitorul lui din aceeasi categorie si segment de pret, Samsung Galaxy Xcover 4 are o greutate de doar 170 de grame, dimensiuni mai reduse, 73.3 x 146.2 x 9.7 mm, si acelasi certificat IP68.
Pentru extra protectie, certificatul MIL-STD-810 asigura ca rezista la o cadere de pana la 2 metrii, rezista la praf, micro-particule si vibratii. Testele ce le presupune obtinerea acestui certificat sunt riguroase. Pentru a primi rezistenta la cadere aparatul este lasat sa cada de 26 de ori, in diferite pozitii, de la o inaltime de 1.2m. Acesta mai este supus si unor teste in conditii de temperaturi extreme.
Pachetul contine, pe langa telefon, garantie, manual de utilizare, incarcator, cablu USB, casti audio si cheie pentru tavita cartelei SIM si microSD.
Display
Telefonul vine echipat cu un ecran IPS LCD cu dimensinea de 5” si rezolutie HD de 1280 x 720 pixeli. Are contrast si luminozitate bune, iar unghiurile de vedere sunt destul de largi. Senzorul de luminozitate functioneaza chiar foarte bine iar ecranul este destul de relaxant si odihnitor inclusiv in jocuri sau la citit. Un plus este folia de protectie, aplicata din fabrica.
Miravision este un set de tehnologii de imbunatatire a afisarii pe care MediaTek le incorporeaza in procesoarele sale. Este proiectat pentru a imbunatatii calitatea imaginii prin modificarea inteligenta a atributelor de afisare, cum ar fi nuanta, luminozitatea, saturatia si rezolutia.
Din setarile telefonului poti intra in Miravision si poti schimba efectul ecranului din Standard in Vivid, adica Viu. Vei observa ca se schimba destul de mult contrastul si saturatia culorilor, acestea devenind mult mai vii si mai vibrante, oferind intradevar o calitate si o experienta HD.
Hardware si performanta
Sub capota telefonul vine echipat cu un procesor cu patru nucle MediaTek MT6737 tactat la 1.35 GHz, cu placa grafica integrata Mali T720. Memoria RAM este de 2GB iar memoria interna a telefonului de 16 GB, dar suporta microSD de pana la 64 GB.
Tinand cont de pretul telefonului, acesta este un echipament decent, chiar daca procesorul este din 2016 si nu are placa grafica dedicata. Nu am avut probleme in instalarea si rularea aplicatiilor, dar am avut probleme in rularea unor jocuri ce necesita o grafica mai avansata. De exemplu Gods of Rome nu poate fi jucat. Telefonul sacadeaza si nu preia comenzile, iar in The Sims, pentru a putea rula fara a fi afectate conditiile de joc, calitatea graficii scade considerabil. Alte jocuri de gen puzzle cu o grafica mai simpla functioneaza fara probleme.
Bateria de 4000 mAh ii ofera telefonului o autonomie crescuta. Ai putea crede ca din cauza carcasei robuste, aceasta s-ar putea supraincalzii, dar nu am avut aceasta experienta in folosirea telefonului in jocuri sau video un timp indelungat.
Am apreciat prezenta radioului FM. In ultimii ani tot mai multe companii au renuntat la aceasta functie, radioul putand fi ascultat doar daca ai acces la internet. Tinand cont de faptul ca acest telefon este destinat persoanelor ce merg in drumetii sau lucreaza in conditii speciale, accesul la internet nu este tot timpul disponibil, iar un radio FM integrat este foarte bine venit.
Tot pentru o orientare mai buna in natura, terminalul vine echipat cu busola si aplicatie preinstalata pentru folosirea acesteia. De asemenea, este dotat si cu GPS.
In testele efectuate cu AnTuTu acesta a primit un punctaj de 31761, fiind destul de aproape de Samsung Galaxy Xcover 4 care a primit un scor de 37035. In testul Geeckbench, din nou, scorurile sunt foarte apropiate: pentru Maxcom MS457 avem scor single-core de 534 si multi-core de 1436, iar Galaxy Xcover 4 are scor single-core de 599 si multi-core de 1734.
Software si interfata
Maxcom MS457 vine echipat cu un sistem de operare Android Nougat 7.0, momentan nu exista informatii cu posibile actualizari la ultima versiune de Nougat sau Oreo. Meniul este simplu si usor de folosit. Butonul din mijloc pentru accesarea aplicatiilor desfasoara o pagina pe care se gasesc toate aplicatiile instalate, iar in partea superioara se gaseste bara in care acestea pot fi cautate dupa nume.
Am observat ca acest telefon nu suporta functia multi-tasking, dar am gasit in setari cateva functii interesante. Functia DuraSpeed ajuta la imbunatatirea performantei aplicatiei pincipale ce este utilizata, prin restrictionarea aplicatiilor din fundal. Este posibil ca unele notificari sa fie primite cu intarziere.
Tot din setari, pentru a economisii si mai multa energie, poti programa telefonul sa se opreasca si sa se porneasca la anumite ore.
Camera
Din datele ce se gasesc pe cutie si pe pagina de internet a producatorului telefonul vine echipat cu o camera principala de 8MP si o camera frontala de 2 MP. Surpriza placuta apare in manualul de instructiuni si in setarile principale ale camerei. Acolo am descoperit ca, defapt, camera principala are un senzor de 13 MP iar cea secundara de 5 MP.
Pentru poze se poate folosi modul normal, modul de infrumusetare a fetei “face beauty” sau modul panoramic. In coltul inferior stanga se gaseste butonul pentru setari, din acest meniu, in functie de modul selectat, se pot modifica: timpul de expunere, diferite efecte de culori, balanta la alb precum si saturatia sau claritatea.
Functia ZSD (Zero Shutter Delay) iti permite sa faci poza in momentul in care ai apasat butonul, fara intarzieri. Pentru modul face beauty se pot modifica setarile pentru stergerea ridurilor si pentru uniformizarea tenului. Functia HDR este folositoare cand se fac poze de peisaj, in conditii de lumina scazuta sau chiar in bataia soarelui, dar aceasta nu ar trebui folosita cand este foarte multa miscare in cadru sau atunci cand se fac poze unor culori foarte vii.
Pentru filmari se poate alege dintre cele 4 setari ale calitatii si se poate opri microfonul daca nu dorim ca sonorul sa fie inregistrat. Functia EIS (Ellectronic Image Stabilization) ajuta la estomparea zgomotului produs de miscarea telefonului in timpul filmarii.
Calitatea pozelor este una chiar foarte buna, mai ales daca tinem cont de costul redus al terminalului. Mai jos puteti gasi cateva poze facute cu acest telefon.
Concluzie
Maxcom MS457 nu este neaparat un telefon pentru pasionatii de jocuri, ci este destinat persoanelor care au nevoie de un telefon solid, persoanelor active care petrec mai mult timp in natura sau celor care lucreaza in conditii speciale. Este un telefon robust, rezistent la socuri, apa si praf.
Pro
- Pret
- Rezistenta
- Baterie
- Camera
Contra