Hey! I am first heading line feel free to change me
Noul Nexus reprezinta primul phablet lansat de Google si este un telefon care, spre deosebire de restul Nexus-urilor, poate si numit un flagship adevarat. Specificatiile de top si design-ul premium fac din Google Nexus 6 un terminal care concureaza direct cu flagship-urile importante, nemaifiind doar un telefon de prezentare pentru Lollipop.











[wptab name=’Design’]
Poate mai mult ca oricand, se vede foarte clar ca Nexus a devenit un terminal extrem de bine construit, din materiale de calitate, iar partea de design a reprezentat un aspect extrem de important in conceperea acestuia.
Nu este foarte greu de sesizat design-ul caracteristic Motorola la acest nou model de Nexus. Practic, din acest punct de vedere, seamana extrem de tare cu Moto X si chiar cu Moto G. Foloseste exact aceleasi difuzoare stereo asezate simetric in partea frontala, deasupra si sub display.











Display-ul, de aproape 6 inch, este foarte bine incadrat in carcasa telefonului, marginile fiind extrem de inguste. Acest lucru a permis ca dimensiunile lui Nexus 6 sa fie cat se poate de reduse, avand in vedere diagonala ecranului. Are aproape aceleasi dimensiuni cu cele ale lui iPhone 6 Plus, insa ecranul celor de la Apple masoara doar 5.5 inch.
Este clar ca Nexus 6 este un telefon mare si ca folosirea acestuia cu o singura mana este aproape imposibila, dar este foarte bine echilibrat si reprezinta poate cel mai usor de folosit phablet de 6 inch.
Partea din spate a telefonului nu este detasabila, astfel ca utilizatorul nu are acces la bateria telefonului. Materialul utilizat la constructia capacului spate este plastic de cea mai buna calitate, avand un aspect mat, usor cauciucat, care il face foarte rezistent la urmele de degete si murdarire, dar care ii confera si un “grip” foarte bun. Asa cum ne-am obisnuit deja, pe partea din spate este scris mare Nexus, dar de asemenea este prezent si logo-ul Motorola. Camera principala este asezata clasic, pe mijlocul telefonului, fiint insotita de un inel pe care sunt pozitionate cele doua LED-uri pentru blit.
Daca ne uitam la partile laterale se poate observa ca rama telefonului este metalica, foarte frumos finisata. In partea dreapta are incastrate butoanele de volum si cel de On/Off, intr-o ordine destul de ciudata. E pentru prima data cand vedem la un telefon butoanele de volum amplasate sub cel de power.
In partea de sus sunt pozitionate conectorul jack si slotul pentru cartela SIM (nanoSIM), in timp ce in partea de jos se afla portul microUSB, pentru incarcare si sincronizarea datelor.
Dimensiunile exacte ale telefonului sunt 159.3 x 83 x 10.1 mm, fiind mai mare decat Note 4 sau iPhone 6 Plus. Cum spuneam insa si anterior, diferenta intre Nexus 6 si iPhone 6 Plus este aproape insesizabila, asta in ciuda faptului ca iPhone vine cu un ecran mult mai mic. Pentru unii, grosimea de 10.1 mm poate fi considerate prea mare, insa in realitate telefonul pare mult mai subtire datorita formei sale curbate. Practic, partile laterale, care masoara doar 3.8 mm, dau inpresia unui telefon super slim. Design-ul curbat are insa si alt rol, in afara de cel estetic, si anume acela de a face telefonul cat mai ergonomic, urmand forma naturala a mainii. Este surprinzator de bine echilibrat si de usor de manevrat avand in vedere dimensiunile sale foarte mari.
Per ansamblu, din punct de vedere al constructiei, Nexus 6 este poate cel mai bine construit telefon al ultimului an, concurand cu HTC M8, Galaxy Alpha sau iPhone 6. Noua ne-a placut foarte mult, fiind primul Nexus despre care putem sa spunem ca este un telefon premium din toate punctele de vedere.
Pachetul retail al lui Nexus 6 nu contine decat incarcatorul de retea, insotit de cablul microUSB si o cheita necesara pentru scoaterea cartelei SIM. Un lucru care merita mentionat la acest capitol este incarcatorul Motorola Turbo Charger, care incarca device-ul mai repede decat unul obisnuit. Astfel, o incarcare de 15 minute ii confera telefonului o autonomie de functionre de aproximativ 8 ore.
[/wptab]
[wptab name=’Display’]
Display-ul lui Nexus 6 masoara 5.96 inch si foloseste tehnologia AMOLED. Rezolutia ecranului este de 1440×2560 pixeli, iar densitatea acestuia este de 493 ppi. Densitatea pixelilor este una destul de mare, insa este mai mica decat in cazul lui Note 4 sau LG G3, telefoane cu aceeasi rezolutie a ecranului, insa cu diagonale mai mici, de 5.7 respectiv 5.5 inch.











Calitatea ecranului este, asa cum era de asteptat, una foarte buna, cu unghiuri de vizualizare pe masura si vizibilitate crescuta in lumina naturala. Totusi, nu se ridica la nivelul ecranelor prezente pe Note 4 sau LG G3, telefoanele cu cele mai bune display-uri de pe piata. Luminozitate ecranului lui Nexus 6 este mult mai scazuta decat in cazul celor doua de mai sus.
In ceea ce priveste acuratetea culorilor, aceste sunt foarte vii si usor artificiale, aspect comun insa ecranelor AMOLED. De asemenea, privit dintr-un unghi foarte strans, ecranul capata o usoara tenta verzuie, lucru care se poate observa cu usurinta. Totusi, acest lucru nu afecteaza in vreun fel vizibilitatea, care este excelenta din orice unghi privim.
[/wptab]
[wptab name=’Performante’]
Dotarile lui Nexus 6 nu se ridica peste dotarile altor telefoane flagship prezente pe piata, insa scorurile obtinute in testele sintetice sunt foarte bune, lucru datorat in parte si sistemului de operare Lollipop, care este extrem de bine optimizat.











Nexus 6 se bazeaza pe un chipset Qualcomm Snapdragon 805 si procesor quad-core de 2.7 GHz, bazat pe arhitectura Krait 450. Memoria RAM este de 3GB iar procesorul grafic este de tip Adreno 420, acelasi GPU care ruleaza si pe Galaxy Note 4.
Mai jos sunt scorurile obtinute de Nexus 6 in cateva aplicatii de benchmark:











In privinta memoriei de stocare au fost lansate doua variante: 32GB si 64GB. Noi am avut in teste varianta de 32GB. Din pacate aceasta memorie nu mai poate fi extinsa, Nexus 6 nefiind dotat cu slot microSD.
La capitolul conectivitate, telefonul beneficiaza de conexiune de date LTE, Bluetooth 4.1, NFC, WiFi cu posibilitate de WiFi Direct sau Hotspot. Serviciile de localizare sunt acoperite de suportul GPS si GLONASS, in timp ce pentru conectarea la un ecran TV sau monitor, beneficiaza de standardul SlimPort, standard care este insa diferit de clasicul MHL, astfel ca adaptoarele MHL nu vor functiona cu acest device. Bineinteles, exista posibilitatea de a face mirroring fara fir, in cazul in care aveti un smartTV sau un adaptor Chromecast.
Bateria lui Nexus 6 masoara 3,220mAh si are exact aceeasi capacitate ca si bateria lui Note 4. Capacitatea mare a baterie, in combinatie cu sistemul Android foarte bine optimizat, ofera utilizatorului o autonomie de aproximativ 2 zile, asta in conditii normale de utilizare. Pentru power-useri insa, bateria s-ar putea sa nu tina mai mult de o zi.
[/wptab]
[wptab name=’Software’]
Evident ca la capitolul software, telefoanele din gama Nexus se prezinta cel mai bine. Intotdeauna vor beneficia inaintea tuturor de cea mai noua versiune de Android, iar din acest punct de vedere utilizatorii acestor modele vor beneficia intotdeauna de un software de ultima generatie. Acest lucru este valabil si cazul lui Nexus 6, care ruleaza ultima versiune de Android, 5.0.1 Lollipop. Evident ca este vorba despre o interfata Android nealterata de niciun element personalizat, asa cum gasim la telefoanele altor producatori care si-au dezvoltat si personalizat interfete proprii.
Lollipop aduce cateva modificari fata de versiunile anterioare, avand un design nou mult mai simplu, dar si cateva functii noi.
O noutate o reprezinta notificarile de pe ecran, chiar daca acesta este blocat. Aceste vor fi afisate pe mijlocul ecranului, sub ceas. De asemenea, din lockscreen au disparut acele widget-uri clasice, fiind inlocuite de trei iconite: telefon, deblocare normal si camera. Astfel, prin swipe, se poate accesa instant lista de apeluri sau camera foto.











Pe ecranul de start au aparut trei foldere noi: Google, Create si Play, care contin toate aplicatiile dintr-o anumita categorie, toate fiind Google.











Bara de notificari este disponibila, la fel ca si pana acum, prin swipe cu un deget de sus in jos. Aici am observat ca au disparut acele butoane rapide pentru activarea functiilor principale. Totusi, butoanele rapide apar in momentul in care swipe-ul este realizat cu doua degete sau daca se mai face un al doilea swipe. Functiile care se pot controla prin aceste butoane sunt Wi-Fi, Bluetooth, Mod avion, rotire auromata, lanterna, locatie si o functie de mirroring. Sertarul de aplicatii are un design nou, iconitele aplicatiilor fiind afisate pe un fundal alb, indiferent de fundalul sau tema folosita. Ca si functionalitate insa nu s-a modificat nimic in aceasta sectiune.











In ceea ce priveste aplicatiile instalate pe Nexus 6, toate sunt aplicatii proprii Google, lucru care ne-a placut foarte mult. Sunt aplicatii omnimprezente pe dispozitivele Android, precum Drive, Chrome Browser, Gmail, Google+ , Maps, Play sau Youtube.
O aplicatie nou este Fit, utilizata pentru sincronizarea cu dispozitivele care ruleaza Android Wear, cum ar fi smartwatch-urile sau smartband-urile. Este un instrument prin care toate informatiile privind activitatea sportiva sau cotidiana a utilizatorului sunt inregistrate in telefon, acesta avand acces la grafice, rezultate etc.











[/wptab]
[wptab name=’Multimedia’]
Camera lui Nexus 6 este de 13MP si foloseste un senzor Sony IMX214. Beneficiaza de stabilizator optic de imagine si de doua LED-uri, asezate in forma unui cerc in jurul camerei.











Modul HDR isi face treaba foarte bine, imbunatatind in mod considerabil calitatea fotografiilor, in comparatie cu modul standard, insa procesarea imaginii dureaza destul de mult.
Calitatea imaginilor surprinse de aceasta camera este una destul de buna, mai buna decat in cazul lui Nexus 5. Poate nu se ridica la nivelul lui Note 4 sau Xperia Z3, insa Nexus 6 ofera o camera peste medie, reusind captureze imagini clare, luminoase si cu foarte putin zgomot. Per ansamblu, putem spune ca este o camera care isi face foarte bine treaba, iar cu putina rabdare se pot realiza fotografii excelente.
In ceea ce priveste capturile video, calitatea este una ideala, Nexus 6 realizand filmari la 2160p, cu 30 cadre pe secunda. Se poate opta si pentru o rezolutie mai mica: 1080p sau 720p.
Meniul camerei este foarte mult simplificat, in partea din dreapta fiind plasate optiunile de activare blit sau HDR. Nu exista alte setari avansate in modul foto.











In partea stanga exista un meniu care ofera posibilitatea de alege dintre mai multe moduri de captura. Exista Photo Sphere, prin care se pot realiza fotografii la 360 grade, Panorama, Fundal incetosat – prin care focalizarea se poate face doar pe anumite zone ale imaginii, si modul Video.
Player-ul video propriu este foarte simplist, neavand nici macar o aplicatie dedicata. Se deschide doar in momentul in care se ruleaza video-uri din aplicatia Fotografii.
A reusit sa redea fara probleme MKV-uri, dar fara subtitrare. Nu a redat insa unele video AVI, pe care insa le-am vizionat fara probleme pe un alt player instalat ulterior. Setarile player-ului lipsesc cu desavarsire, iar pentru a putea viziona filme cu siguranta ca trebuie sa va instalati un player mai bun.
[/wptab]
[wptab name=’Concluzii’]
Este foarte clar ca Nexus 6 nu este potrivit tuturor clientilor de terminale high-end, fiind primul Nexus care se adreseaza unui nise, cea a utilizatorilor de phablet-uri. Ramane de vazut daca Google va reusi sa extinda aceasta nisa prin atragerea clientilor catre un dispozitiv cu ecran mai mare, sau Nexus 6 va ramane doar un terminal de prezentare a noului Android Lollipop. In orice caz, Nexus 6 este un telefon extrem de interesant, care cu siguranta va multumi foarte multi utilizatori prin design-ul sau premium, specificatiile de top si sistemul de operare de ultima generatie.
Plusuri:
- Ecran QHD de 5.96 inch
- Android de ultima generatie Lollipop 5.0.1
- Memorie interna de stocare mare -32/64GB
- Rezistent la apa
Minusuri:
- Lipsa suporului pentru microSD
- Lipsa accesului la baterie
- Este prea gros in comparatie cu alte telefoane din gama sa
[/wptab]
[end_wptabset]