Modelele X ale companiei Motorola, acele telefoane de calitate premium, s-au transformat dupa cumpararea marcii de catre colosul Lenovo, intr-o serie de telefoane de clasa medie, dar cu un aspect atragator. Aceste aspecte fac ca sub tutela Lenovo, seria X sa isi pastreze doar numele, orientandu-se intr-o alta directie.

 

Din seria Moto X, vorbim azi despre Moto X4, un flagship situat intre seriile Z si G, mai exact, se apropie ca specificatii de Z2 Force si de Moto G5, insa vine cu un inside propriu. Daca la prima vedere pare asemanator cu cele doua modele, X4 iese pe piata cu o camera duala, rezistenta la apa, scanner amprenta si, in linii mari, cu acelasi design. Insa diferenta vine la procesorul telefonului, dotat cu Snapdragon 630, si cu un detaliu important – faptul ca X4 face parte din gama telefoanelor inscrise in programul celor de la Google denumit Android One.

Constructie si design

Daca pana acum Moto X ne-a obisnuit cu ideea ca ne putem schimba carcasa telefonului, o putem adapta in functie de nevoile si placerea noastra, acum X4 vine cu o carcasa nedetasabila, asa cum intalnim la mai toate smartphone-urile actuale.

Suntem tentati sa credem ca decazand ca si clasa, terminalul devine mai slab calitativ, insa Moto X4 ne dovedeste faptul ca indiferent de clasa medie din care face parte, finisajele sunt pastrate in continuare. Atat fata cat si spatele telefonului sunt din sticla, ceea ce nu este tocmai un avantaj, mai ales cand ne referim la partea din spate care are tendinta sa alunece de pe unele suprafete. Lateralele telefonului sunt din metal si continua finisajul premium al terminalului. Daca am fi tentati sa credem ca greutatea acestuia si-ar pune amprenta asupra buzunarului, imediat ce luam X4 in mana suntem convinsi ca Moto nu a facut compromisuri.

In partea din fata, iese in evidenta butonul de amprenta, ce dispune si de functii de navigare pentru aplicatii. Exact langa acest buton intalnim si microfonul telefonului, destul de mic si discret, aproape insesizabil. Mai jos de acesta, pe laterala de jos a telefonului, regasim portul USB Type-C, alaturi de mufa Jack de 3.5mm.  Tot pe partea din fata intalnim si camera frontala de 16mp, cu blit, iar pe partea din spate avem o camera duala de 12mp si 8mp.

Telefonul are certificat IP68, rezistand pana la 30 de minute sub apa, un aspect important pentru clasa telefoanelor de mijloc.

Display

Ecranul telefonului de 5.2-inch nu aduce o tehnologie inovativa ci foloseste tehnologia LCD, si dispune de o rezolutie Full HD 1920×1080. Chiar daca nu exceleaza la punctele mentionate anterior, de remarcat sunt culorile vii de care dispune, deoarece sunt placute vederii iar luminozitatea nu va va dezamagi in zilele insorite de vara.

 

O functie interesanta cu care vine Moto X4 este Moto Display, care aprinde discret o portiune a ecranului in momentul in care detecteaza miscare in apropierea telefonului, lasand sa fie vizibilite ora, data si notificarile aplicatiilor.

Hardware si performante

Odata cu testarea specificatiilor hardware ale X4 am observat ca acesta se plaseaza mai degraba in clasa medie a smartphone-urilor contemporane.

 

Procesorul Snapdragon 630 si memoria de 4 RAM nu permit telefonului sa atinga performantele unui flagship din 2017. Totusi telefonul este ajutat de procesorul grafic Adreno 508, ce ofera posibilitatea rularii jocurilor de top fara ca telefonul sa se supra-incalzeasca. Tot in avantajul pasionatilor de jocuri, si nu numai, este memoria interna a telefonului de 64GB, cu posibilitatea de extindere prin card micro SD pana la 256GB.

 

Bateria decenta, de 3000mAh, este suficienta pentru a te descurca cu mail-urile de la servici, social media si cateva jocuri pentru o zi. Telefonul este insotit de un incarcator ce dispune de tehnologie Fast Charge, insa nu atat de “fast” precum suntem obisnuiti sa o intalnim la flagshipuri.

 

Puteti vedea rezultatele testarii benchmark in screenshot-urile de mai jos:

Software si interfata

La capitolul software, deocamdata trebuie sa ne multumim cu versiunea de Android 7.1, sau cu Android One, proiectul Google din care face parte, insa suntem convinsi ca in cel mai scurt timp posibil terminalul va dispune de o actualizare pentru ultima versiune, Android Oreo.

 

Chiar daca interfata telefonului este apropiata de Android stock, X4 vine, totusi, cu o schimbare in culoarea lancher-ului, a unor icon-uri si cu unele aplicatii ce nu pot fi dezinstalate precum Outlook si LinkedIn. Dispune si de functii precum: Moto Display, Moto Key (senzorul de amprenta se poate folosi pe post de parola), Moto Action si Moto Voice.

 

Cu adevarat interesanta mi s-a parut functia Wireless Sound System care permite conectarea a maxim patru boxe bluetooth pentru redarea sunetului in incaperi diferite sau pentru crearea unui sistem surround de inalta calitate.

 

Camera

Moto X4 dispune de o camera frontala de 16mp, asa cum am mentionat si mai sus, o camera duala pe spatelele telefonului de 12mp cu apertura de f/2.2 si 8mp cu apertura de f/2.0. Ceea ce este diferit la aceasta fata de celelalte camere duale de la Motorola, este optiunea de unghi larg, insa aceasta optiune nu este valorificata la maxim din cauza camerei secundare de 8mp.

Un minus al acestei camere duale este ca nu dispune de o stabilizare optica a imaginilor, asa ca daca aveti de gand sa faceti poze in miscare, nu este cea mai buna varianta de camera.

Calitatea imaginii video nu exceleaza deoarece, desi dispune de functia 4K, telefonul nu filmeaza extraordinar in conditii de lumina scazuta iar, rareori, apar probleme de focalizare.

Modurile camerei, deja specifice Motorola, sunt pastrate si pe acest terminal: HDR, Panorama 3D, modul Pro si recunoasterea obiectelor din imagini.

Concluzii

Moto X4 nu este un flagship de top, insa este un smartphone pe care ti-l poti permite, ce iti ofera confortul unei memorii destul de mari, un design atragator si avantajul de a fi inclus in programul Android One.

Avantaje:
– Experienta Android stock
– Certificat IP68 ce atesta rezistenta la apa de pana la 30 de minute
– Dispune de mufa Jack 3.5mm

Dezavantaje:
– Exteriorul din sticla usor alunecos
– Pozele si filmarile la lumina slaba nu au o claritate buna
– Nu dispune de Moto Mods, accesorile modulare disponibile pe versiunea anterioara Moto X

Motorola Moto X4

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook