Asa cum spune si sloganul Motorola “IT’S NOT RUDE TO STARE”, Motoluxe nu se prezinta in straie din plastic ieftin, asamblate intr-un design comun. Se pare ca noii propietari de la Google, incearca sa diferentieze telefoanele Motorola fata de competitie, prin calitatea materialelor si designul inovator, chiar si la un smartphone Android de clasa medie.[divider]

[wptab name=’Generalitati’]

La o prima privire observam ca Motoluxe este un telefon elegant, slim si placut la atingere. Se pare ca acest telefon contine mai mult metal decat oricare telefon din clasa sa – carcasa cu banda metalica, capac de baterie metalic. Ecranul pare imens in raport cu carcasa telefonului deoarece este edge to edge (foarte aproape de margini). Acest lucru ajuta foarte mult la navigarea pe internet.

Sunt 2 elemente surprinzatoare la acest telefon. In ciuda pretului relativ redus (aprox. 250 Euro), dispune de o camera foto de 8 mpx. Este ceva nemaintalnit la un telefon de clasa medie. Orice telefon cu asemenea camera sare usor de 300 Euro. Este de bun augur aceasta camera, dar oare procesorul este destul de rapid sa o suporte? Al doilea element surpriza este lumina de notificare care este integrata in suportul de prindere a holderului de telefon. Surprinzator, acesta acopera o zona destul de generoasa. La o prima privire am avut impresia ca acest telefon functioneaza cu fise. 🙂

[/wptab]

[wptab name=’Design’]

Dar sa revenim la specificatii mai exacte despre acest telefon oarecum fashion. Este nici prea mare, nici prea mic – 117.5×60.5 mm, potrivit pentru orice dimensiune a palmei. Are 9.85 mm grosime, ceea ce il face un telefon subtire, dar nu indeajuns sa fie un punct forte. Retineti ca Motorola Razr are doar 7.1 mm.

Bun, am zis de telefon ca este destul de aratos, dar materialul cu tenta cauciucata il face sa fie placut la atingere, iar in combinatie greutatea relativ scazuta de 123g, nu-ti lasa impresia ca o sa-ti alunece din mana, de fiecare data cand vorbesti la el. Telefonul dispune de butoane laterale de volum si camera. In partea superioara se afla butonul de lock si mufa jack de 3.5 mm. In partea din fata sunt 4 butoane capacitive.

[/wptab]

[wptab name=’Display’]

Ecranul are o rezolutie de 480×854- 4 inch cu o densitate  de 245 pixel per inch. Din moment ce Motorola Motoluxe dispune de un frumos si mare ecran, nu face decat sa te duca cu gandul ca va epuiza bateria in mai putin de o zi. Din fericire nu e asa. Dupa o prima incarcare de 12 ore, timp in care lumina de notificare ma anunta cum se simte bateria, am porint un maraton de utilizare in mod 3G, ascultand muzica si navigand pe internet. Pe langa asta ziua s-a derulat cu apeluri normale dar si VoIp, insotite de utilizarea aplicatiilor ce solicita GPS-ul. In ciuda acestui lucru, la finalul zilei mai aveam 65% din baterie, ceea ce m-a surprins placut. Sunt curios daca va rezista si a doua zi.

Sunetul din momentul convorbirilor este bun, insa trebuie sa ai grija sa nu depasesti cu urechea zona difuzorului pentru ca nu se va ma auzi bine. Un aspect ciudat este efectul pe care grila din aluminiu a difuzorului o are in momentul convorbirii. Practic, la un volum mai mare, aceasta tinde sa rezoneze cu sunetul producand un efect ciudat al vocii din telefon.

Grafica pe care ecranul o afisaza este decenta pentru un telefon de clasa medie, care dispune de un procesor de 800 MHz single core. De altfel, daca soarele bate direct pe ecran, este foarte dificil sa mai citesti ceva.

 

 

 

[/wptab]

[wptab name=’Performante’]

Aici sunt cateva neajunsuri, dar nu prea multe. Adevarul este ca nu te poti astepta la ultraperformante de la un telefon care se afla in zona medie de pret. As putea spune ca are unul din cele mai bune rapoarte de preformanta/pret dintre telefoanele de clasa medie. Procesorul de care dispune este un Qualcomm MSM7227A de 800 MHz single Core. Acesta este ajutat grafic de o placa video Adeno 200. Sistemul de Operare Android 2.3 (Gingerbread) se agata putin sau are un timp de raspuns intarziat la navigarea prin ecrane. Un fapt surprinzator este acela ca la zoom telefonul se misca perfect, fie ca e vorba de o poza sau de o harta. Navigarea pe internet este de nota 8. Daca lipseste conexiunea wireless, aceasta nota poate scadea pana la un 5. Cei 800 MHz afecteaza capacitatea de procesare a datelor destul de mult. Memoria interna este doar de 1GB. Partea interesanta este ca, desi poti extinde printr-un microSD aceasta memorie, tot nu vei avea posibilitatea sa instalezi aplicatii nelimitat, pentru ca sistemul nu permite instalarea pe card daca memoria interna este ocupata. In acest fel este dificil de administrat spatiul disponibil. Suporta o extindere prin microSd de pana la 32 GB.

Iata un test pentru acest telefon, care spun eu ca a iesit destul de binisor daca ne gandim la specificatiile telefonului.


Bateria care alimenteaza Motorola Motoluxe este Li-Ion de 1400 mAh. Aceasta bateria combinata cu procesorul de frecventa mica, rezulta un telefon cu durata mare de standby. Timpul de convorbire este undeva in jur de 6.5 ore.

[/wptab]

[wptab name=’Software’]


Partea de soft este asigurata de un sistem Android 2.3 Gingerbread. Acesta este customizat de Motorola, astfel incat sa vina cu cateva functionalitati interesante. Dupa cum ne-am obisnuit la telefoanele Android, acesta vine cu o interfata customizata Motorola, care se numeste MotoSwitch. Sincer, aceasta intrefata imprumuta elemente de la Samsung Touch Wiz si HTC Sense, pe care le combina interesant sub aceeasi interfata – Motoluxe.

Mai jos sunt cateva capturi cu interfata Motoluxe

Asa cum puteti vedea in imaginile de mai sus , interfata Motoswitch iti ofera 7 ecrane customizabile, iar la baza fiecarui ecran sunt icoanele functionale: Telefon, Mesaje, Browser, Meniu Aplicatii. Primele 3 aplicatii (in afara de Meniu Aplicatii) se pot inlocui cu altele, in functie de preferinte. Tot ce trebuie sa faci este sa tii apasat 2 secunde pe ele, dupa care va aparea o lista de unde iti selectezi aplicatia dorita.

La capitolul widgeturi, Motorola a imprumutat de la Sony ideea de a avea organizate aplicatiile si contactele in functie de activitate.


Astfel, widgetul Activity Graph plaseaza pe ecranul principal un amalgam de icoane, in care veti regasi aplicatiile utilizate cel mai frecvent. (vezi poza din stanga)

Widgetul Social Graph iti aduce in prima pagina persoanele contactate cel mai frecvent. (vezi poza din dreapta)

 Mai sus faceam o analogie cu functionalitatile HTC. Ei bine, ecranul de blocare permite, ca si la HTC, crearea unor shortcut-uri.

In imaginile de mai sus sunt 3 screenshot-uri diferite, care arata posibilitatile de customizare a ecranului de blocare. Practic, in cazul in care mergi cu cercul de deblocare peste icoana presetata, interfata iti acceseaza in mod direct aplicatia. Ai posibilitatea de a preseta pana la 6 aplicatii in ecranul de blocare. Din pacate, si in acest caz se vede lipsa de putere a procesorului, deoarece exista un lag generos in momentul deblocarii telefonului direct intr-o aplicatie. Timpul de accesare este de 2 ori mai lung decat daca accesezi acea aplicatie din meniu.

Meniul Aplicatiilor este clasic structurat pe diferite categorii. Un singur tap pe categoria “All Apps” si-ti da optiunea de filtrare in functie de categorie. Aceasta functionalitate apare la toate telefoanele Android.


Browserul de internet de pe Motoluxe este destul de bun. Am fost chiar surprins sa vad cat de bine se misca la zoom. Suporta cautarea multi tab, ceea ce face navigarea intre diferite pagini mult mai simpla. Am testat aceasta capacitate deschizand si navigand pe 4-5 pagini simultan. Telefonul s-a miscat foarte bine si, chiar daca au mai aparut lag-uri uneori, a facut fata cu brio. Telefonul a mers perfect dupa ce am dezactivat Adobe FlashPlayer-ul.

E-mailul constituie o functie majora a unui smartphone. Oamenii au ajuns sa citeasca mai degraba un e-mail pe telefon decat sa-l deschida pe calculator. Deci, cum se comporta Motoluxe cand vine vorba de gestionarea e-mailurilor. Din pacate nu prea bine, deoarece timpul de trimitere sau primire a mesajelor este foarte mare. Am facut o analogie intre primirea e-mailurilor pe Iphone 3G si Motoluxe. Din pacate, Motoluxe a primit abia dupa 2 minute fata de iPhone e-mailurile trimise simultan spre ambele telefoane. Si asta in ciuda faptului ca am desincronizat si sincronizat din nou adresele de e-mail. Aceeasi problema am intalnit-o si cu aplicatiile stock Gmail.


La acest smartphone Motorola a ales sa nu includa o aplicatie sociala generica, mai degraba a preferat sa includa in pachetul software aplicatiile Facebook si Twitter. De departe mi se pare o miscare destepata pentru ca, sincer, nimeni nu folosestie aplicatii social generice specifice producatorilor (ex: Social Hub de la Samsung).

Google Maps and Navigation


Tot mai multa lume isi alege smartphone-ul in functie de aceasta abilitate de a naviga cu el. Si asta pentru ca aplicatiile preinstalate Google Maps/ Navigator sunt foarte utile si simplu de folosit. Pe langa asta, nu costa cat un GPS adevarat. Ambele aplicatii functioneaza foarte bine pe acest telefon, fara a avea parte de lag sau fara a se agata in momentul zoomului. Experienta este placuta mai ales ca ecranul este destul de generos.

Motoluxe vine impreuna cu 2 tipuri de tastaturi. Una este specifica interfetei MotoSwitch, iar cealalta Swype (imprumutata de la Smasung). Cel mai simplu de utilizat este cea simpla Motorola.


Swype                                                                            Clasic

 

[/wptab]

[wptab name=’Multimedia’]

Camera este aparent impresionanta pentru un astfel de telefon. Specificatiile dau o rezolutie de 3264 x 2448 – 8MP cu autofocus si zoom digital. De asemenea, dispune si de LED flash, care este foarte util. Pe langa camera principala, mai gasim camera VGA frontala pentru apelurile video si pozele autoportret. Personal, am setat camera la o rezolutie de 5 MP, deoarece astfel telefonul ruleaza optim si nu se agata. Procesorul de doar 800 MHz nu se coordoneaza perfect cu cei 8 MP ai camerei. Sunt putin cam multi megapixeli pentru un single core.

Aplicatia camerei este usor de folosit, iar butonul dedicat fotografierii faciliteaza executia fotografiei fara teama de a activa din greseala alte functii. Dispune de o sumedenie de functii care-ti permit sa configurezi aparatul dupa bunul plac.

Mergand mai departe la inregistrarea video, din pacate Motorola nu a instalat o camera video cu capabilitati HD, ceea ce este un minus. Rezolutia disponibila este 640×480. Putin dezamagitor.

Despre sunet pot spune ca se ridica chiar la nivelul unui iPhone 4. Este impresionant sa vezi un telefon mid range care sa sune asa bine. Singurul element din sistemul audio care strica tot sunt castile de proasta calitate. Insa daca inlocuiesti aceste casti experienta audio este maxima.

Nu numai calitatea sunetului este surprinzatoare, ci si aplicatia care gestioneaza aceasta functie. Aceasta se numeste Music+ si are integrata functia soundhound. Practic poti identifica o melodie, poti vedea versuri si informatii despre aceasta melodie. Sincer, nu am vazut o aplicatie de baza care sa aiba asemenea functii. Sectiunile aplicatiei sunt: My Music, Radio (Internet), Music Videos (Youtube), Community si Song Identification (SoundHound).

[/wptab]

[wptab name=’Concluzii’]


Motoluxe este un telefon cu ambitii mari. Se potriveste atat pentru un utilizator experimentat de smartphone, cat si pentru un incepator. Sunt multe puncte la care Motorola putea sa mai lucreze, dar si mai multe puncte care te surprind placut la acest telefon.

Se incadreaza perfect in clasa medie a smartphonurilor si pot sa spun ca este chiar in varful listei. Daca Motorola instala un procesor de 1 GHz, acest telefon era practic imbatabil. Momentan Pare un telefon ambitios cu multe functii interesant, pe care din pacate nu le poate duce la capacitate maxima.

 

Plusuri:

+ Camera video de 8 MP
+ Procesorul de sunet este excelent daca facem abstractie de calitatea castilor
+ Calitatea excelenta a materialelor folosite
+ Design Atragator
+ Baterie cu durata mare de stand by
+ Widgeturi noi
+ SoundHound inclus in player
+ Shortcut-uri pe screenlock

[/wptab]

[end_wptabset]

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook